Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 265 718 km-t sportoltatok

Kapcsolódás Slybácsi blogjára - a NIKE félmaraton margójára

andre1965 | 2010-09-07 19:22:39 | 11 hozzászólás

NIKE félmaraton - második félmaratonom

Miért kapcsolódás Sly bácsihoz? Az én történetem szinte azonos:

A Nike félmaraton fórumban a tervet 2:05 alattira írtam (ill. titkos terv 2 óra alatt). A verseny fantasztikus hangulatát, a tömeget, a rengeteg sportolót, zenét, felhajtást nem részletezném, már több blogban is leírták.

Rajt előtt volt egy kis időm körülnézni, így aztán vettem Nike pólót Bozóttól (rögtön megismertem - ő engem nem ismer - egyébként is épp egy szendvicset termelt befelé és ezért nem akartam zavarni), megjelentem a Nike bemutatósátor mellett is, ahol nagyon sok eminens edzés-online-os ismerőst láttam (mivel én egy kicsit visszahúzódó vagyok, nem mertem odamenni és bemutatkozni), Pent és Sepit, Mjocit, Harcsa Barnát, Pecsenyét, Mateve-t, Eftomi-t, a Makai házaspárt és még nagyon sokakat, a futo.blog.hu-ról Szaszát, DaMartiant, Józsit, stb. Nagyon jó érzés volt ilyen gyors emberek közelében lenni.

A rajtnál a 2:00-ás iramfutó mellé álltam be, a terv az volt, hogy végig mögötte megyek, ha bírok. Itt láttam Yoyókát is, ő persze nem ismer engem.

A verseny folyamán próbáltam tapadni az iramfutó srácra, elég nehéz volt hiszen folyamatosan előzgetni kellett, nagyon sok ember a magasabb régiókból már az első 5 km után belassult (vagy optimisták, vagy nem tudják felmérni az erejüket, tempójukat), 5:15-5:30-as tempóban mentünk.

Amint Sly bácsi is említette, az én pulzusom is pillanatok alatt felment 170-re, edzésen ilyen terhelésnél 155-160 szokott lenni. Az átlagpulzusom a végére 172 lett, gondolom az adrenalinszint megnövekedése miatt.

15 km-ig nagyon jól bírtam, azonban valahol a Parlament előtt erős és hideg szembeszelet katunk az alsó rakparton. Ez nagyon rosszul esett, bár akkor még nem tudatosult bennem, hogy ez a baj, csak azt éreztem, hogy hirtelen fáradt lettem és fáztam is.
17 km körül Yojóka tempózott el mellettem, és hamarosan eltűnt a tömegben. Hiába, Ő nem futotta el magát.

Itt sajnos lemaradtam az iramfutóról és szerintem utolért a kalapácsos ember, mert egy pillanatban azt hittem, hogy meg kell állnom és megvárni a záróbuszt. Ennek ellenére küzdöttem tovább, lelassulva 6:00 körüli tempóra. Az utolsó pár km-en leküzdendő felüljárók nagyon rosszul estek (hiába, a Kisalföldön-Kiskőrösön- hill edzést nehéz végezni), de végül elértem a Hősök teréig. Az ütős zenekar itt fantasztikus hangulatot teremtett. Innen már gyorsan elértem a célba, még egy kicsit gyorsítottam is.

Az időm 2:03:31 lett, ami PB mivel első félmaratonomon a Hortobágyon 2:22:03-at mentem. Sajnos a 2:00 alatti idő nem sikerült :((.

Azt hiszem, a taktikában rontottam el valamit. Tapasztalt futókat kérdezném: mi volt a hiba? Gyorsabban kellett volna kezdeni és talán a végére lassulni? Vagy lassabban kezdeni és a vége felé gyorsulni?

Esetleg a szél miatt borultam fel 17 km-nél? Igazán zavart a szél de csak a többiek beszámolójából jöttem rá, hogy ez komoly problémát jelentett.

Kaptam plecsnit (akárcsak Run-ka, én is nagyon örültem neki), és fantasztikusan kifáradtam. Alig vonszoltam el magam a Hermina útig ahol az autót tettem le. A chipet is elfelejtettem leadni. 1000-be fáj.

Terveztem a Spar Maratont, de rájöttem, hogy ez még sok lenne nekem. Heti 40 km-ből és 100 kilósan, 45 évesen NEM SZABAD maratont futnom, szinte biztos, hogy megsérülnék. Biztos, hogy növelnem kell a heti km-t valamint 15-20 kilót le kell adnom (Tavaly júniusban kezdtem futni, 112 kilóval, és egy lyukas krajcárt sem adtam volna arra, hogy le fogom futni valaha is az 5 km-t - ehhez képest már félmaratont futok :))) ).

Csatlakozom Sly bácsihoz és megcélzom a novemberi Balaton félmaratont. Talán sikerül a 2 óra alatti idő :)

További jó sportolást mindenkinek :)

11 hozzászólás

lassukapitany 5015 napja
lassukapitany képe

Nem semmik vagytok! 20 perc javulás az első félmaratonhoz képest... Gratula! Nekem most vasárnap volt az első félmaratonom, de a Balatonon majd én is szeretnék indulni.

 

Egyébként ettől a 20 perces javulástól nem térek magamhoz, 2 hónap alatt az rengeteg.

Minek köszönhető ez? Ennyit sikerült fejlődni? Ennyivel jobbak voltak itt a körülmények (aszfalt, hőmérséklet)? Vagy az elsőn inkább biztonságit mentél, most meg ami a csövön kifér?

 

További jó sportolást neked is! :)

Csandy 5015 napja
Csandy képe

szia...gratulálok az időeredményedhez és a javulásodhoz...én is futottam vasárnap..hivatalosan az első félmaratonom volt, de gyakorlatilag tavaly Siófokon már futottam két starttal ugyanennyit..ami teljesen más....írtad a maratoni terveidet, és novemberben van lehetőség úgy maratont futni, hogy három részletben...szombaton 14 és 7 km, vasárnap 21 km....lesz chipmérés, tehát lesz egy összesített maratoni időd, de fizikailag nem annyira megterhelő...én biztos megyek...tavaly ez volt az első lépés a félmaraton felé...az idén meg az első lépés a maraton felé...mert azt hiszem minden futóban ott a vágy, legalább egyszer maratont futni...ha fizikailag még nem vagy kész 42 km-re, akkor itt van lehetőséged megkóstolni a távot, de nem egyszerre...nincs záróbusz, tehát úgy futsz, ahogy jól esik....spuri futókártyával időben nevezve még türhető a nevezési díj, de a helyszínen már sokkoló...ezért dönts időben :) sok sikert

monique 5015 napja
monique képe

először is gratula neked is! :)

a véleményem itt is hasonló: azt mondod kiskőrösi vagy, akkor 56:34 volt a 10km-ed, tehát pont a 2 órás félmaratonhoz szükséges tempónál voltál. ha ezt nem bírtad tartani a 2. felében, akkor egyszerűen nem volt aznap benned 2 óra alatti félmaraton. szerintem, de lehet h tévedek:) amúgy sztem nem szabad túl gyorsan kezdeni. akkor nagyobb lesz a 17km-nél a híres félmaratoni mélypont.

lassukapitany: a hortobágy nem egy PB pálya :)) tűző nap VÉGIG (ez rohadt sokat számít!), 30 fokos meleg és a pálya sem gyors mert nem aszfalt. mondjuk szerintem nem kéne 20 percet számítania, max 10-15-öt.. biztos h a 20 percben a fejlődés is benne van.

monique 5015 napja
monique képe

(ja a kiskőrös csak azért, mert a futaneten a listában így tippeltem meg h ki vagy :)) )

pátyalso 5015 napja
pátyalso képe

A terep- és az utcai futás két külön kategória két külön PB-vel .

pen 5015 napja
pen képe

Gratula az eredményhez, ez egy nagyon jó idő.

A két órán belül kerüléshez szerintem már fontos (lesz) hogy saját magadnak eltervezd a versenytaktikádat és azt meg is csináld. És ez nem biztos, hogy a nagyjából egyenletes iramot diktáló iramfutó követését jelenti. Szerintem jobb az első felét a távnak picit lazábbra venni mint a tervezett tempó átlaga, és 10-12 km-től, ha úgy érzed, hogy még megy, akkor lehet fokozatosan gyorsulni. Én következő félmarcsira ezt javasolnám neked.

Edzésonline-osok leszünk sokan novemberben a Balatonnál is, remélem, ott majd bemutatkozol nekünk személyesen is! :o)

Bozót 5015 napja
Bozót képe

Nyugodtan megszólíthattál volna :)  Meg a többieket is, nem eszünk embert ;-)

 

Nem akarok nagy okosságokat összehordani, így csak saját tapasztalat: Sose hajtottam időre félmaratonon (máshol se :P) így lazán, ahogy-esik-úgy-puffan stílusban 2:08 - 2:20 között kocorásztam. 2008-ban Várpalotán 2:02-t mértem magamnak, de hivatalos idő nem volt. Aztán egyszer (2008.nov.Balaton) úgy döntöttem, egyessel kezdődőt akarok. Kiszámoltam, az egyes kilométereknél ehhez milyen idő kell és néztem az órát. Ha valamelyik kili lassabbra sikerült akkor a következőt picit meghúztam és totál egyenletes iramban végül 1:59:54 lett (az utolsó 1-2kilit meg akartam tolni de már nem ment)  Ez egy lehetséges taktika. Általában azt szokás mondani, hogy inkább kezdj lassabban és a második felében gyorsíts ha tudsz. 

csetbalu 5014 napja
csetbalu képe

nagy hajrá, nagyon jó lesz ez:) én 108 kilóról kezdtem mocorogni, most 96 körül figyelek, nem hittem volna, hogy pár kiló is mennyit jelent. meg a km-ek.
heti 40-50-nel kezdtem én is a májusi maratonomra felkészülni, össze is jött. szerintem a lényeg a fokozatosság, és ahogy nézem, ezt Te is nagyon jól tudod.
a magas pulzus nálam úgy működik, hogyha délelőtt futok (amikor a versenyek is kezdődnek), alapból egy jó 10-15-tel magasabb a szokásosnál, a 145-150-em ilyenkor simán 165.
az esti futásoknál mindig alacsonyabb, nem biztos, hogy a versenyadrenalin nyomja.

úgyhogy csak hajrá, jó buli ez, meglesznek itt a dolgok:)

Slybacsi 5014 napja
Slybacsi képe

Ha gondolod összebandázhatunk a novemberi előtt (bár egyelőre én állni se nagyon tudok) és megpróbáljuk együtt 2.00 alatt!! egyébként nincs okod aggodalomra, száz kilósan negyvenöt évesen egyesek a másodikra sem tudnak felmászni, nemhogy félmaratont futni 2.04 alatt!! én személy szerint nagyon gratulálok Neked!!

monique 5014 napja
monique képe

én is csatlakozhatok novemberben? ;) (mert nekem is valahol 2 óra alatti idő lenne, :) )

csetbalu: hu azért az a 10-15bpm elég nagy különbség. én pl nem vettem észre ilyet. ja volt már délutáni kezdéssel is versenyem, és ott is felment a pulzus (hm pedig az bulifutás volt, semmi tét), nekem egyértelműen a szituáció által felkavart adrenalintól van ez. :P

AAni 5011 napja
AAni képe

Gratulálok! Szerintem nagyon szép eredményt értél el! Hajrá tovább!

Jövőre meg megeszed a maratont reggelire. ;)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!