Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 226 015 km-t sportoltatok
A futás öröme
Még mindig a sérülés
lucas | 2009-11-29 11:37:47 | Nincs hozzászólás!

Mindenképpen mennem kellett. Felvettem a szokásos téli szerelésem. Pulóver sapka. Elterveztem a szokásos útvonalat. Tudtam, hogy kényelmesre veszem, mert az achilles regenerálódása nem teljes. Kb 100 m után, már tudtam, ez nem megy. Minden lépés fájdalom. Hazasántikáltam, majd le a száműzött elliptikusomhoz és dühödten tekertem  egy órát. Nincs mese pihentetni kell, de azt látom, hogy a kerékpár és a lépcsőzőgép nem rontja a helyzetet. A keddi uszoda, amit már harmadik hete várok, meg mindenen segit.

Tapasztalat és következtetés: tartós bemelegités nélkül nincs edzés, ha tetszik, ha nem.

Újra a teremben
lucas | 2009-11-28 20:18:55 | Nincs hozzászólás!
Kicsit félve és még mindig érzékeny  achilles-el indultam edzeni. A szokásos kiserdei futásra még nem mertem gondolni se, nehogy ez további hetekre zárjon ki a futás öröméből. A teremben ténferegtem egy kicsit, majd 30 kg-ot felraktam a rúdra és szép lassan fekvenyomtam 10x10-es szériát. Néhányat hasizmoztam, majd vállra is dolgoztam keveset. Hát ez a kevés is elég volt ahhot, hogy érezzem. Majd 30 perc taposás és 30 perc bringa 130-as pulzussal némi elégedettséggel töltött el. Sétáltam néhány percet a futógépen, de többet nem mertem, hasomlóan két-három perc az elliptikuson, de itt is az achilles jelzett. Tapogatom, de nem fáj csak egy kicsit érzékeny. legalább úszni mehetnék, de még az se. Valahogy csak kibirom ezt a pár napot. Holnap azért megpróbálok néhány kilométert kocogni. A taposás és a kerékpár nem romtott a helyzeten.
Az a kényes achilles
lucas | 2009-11-25 09:47:03 | Nincs hozzászólás!
A legvadabb terepeken, göröngyös utakon feszültek húzodtak az izületeim de tartós fájdalmat, netán a futást akadályozó sérüléseket eddig elkerűltem. Most, egy sima futógépes edzés közepén egy intervall szakasz beiktatása közben éreztem a nem túl erős fájdalmat, de azért végigfutottam amit terveztem. Pótlásként még tapostam és bringáztam egy keveset. Reggelre már sántítottam és most itt tartok, együtt a rémülettel, hogy mit kezdek magammal, ha nem futhatok. Nagyon remélem, hogy hamar regenerálódik. Talán a jövőre nézve tapasztalat, hogy nincs értelme a túlerőltetésnek. Normál terepviszonyoknál, csak ritkán és rövid lejtőkön futottam ilyen futógépes 12 km/h sebességgel. Sajnos ez nekem sok. remélem, a tanulópénz nem lesz túl drága, mindenesetre nagyon nyugtalanit. nem a fájdalom zavar, hanem az hogy esteleg hetekig nem tudok futni. Talán eliptikus jöhet szóba, vagy bicikli, de ebben se vagyok biztos. Mit tegyek????
Ködös utak
lucas | 2009-11-21 16:39:33 | Nincs hozzászólás!

Kinéztem, minden bús,borongós, ködös. Kellemetlen köd nedvesiti az aszfaltot. Mit tegyek ? Ilyenkor épeszű ember nem megy ki a fütött lakásból, mondtam magamban, miközben a szerelést készítettem elő. Legfeljebb csak egy kicsit futok,-gondoltam. A pulzusmérőt 120-140-es munkapulzus tartományra állítottam, egy laza futásnak éppen megfelelő. A vasuti sinekig kényelmesre vettem a tempót, majd a patakparti sétányon kissé szaporáztam, könnyű volt. Zenét hallgattam és néztem, hogy látok e még embert, de csak egy kutyasétáltató ült a kocsijában, miközben fujta a füstöt, várta, hogy a kirakott kutyája elintézze a dolgát. Láttam, hogy szánakozva néz rám, szinte hallottam a gondolatait "ez se normális" Továbbá csend és nyugalom, üres terület, csak a vadkacsák halásztak a vizben. Egy-egy számhosznyi intenzívebb szakasz 140-150-esre felgyorsitott pulzussal, majd elértem a kiserdőt. Puha avar, ismert dombocskák és ösvények. Kétszer 3 km-es kört terveztem, de az első kissé megnyújtott kör után hazafelé vettem az irányt. Még egy ötperces km és megérkeztem. Élvezem, hogy ki tudok hajtani magamból 5 perceseket 1ó 35 perc futás után is. A mult nyáron még nem ment. Talán van fejlődés. De hiányzanak az uszis edzések. varratszedés után két nappal azaz jövő pénteken már jöhetnek a megszokott Dagályos 3 km-ek.

          Lámpafénynél
lucas | 2009-11-20 08:08:14 | Nincs hozzászólás!

  Egy kicsit tipródtam, hogy terembe menjek, vagy a régi bevált módszer szerint induljak a szokott utvonalon.

Végül a szabad levegő mellett döntöttem és útólag átgondolva nem tettem rosszúl. Azt hittem, hogy kinlódni fogok, mert igazán kevés volt a motivációm, éppen csak arra volt elég, hogy vontatottan, lassan felöltözzek, Fülembe tegyem az ipod mikrofonjait, majd visszamentem zsebkendőért. A pulzusmérőt elinditottam és pár lépés után (sajnos bemelegités nélkül) éreztem, hogy könnyű. A hold az utolsó negyedében, az idő kellemes, szólt a zene és egyszerre minden helyreállt-. A munkahelyi gondok lépésről lépésre távoldtak, már csak a friss levegőt éreztem, meg azt, hogy futni jó. A futógépen vett néhány tréningem abban segitett, hogy a lépésfrekvenciából tudtam a tényleges haladási sebességet. Azért más amikor nem a talaj megy az ember lába alatt, hanem aláb rugaszkodik el a talajtól. nem akarok fizaki fejtegetésbe bocsátkozni, de a kettő nem ugyanaz. A rövid sötét szakaszon most nem tanyáztam el, egy pillanatra megtorpantott a felém robogó kutya.Jóleső érzés volt ismerős arcokat látni és az összepillantásból minkettan tudtuk, hogy nem mi vagyunk a hülyék, hanem akik szivják a cigit és isszák a sört. Eredetileg úgy terveztem, hogy pénteken este nem futok, de szombatra hosszú futást irányoztam elő. De most, hogy ezeket a sorokat irom, már  biztos vagyok benne, hogyha esik akkor a terem, jó idő esetén pedig a szabadban futok. A multkori konditermi edzésnél, nyomogattam az ott lévő többiek számára röhejesnek tűnő sulyocskát, de érzem, hogy enyhe izomlázam van.

Futás kutyával
lucas | 2009-11-15 16:11:14 | Nincs hozzászólás!
Már amikor a cipőmet vettem, szinte könyörgő szemekkel nézett rám. Már többször próbáltam, és tudom, hogy nagyobb figyelmet kell forditani futás közben, mert figyelni kell a kutyára is. Ha késő este és sötétben még találok nyomós indokot, most ez kevés. Igy hát együtt indultunk, jó volt. Mindketten örűltünk. Az állat ösztönösen tudja, hogy a futás öröm, mindig gondolkodás nélkül követ, ha erreutaló jeleket észlel.
Sérülés
lucas | 2009-11-13 16:13:01 | 1 hozzászólás
Szerencsére nem futás közben sérűltem meg, hanem tudatosan készűltem rá. A hátamon a bal csuklyás izom felső harmadában már régóta tapasztalok egy féldiónyi lipómát /zsírcsomó/, ami zavarta a fejmozgásomat. Végülis merész lendülettel rászántam magam, hogy sebészeti beavatkozást kérek. Szerdán, ambuláns műtéten minden  különösebb gyötrelem nélkűl átes. A gyötrelmet csak az jelentette, hogy néhány napig nincs futás és kb 2 hétig nincs úszás, mert az uszoda viz amilyen jót tesz a berozsdásodott izületeknek, annyira veszélyes fertőzést okozhat egy nyilt sebnél. Persze nem is szeretnék lebegő varratokkal sétálni az uszodában. Csak kibirom ezt a két hetet. A futásmegvonást azonban másként értelmezem, azaz, ma ha munka után hazaérek, mindenképpen futok egyet. Bár most kinézve, nem csábít a sötét. De a negatív kisértés azért van, hogy legyőzzük. Még a Mártit várom és irány haza. Amióta a fitnestermi eliptikust "megkóstoltam", nem igazán fűlik a fogam az otthoni egyszerűbb tákolmányhoz. Bár már a terem kényelme is csábít. Vissza a természethez, mondta Russo, és most én is. Mozgatom a vállam, a hátam húzódik, na és , biztosan jól összevarta a doki, hallottam, hogy böki a tűt a bőrbe.
Teremben
lucas | 2009-11-05 09:33:30 | Nincs hozzászólás!

Egészen más. A mindig szemelőtt levő adatok, sebesség idő, kcal, teljesitménykényszert jelentenek, de valahogy mégis más. Az egyre rosszabb idő miatt bekényszerűl az ember a futópadra, sőt még pillanatról pillanatra örűlhet a teljesitményének, de már várom a hétvégét, amikor akár esik akár fúj, a kiserdő vár. A teremedzés mentségére szolgál még az is, hogy nincs egyedűl az ember, lehet kommunikálni. Ma pedig zuhog, semmi kedvem áztatni magam.

 

2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (4 bejegyzés)
2009-12 hó (8 bejegyzés)
2009-11 hó (8 bejegyzés)
2009-10 hó (5 bejegyzés)
2009-09 hó (6 bejegyzés)
2009-08 hó (3 bejegyzés)
2009-07 hó (7 bejegyzés)
2009-06 hó (8 bejegyzés)
2009-05 hó (11 bejegyzés)
2009-04 hó (8 bejegyzés)