Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 028 717 km-t sportoltatok
Káros szenvedélyem

Folyamatos futás vs futás/gyaloglás

miki | 2010-02-22 19:02:07 | 13 hozzászólás

Évek óta nem tudtam eldönteni, érdemes tervszerűen gyalogolni hosszú távokon (mondjuk 100 km fölötti távokra gondolok), vagy inkább fusson az ember, amíg bír. Igazából próbáltam így is meg úgy is, de mivel a formám és a körülmények mindig összevethetetlenek voltak, nem sikerült levonnom a végső következtetést. Az egyéni csúcsaim mind folyamatos futásból vannak, de az is igaz, hogy inkább csak akkor kísérleteztem a gyaloglással, mikor nem voltam felkészült.

Most aztán eldöntöttem a kérdést. Két hete kocogtam/gyalogoltam 85 kilométert a reménybeli 24 órás tempómban, 10:26 alatt, javarészt 1 perc gyaloglás 2 perc futás arányban. Ma pedig nekiláttam ugyanennek folyamatos kocogással, hogy össze tudjam hasonlítani, hogy érzem magam a végén.

Hát, nem volt szükségem a teljes távra, 40 kilométernél már minden bajom volt, alig bírtam rávenni magam a továbbfutásra, lassultam és nem élveztem egyáltalán. Nem azért, mert elfutottam az elejét, a képzelt maratoni versemytempómnál 2-2,5 perc/km-rel lassabban mentem.

Aztán fel is adtam, visszafelé már 1/1,5 perc gyaloglás/futásban jöttem és 10:33 lett a vége. Sokkal jobban elfáradtam, mint két hete.

Szóval, megvan a teszt eredménye, mostantól fogok sétálni hosszú edzéseken és versenyeken is.

13 hozzászólás

Gandi 5187 napja
Gandi képe

Azt gondolom, azért ez is egyéni lehet. Sokan így csinálják, mikor Szöulban futottam, a norvég futó, aki azt hiszem akkor 3. lett (tavaly a Spartathlonon is futott, csak most nem ugrik be a neve), szintén így csinálta. Pont mikor egyszer mellém ért, akkor szólalt meg a csipogója, és váltott gyaloglásra. Így űzte végig a 24 órát, és bőven 200 kili felett teljesített...

Én még ugyan nem próbáltam ki, de valahogy a lassú kocogásra szerintem jobban be tud állni a lábam, és azt hiszem zavarna a ritmusváltás (bár még nem is teljesítettem 200 kili felett :-))

Hol lesz a 24 órás teszt? Sárváron?

pen 5187 napja
pen képe

Érdekes, amit írsz, én ezzel kapcsolatban azt olvastam, hogy a futás utáni regeneráció gyorsabb, ha séta-futást csinál az ember mintha csak fut:
http://www.edzesonline.hu/edzesterv/30/setaval_maratonra

Bozót 5187 napja
Bozót képe

Szerintem ott van a kutya elásva, hogy a gyaloglás eléggé más izommunka, illetve meglehetős pihenés a keringésnek a futáshoz képest. A változatosabb mozgás pedig bizonyára kevésbé fáraszt, mint a monoton ismétlődő azonos mozgássor. Legalábbis a paraszti logikám szerint :) De több futóismerősőm szerint is érdemes még akkor elkezdeni gyalogló szakaszokat beiktatni mielőtt elvesztenénk a futóképességünket. 

Nagy dolgok történnek majd Sárváron, úgy látom :)

 

miki 5186 napja
miki képe

Mindkét álláspont mellett könnyű lenne érvelni, ezért gondoltam, hogy kipróbálom. Úgy tűnik logikusnak, hogy van olyan hosszú táv, olyan lassú tempó, olyan relatív gyenge képességek, ahol működik. Ez a határ nyilván mindenkinek máshol húzódik. Magyarországon talán Sipi a fő képviselője, de ugye ő multiday futó (egyebek között hatnapos országos csúcs). Megvan nekem különben Jeff Galloway könyve, http://www.jeffgalloway.com/ 

Sárváron lesz az éles bevetés, aztán meg a Balatonon, csodákra nem számítok, csak töltöm tovább az életfogytiglani büntetésem :-)

gyaloggalopp 5186 napja
gyaloggalopp képe

Vannak emberek, akik képesek legyalogolni engem, miközben én meg vagyok győződve arról, hogy futok... Talán ilyenkor kellene elgondolkodnom a dolgon. Sokszor látom, hogy hatékony lehet a futás-gyaloglás váltakozása, viszont nem merem kipróbálni élesben a gyaloglásos verziót, nem élesben meg nincs kedvem. Farkassal már próbálkoztam gyalogolni, de rendre elhagyott olyankor, s nem is szeretek gyalogolni - és azt hiszem, ez is fontos szempont. Inkább futok. Az szimpibb. Aztán, ha nem megy, akkor majd gyaloglok. Hajrá Miki!

Bozót 5186 napja
Bozót képe

Na igen, Galoppnak igaza van, nem mindegy ki hogy gyalogol....TT-ken engem is úgy hagynak a porban túrázók hogy csak nézek, de például a Kékesen nem átallottam gyalogolni a a végefelé és lehagytam egy halom futómozgást végző embert =) (akik mellesleg utálattal néztek rám, de hát c'est la vie)

A Sárvárra vonatkozót rád is és másokra is értettem :) Nagyon készülnek a népek....

monique 5186 napja
monique képe

húú, nehéz lehet a döntés folyamatos futás és gyaloglós futás között. :) nálam a gyaloglás nagyon takarékos üzemmódban tud menni olyan tempóban is ami már lassú kocogásnak is beillik. szoktak is nézni az ismerőseim h hova rohanok. szóval ilyen szempontból megérné belegyalogolni... és szeretek is gyalogolni! de a futást meg utálnám megszakítani. :) minek fullasszam le a motort (nálam ez kb. olyan érzés, picikét). viszont olvastam, hogy nagy edzettség mellett könnyebb belegyalogolni, hm :))

miki 5186 napja
miki képe

Azt hiszem, ez a módszer akkor működhet, ha legalább maratoni távról (vagy arra felkészülésről) beszélünk. Mert ekkor lép be teljesítményt korlátozó tényezőként az izmok terhelés alatti megnyúlása (stretch shortening cycle). Ekkor tulajdonképpen nem attól fáradsz el, hogy teljesítményt adsz le, hanem attól, hogy az izmaidnak milliószor meg kell tartaniuk a testsúlyodat, és ez szétszaggatja a rostokat. A gyalogló szünetek ezt késleltetik, illetve talán regenerálódási lehetőséget adnak.

Félmaratonig ez nem igazán korlátozó tényező, annyit kibírnak az izmok, ott az energialeadáson van a hangsúly.

Ettől függetlenül nyugodtan gyalogolj, akár keresztedzésként a pihenőnapokon, használni fog. Nálunk jobb futók edzésprogramjában is szerepelt már.

MungDaal 5186 napja
MungDaal képe

Szeretem olvasni a dolgaidat, tiszteletre méltó amit művelsz!

miki 5186 napja
miki képe

Mung, semmi tiszteletre méltó nincs egy káros szenvedélyben. Hányszor elhatároztam már, hogy szépen fogok élni, kocogok hetente háromszor egy órát, konditerembe járok és bicajtúrázok. Volt már, hogy kidobtam a futócipőimet.

monique 5186 napja
monique képe

no de miért káros??? :)

gyaloglás: jól hangzik a dolog, pár hét múlva majd elkezdek egy kis power walkingot a pihenőnapokra. (most még az achillest kímélem a biztonság kedvéért.)

miki 5186 napja
miki képe

Kicsit olyan érzésem van, hogy Pecsenye és Galopp vidám beszámolóiból azt gondoljátok, az ultrafutás valami kellemes dolog :-). Én már láttam csendesen sírdogáló meglett férfiembert az erdőben vagy reszkető roncsot éjjel az esőben, aki talán már a nevét sem tudta, magamat is beleértve. Az egészséges futás Dr. Cooper szerint heti háromszor félóra beszélgetős tempóban.

Bozót 5186 napja
Bozót képe

Ó, ha mindent csak a 100%-ig kellemes és mások által egészségesnek titulált mértékig csinálnánk......Nem lenne az nekünk jó :P

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-01 hó (1 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (2 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (1 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (1 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (3 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)