Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 980 348 km-t sportoltatok
Káros szenvedélyem

A szabadulás, avagy utolsó ultraversenyem

miki | 2010-06-20 10:43:46 | 30 hozzászólás

Végre, vége. Ez volt az utolsó, sokszor mondtam már, de a káros szenvedély erősebbnek bizonyult. Most végre befejeztem hosszú, de annál dicstelenebb ultrafutó-pályafutásomat. 


Már az elején szörnyen ment, a mezőny elfutott, én pedig efoglaltam méltó helyemet a lanterne rouge pozícióban. Az abszolút utolsó helyet a többszáz fős mezőnyben, aztán ezt az első, aszófői frissítőpont után elhódította egy váltóban versenyző idősebb futó. Az egyéniek között azonban kitartottam Vászolyig, ahol a mezőny korelnöke vágott mögém, nem említem név szerint, talán ő kevésbé érzi a dicsőséget.


Jött a Pécselyi Dombság tucatnyi 10 %-os emelkedőjével, lejtőjével. Felfelé még csak felsétáltam, de lefelé beálltak a combjaim, nem edzetem hegyen egyáltalán, valahogy nem emlékeztem rá, milyen komoly emelkedők vannak itt. Hogy kíméljem a táv öt százalékánál már rendetlenkedő combfeszítőket, lassítottam, visszaszerezve a piros lámpás pozíciót egészen Dörgicséig, 20 kilométerig.


A terepes szakaszon veszítettem el végképp az utolsó helyet. Egész jókedvem lett, régen teljesítménytúráztam már. Át a Káli Medencén, majd a Tanúhegyek között. Gyönyörű fényviszonyok a zöld hegyeken, bazaltorgonákon. Maraton körül már kissé aggaszt a lábaim állapota és hirtelen meleg is lesz. Ahogy ereszkedünk le Balatongyörökre, tényleg megüt a meleg, és másokat is, a mezőny hátsó részén. Elég küzdelmesen érek Keszthelyre, de eszek, hűl az idő és már rendben vagyok.


Itt következett a verseny egyetlen, számomra pozitív része, olyan 40-50 kilométer kellemes, tempós futás. A tempó azért nem veendő olyan komolyan, mindössze 95 kilométerem van 12 óránál. Boglárra, 112 kilométerhez, még egész büszkén érkeztem, fel is zárkóztam a mezőny sűrűjéhez, de ezt gyors visszaesés, 10 kilométer fájdalmas, küzdős futás és 25 kili gyaloglás követi.


143 kilométernél néztem szembe a ténnyel, hogy nem tudok olyan tempót tartani, amivel beérek szintidőn belül, fáj mindenem, álmos vagyok és útálom az egészet. Egyedül a kísérőim miatt rossz a lelkiismeretem, Merci és a kollégáim mindent megtettek, a hiba bennem van.


Egyrészt, mert egyszerűen nem születtem olyan adottságokkal, ami az ultrafutáshoz kell. Ennyi erővel akár balettozhatnék is, abban sem lennék sokkal bénább. Csak az nem fáj ennyire. Másrészt, mert ezt a sokadik pofon után sem veszem tudomásul, és megint odatartom a képem.


Hát ennyi. Majd télen futogatok valamit, tavasszal pár buliverseny, olyan 10-től félmaratonig, nyáron meg bicajozok, persze csak, ahogy jólesik.

30 hozzászólás

monique 5064 napja
monique képe

sajnálom :( pedig néztem a live-t, és nem tűntél utolsónak egyáltalán, szóval ezt a részt nem értem. update: megnéztem, és tényleg nem utolsó, sőt.. (persze abban még nincs benne a feladás ténye) egyáltalán mi volt a szintidő?
egyébként sárváron nagyon jót mentél, ha jól emlékszem helyezésben is, remélem csak átmeneti depresszió ez most.

pátyalso 5064 napja
pátyalso képe

Egy-két hét és talán másképp látod a dogokat.Az ultrafutás nem enged ilyen könnyen.
Jövőre például be kell lépned a kétszázasok klubjába.A teljesített távhoz pedig nagy gratula

MungDaal 5064 napja
MungDaal képe

Nem hinném, hogy szükséged lenne a sajnálatomra, sem a bátorításomra. Viszont ettől a feladott meccstől függetlenül továbbra is marhára felnézek rád spori!

A balettet meg hagy meg a lányoknak! ;)

 

Amatőr 5064 napja
Amatőr képe

Talán te reálisabban szemléled a dolgot, mint azt több ultrafutó társad teszi. Viszont ezért lehet, hogy kevésbé vagy boldog evvel.

Mike01 5064 napja
Mike01 képe

Szerintem elismeresre melto a hatalmas megtette tav. Akarmilyenis a tempo, szintido ide vagy oda. Szoval le a kalappal az osszes ultramaratonosnak, embertelenek vagytok. :)

Bozót 5064 napja
Bozót képe

Egy valódi szenvedély szerintem nem ereszt ilyen könnyen....

Rettentően sajnálom, hogy nem jött össze. Bárhogy döntesz is, sok sikert a továbbiakra !

mateve 5064 napja
mateve képe

Ugyan Miki, ne legyél ilyen negatív: szerintem nagyon jól mentél. Sokunknak voltak gondjai.... Én mindig nagyon örültem neked amikor találkoztunk, még akkor akkor is amikor a földön fetrengtem.... Gondold még át...igaza van Bozótnak: ilyen könnyen azért nem szabadulsz..... Én spec nagyon szeretnék a tátsaságodban kőrözni jövőre 24 órán keresztül Sárváron..... :)))

miki 5064 napja
miki képe

mateve, valóban jól mutattál berény előtt vízszintesen a bringaúton :-) Gratulálok a teljesítéshez, téged más fából faragtak, mint engem. Na jó, azért Sárvárra elmegyek, az nem olyan hosszú :-)

miki 5064 napja
miki képe

Voltak azért jó pillanatok, itt pl. a kis unokahúgommal futok, nagyon tetszett neki, többször is beállt, még az apukáját is próbálta rávenni :-): http://picasaweb.google.hu/borosmi/20100619Ultrabalaton#5485130882410412210

mateve 5064 napja
mateve képe

ugye-ugye....elmondhatod, hogy a lábaid előtt hevertem.... :D:D:D

tündéri a kiscsaj.... :)))

Bozót 5064 napja
Bozót képe

Mit hagytam ki?! Nem láttam Matevét fetrengeni.... :D

Az a kislány milyen cuki! Tiszta kis atlétapalánta :)

 

Miki, együk meg ezt az UBit jövő nyáron, én aszondom! 

Gandi 5063 napja
Gandi képe

Miki,

Sajnálom, hogy így alakult, de azt ne felejtsd el, hogy az a 24 órás sárvári verseny nem is olyan régen volt.

Én az eddigi próbálkozásaim során azt tapasztaltam, hogy nekem három hónap is kevés egy ilyen távolságú verseny kipihenéséhez. Konkrétan ez a jóval 100 feletti, vagy ha úgy tetszik 15-20 óra körüli, vagy a feletti futásokat jelenti. Lehet, hogy egyszerűen nálad is erről van szó, hogy vagy Sárvár 24, vagy UB. Én az elmúlt két évben azért nem 24 óráztam tavasszal, mert féltettem az UB teljesítésemet...

Nem vagyunk egyformák, és én is irigylem azokat, akik egy 24 óra után - mégha nehézségek árán is, de letolnak egy UB-t. Van aki képes rá, van akinek többet kell pihenni. De ezt Te ugyanúgy tudod, mint én, sőt, tájékozottságodnak köszönhetően sokkal jobban :-)

Aludj rá egyet, vagy sokat :-) és nézz előre. Ez a tó gyönyörű, és az útvonal gyönyörű. 24 óra alatt képes vagy 180 km-t futni. A maradék időben a maradék 30 km négykézláb is lenyomható. A társaság vonzó. Mi kell még? :-)

Bár az is lehet, hogy más útvonalú céljaid vannak. Akárhogy gondolod is, hiányoznál az ultrafutó társaságból. Nekem mindenképpen.

miki 5063 napja
miki képe

Andi, köszi a bátorítást. Valóban hiányoznék, kell utolsó is :-)

mjoci 5062 napja
mjoci képe

Az ultrafutás mint szenvedély nem ereszti el csak úgy az embert. Szerintem újra ott leszünk jövöre Tihanyban a rajtnál.

szasza 5062 napja
szasza képe

Szerintem az ultrafutás életforma, szenvedély , hobbi, ki hogy fogalmazza meg. Nem versenyfüggő és pláne nem....de nem is értem magam, olyan ez mintha a kisiskolás magyarázna valamit a professzornak. :-)

akibacsi 5061 napja
akibacsi képe

Miki,

Én nem is értem mi történt. Bár verseny közben nem találkoztunk, de biztos voltam benne, hogy az utóbbi idők edzésmunkájával simán megcsinálod, mondtam is Mercinek, amikor együtt ebédeltünk.

Most nem jött össze. Kérdés, hogy miért kezdtél ilyen lassan, és megérte-e, bejött-e? A te átlagtempód régebben sztem olyan 6 perces körül volt egy ultra táv első felében, ilyen tempóval is elbírnál 100-at, és a szintidővel nem lenne gondod. Persze lehet ezer ok, Sárvár miatti fáradtság, frissítési probléma, só/ásványi anyag hiány. Ráadásul bagoly mondja verébnek, mert az én 106kilire tervezett szakaszom is véget ért 77-nél, lassulás/fáradtság/erőtlenség miatt, az okát én sem tudom.

De ahogy múlik az idő, majd megint kedvet kapok, és tervezgetek, hogy miként is lehetne 28 órás kört futni. :)

Lényeg, hogy ne temesd és ne ostorozd magad, és az utolsó hely sem téged illet. Legközelebb majd odamész, lefutod, hazamész oszt' kész.

monique 5061 napja
monique képe

szasza: nagyon tetszik, ahogy megfogalmaztad ezt! tényleg nemcsak a teljesítmény fontos, hanem az élmény legalább ugyanannyira.

miki 5061 napja
miki képe

Áki,

Köszi a bátorítást, megpróbálom legközelebb :-). Nem akarok elméleteket gyártani, ez nem az én napom volt. A formám megvan, de ez kevés. Fizikailag nem viselt meg, ma már futottam 17 kilit jólesően. Hajrá az UTMB-n!

akibacsi 5061 napja
akibacsi képe

Egyébként egy ilyen félresikerült verseny után lehet dacból valami nagyon alakítani. Fertő tó kör? Sprinttáv, sima ügy.

VéZsé 5061 napja
VéZsé képe

Nélküled szegényebb lenne a versenyek mezőnye.Hát nem mindegy hogy az ember hányadik az a lényeg hogy jöl érezze magát. Gondolom Te is azért jársz ultrákra, mert a többi verseny hamar véget ér:-))))) Fertő-tó kör!? NANÁ!

miki 5061 napja
miki képe

Jóvan jóvan, ne agitáljatok már annyit, úgysem tudok lelépni ilyen könnyen :-) A fertőn nem indulok, mert családilag Szegedre megyünk az evezős OB-re, Merci indul. Talán Piroskáék ötvenese jöhet össze.

monique 5061 napja
monique képe

hurrá! ;)

TiGör 5060 napja
TiGör képe

Az előttem szólók mindent elmondtak már, csak én is hozzá akartam szólni. Hát ennyi! :)

miki 5060 napja
miki képe

Arev,

Áttanulmányoztam az edzésnaplódat, alighanem én is megpróbálok valami hasonlót. Majdnem mindennapos könnyű edzés, gyakori, de általában nem maxra futott, meglehetősen hosszú versenyek. Egyszer olvastam az Edit előtti korszak nagy futójáról, Eleanor Robinson (más néven Adams)-ról, az is hasonló módszer volt, bár kicsit több kilométerrel.

 

A másik ez a kezdeti sebesség, amit akibacsi is említett. Ezzel alighanem pszichológushoz kéne fordulnom :-) A verseny napján simán 1:30-on belüli félmaratoni formában voltam, kezdtem kb. 6:30-ban de azt is majdnem küzdősen gyorsnak éreztem. Lehet, meg kéne egyszer próbálnom bátran bekezdeni.

 

Valahogy túl sok példa van erre a sport történetében, hogy a bátor kezdés bejön, kezdve a 19. századi hatnaposoktól Kuroszig, Editig, de a fent említett Eleanor Robinson is futott egy versenyt, ahol 50 kilométertől 24 óráig megjavította a világcsúcsokat.

Bozót 5053 napja
Bozót képe

Te Miki, szerintem egyszer próbáld kikapcsolni az amúgy remek kis agyad és koncentrálj csak magadra és az adott kihívásra :) A sport történelme gyönyörű és tanulságos de jön az a helyzet amikor csak az itt és most létezik.

Hú, ez nagyon filozófikusra sikerült....lényeg: sok a duma, just do it! :)

miki 5053 napja
miki képe

Majd megpróbálom :-) Nem is kéne különben versenyre készülnöm, csak futkározni aztán mellesleg elmenni versenyre. Nézd meg, hogy most, mikor nem készülök semmire, mennyivel jobban néz ki az edzésnaplóm. És jobban is esik a futás.

mjoci 5053 napja
mjoci képe

Bevallom én is nagyon élvezem, hogy semmilyen versenyre nem készülök, és csak annyit mocorgok amennyit megkivánok, vagy éppen kedvem van hozzá.:))

bodhisattva 5005 napja
bodhisattva képe

kár hogy csak most találtam ide, amikor már hál istennek nem aktuális. szerintem soha nem voltál az utolsó helyen, a kisérőm is azt mondja hogy végig mögötted voltunk, voltam. akkor is amikor boglár után szétestem, és megalltam aludni egy órát. amikor kiszálltál is mögötted voltam.

további sok sikert, remélem ér még az a megtiszteltetés, hogy ismerősként is együtt futhatok egy versenyen veled.

miki 5005 napja
miki képe

Mégis beértél a célba, őszinte elismerésem!

bodhisattva 5005 napja
bodhisattva képe

nem azért irtam, hanem azért, hogy futhatsz (futhattál volna) nyugodtan tovább, nem te vagy az utolsó

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)