Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 232 731 km-t sportoltatok
A futás öröme
Merre meddig menjek
lucas | 2009-06-27 21:20:09 | 1 hozzászólás
Miközben a cipőmet kötözgettem,még nem tudtam, merre menjek. A szinte trópusi eső után még nagyon vizes a kiserdő. A multkori  esőben futás után most nem éreztem hangulatot a vizes bokrokhoz. Elő a bringát. Az első kerék kissé puhább volt, igy először a benzinkut igy kis levegőért. Majd kezdett kiforrni az irány. Friss finom eső utáni levegőben a Megyeri hid felé. Majd irány Békásmegyer a Római part. Sok-sok ember, mind az áradó vizet nézte. Az árvizveszély miatt a Római part lezárva, igy némi keringőzés után, fel az Északi összekötöre. A forgalomtól és az utkereséstől lassuló szakaszokat leszámitva, voltak intenzív részek is. Érdekes, kerékpáron soha se tudom a pulzusomat a nekem a futásoknál már megszokott zónában tartani. Ahhoz, hogy ezt a pulzusértéket 128-135 intervallumot bringán is tartani tudjam, meg kell szakadni. Ki érti ezt?
Patakpart
lucas | 2009-06-24 21:36:21 | Nincs hozzászólás!
Szeretek a Szilas patak mentén futni. Az esőáztatta puha talaj, a fű , de méginkább a virágzó hársfák illata a napközben zakatoló gondolatokat is elsimitja. Kb 20 perc telt el amire a pulzusom a normál zónába ért, nem is igyekeztem túllépni. A csapás mentén két oldalt afű magasra nőtt, igy nem volt olyan kényelmes, de az egymás elé kényszeritett lépések talán szabályosabbak is mintha szélesebb nyomon haladnék. Sok mindent nem tudok, így ezt sem. A kiserdő felgyorsitott. Még lett volna időm további 20 percre, de a lábaim indultak hazafelé.
Hajnalban
lucas | 2009-06-20 10:00:48 | Nincs hozzászólás!

Már pénteken elhatároztam, hogy szombaton kora reggel egy frissitő futást beiktatok a napirendembe. Fél hatkor tekingettem kifelé, láttam, hogy erősen fúj a szél. Szerencsére jó volt a motivációm és vidáman indultam. A kiserdei utak csendesek voltak, csak néhány hajnali kutyasétáltató bandukolt az ösvényeken.

Az első szokásos kör után egy kicsit tekeregtem, nyújtottam a távot, majd 2x5 perces pulzusmaximáló vágtával fejezetem be az erdei futást. Hazafelé kényelmesen,majd az utolsó 1000 m-en kicsit nyújtottam a lépteket.

Lehet, hogy nem szerencsés, de az utóbbi hetekben éreztem, hogy eléggé le vannak merevedve az izületeim. Nem vagyok hive a vegyszereknek, mégha gyógyszernek is nevezik, de egy hetes kúrára kipróbáltam egy izomlazítót. Az eredmény nagyon jó, még a nyújtások is szélesebbek, az izületeim mozgásterjedelme megnőtt. A futás is más. lazább. Ma még beveszem, de holnaptól visszatérek a normális menetrendre.

 

Kincsem park
lucas | 2009-06-19 13:52:14 | Nincs hozzászólás!

 

A munka kapcsán vetődtem el a Kincsem parkba, ahol elektromos szerelési munkák előkészítését végeztük.

Lovakat igy közelről,  munka közben még nem láttam, vagy inkább nem figyeltem meg. Már kiengedés előtt reszketnek az izgalomtól, hogy futhassanak. Az óriási pályára szabadon kiengedett lovak vágtáznak, élvezik az iramot a szelet, öröm volt nézni. Szabadon, minden kényszer nélkül futottak, csak a mozgás öröméért. Tudnak valamit. Néhányat körbe futtatnak, igy testközelből megfigyelve úgy láttam illetve csak hallottam, hogy az orrukon át fujják ki a levegőt, közben prüszkölő hang hallatszik, ők tudják a helyes technikát.Élmény volt, bár dolgozni is kellett, de lelkesedést adott az esti tréningre.

Alig fél éve vettem futócipőt, de észrevettem, hogy kényelmetlen befelé dől a lábam. A cipőkiválasztás is tudomány. A közel három éve leselejtezett, csak fűnyirásra használt cipőm, még mindig jobb, mint a később vásároltak. Most tervezek egy új cipő vásárlást, de már nagyon odafigyelek, hogy ne legyen nagy, de kicsi se.

Hamarosan végae a munkaidőnek, ma uszodai programom van.Jó meleg idő van, biztosan sokan lesznek a Dagályban, de szerencsére az 50-es pálya ritkán zsúfolt. Jobban szeretem, ha rossz az idő, mert akkor kevesen vannak.

Megpróbálok, holnap korán kelni, egy reggeli futáshoz, mert du. családi program lesz, étel, ital édesség és minden, igy jó lesz előre lemozognom a várható többlet cal bevitelt.

Nem fut senki a káposztásmegyeri Farkas erdőben?

Pulzusrekord
lucas | 2009-06-19 07:35:48 | Nincs hozzászólás!

Munka után hazaérve, nem indultam azonnal, igy kb fél óra pihenő után nehéz volt a kezdés. Bár hosszabb utat terveztem, végül is a két kört csak 2x1km-es intenziv próbálkozással egészitettem ki. Lehet, hogy az óra is mellémért, de valószinű a pulzusmaximum beállitásom, amit már éreztem is 167 bpm-el. Az az elméletem, hogy a lehetséges maximum felfelé tornázása javuló kondiciót mutat, egyébként is ezt tapasztalom, lehet , hogy tényleg van ilyen összefüggés.

Márti lusta volt, azt mondta, hogy fáradt, igy nem jött velem.

Pihenő napok után

lucas | 2009-06-17 21:47:01 | Nincs hozzászólás!

Már tegnap úsztam egy keveset, de inkább a szauna és a lazítás, nyújtás volt a cél. A hétfőt pedig kihagytam.

Igy pihenten ost jól ment a futás. Bár igazodnom kellett a Mártihoz, de a kiserdei kör 5 min 35 sec-es eredménye új egyéni csúcs, de érzem még tudok javitani. A mennyiségből egy kicsit visszafog, hogy Márti lányom ujboli formábahozásához lassabbtempót kell felvennem, de majd növelem a szabadon futott távokat.

Márti újra kezdi
lucas | 2009-06-11 13:19:05 | Nincs hozzászólás!

Ismét indult az új próbálkozás Márti lányom és a futás kapcsolatában. Nehezen teljesített kiserdei kör után, azt mondta, hogy kezdetnek elég. De azért látszott a mozgás jótékony hatása, még kis dózisban is erőt ad. Én még az addigi kört bemelegitésnek tekintve, rátettem egy pulzusmaximáló intenziv résztávot is.

Sajnos kicsit beszükültek az izületi és izommozgás terjedelmek. megpróbálok egy kis ideig izomlazitókat szedni, majd ezzel egyidejüleg intenzivebb nyújtó gyakorlatokat végezni. Az , hogy eddig a bemelegitést , levezetés és nyújtás elmaradása lustaság miatt nem volt igazán jó módszer. A hétvégétől növelem az idő és távegységeket, mert aNIKE félmaratonon az eddigi időeredményeken javitani szeretnék. A súlyom is, ha nagyon nagyon lassan, de azért lefelé megy, igaz mindenféla diéta nélkül, bőségesnél több vacsorákkal tarkitva.

Nehéz kezdet
lucas | 2009-06-01 15:21:01 | 1 hozzászólás

Bár motivált voltam és vártam a délelőtti futást, mégis nagyon nehezen indult. merev volt a vádlim, huzódott a bal combizmon, szóval rövid léptekkel erőlködtem. Kb 30 perc mulva kezdett lazává válni a futásom, a kiserdő lejtőin már 140-es pulzussal haladtam, végül két résztávos szakaszon is javitottam az eddigi csúcson.

Még mindig nem tudom, hogy mi a valóságos álláspont a légzésvétel ügyében. Orron át szájon ki szakaszosan, vagy mindegy. Már mindegyik változat ajánlásáról olvastam. Azt hiszem az orron át való mély légzés lehet, hogy jó, persze egy intenziv munkánál már csak levegő legyen állásponton vagyok.

2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-05 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2010-05 hó (1 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (2 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (4 bejegyzés)
2009-12 hó (8 bejegyzés)
2009-11 hó (8 bejegyzés)
2009-10 hó (5 bejegyzés)
2009-09 hó (6 bejegyzés)
2009-08 hó (3 bejegyzés)
2009-07 hó (7 bejegyzés)
2009-06 hó (8 bejegyzés)
2009-05 hó (11 bejegyzés)
2009-04 hó (8 bejegyzés)