Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 140 624 km-t sportoltatok
A futás öröme
Enyhe szellő, árnyas fák
lucas | 2009-07-25 19:33:43 | Nincs hozzászólás!
Reggel még tettem, vettem otthon, majd, pulzusmérő, cipő és a többi szerelék, már indultam is. Hülyeség, de visszafordúltam a telefomért, mert sokszor futás közben az jut eszembe, hogy ki kereshet. Ez már telefon függés. A hőmérséklet és a szél is optimális volt. Mértem a szakaszidőket, nem voltam elégedetlen. Teljesen felkészűltnek érzem magam a NIKE-ra. talán még találnom kellene egy közbenső futást is. Ami még meglepőbb, hogy a súlyom is ugrott lefelé, talán ez is magyarázza, hogy lényegesen könnyebb volt A megszokott Patakkör + Farkaserdő útvonal. Két db 3 perces és egy hat perces lendületest is sikerűlt belevinnem. Nem találkoztam futóval, ami ritkaság, mert anap minden szakában látok ismerős arcokat. tegnap úszás volt, de a meleg kicsalogatta a strondolókat és ez jelentősen rontja a pályalehetőségeket. A viz is meleg volt, igy csak 2 km-t úsztam, vegyes technikákkal. A klasszikus hátúszással, még bajban vagyok, csak nagy nyolcasokkal úszom le a távot, kötéltől el és vissza. Ebéd és pihengetés, TV , de most már pihent vagyok és mennék. De a család ezt az elhagyós egyedi programomat nem tolerálja, pláne ha napi két alkalomra bővitem.
Mint a sivatagban
lucas | 2009-07-18 15:57:30 | 1 hozzászólás

Korábban akartam indúlni, de elbabráltam az időt, így már kilépéskor megérezteme a sivatag forró leheletét.A szokásos 2 km után kezdtem lazúlni, a meleg nem is zavart annyira, bár izzadtam mint a versenylovak. Patakört. majd egy kiserdei 3km-est terveztem, de a kiserdőből csak 1 km lett. Visszagondoltam a 2008-as NIKE hőségrekordjára, még mindig azt mondhattam, hogy kellemes a hőmérséklet, mert néha lengedezett egy kis enyhe szellő. Gyorsításokra nem futatta a lelkierőm. A pulzusmérőm az elemcsere óta ujra működik. Átlagos 130-ast tervezek az őszi félmaratonra is. Nem akarok megszakadni, de egy kicsi időjavitás rámférne. Talán még ledolgozok addig 2-3 kg-ot,ekkor már nem lehet gond. Most, hogy ezeket a sorokat irom, már élénkül a szél és viharokat jósolnak az időjárás előrejelzők. Sokan szenvednek a melegtől, de talán ez is fejben dől el.

Meleg este
lucas | 2009-07-17 07:48:31 | Nincs hozzászólás!
Márti lányomat ismét rávettem, egy kis kocogásra. Mivel enyhén szólva nics edzésben, szinte normál pulzussal futottam végig az egy órát. Dicséretére legyen szólva, hogy a nagy meleg ellenére kibirta. A múlt évi őszi félmaraton a 35 fokos meleg ellenére is könnyen ment neki. Azt hiszem erre már az idén nincs remény. Én mindenesetre készülök. Érdekes, hogy a lassú futás egészen, vagy legalábbis részben más izmokat terhel, mint egy tempós futás.
Óra nélkül
lucas | 2009-07-12 21:13:26 | Nincs hozzászólás!

Bár, már voltak figyelmezető jelek, de sajna ezeket nem vettem komolyan, igy induláskor kellett tapasztalnom a szomorú tényt, hogy a pulzusmérő órám eleme lemerűlt. Hiába tekingettem az üres bal karomra, semmi.

No de sebaj túlétem. Holnap veszek elemet. Ma kellemes kis Börzsönyi túra és bőséges ebéd után a Morgóban, jólesett hazaérni. A vasárnap, mint rendszeresen a vasárnapok egy úszás-lazitás programmal szoktak befejeződni. De, be kell vallanom, hogy a lustaságom+az erős bözsönyi levegő+erősen kalóridús ebéd győzött, igy nem mentünk. De némi pihenő után a lelkiismeretem felébresztett és elűzött egy rövid, de nagyon jóleső futásra. Nem volt intenzív, de nem volt lassú se. Örülök, hogy nem maradt ki.

Keskeny ösvények
lucas | 2009-07-10 09:20:08 | Nincs hozzászólás!

Általában erdőben illetve terepen futok, így sokszor kénytelen vagyok alkalmazkodni a környezeti adottságokhoz. A sok eső hatására magasra nőtt fű a csapások szélességét szűkiti,ezért sokszor fél órákat is kénytelen vagyok úgy futni,hogy azonos lábnyomban lépkedek. megfigyeltem, hogy nem is kellemetlen, még az is lehet, hogy egyébként is így kell, mint annyi mást, hát ezt se tudom a futásról.

Erre a tevékenységemre csak munka után jut idő. Viszonylag éhesen érek haza, ezért többé kevésbé óvatos mértékkel kénytelen vagyok valamit enni közvetlenűl futás előtt. Ez viszont segit abban, hogy utána nem vagyok éhes, minden aszkétizmus nélkűl ki tudom hagyni a vacsorát. Talán ezt a módszert azoknak ajánlom azoknak, akiknek cél némi sulycsökkenést elérni. Az úszás után viszont farkaséhes vagyok. Hát ezt se értem, hogy miért jelentkezik fokozottabban nagyobb étvágy úszás után, mint ugyanannyi idejű futás esetében. Itt is megpóbáltam előtte enni, de ez nem vált be, kényelmetlen.

Egy-másfél órás edzés után kb 1kg sulycsökkenést mérek. 

Izzasztó meleg
lucas | 2009-07-04 12:42:19 | Nincs hozzászólás!
Egészen jól indultam. Az útvonalterv már körvonalazódott, csak még azt nem tudtam, hogy a kényelem vajon nem térít e el rövidebb utakra. A patakparti csapás körűl magas volt a fű, ez egy kissé kényelmetlenebbé tette a futást, de végülis nem volt tragikus. A röviditések gondolata mindig a válaszutaknál merűl fel, egy pillanatra most is megfordúlt a fejemben, hogy a kiserdei lejtőzést most kihagyom, de amire végiggondoltam már mgtettem az első szakaszt. A zöld csak úgy ontotta a párát, az árnyékmentes helyeken meg tűzött a nap. Szóval nagyon jó volt. Az utolsó 1 km-t lazán 6perces tempóban futottam. Most, jól érzem magam a gondok messze szálltak.
Lazító futás
lucas | 2009-07-02 11:15:32 | Nincs hozzászólás!

Még zuhogott az eső, de a gondolat már határozott volt, időjárástól függetlenűl, menni kell.Kissé nehezen indultam, nem lelkileg, inkább fizikailag. Az izületeim merevek voltak, bemelegítésre nem szántam időt. lassan indultam, fontolgatva, hogy merre és mennyit menjek. Végül is elhatároztam, hogy most tényleg csak laza futás lesz. Már sokszor voltam igy, a végén pedig nem tudtam betartani, vagy a lejtőkön, vagy az emelkedőkön kiadtam amit lehet.

Meleg, eső utáni erősen párásidő volt. A falevelekről csöpögött a víz. Az ágak meghajoltak az eső súlya alatt.

Pulzus egyenletes 106, majd kb 20 perc múlva 115-118. Éreztem, hogy javúl a mozgásom, kezdett eltölteni az a belső öröm, hogy lábaimban és tüdömben bőven van tartalék, Csak egy gondolat kell és változik a sebesség. De nem hajtottam, tartottam magam az eredeti elhatározáshoz. A 3 km-es  köridőt azért mértem. A tempós /nekem tempós/ 16-17 min/kör helyett, 21 perc kerekedett ki. A második körnél, félve attól, hogy köridő javitásra kergetem magam, útvonalakat módosítottam, kanyar kitérőkkel. Néha néha az emelkedőknél egy kicsit növelve a tolóerőt. /Igy hívom az emelkedőn gyorsitásaimat/ 125 ös pulzust végig tartottam. A harmadik körre, pedig már nem szántam el magam. Indultam vissza, ami még bő 1600 m.

Igazán jó volt, azt hiszem kell ilyen is. Nem volt hajtás, mégis futottam. A pihenő napok mindig nyugtalanitanak,úgy gondoltam, hogy pihenő nap nincs, ezeket fogom helyettesíteni hetente egyszer, laza futásokkal.

 

2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (4 bejegyzés)
2009-12 hó (8 bejegyzés)
2009-11 hó (8 bejegyzés)
2009-10 hó (5 bejegyzés)
2009-09 hó (6 bejegyzés)
2009-08 hó (3 bejegyzés)
2009-07 hó (7 bejegyzés)
2009-06 hó (8 bejegyzés)
2009-05 hó (11 bejegyzés)
2009-04 hó (8 bejegyzés)