Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 914 783 km-t sportoltatok
Fuss, hogy utolérjenek!

Ma van a szülinapom, pom-pom-po-rom...

Bozót | 2011-06-15 22:07:08 | 33 hozzászólás

Ahogy már mindenki tudja, ma van a szülinapom. Harmincegy éves lettem én, meglepetés e költemény....ja, mégse. Meglepi viszont volt, a javából! De ne szaladjunk előre!

Tegnap megírtam az ominózus blogbejegyzést az UB nevezés körüli tökölésemről, de valóban nem vártam semmi csodát, csak úgy jólesett leírni a nyafit. Igazából addigra már túlléptem rajta, de azért mára beterveztem egy szivatós szülinapi 31km-t, hogy a maradék kedvem is elmenjen mindenféle romantikus képzelgéstől, hogy én a nagy víz partján, futva Tihanyból-Tihanyba, és hasonló őrültségek..

Nem indultam korán, nehogy megússzam a meleg egy részét, nem ettem sokat reggel, egy tejeskávé és egy minijoghurt csúszott le közel két órával futás előtt (két napja amúgy is szénhidrátmegvonás van, de erről később) és elhatároztam, hogy a vasút mentén futok, terepen, napon. És kutyával :)

Két részre osztottam az edzést, mert nincsenek annyira edzésben az ebek, hogy tűző napon egyszerre 31kilit bármelyiket magammal vonszoljam. Először Rumbával indultam neki, első 3km a községből kijutásra telt, járdán, betonon, ez van... Utána miénk volt a földút a vasúti töltés mentén, javarészt tűző nap, néhol húszcentis árnyat nyújtó fák, nagyon néha egy kis hűs szellő. Rumbát nem engedtem szabadon, mert nem bízom még benne, így viszont néhány gyík és nyuszi miatt kis híjján kirántja a derekamat, hiába szupi rugalmas a póráz. Lassan azért megérti, mit várok tőle és már csak oda-odaszimatol ha érez valamit moccanni a susnyásban. A fordulónál (7,5km) láttam, hogy eléggé felhevült az eb, ezért visszafelé picit lassabban haladtunk az árnyékos részeken és a faluba visszaérve meg akartam itatni, de a vasútállomásnál a felújításkor frissen telepített gyönyörű dizájnos díszkút természetesen el van zárva....A zöldséges udavrán láttam, hogy épp locsoltak, megkérdeztem, hogy megitathatnám-e az ebet, de a buta jószág nem kért.  Picit hagytam az árnyékban hűsölni legalább. Az utolsó két kilin már nagyon kivolt szegénykém, de csak hazértünk. 

Gyors megitattam az ebet, ittam egy nagy pohár vizet és pár korty kólát, fogtam a másik kutyut és huss. (10perc depó)

Indy kutya nagyon lelkesen jött velem, főleg, hogy mostanság nem vittem őt futni. Sajnos tipikus kankutya, minden függőleges tereptárgyat meg kell jelölnie :) de persze ha az a parancs akkor haladunk folyamatosan. Mire elérjük a terepet már rettentő éhes vagyok, logikus, eltelt bő két óra futással, ráadásul előtte se voltam túltöltekezve. Egy fáról szedek pár szem kissé éretlen vadringlót, finom fanyar íze, lédús húsa jólesik nagyon, de se a szomjam se az éhségem nem oltja. Pulzuson látszik hogy meleg van és nem százas a helyzet, lassan kocogva is veri a 160-at bőven :( Próbálom alatta tartani, de megaszívás, frusztrál a tempó és a lábaim se örülnek a tötyörgésnek. Kicsit gyorsabbra váltok, de úgy meg érzem, hogy erős, a tarkómban dobog a pulzus, nem lesz ez jó. Marad a kényszerű lassú tempó (utólag visszanézve-számolva nem is volt olyan vészesen lassú)  Kutya jól bírja, szabadon szaladgál, gyíkot kerget, szimatol, néha lemarad aztán felzárkózik. Jólesik, hogy vele nem kell foglalkozzak, de a nyavalyás pórázt vihetem kézben :) A fordulónál az órámra pillantok, de minek? Csak idegesítem magam, hogy hét perccel lassabb, mint az előző kör ezen szakasza...Ésakkor?! Semmi :)  Visszafordulunk, már Indy se rohangál, sőt, igyekszik mindig az árnyékos részeken haladni. Jó neki, az ő magasságában több árnyék van :) Párszor belesétálunk ha árnyék adódik, hadd nyugodjon a pulzus, hűsöljön a kutya. Közben eldöntöm, ha hazaérek törlöm a korábbi blogbjegyzést, a hozzászólásokat elmentem magamnak ínségesebb időkre, jövő hétvégére pedig betervezem a közelünkben szervezett teljesítménytúrát, 50km Szolnok-Nagykáta, éjjel, végén strandolás ingyen. Azon morfondírozok, talán lefutok előtte Kátáig, vagy tovább...vagy Kátától Szolnokig és aztán a túra, az úgy egy százas, itt a fődemen...  Közben jönnek rám a böglyök, úgy korog a gyomrom, hogy folyton körbenézek, mi a fene morog és alig várom, hogy visszaérjek a civilizációba és igyak-egyek valamit. Megaszívás ez a javából.   Azért egyszercsak eljő az utolsó átjáró is és már a vasútállomásnál vagyunk újra. Kutya már árnyéktól árnyékig szalad, jó is hogy feltűnik egy eperfa amit eddig észre sem vettem, legalább pihizünk pár percet és egy kis cukrot is vételezek. Lila ujjakkal indulok tovább immár a járdán, csak úgy süt vissza a meleg róla, légmozgás semmi, kánikula van, de már gyűlnek a távolban a felhők, nyári zápor közeleg. Az utolsó egy kilométerbe Indy sétál bele többször, de hazajutunk végre és jöhet a jól megérdemelt zuhany és egy fini jeges-meggyes tejeskávé.  Köntösben, kezemben bögrével nyomom be a laptopot és mit látok?  Nem ez volt a megaszívás. Az jövő szombaton lesz :)

33 hozzászólás

monique 4698 napja
monique képe

az utolsó mondataid nagyon ütöttek :D

 

amúgy, én is úgy gondolom, hogy inkább pulzuskontroll és lassú tempó mint a tűző napon megborulni :) a 7p lassulás meg nem sok ilyen körülmények mellett. ja, érdekes ez a tarkóban érezhető pulzus. nekem még ilyen nem volt. általánosságban is elég ritkán érzem a szívdobogást. (210bpm-nél se szoktam :P )

 

lelkesítő amúgy ez, mindjárt be is tervezek magamnak decemberre egy 29 km-es futást... tűző nap nem lesz, de lehet h 20 centis hó igen :))

Gandi 4698 napja
Gandi képe

Úgy kell neked, megérdemled :-))))

No, de azért most akkor pihi, mert az ilyen hőségben, kaja nélküli futások nyírnak rendesen, szerintem hanyagold pár napig a szénhidrátnélküliséget :-)

Aztán hajrá szombat! hajrá balaton! hajrá Bozót! :-)

ui.: hmmm, jeges-meggyes tejeskávé, az meg milyen?

mjoci 4698 napja
mjoci képe

Szivhatsz majd jövö szombaton te igen ,,szerencsés,,.:P:P:P

faxau 4698 napja
faxau képe

Azért kívülről szépnek tűnik ez a futás.. Hajrá a jövő 7végén!!!

pátyalso 4698 napja
pátyalso képe

Boldog szülinapot,Bozót,és sok sikert a jövőheti megaszíváshoz:))

pátyalso 4698 napja
pátyalso képe

És mi van a szénhidrát megvonással?

mateve 4698 napja
mateve képe

váááááááá....de jóóóóóóó :D:D:D

hihi...neked se legyen jobb ha már Sárvár sajna kimaradt.... ;-)

 

Tündüs 4698 napja
Tündüs képe

Hajrá-hajrá! A kávécsodáról én is kérnék infót!

stojesz 4698 napja
stojesz képe

Utólagosan is boldog születésnapot kívánok Bozót! :)

Bozót 4698 napja
Bozót képe

A szénhidrát: egyszerűen tudom, hogy brutálsok cukrot és egyéb szénhidráttartalmú cuccot eszem (péksüti, kenyér, pizza, sütemény, tészták, stb) és úgy döntöttem, legalább most az UB előtt visszaveszek egy kicsit, egyrészt hátha lemegy 1-2kg másrészt hátha beválik a carb-loading, vagyis a verseny előtti szénhidrátfeltöltés. Egyelőre annyit érzek az egészből hogy k..va éhes vagyok :)   Persze nem 100%-os megvonásról van szó, csak erősen visszafogtam magam, mennyiségileg és minőségileg egyaránt. Azért a szülinapi tortámból ettem :)

Kávé: imádom! Nem a koffeintartalma, pusztán az íze miatt. Sok tejjel, mézzel, hidegen-melegen mindenhogy. A fentebb említett dolog simán tejeskávé amibe pár szem fagyasztott meggyet dobtam, megküldtem picit a rúdmixerrel és beleszűrtem egy bögrébe. Véleményem szerint a csokihoz és a kávéhoz is a narancs, az eper és a meggy illik nagyon, ezért gyakran összeházasítom őket :)

 

yoyo 4698 napja
yoyo képe

Te bozót ez most komoly ?  mármint hogy egyedül nekivágsz a körnek ? :O

Megnéztem mennyi edzésed van ,,,,besz@rás  :) csak egy kis önbizalmat adj nekem ,hogy egyszer elhihetném már ,hogy talán én is elhozhatnám azt a sz@ros befutó szalagot . kva irigy leszek,kva sokat gondolok rád,és bár nem őszintén ,de szurkolok vazze ha már ezt így kitaláltad magadnak . Aztakurva ,áááá :)))

és még én rinyáltam hogy yuval ketten futjut körbe,és nem lesz elég a szintidő ;) Hát elég lesz cillagom !!  és körbe is érünk naná ! ,,de ott fogok ülni a célba (feltéve ha a kövidinka nem árt meg) és várni fogunk vazze.. Húzt körbe a seggedet a nagy tó körülmer ezt a befutót látni akarom  !

Ha beérsz ,akkor  széttépetem a kutyákkal a futóruhámat,a cipőmet meg beledobom a belsó tó mélyére :)))

 

Bozót 4698 napja
Bozót képe

Yoyoka, kimoderállak káromkodásért :P  De őszintén: igazad van, nem vagyok komplett és nem tudom, mit képzelek, ki vagyok én, hogy csak úgy odamenjek és körbeszaladjam. Esélyes, hogy nem sikerül. De megpróbálom.

Ja, és őszintén nagyon szurkolok a párosotoknak!  A kövidinkából meg kérek! ha sikerül akkor arra iszunk, ha nem akkor búfelejtőnek :) 

yoyo 4698 napja
yoyo képe

Sikerül !!

és nem megpróbálni kell hanem körbefutni köll :)) Ki lesz a kisérőd ?

Hagyunk a borból ,és  ott fogunk várni ,és ünnepelünk !

V.Petra 4698 napja
V.Petra képe

Igen szupi a blogbejegyzés, főleg a vége! Annyira, de annyira jó lesz. Akkorát fogsz harcolni, hogy olyat még a világ nem látott. És beérsz és lesz szalag, meg plecsni a kölöknek! Elvégre haza kell neki vinni!!! :-DD

Eperszem 4698 napja
Eperszem képe

Hát ez jó volt nagyon :)Hajrá, hajrá! most meg megkívántam azt a jeges kv-t én si :)

monique 4698 napja
monique képe

hát yoyo tudod hogy azért Bozót csinált már 24 órásat de ez tényleg nagyobb kihívás lesz :) drukkolok neki és nektek is! majd én is ott leszek a célban váltótagként =)

monique 4698 napja
monique képe

Bozót: a carb loadingot sztem nem ilyen korán kell kezdeni. amúgy, én is főleg szénhidráton élek, sztem csak többet kell futni=P

monique 4698 napja
monique képe

ja igen: carb loadingot úgy értettem h része az "unloading" is, így értettem h nem ilyen korán kell kezdeni. de többféle verziója van, lehet van ilyen is.

Mamba 4698 napja
Mamba képe

Boldog szülinapot Bozót! Qurva jó lesz! :o)) Őszintén szólva eddig semmi - semmi drukk nem volt bennem, de most, hogy te is indulsz! :o))) (Ha Yoyoot kimoderálják, én is megyek) Qurva nagy! :o) :PP

Nekem elsősorban Bökit kell támogatnom. De ha betolom a seggét, visszamegyek érted! :o)

gyaloggalopp 4697 napja
gyaloggalopp képe

Kezdjük a végén: meggyes-jeges tejeskávé. Bloáááááááááááá! :-D

Aztán... Szerintem - velem együtt - te is azok egyike vagy, akiknek nincs sok tartalékuk a szervezetükben, szóval óvatosan az éhenkóricálással! A tarkó helyett én ugyan a homlokomban szoktam érezni a pulzust, egyszer éreztem a tarkómban, de az már nagyon rossz volt. Figyelj: a jövő héten egy dolgod van: körbeérni, értetted? Ha nem, komolyan mondom, megverlek. De nem aggódom. De sose fogd fel úgy, hogy küzdesz. CSak nézd, hogy mennyi van még, s hogy mennyit FOGSZ teljesíteni, s élvezd, ahogyan csökken a táv. Nem lesz gond. Óvatosan, megfontoltan, s a hátralevő egy hetet szerintem töltsd meditálással. Jót fog tenni.

 

De a legfontosabbat elfelejtettem: BOLDOG SZÜLINAPOT! :D

necromedve 4697 napja
necromedve képe

Elég bátor vagy, hogy 400 km idei futással, meg pár túrával neki mersz állni egy ilyen körnek. Vagy alapvetően ultrafutónak születtél.:) Sok sikert, boldog szülinapot kívánok!

...májashurka 4697 napja
...májashurka képe

és a lú?

remélem szép volt a szülinapod!

Mamba 4697 napja
Mamba képe

Igaza van a jó Galoppnak! :o) Most már csak a mentális felkészülésre van idő. Valahogy úgy, mintha leforgatnál egy filmet az UB-ről. Mintha felvennéd a saját futásod. Célbaéréssel mindennel együtt mosolyogva. Ez segít ,,elhinni" hogy képes vagy rá. Aztán mikor valóban oda kell állni, akkor tényként kezeled, mintha már megtörtént volna, mintha csak végig moziznád. :o) Sokat segít! Ne hagyd ki! :o)

Blue 4697 napja
Blue képe

Boldog születésnapot! :)

Ahogy a matektanárom mondta vala:"Semmi extra" :)  .

A huhogókra meg ne hallgass mert nem értenek hozzá,nem érzik át és nem járja át őket az ERŐ! :)

Az Erő legyen veled! :)

Gandi 4697 napja
Gandi képe

A huhogók nem tudják, hogy egy nőnek kevesebb edzésre van szüksége, mint egy férfinak :-)

mateve 4697 napja
mateve képe

Bizony....szegény pasik...nekik muszáj futni is... :))) Én csak azért futok ennyit mert sajnálom a lovét buszjegyre meg utálom az embereket kis helyen összezsúfolva.... ;-)

Jó buli lesz! Nem feltétlenül könnyű, de tuti jóóóó lesz..... :D:D:D

Czeglédi Ferenc 4697 napja
Czeglédi Ferenc képe

Nagyon-nagyon boldog születésnapot kívánok!!!!

Szerintem elkeseredett közelharc árán, de te fogol győzni!

( most decemberben 40 km fussak le....miért nem vagyok már 18 éves.....)

Bozót 4697 napja
Bozót képe

Köszi, köszi, köszi!

Béla, még beszélünk :) De addig is, neked is köszi! Amúgy a tartalékokkal kapcsolatban csak részben van igazad :) Sajnos, elég sok tartalékom van, zsír formájában, de szintén sajnos ez inkább a nehezen mobilizálható, belső szervek környéki fajtából :( Jót tesz ez a kis "éhezés", érzem :) 

 

Edit és Gandi, imádlak :)

 

Májashurka, a lú jól van, mindjárt írok is róla!

Bozót 4697 napja
Bozót képe

Ja és Monique, sokféle tervezet van a carb-loading-ra, én azt ismerem ami több nap, akár több hét alatt üríti le a raktárakat és 3-4nap alatt tölti fullra. De most igazából nem ezt csinálom, csak simán visszavettem picit a zabálásból :)

monique 4696 napja
monique képe

Gandi komoly volt vagy nem, úgy olvastam a nőknek alapból jobb az állóképessége :)

el is hiszem, mert tegnap azzal szórakoztam h összehasonlítottam a női/ffi 1600m és maratoni világcsúcsokat, hogy az utóbbi hány %-a volt az előbbi tempójának.. a női magasan nyert :) (magasabb %-on van a maratoni világcsúcs :) de még ha csak a 2:17-est is veszem, akkor is bőven magasabban. pasiknál 2 órán belülinek felelne meg.)

monique 4696 napja
monique képe

carb loading: jajah, nekem 1,5 nap nem volt elég lemeríteni rendesen annak idején :)

Gandi 4695 napja
Gandi képe

Komolyan írtam, persze. Tudod, a férfi hazamegy a hétvégi hosszú futás után, azt mondja "Jajj, de elfáradtam, ma már nem csinálok semmit", aztán ledől az ágyra, és egész du. pihen. A nő hazamegy a hétvégi hosszú után, azt mondja "Jajj, de eláfradtam, ma már nem csinálok semmit", aztán megiszik egy jó kávét, majd felteszi a vasárnapi ebédet főni. Amíg az rotyog a fazékban, azalatt felporszívózza a lakást, majd miután elmosogatta az ebéd utáni mosatlanokat, még kivasalja a héten felhalmozódott ruhát. A délutánba meg még belepréseli a kutyasétáltatást, vagy a gyerekkel lemegy a játszótérre.... Ezek után egy nőnek mitől ne lenne állóképessége? :-)

 

Bozót 4695 napja
Bozót képe

Állóképességem van, itt sajnos futóképesség kéne :)))))) 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2018-06 hó (1 bejegyzés)
2018-05 hó (1 bejegyzés)
2016-07 hó (1 bejegyzés)
2015-10 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (2 bejegyzés)
2014-07 hó (2 bejegyzés)
2014-06 hó (1 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2014-02 hó (1 bejegyzés)
2014-01 hó (2 bejegyzés)
2013-12 hó (1 bejegyzés)
2013-10 hó (2 bejegyzés)
2013-09 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (3 bejegyzés)
2013-03 hó (3 bejegyzés)
2013-02 hó (2 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-12 hó (1 bejegyzés)
2012-11 hó (1 bejegyzés)
2012-10 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (1 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (2 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (3 bejegyzés)
2011-11 hó (3 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (4 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (4 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (4 bejegyzés)
2011-02 hó (2 bejegyzés)
2011-01 hó (7 bejegyzés)
2010-12 hó (2 bejegyzés)
2010-11 hó (8 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (6 bejegyzés)
2010-08 hó (9 bejegyzés)
2010-07 hó (3 bejegyzés)
2010-06 hó (7 bejegyzés)
2010-05 hó (8 bejegyzés)
2010-04 hó (5 bejegyzés)
2010-03 hó (12 bejegyzés)
2010-02 hó (2 bejegyzés)
2010-01 hó (10 bejegyzés)
2009-12 hó (2 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-10 hó (3 bejegyzés)
2009-09 hó (4 bejegyzés)
2009-08 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (1 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (1 bejegyzés)