Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 012 659 km-t sportoltatok
Káros szenvedélyem

UB

miki | 2012-07-02 09:45:31 | 28 hozzászólás

Nem egy dicsőséges beszámoló, de leírom, már csak azért is, nehogy a tanulságok eltűnjenek a megszépítő messzeségben.

 

A felkészületlenül futott sárvári 12 után komolyan edzésbe álltam, és a magam lassú tempójában, de megcsináltam a 800 kilométeres májust. Ez teljesen rendben is volt, fizikailag jó formában voltam, és nem is igazán volt az edzetlenségre visszavezethető gondom a versenyen.

 

No hát igen, meleg volt, ez látszik is a a teljesítési arányon. Meg kell itt említeni a sport fejlődését, a Szilviék által képviselt megközelítést, amit egyre többen próbálnak lemásolni, a profi csapatot, a tudományos frissítést, a folyamatos jeges hűtést.

 

Ez jó dolog bizonyos értelemben, de kicsit bánom is, mert sérül az egyenlő esélyek elve, aki nem szervez profi kísérést magának, az nem ugyan azon a pályán játszik. Itt az UB-n ez különösen igaz, mert a frissítőállomások kínálata, különösen Keszthely előtt, azért meglehetősen minimalista. Jó gyomor kell ahhoz, hogy valaki 38 fokban háztartási kekszből, mazsolából, szőlőcukorból, vékony szeletekre vágott banánból és meleg vízből elegendő kalóriát tudjon bevinni.

 

Nekem pl. késő délutánig korgott a gyomrom és szelet kenyereket kunyeráltam idegen kísérőkocsikból. Hiába, csak filozofálgatok, a szellemet a palackba visszaerőltetni nem lehet, változik, fejlődik a világ.

 

Mindegy, Aszófőig amat-tal kocogtunk hatpercesben, onnét ezt elkezdtem belesétálásokkal lassítani, hogy hétperces körüli legyen az átlag, néztem, ahogy elsuhan a táj, és szépen elüzemeltem a 60 km körüli golfpályáig. Sajnos ott találtam egy kerítésről lógva futóklubtársamat szörnyű állapotban, és 50 percen át öntögettem rá a hideg vizet, mire úgy ahogy rendbejött és el tudott sétálni Keszthelyre.

 

Amúgy is jól voltam, de ettől a kihagyástól még jobban felfrissültem és tempóztam tovább, olyan 10-20 perccel a tavalyi részidők mögött. A különbség az volt, hogy míg ez tavaly szinte az utolsó helyet jelentette, most a mezőny közepén folyamatosan előztem olyan futókat, akiket nem nagyon szoktam látni máskor, szóval bedobták a gereblyét rendesen a gyorsabb futók közé is -)

 

Bogláron leültem amat-tal enni, vízhólyagokkal küszködött, és nem nagyon volt kedve a következő 100 kilométerhez, azután, hogy itt elváltunk, nem is láttam többet. És rájöttem, hogy nekem is vízhólyagproblémáim vannak. Kettőt kiszúrtam a sarkamon, egyet a talppárnámon a vastag bőr alatt. Tudtam, hogy ez veszélyes. Cseréltem cipőt, zoknit, de a régi cipő talpbetétjét is magammal vittem, később vissza is cseréltem.

 

Haladtam tovább, és nem jött az esti enyhülés, jobban szenvedtem a melegtől, mint délután kettőkor. Talán kifáradt már a tűrőképességem, még a fejem is fájt, a mi nem szokott. Be is vettem egy nurofent, ami az izmaimat is fellazította, és megint pár könnyebb óra jött.

 

Szántód után, késő éjszaka, aztán kezdtem elfáradni, egyre rövidebbeket futottam, a gyaloglás azért ment, és nagy hiba volt, hogy forszíroztam a tempóját, ami tovább nyűtte a már felvált bőrt a tappárnáimon. Le is feküdtem a fűbe pár percre, de nem segített. 144-nél megörültem a pontot üzemeltető akibacsinak, aki egyből profi kezelésbe vett, kaptam polifoamot, takarót, és aludni akartam 20 percet, ami kicsit kevesebb lett, mert megérkezett Bükki Farkas, és tudtam, hogy vele kell mennem, ha be akarok érni.

 

Az alvás felfrissített, újra ment a futás, haladtunk, amennyire kellett. Siófokon sajnos elváltunk, mert meg kellett állnia venni valami komolyabb kaját és én úgy éreztem ezt nem várhatom meg, eléggé a halálzónában mozogtunk a szintidő szempontjából.

 

Aligát mindenképpen meg akartam csinálni 24 órán belül, ezen kívül már nem sok esély van a 32 órán belüli Tihanyra. Sikerült is, de nem mondom, hogy móka és kacagás volt. Itt már csikorgott a fogam, a tempó se ment, de főleg fájtak a talppárnáim, küzdés volt minden lépés, különösen a tempós gyaloglás, ami még erőnlétileg ment volna. Így inkább kocogtam, de nem volt nagy öröm.

 

Itt jöttem rá, Aligán, hogy eddig a zavart agyammal rosszul számoltam, nem 40, hanem 50 km van hátra. És vissza fog jönni a 40 fok. Itt aztán padlóra kerültem, jön itt egy jó emelkedő, aig bírtam felvánszorogni, és annyira fájtak a talpaim, főleg a bal, hogy képtelen voltam a szintidőhöz szükséges tempót tartani.

 

Aztán feladtam. Rövidesen utolért Farkas, hasonló vízhólyagproblémákkal. Lassan elsétáltunk Keneséig, 167,5-ig és megálltunk.

 

Ma érzem, mennyire szarrá ment a lábam, a sarkamra valami csonthártya dolog miatt, a talpárnámra a vízhólyag miatt nem tudok lépni, komoly kihívás eljutnom a konyháig, még jó, hogy előrelátóan szabin vagyok.

 

Annyiból frusztrál a dolog, hogy erőnlétileg bennem volt a sikeres teljesítés, még a melegben is. Ez volt az első alkalom, hogy vízhólyag állított meg. Tavaly pl. egy árva darab se lett, és amúgy sem szokott. Végleg felhagyok az asics 21-es sorozattal, visszatérek a pegazushoz, az még sosem hagyott cserben. Elismerem persze, hogy a 60 fokos aszfalt a cipőnek is kihívás.

 

Na, majd jövőre :-)

 

28 hozzászólás

kkoos 4325 napja
kkoos képe

Nagy-nagy respect és köszi hogy megosztottad. Azért hólyagosodott fel a lábad mert a víz amivel hűtötted magad lefolyt a cipődbe? Ezt csak jól időzitett zokni és cipő cserékkel lehetett volna kezelni. Remélem a sarkad nem súlyos sérülés. Gyors felépülést kívánok!

TiGör 4325 napja
TiGör képe
Majdnem annyira vonzó most nekem ez a majdnem teljesìtésed, mint Szilvi űrteljesítménye. A profizmushoz asszem lusta leszek, de ilyenfajta beszámolókat remélem fogok még írni. Köszönöm!
HarcsaBarna 4325 napja
HarcsaBarna képe

Gratulálok, köszi az írást... együttérzek veletek, az összes egyénivel, akinek ottmaradt a szalagja a korláton... sz@r érzés volt látni..........

VéZsé 4325 napja
VéZsé képe

Teljesen egyetértek veled a kisérést illetően. Szerintem aki kisérő nélkül vágott neki a versenynek az "halálra volt ítélve"és aki még így is teljesítette a távot az előtt földig hajolok. Mondtam is Farkasnak hogy le a kalappal elötte mert amit tavaly teljesített-miután végig kisérte Galoppot bicajjal és "mindenki haza ment":-)) Ő egyedül körbe futotta a tavat. DE aki  eredményességben gondolkozik  annak profi hátteret kell teremtenie magának ez evidencia. Gratulálok az eredményedhez!!és az íráshoz is.

stojesz 4325 napja
stojesz képe

Gratulálok Miki!

Kkoos véleményét osztom a vízhólyagokkal kapcsolatban, nekem a hétvégén 30 is elég volt hozzá, hogy a lefolyt víztől hólyagos és rongyos legyen a talpam.

mjoci 4325 napja
mjoci képe

Nagyon komoly teljesitmény, hogy odáig eljutottál. Gratulálok és gyors regenerálodást.

alouette 4325 napja
alouette képe

gyönyörű írás, katartikus élmény volt olvasni, még hepiend nélkül is....grat a rengeteg megtett km-hez!

mateve 4325 napja
mateve képe

Én azért földig hajolok előtted is:baromi kitartó és erős ember vagy, számomra példaértékű.

Vízhólyagok: nekem az idén lett először tele hólyaggal a lában. A sarkam pl. fullon van apró kis hólyagocskákkal...de mindkét talpamon is van. Biztos vagyok benne, hogy az elázott zokni-cpő kombó okozta, ahogy kicsit csúszkált benne a lábam...

Jó pihenést!

Gandi 4325 napja
Gandi képe

A vízhólyagos témában én is csatlakozom az előttem írókhoz, a hűsítő víz belecsoroghatott, meg jól bele is izzadtál. Nekem nem kellett régen ilyen hőség, mindenféle körülmények között ezer vízhólyag lett a lábamon mindenféle cipőben, úgyhogy nem biztos, hogy az asics a hibás :-) A zoknicsere, ami segíthet sokat a kenegetés mellett, azt talán még érdemes belegyűrni az övtatyóba. A teljesítés témakörében is nehéz okosat írni, ez ebben a formában valóban egy "másik" verseny, de ez nem fog változni, szerintem érdemes kerékpáros kisérővel menni.

A megtett távhoz meg gratulálok! Ilyen körülmények között ez különösen nagy eredmény, és ne frusztráljon, mert beépül a következő versenyre :-)

Jó pihenést, gyors regenerálódást!

pecsenye 4325 napja
pecsenye képe

Köszi, Miki, h megosztottad. Hólyag itt is, nem kevés, én nem haragszom az Asicsra, nagyon szuperül teljesített. hatalmas gratula!

Haanchee 4325 napja
Haanchee képe

Gratulálok, hogy idáig eljutottál, jövőre biztosan ismét sikerül a teljesítés! Jó  pihenést, jobbulást a lábadnak!

miki 4325 napja
miki képe

Ja, pecsenye, lehet a láb is számít, annak idején a biciklisedzőm is mindig a pedálrugókban kereste a hibát, ha nem ment a bicikli :-)

 

Amúgy nem folyattam tele vízzel. Talán a forró aszfalt hőmérsékletét átveszi és megsüti a lábat. Ami ettől persze jobban is izzad.

 

Mateve, mivel érted el ezt a nagy áttörést frissítésben? Hogy még ilyen szélsőséges időben sem jelentkeztek a korábbi problémák?

 

TiGör, neked túl sok tehetség adatott ahhoz, hogy csak úgy elbulizd, tudod azt a történetet a tálentummal :-)

 

Amúgy meg filozófikusan kell felfogni, ha beérek, azt sem jegyzik sehol, a pillanatnyi képességemnek megfelelő küzdés meg így is megvolt.

miki 4325 napja
miki képe

A vízhólyagokat nem elhanyagolni, fertőtleníteni, tisztán tartani, ha el akar fertőződni, időben orvoshoz menni!

Amatőr 4325 napja
Amatőr képe

Nagy teljesítmény, nagy gratuláció, Miki!

Az ultrafutás érdekes sport volt eddig abból a szempontból, hogy itt egyszerre lehetett jelen a versenyeken a fanatikus hobbista (kicsit oximoron ez így, de mégis hobbi ez bizonyos szintig), a tehetséges sportoló és a szupertehetséges vagy/és szuperkitartó sportoló. Persze, persze, akik az ultrák dobogóin végeztek, azok sem voltak olyan főállású élsportolók, min pl. az olimpiai sportágakban, de kiemelkedtek a többi futó közül. Mégis, "szemre" gondolom nem különböztek annyira a töbiektől.
Ma viszont ennek az eleve az ultrafutók élvonalába tartozó rétegnek, ha akarja, lehetősége van olyan plusz háttér, tudományos felkészülés, szervezés, táplálkozás stb. igénybe vételére, ami még nagyobb teljesítményt eredményez, miközben még mindig ott fut velük együtt a lelkes hobbista réteg is. De a távolság nő közöttük.
Azért még mindig az ultrafutás az olyan sportágak egyike, ahol egy igazi amatőr együtt versenyezhet a profi teljesítményt nyújtó élmezőnnyel.

Tudom-tudom, hogy az ultrás dobogósok szinte mindegyike ma sem profi sportoló Magyarországon, van munkája, családja, de azért az edzéstervek, a kiegészítők, táplálkozás, versenyszervezés már a profizmust bizonyíthatják.

mandita70 4325 napja
mandita70 képe

Nagyon jó beszámoló, átéléssel olvastam. Emelem kalapom. További jó pihenést.

miki 4324 napja
miki képe

Azért jó gyorsan megírni egy ilyen beszámolót, mert nagyon gyorsan változik az ember véleménye a verseny utáni napokban. Most már úgy érzem, nevetséges hibákat vétettem, mintha legalábbis sosem indultam volna még hasonló versenyen. Miért nem olyan típusú cipőben mentem, ami előtte már számtalanszor bevált, miért olyanban, amiben nem jártam még 50 km fölött sem? Miért erőltettem a gyors gyaloglást, mikor tisztán érezhető volt, hogy nyúzza a talpamat?

Bozót 4324 napja
Bozót képe

Hát ..izé...mit is mondjak....lehetne ragozni, de a lényeg : elcsesztük. Valamit, valahol, nagyon :)  Az írás jó, kb ezt vártam a hallottak alapján. Nagyon hittem akkor, hogy beérsz, pláne amikor hallottam, hogy Farkassal vagy. Sajnálom, hogy nem jött be.

Földig hajolok Szilvi és a többiek előtt, de én akkor is minimálban, egyedül folytatom. Persze futótárs jöhet :) Pihenj, aztán edzésbe!

Bozót 4324 napja
Bozót képe

:-)    Örülök, hogy nálad is ez van. Komolyan, tiszta hülyék voltunk többen is...amatőrök (mondjuk, én tényleg az vagyok :)

empirke 4324 napja
empirke képe

Én azért gratulálni szeretnék! Láttalak gyalogolni Világos környékén, és láttam a "Miki" feliratot a polódon. Bicóval kísértem épp akkor, és egy halovány "kitartást" odamondtam neked, nem mertem harsányabban buzdítani.

A közel 168 is baromi nagy munka volt, minden tiszteletem!

Bringandi 4324 napja
Bringandi képe

Sziasztok!

 

Mi tandemmel tekertük körbe a tavacskát,de minket is nagyon megviselt a meleg.Sok sok futót láttunk biztattuk őket.

Sajnos a bringás frissítők sem voltak nagyon felszerelve,mert ahogy olvastam 40 fokos melegben meleg vzzel mazsolával meg kekszel nem lehet erőre kapni.Sajnos mi találkoztunk olyan frisstő pontos segítővel aki nagy nevetve készségesen megjegyezte:"Ha hideget akarunk inni akkor itt 500 m re van árusító és 300Ft ért víz " Nah ekkor kissé bepöccentünk..nem is értettük,hogy aki kifizeti a nevezést még vegyen vizet ha hideget szeretne??

Láttunk mi is embereket összeesve,egy valakit aki maga volt a 388 rajtszámmu Marco Bonfiglio-ő vezetett Bogár Jani előtt,Balatonvilágosnál összeesett,mentőt Rudolf Tamás kisérője -Viki hívott,de nem tudta megvárni mert ment a futójához kísérni.Mi megvártuk,persze a mentő jött is kb 35 perc múlva:)Addig tartottuk benne amit lehetett.Később láttam a lapján,hogy leírta ő is meleg volt meleg tészta mazsola stb kevés volt neki is.Ráadásul egyedül is futott ebben a nagy melegben.

Mindenki aki célba ért gratula neki!Mi 9 kor indultunk és hajnali 5 re értünk be kissé fáradtan :)

Tündüs 4323 napja
Tündüs képe

Boztos vagyok benne, hogy tanulságos és motiváló emlék lesz ez Neked!

De a kalapom azért meglengetem a 168 km-ért!

Gratulálok!

monique 4323 napja
monique képe

sajnálom! amúgy esetleg tudod hogy mikor értél a 167,5km-hez? az amúgy szép teljesítmény 24 óra alatt nem? :))

 

"mert sérül az egyenlő esélyek elve, aki nem szervez profi kísérést magának, az nem ugyan azon a pályán játszik." - ha vki igazán akar magának kísérőt, nem kell azért sztem olyan sok minden a megszervezéséhez, úgyhogy az esélyek nem sérülnek, de persze igazad van, komolyan sokkal érdekesebb lenne a verseny ha tilos lenne a kísérés :)

monique 4323 napja
monique képe

hja és durva hogy egy ilyen miatt kellett kiállni (vízhólyag). én nagyon ideges lennék a helyedben :)

miki 4323 napja
miki képe

Ja, én is ideges vagyok, bár az vigasztal, hogy még most is alig botorkálok, tehát biztosan nem feleslegesen álltam meg. Igazából én szépen szeretek futni, látványos szenvedés nélkül, ezt kell elérni, erre kell felkészülni. 

monique 4323 napja
monique képe

ja, abban nem kételkedtem h nem feleslegesen álltál meg :) tetszik az ideálod :)

Gandi 4322 napja
Gandi képe

"látványos szenvedés nélkül" még mindig hiszel benne? :-)

Bozót 4322 napja
Bozót képe

Gandi, igen, hiszünk! Kergetjük az ideált ha beledöglünk is közben :)))))  Alapítsunk egyházat! :P

Mamba 4322 napja
Mamba képe

Inkább kommunát! :o)

"Mögötted lesznek sokan, fogják a kezed gondolatban. Ha mégsem neked ragyog a nap, belül úgyis tudod. Aki igaz szívvel küzdött, nem kell fejet hajtania, mert övé a múlt, jelen és jövő, s minden igaz diadal." (Michael Schumacher)

Miki, Bozót, Böki, Farkas, Joci....  Örülök, hogy senkinek nem lett baja! :) Gatyarohasztó volt ez a verseny, és veszélyes is. Végződhetett volna rosszabbul is. Mi ugyan végig csináltuk, de az utolsó 20 kili nekünk is pokoli volt, pedig minden lehetőséget kihasználtunk a hűtésre. Gratula nektek a küzdelemhez és a józansághoz! Nagyon örültem, hogy láttalak Titeket! :) Örülök, hogy megismertelek Harcsa Barni! :) Ne szontyizzatok! Nincs miért! Kemények voltatok! Puszi Nektek! M.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)