Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 43 942 453 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Jó sport a lósport

Bozót | 2011-01-31 21:40:15 | 12 hozzászólás

Nem tortént semmi különös, de olyan jó kis lovaglás volt a mai, no meg lőttem egy-két fotót is, így gondoltam, elteszem ide is emlékbe ezt az edzésbejegyzést.

Gyönyörű zuzmarás-havas erdőben történt. Sok séta, némi ügetés és kevés könnyű vágta a porhóban. Ahogy a ló patái ütemesen dobbantak a fagyott talajon és hullott ránk a fákról a hófehér csillogó zuzmara, arra gondoltam, valaki sürgősen csípjem meg, hátha álmodom.....meg is kaptam! Úgy képen csapott egy ág, hogy majdnem lerántotta a sisakomat :) Fájt. Nem álmodtam :)

Próbáltam fotózni, de valakinek a füle folyton belelógott a képbe :)

A ház előtt kitúrtunk egy kis zöldet a hó alól:

Ez meg Mambának tetszett, ám legyen itt:

Vennem kell lovaglónacit vagy legalább egy hopiletet, mert a nem lovagláshoz kitalált csizmában klasszul felgyűrődött a gatyám szára és a kengyelszíj elbánt a lábammal rendesen....

(tegnap a barátnőm udvarlója lovagolt ki Jázminnal egy picit - elég jó lovas a srác, nem féltettük - hát szépen bepróbálkozott nála a csajszi! Az első sarkon rögtön el akarta vinni másfelé :P )

Don't try this at home - avagy néha bátraké a szerencse

Bozót | 2011-01-14 13:44:59 | 11 hozzászólás

Tehát adott a ló. Aki elsősorban hobbicélra, szabadidős lovaglásra illetve a gyerkőcök lovagoltatására lett beszerezve. Holnap lesz egy hete, hogy nálunk van, de még csak az udvarban ültünk a hátára, az udvar pedig nem túl nagy (oké, városi viszonylatban  óriási, lónézőpontból pici), így a lovaglás is csak séta volt szoktatás címszóval, bár a cél igazából a tereplovaglás lesz.

Na, ma gondoltam egy nagyot és felnyergeltem a paripát, azzal a feltett szándékkal, hogy sétálunk picit a ház előtt a téren (füves placc). A martingált nézegettem egy darabig, de nem tűnt elég logikusnak a felszerelése, így hagytuk ( martingált csak terepre használtak nála, mert vágtában és megijedésnél hajlamos felkapni a fejét hirtelen) Nyereg, kantár, pálca megszokásból, kobak (helyett bringássisak), pár kör séta az udvarban, hevederhúzás, majd nagy levegő és megközelítettük a kaput...

( háttérinfó: a lóvásárlás óta egy nagy hibát követtünk el, mégpedig, hogy nem próbáltuk ki a lovat terepen. Jártak ki vele korábban rendszeresen, ezt a lovász is megerősítette, de csakis társaságban, legalább két lóval, és ezt olyannyira megszokta, hogy a lovarda kapuján egyedül csak erőszakkal lehetett kivinni vagy úgy se, pár méterrel távolabbra meg sehogyse. Aztán valahogy úgy alakult, hogy sose sikerült még egy lovassal egyeztetni, hogy kilovagoljunk együtt...)

Igyekeztem nem aggódni, hiszen a paci megérzi a lovas nyugtalanságát, illetve bíztam Jázminban, nyugodt ló, nem egy izgága típus, csak nem lesz semmi gáz.

Első meglepi: könnyedén oda tudtam állítani a kapuhoz, elég közel, hogy nyeregből kinyithassam a tolókaput.

Második meglepi: élénk fülforgatás és kicsit tempósabb lélegzés mellett, de nyugisan körbesétáltunk a ház előtt, sőt semmi pánik nem volt akkor se, mikor a téren keresztülrohanva ránk rontott két kutya. Szerencsére az ebeknek nagyobb volt az önbizalmuk messziről, plusz értettek a szóból mikor rájuk kiabáltam.Ilyen kezdet után tök nyugodtan sétáltunk az erdő felé...

Harmadik meglepi: Simán be tudtam léptetni vele az erdőbe a szekérút-jellegű földúton, csak picit fújtatott az eldobált szemétre és persze járt a füle-feje ezerfelé (akárcsak az enyém, hogy előbb vegyem észre a lóevő tárgyakat :)  Minimális ellenszegülés-kísérletekkel, de mindig arra mentünk amerre én akartam, nem zavarta a nagyon sűrű bozótos rész sem, még a belógó ágak se. (régebben eljárogattam egy  lovardába, az ottani lovak bár jártak terepre, de egy ilyen szűk, bozótos ösvényre max rotyóvágtában lehetett volna őket bevinni...) Találkoztunk (sajnos) nemkevés szeméttel, zacskókkal, de simán elsétáltunk mellettük. A legrémisztőbbnek egy nagy fatönk bizonyult, de még ezt is - feszült figyelem mellett - kb 3méterről kellett csak kikerülnünk.

Negyedik meglepi: bár láthatóan stresszelt kicsit és bizonyára tele volt/van eléggé, mégse próbált elragadni ügetésből, szép nyugisan mentünk több szakaszt felváltva ügetés-lépés. Vágta még ráér :) 

Mázli: nem találkoztunk enduros idiótával, se másik lóval vagy hülyegyerekekkel!

 

Utóirat: Ne menjünk egyedül terepre,  új lóval, először meg pláne ne. Ha mégis, örüljünk ha sikerül, de nem lesz minden alkalom ilyen egyszerű, ezt én is tudom.

 

Egy kérdés maradt: hogy kell felrakni azt a nyavalyás martingált?? :P

 

szerk.: Rájöttem! Ilyenünk van

 

Lókérdés-jókérdés

Bozót | 2011-01-11 00:38:59 | 8 hozzászólás

Lótartókhoz, lovasokhoz:

 

Zab mosatlanul,szárazon / mosva / áztatva?

 

Martini rázva, fröccs szódával, búzasör szűretlenül és citrommal, whisky jéggel, gin tonikkal, vodka naranccsal, tequila inkább sehogy =)  De a zab?!

 

Szerk.: csak simán kíváncsiságból kérdezősködöm, ki hogy csinálja és az miért jó?  Azt tudom, hogy ha poros, bogaras a zab akkor át kell mosni, de egy egészséges fogazatú lónak alapból szárazon is megfelelő, nem?

Sajnálatos...

Bozót | 2011-01-10 18:27:16 | 17 hozzászólás

Az előkészítés alatt lévő 2011-es túranaptár felelős kiadójaként nem járultam hozzá a Börzsöny Akciócsoport új "Horthy 38" emléktúrájának megjelenéséhez a túra névadója és szellemisége miatt, ezért az Akciócsoport elnöke felszólított egyesületük többi túrájának törlésére. A túrák ezért a kiadványban nem jelennek meg, és azokat a honlapunkon lévő listákból is töröltük.

Sajnálom, nem ez volt a célom; de nem járulhatok hozzá olyan tartalom közléséhez, mely a teljesítménytúrázó társadalmat megoszthatja, és ezzel a kiadvány népszerűségét és a TTT elfogadottságát csökkentheti.

Pinkert László
elnök
TTT

 

Tehát ezért nem találtam a Kitörés időpontját :(   Sajnálatos. Szellemiség ide vagy oda, én a túráért, az erdőért, a tájért, a levegőért, a teljesítés felett érzett örömért megyek TT-re  és sajnálatosnak találom ha egy olyan klassz túra, mint például a Kitörés most egy ilyen ügy miatt kimarad a naptárból :(  Persze attól még megrendezik, csak épp pont a "politikailag semleges", szimpla túrázókból fognak kevesebben tudni róla....

Itt a lú!

Bozót | 2011-01-08 12:24:21 | 17 hozzászólás

Megérkezett! Szállítással nem volt gond, felsétált a szállítóra és le is jött különösebb gond nélkül, viszont az istállócskájába egyelőre nem hajlandó bemenni :P Már benn van egy tonna szalma, Répával kirakva a bejárat, zabosvödör, szénahegy, minden :)  Remélem éjjelre nem akar kint maradni :P

 

Lányka a kapuban látta meg ahogy jönnek, kiabál nekem, hogy egy paciszállítóval jön apa!!!  Aztán bent azt mondja halkan: Anya, én nem tudom, mi célból van itt ez a ló..."  :D

Persze óriási volt az öröme, mikor rájött, hogy itt is marad, no meg, hogy ezt a lovat ő már ismeri. 

Kamu?

Bozót | 2011-01-07 19:55:37 | 12 hozzászólás

Ismét egy bejegyzés a kedvenceimtől.

Lényeg:   Nagy népszerűségnek örvendenek manapság a PowerBalance holografikus karkötők amik állítólag erősítik az immunrendszert, gyorsítják a regenerálódást, stb. Namost, az ausztrál Competition and Consumer Commission, (gazdasági és versenyhivatal illetve fogyasztóvédelem jellegű intézmény) csalónak minősítette a céget és úgy ítélkeztek, hogy köteles több sajtótermékben megjelentetni egy közleményt, miszerint semmilyen bizonyítékuk nincs a termékük hatékonyságával kapcsolatban és reklámjaikban félrevezették a fogyasztókat, valamint kötelesek visszatéríteni a korábban megvásárolt termékek árát ha a vásárló kéri.

Új(j)é(v)!

Bozót | 2011-01-02 17:27:58 | 25 hozzászólás

Rég írtam, azóta új évet írunk :)

Azt terveztem, hogy majd évértékelek meg ezévi célokról írok, de hülyeség, hiszen nem voltak célok és most se nagyon vannak, nincs mihez mérni. Tavaly ilyenkor azt írtam évértékelésként, hogy "jó volt :)" , futást tekintve végülis jó volt a mostani is. Új barátokat ismertem meg, futottam jókat, túrázni is voltam párszor, nem panaszkodhatom. 

A számmisztikázóknak:

- napló szerint 1350km futás (a valóság picit több) 114 naplózott futóedzés

346 óra mozgás :)

De ezek a számok mellékesek. A lényeg, hogy szinte minden percét élveztem, legtöbbször jó társaságban futhattam/sportolhattam , szép környezetben, egészségesen.

Részt vettem jónéhány szervezett futóeseményen, mondhatnám versenyen, hisz rajtam kívül szinte minden résztvevő akként tekint ezekre :) A LEG-ek:

- a leglatyakosabb -> Wass Albert emléktúra

- a leghavasabb -> holtversenyben YT25 és a Kitörés60 TT

- a leghosszabb táv és idő és a legjobb eredmény ->természetesen Sárvár 24

- a legnagyobb bulik  ->  a szekszárdi borfélmaraton , a Mocsár  és a Mikuláskocogás

-  a leghosszabb túra -> K100

- a másik leghosszabb, csak nem futva -> UB 

- a legnemesebb cél -> Futunk, hogy segíthessünk!  jótifuti

 

Hogy mi lesz idén? Remélem még sok hó, aztán szép tavasz, meleg nyár, sok kilométer, sok nevetés, kevés bosszankodás, semmi betegség. Konkrétabban? Talán ezegyszer tényleg felkészülök valamire tisztességesen, talán megfutom az UB-t, talán lesz 15-16 órás K100, talán lesz 100mérföld feletti Sárvár, talán lesz T100, talán lesz megint mocsár..... Ami biztos, hogy lesznek élvezetes futások, sportolgatás a gyerkőcökkel, sok lovazás, kirándulás, bringa, stb. 

Aktív évet kívánok minden kedves sporttársnak!

2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)