Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 966 584 km-t sportoltatok
Futás

1:2x-es félmaraton kijöhet heti 50kilikből szenvedés nélkül? ;)

TiGör | 2013-06-01 15:03:46 | 22 hozzászólás

A címben a lényeg. Elkezdtem belelkesülni, amit alapból nagyon szeretek. Mivel most futásügyileg le vagyok korlátozva, azt a célt tűztem ki, hogy ezekkel a heti 50+ kilikkel próbáljam kihozni magamból a maxot. 

Eddig nem követtem semmiféle elméletet, ha csak azt nem, hogy fuss lazán. Én mindig úgy futok, illetve szinte mindig, kivéve a versenyeket. 

De most elolvastam néhány edzéselméletet, és a fuss lazán azokra vonatkozik, akik szépen tudják gyűjtögetni a kiliket, és én most nem tartozom közéjük, fejlődni viszont én is szeretnék. 

Ezért vita tárgyává tenném, illetve jöhetnek a kért és kéretlen tanácsok, hogy ki mit gondol, mit kéne edzenem, hogy őszre 1:30 alá tudjam szorítani a félmaratoni időmet?

1. képes vagyok rá, még egyetem alatt futottam 1:28-at

2. motivált vagyok :)

3. heti 50-60kilinél nem tudok többet futni, azt is a köv elosztásban: 4x10km (vagy 4x1h futás), plusz egy hosszú, ami max 2h tud lenni.

4. Nem tudok dombon edzeni, mert Szegeden élek ;)

Lehet még van néhány pont, de most kb ennyi, majd ha lesz kérdés, válaszolok.

Ja, és elhangzanak néha ilyen megjegyzések, hogy én "profi" futó vagyok, meg tapasztalt ultrafutó, hát igazából egyik sem. Jelenleg egy újrakezdő kisgyermekes anyuka. ;) Eddig - is - csak madárcsicsergős futásaim voltak, ezután sem szeretnék igazán szenvedni, bár célom meg van, versenyezni, és fejlődni meg szeretek. No, szóval ha kiderül, hogy ehhez muszáj szenvedni, akkor átgondolom. ;)

Olvastam most Hadd-ot, meg Maffetone-t, stb, de mindenhol beleütközöm a heti 100-160kilis zónában. Nekem erre most nincs lehetőségem. Működhet ez heti 50kilivel? Vagy akkor mit kell módosítani? Ok, hogy ennyivel a maxot nem fogom tudni kihozni magamból, de nem is a max a cél, ha nem "csak" a fejlődés. :)

A jelenlegi tervem a következő:

Heti 3x1h futás aerob zónában (még nem tudom, hogy az számomra mi, de már várom a pulzusmérőmet! :D).

Heti 1h futás Hadd toló fázisban, aerob max+10 kezdetben, amíg a sebesség állandósul, aztán +5, stb

Heti 1 "hosszú" futás szintén aerob zónában.

Ebből jöhet ki fejlődés? Jöhet ki ebből 1:2x-es félmaraton, vagy az ilyen kevés km-errel hülyeség?

Köszi, ha hozzászólsz! ;)

22 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 3986 napja
Czeglédi Ferenc képe

Egyértelműen igen a válaszom!!!

Én heti 3 futásra vagyok lekorlátozva, ebből 1 25-38 km 140-150 közötti pulzuson, egy 15-23 km közötti 150-160 között, és egy tempófutás 155-165 között 7-14 km 155-165 között ( maxom 189, küszöbértékem 165) (igaz én maratont is szoktam futni ezért vannak hosszabb távok, ha te csak félmaratont futol elég max 20-25 kilit futni a hosszún)

Eddigi legjobb félmaratonom 1.32.56 tehát erősen közelítem a teáltalad célul kitüzött időt.

Viszont mivel ilyen viszonylag kevés futás van ezért nagyon fontos a kiegészítő edzés is, mint pl. a biciklizés, lehetőleg több tíz km-es hosszon 25 km környéki átlaggal legalább! Heti minimum két alkalommal! Lehet néha 5-10 km-es távon nagyon erős fokozaton tekerni ez némileg kiváltja a dombfutást is-némileg.

Nagyon fontos a tempófutás, amikor is a verseny tempójában ( +/-5-7 mp) fussál le minimum 70 percet, ezt fokozatosan érd el, ezt még Muhari Gábor barátunk tanácsolta, de végig a laktátküszöböd alatt maradj! ( a 70 perc maratonra vonatkoztatva, fm-nál kicsit kevesebb is elmegy)

Nagyon fontos a frissités, ill annak gondos megtervezése, ill a verseny ideje, mármint lehetőleg ne kánikulai időszakban legyen, mert 30 fokban nem leányálom ilyen időt futni....

Nagyon fontos az edzéstervezés, ill az edzések kielemzése, ill a verseny nagyon gondos megtervezése!!! Számoljál, ha versenyen valamiért összeszedel 10 mp csúszást, azt már nagyon nehéz lesz behozni....

Tehát szerintem egyértelműen meg lehet csinálni!!!

Hajrá jó futást!

HarcsaBarna 3986 napja
HarcsaBarna képe

Vera! Ha majd meglesz a pulzusmérőd, találsz hozzá mestert is... szerintem sok profi bevállalna tanítványnak, könnyű dolga lenne, és hamar büszke lehetne Rád! :)

monique 3986 napja
monique képe

lehet h eltart egy darabig ha csak ennyit futsz, de ha már futottál 1:28-at akkor miért ne lenne lehetséges? azt az 1:28-at heti hány km-ből csináltad amúgy?

még annyi h írj pl Kevinnek futanet fórumon, ő heti 3-ból (néha verseny előtt 3,5...) fut 1:24-et. :) Hadd módszerrel. szenvedés nélkül. :)

TiGör 3986 napja
TiGör képe
Kevin kísérletét a Hadd módszerrel olvastam, és nagggyon szimpatikus volt, ezért is lelkesedtem be ennyire! :) Kevin nincs itt EO-n?
TiGör 3986 napja
TiGör képe
1:28-at nem tudom, már rég volt, sztem heti szinten nem futottam többet, de sok résztáv, tempósabb futás is volt, mert nem egyedül edzettem. Azt most nem szeretném követni, meg akkor is azt éreztem, hogy több van bennem. Kb mindig ezt érzem, csak az a több vhogy nem jön ki...
TiGör 3986 napja
TiGör képe
A Mestert még nem találtam meg, bár annyira nem is keresem. Sztem nem vagyok jó alany. Edzéseken nagyon puhány vagyok. Most első körben a pulzusmérő lesz az edzőm. Neki nem baj, ha feltételeket szabok. ;)
TiGör 3986 napja
TiGör képe
Feri, köszi!!! Asszem kicsit majd tanulmányozni fogom az edzésnaplódat, ha nem baj. Laktátküszöb megállapítására tudtok vmi jó megoldást?
Böki 3986 napja
Böki képe

Szia Vera!

Kevin nincs itt Eo-n, de ha érdekel privátban el tudom küldeni neked az elérhetőségét. Csak ajánlani tudom! :)

TiGör 3986 napja
TiGör képe

Megköszönöm Böki, ha elküldöd! :)

Czeglédi Ferenc 3986 napja
Czeglédi Ferenc képe

Több módszer van.

1. Vérvételes vizsgálat, futópados futásnál csinálnak egy vérvételt, és kianalizálják, preciz, csak van némi költsége, meg nem sok helyen csinálják, de többen is csináltattak már ilyet innen, ha jól emlékszem Mónika is.

2. Tapasztalat, be lehet lőni, itt előfordulhat pár % tévedés.

3. A Hadd tesztnél van olyan, hogy 2400 métert kell futni 90 mp szünetekkel 140-150-160-170, de maximum, max pulzus -15-ös pulzussal, és a tempót ábrázolni kell koordináta rendszerben, valahol lesz benne egy törés kb. ott lesz a küszöbérték

Viszont fontos, hogy ez az érték sokszor nem egy pontos érték pl. 165 ( persze így is meg lehet fogalmazni) hanem inkább egy pár ütéses intervalum pl. 164-166, ha neked pl. 165 a küszöbérték, és 166-tal futol 50 percet még jó esélyed van rá, hogy nem fog problémát okozni, persze ez sok mindentől függ!!! A max pulzust meghatározni nagyon nehéz van rá képlet, teszt is, de pl. én edzéseken 170-nél magasabb értéken soha nem futottam, egy félmaraton befutóján viszont 189-et mértem....legjobb itt is a tapasztalat pl. félmaraton befutójánál amikor is apait-anyait beleadol!

A pulzusos dolgokról kérdezt Mónikát, ő nagyon érti! Fel szeretném még hívni a figyelmedet Muhari Gábor barátunk két irományára is ami itt az interneten is megtalálható a 10 000 méter, és a maraton címet viselik ha beírod a keresőbe megtalálja, tanulságos olvasmány!

HarcsaBarna 3985 napja
HarcsaBarna képe

a további szakértői tanácsok előtt :)


Görög Veronika
100km OB győzelem
UltraBalaton győzelem
12h OB győzelem

torolt_12 3985 napja
torolt_12 képe

Mivel jómagam is fél lábbal a mazsolaklub tagja vagyok, ezért nem tudok és nem is akarok okosat mondani, csak annyit, hogy hajrááá!!!

Más: én is sokáig laktam Szegeden, a Felső Tiszaparton ahogy kanyarodik az út Tápé felé, ott a töltésről le-fel van kb. 100-150 m emelkedő... Ha nem elég meredek/hosszú, akkor télleg tudománytalanul futottam! :))

torolt_12 3985 napja
torolt_12 képe

Csak félreértések elkerülése végett a mazsolaklub tagjai: m, cf és jómagam! ;)

monique 3985 napja
monique képe

HarcsaBarna: nemtudom ezt kinek írtad konkrétan, de amúgy én ismerem TiGör eredményeit, régóta követem ámulattal a pályafutását :) tanácsokról pedig: egyáltalán nem véletlen h Kevin neve felmerült itt, TiGör pont úgy szeretne edzeni, amihez ő eléggé ért :)

 

aorsolya: nem tartozom veled közös klubba.

TiGör 3985 napja
TiGör képe
Igen, a blog nem véletlenül született meg, szóval örülök a tanácsoknak! Az meg mindig az indulóktól függ, hogy egy-egy versenyen hányadiknak sikerül lenni. Attól még simán lehet, hogy az időeredményeimmel egyáltalán nem vagyok elégedett. Kevinnek írtam, remélem ő is ad 1-2 jó tanácsot, Muhari Gábor cikkeit is olvastam, de ott megint felmerül, hogy kevés az edzéskilóméterem, persze az elveket attól még át lehet venni..
Czeglédi Ferenc 3985 napja
Czeglédi Ferenc képe

Benéztem hozzád, szép dolgok vannak, de mi az a falkafutás?

Blue 3985 napja
Blue képe

Szia Verocska,ha én szeretnék javítani és lenne időm kicsit gyorsakat edzeni,akkor a félmaratonra felszeletelném a távot és elöször 10 kilin erősíteném a tempót.

TiGör 3985 napja
TiGör képe

Feri, hát az már mondjuk kicsit idejét múlt, mert régen két kutyám volt, és velük futottam. Most már csak 1 van, Bodza, és vele futok. Mivel semmi extra jelleg nincs a futásomban, ezzel a névvel illetem ált őket, de amint lesz bennük egy kis tudatosság, akkor asszem azokat fogom kiemelni. ;)

Blue, hát pont időm nincs. Mármint az a bekorlátozott. Persze lehet, hogy fogok indulni 10kilis versenyen, mert kíváncsi vagyok, hogy ott most mit tudnék. Jó kiinduló alap lenne. Vagy egy 5kilis verseny is. De most kb nincs itt semmi ilyesmi a közelben..

(Gábor) 3984 napja
(Gábor) képe

Ne bánkódj az Alföld miatt, ideális hely a Hadd-módszerhez. Már egy ideje én is eszerint edzenék, ha nem lenne ilyen dimbes-dombos a lakhelyem. :-) Itt képtelenség lenne egy 5 ütéses tartományban maradni, de még a 10 se egyszerű, ahhoz is jelentősen lassítani kellene menet közben dombmenetben. Persze, lehet, hogy csak az én testem ennyire ropi. :-)

monique 3984 napja
monique képe

Gábor: meg lehet oldani a Hadd-ot dombon is, én anno maffetone-oztam itt a budai hegyeken, az meg még lassabb/alacsonyabb pulzus volt nekem, mint a Hadd-ozás..... :P annyi a trükk, hogy megtanul az ember nagyon lassan döcögni felfelé, meg max belesétálsz néha nagyon meredek részeken. :D elviekben ez nem baj, a pulzusterhelés a lényeg.

TiGör 3984 napja
TiGör képe

Hát én meg úgy vagyok vele, hogy ha dombos terepen tud edzeni az ember, akkor nem is nagyon kell semmi résztáv, fartlek, stb, mert a változatos terhelést úgyis megadják az emelkedők-lejtők. Szóval asszem az a legjobb, ha dimbes-dombos terepen tudsz edzeni. :)

 

(Gábor) 3983 napja
(Gábor) képe

Móni, én is pont arról beszélek. :-) Jó pulzus = minél alacsonyabb ütésszámon a lehetó leggyorsabb tempó. A másik téma. Biztos ismered a mondást, hogy az átlag nem tükrözi a valóságot. A mai dombfutásomat pl. könnyű futáshoz sorolja a kalkulátor a laza bemelegítés és levezetés miatt. :-) Nem ugyanaz, ha az átlagpulzust nézzük, mintha folyamatosan azonos értéken futnánk. Pont erre untam rá télen, hogy iszonyatosan le kellett lassítanom az emelkedőkön, szétszabdalta a futásomat. Most már csak regeneráláshoz és erős edzésekhez veszem fel az övet. A többi futásnál már érzésre is aerob zónában tudok maradni, a dombfutás (mint edzésforma) úgy látszik megteszi a hatását. :-)

TiGör, a dombok valóban megkeményítenek, de azért minden edzésen fel-le futni fárasztó, jól esne időnként egy kis laza, hosszú síkfutás. Jó, nyilván, akik az Alföldön élnek, nekik meg a nagy síkság állandósága az unalmas. Lehet, hogy kellene egy csereprogram futóknak edzéstábor gyanánt. :-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (1 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (1 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (2 bejegyzés)
2010-03 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)