Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 058 442 km-t sportoltatok
Visszatérés a sporthoz

Minden kezdet nehéz....

Frantika | 2010-07-08 14:18:47 | 20 hozzászólás

Egy kis múltidézéssel kell kezdenem a naplóírást, mivel annyira távol nem áll tőlem a sport. 4 éves koromban tanultam meg úszni, alig voltam 7 éves, mikor első versenyemen indultam. Aztán eltelt ezután még 10 év, és úgy gondoltam, elég volt az úszásból, abbahagyom az uszodai versenyzést. S tényleg sikerült abbahagynom, mikoris régi úszótársam megkért, miközben levezetek (még néhány hétig terveztem lemenni úgymond levezetni), ugorjak már be pár 100-ra, mert egyedül kénytelen edzeni a hosszútávúszásra. Azon kaptam magam, hogy az edzője (a csaj apja) mondja edzés végén, hogy holnap du. 5-kor edzés, ne késsek és nyáron ilyen meg ilyen versenyek lesznek, arra kell felkészülni (annyira határozott volt, nem mertem vitába szállni vele, így másnap pontban 5-kor megjelentem az usziban :))....szóval a levezetés helyett inkább 'felvezettem', ugyanis még keményebb edzések jöttek, mint addig.  Nagyon jó volt olyannal edzeni, aki az EB-n és VB-n is indult, eléggé motivált ez is. Szombat-vasárnap is edzettünk reggel 7-től (klassz volt, mert 9-ig csak mienk volt az egész uszi, ugyanis akkor nyitott igazából), elég fanatikus lettem, és végre mentek a szombati felmérő 5 km-ek 1 óra 9 percen belül, csúcsformában éreztem magamat (ahhoz képest, hogy heti  kb. 5 alkalommal sikerült csak edzenem suli mellett). Jöttek-mentek a Balcsi Átúszások és a Velencei-tó Átúszások, jöttek a jó helyezések is, és nagyon jó hangulat volt ezeken a rendezvényeken. A legjobb verseny mégiscsak az esztergomi Palatinus tóban volt, 10 km-es táv, a Felnőtt Hosszútávúszó Bajnokság, ahol végül 3. lettem. Ez 1999-ben volt, 11 éve (ó milyen régen) :) 2000 év elején még együtt készültünk a lánnyal (azon az éven még indultunk a 10 km-en), majd ő abbahagyta váratlanul, elege lett, én viszont még 2 évig magam folytattam tovább, hát ímmel-ámmal inkább, de a versenyekre eljártam. 
Aztán jöttek az egyetem utolsó évei, úgyhogy bele kellett húznom a tanulásba is, és mivel mindenki bulizni járt, én sem maradhattam ki mindenből :)) Szóval az úszást, sportot 2002-2003 táján végleg abbahagytam. 

2009 őszén megszületett a kisfiam, aki 9 hónapos jelenleg. Most határoztam el, hogy régi álmomat valóra váltom, és indulok, ill. végigcsinálok egy triatlont, a középtávra gondoltam (jövő tavasz/nyáron). Nem lesz könnyű, hisz az úszás része a legkevesebb ezeknek a versenyeknek arányaiban is. Futni viszont max. 5 km-t futottam eddig egyben (lehet ennél többet? :)), úgyhogy lesz kihívás. 1 hete futok (végre már inkább futómozgást végzek, mint kocogást) és 2 km távot bírok megtenni. Sosem voltam futóbajnok, ezért ez a része is érdekes lesz, elsősorban a távot kell növelnem.
De az igazi nagy harc a biciklivel lesz, ugyanis van egy ezeréves Kempingem, gyönyörű szürke, de talán azzal mégsem kéne indulnom, kicsit vicces lenne :)) (Bocsi bringa, tudod, hogy szeretlek :))) Sosem brigáztam hosszú távon, sőt, humoros, de nem ültem még versenybiciklin, és pláne nem kéne több 100 ezer Ft költenem azért, hogy egy triatlonon induljak. Ígyhát nemtom mit tegyek. Fogalmam sincsen a "kerékpár-fogalmakról", ezek nekem nagyon kínaiak (szal a használtpiacon meg simán átvernének), nem tudom hol, és főleg hogyan kéne erre edzenem....Szóval kezdés a nagyon nulláról, vagyis inkább mínuszokból. :( Lesz nekem ehhez elég kitartásom? 
Csak bízni tudok benne.... 
Jó lenne egy edzőtárs, de egyrészt nagyon össze-vissza van most az időbeosztásom a babám miatt, meghát nincs ismerősi körömben még csak min. fanatizmussal megáldott lélek sem :( Főleg itt Szombathelyen.

20 hozzászólás

miki 5055 napja
miki képe

Hát akkor te tudod, mi a sport, inkább nekünk kéne tanácsot kérni tőled :-)

 

Ha igazán akarod, menni fog nyilván, de nem a legkönnyebb dolgot választottad ezzel a triatlonnal. A futás biztos menni fog, ha nincs valami előre nem látott probléma a lábaddal vagy valami. Az országúti bicajt egyedül, kisbaba mellett, tapasztalat nélkül jó szintre hozni szinte lehetetlen. Először is őrült drága, egy használható szintű gép plusz felszerelés százezrekben mérhető, és őrült veszélyes dolog kezdőként, anyukaként, kimerészkedni a mai magyar országutakra. Plusz sokkal idő és maceraigényesebb a futásnál.

 

Mindezt úgy mondom, hogy tizenéves koromban elég komolyan bicajoztam, van még utánpótlás OB bronzérmem is, de mostanra a futás kiszorította a tekerést. Gyönyörű sport különben, most is nézem a Tour-t :-)

 

Ha igazán akarod, hajrá, de szerintem egy futóverseny vagy aquathlon könnyebb lenne, vagy jobb ráfordítás/sikerélmény aránnyal kecsegtet.

Frantika 5055 napja
Frantika képe
Köszi a hozzászólást!!! Igazad van biztosan, de egy kicsit lehangoltál ám :) Nem akarok én több 100 ezres birngát, hisz csak a táv teljesítése a célom. 
Sajna az országút nem annyira biztonságos, de mások is tekernek a környéken, ráadásul kisgyerekkel, így majd kikérdezem őket, merre, hova mennek....De attól, hogy anukya vagyok, nem veszélyesebbek az utak :))
Volt úszótársaim közül egy-két emberke triatlonozott egy időben (szóval nekik is sikerült), tényleg, őket is lehet megkérdezem erről-arról. Az aquatlon nem is lenne hülyeség, első kipróbálásra főleg.

Frantika 5055 napja
Frantika képe

Bocs a sorok nem tödelése miatt....:)) Hú elég hülyén fest a hozzászólásom.

miki 5055 napja
miki képe

Nézd, sok amatőr sportoló nem a jó teljesítményt, hanem a kihívást keresi :-) Közelítsük meg másfelől. Több példát láttunk, hogy valaki, jó futó háttérrel, nulla biciklis tapasztalattal és edzéssel fogta magát és megcsinálta az Ironmant. Ráadásul te még úszni is tudsz. Ha nem félnék az víztől, már én is megpróbáltam volna.

 

Szóval biciklizni nem nehéz. Jól biciklizni nehéz. Ha az a célod, hogy beérj a célba, az idő nem számít, akkor fuss, kérj külcsön egy versenybiciklit két héttel a triatlon előtt, tekerj párat, hogy el ne ess a versenyen, aztán, ha általában elég fitt vagy, beérsz a célba.

 

Mivel rossz a lelkiismeretem, hogy elvettem a kedved, itt egy beszámoló, ez vissazhozza: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=92696207&t=9022608

 

Azért ne bízd el magad, a főszereplő Olimpiai elődöntőt is futott, meg országos csúcsokat, meg Spartathlont, szóval megvannak az alapjai és az adottságai :-)

Frantika 5055 napja
Frantika képe

Elolvastam a cikket, hát ez elég kemény :))) Sőt, nagyon az!! Azért nyílván volt kemény futómúltja az illetőnek....az állóképessége megvolt hozzá, mert azt 10 nappal a verseny előtt nem lehet elkezdeni edzeni.
Az a bajom ezzel a teljesítmény vagy csak beérek a céla dologgal, hogy sosem úgy indultam eddig 1 versenyen sem, hogy jól van, hát ha leúszom az milyen szuper lesz, mert sosem volt kérdés végig bírom-e úszni. Szóval a kérdés az idő volt, hogy mennyi idő alatt, hogy javítok-e, hogy sikerül-e jól mennem....szóval félek, itt fog bekavarni az úszó múlt. :)))
De igazad van, az aquatlon is lehet az első cél, meg egyáltalán egy futkosó verseny, hogy tényleg legalább azon kiderüljön, hogy mennyire sikerül.
Mindig is tetszett az országúti bringázás pedig (mármint nézni!!!) :) Tényleg több időt kell rá szánni, mint a futásra? Nem is gondoltam volna. Nyílván elhiszem, hogy biciklizni könnyű, de jól bringázni nagyon nehéz....ez utóbbiről én már lehet elkéstem.

Egyébként gratula az országútiban elért jó eredménye(i)dhez! Duatlonon indultál már? Abban nincs úszás, a többi meg ezek szerint jól menne/megy Neked.  

miki 5055 napja
miki képe

Mellesleg miért nem úszol? Nehéz lenne hozni a régi szintet? Egyszer már én is elhatároztam, hogy felkészülök egy triatlonra, el is jártam egy úszóhoz leckéket venni, de az lett a vége, hogy reménytelen, futóknak ez nem megy :-). Megtanultam ugyan gyorsban leúszni párszáz métert, de sosem lett gyorsabb, mint a mellúszásom, csak sokkal fárasztóbb :-)

Frantika 5055 napja
Frantika képe

Úszom, úszom, hát az alap :) Bár még nem kezdtem neki a dolognak, és csak heti 2-3-szor tudok lejutni az usziba, ami elég kevés sajnos (így jött a futás, hogy a maradék napokon vmit sportoljak azért). Úgyhogy a hosszútávúszás az része a programnak, csak egyszer elindulnék egy ilyen aquatlon, vagy triatlonos dolgon, már sok-sok éve vonz és még ki sem próbáltam. De az aquatlon tényleg jó ötlet elsőre, akkor bringával nem kell legalább kínlódni :))
Hát úszni nehéz megtanulni felnőttként, persze nem lehetetlen, csak az izmok már 'kötöttebbek' ehhez a sporthoz. Bizonyos szinten megtanulható ekkor is, de sok-sok gyakorlás és technikázás kell, hogy olyan szintre juss, amikor már nem köpöd ki a tüdődet pár 100 m után, hanem úgy érzed, ez akár 1 napig is menne..... Szóval a technika az lényeges.   

monique 5054 napja
monique képe

ugyan, ne aggódj, ilyen állóképességi alapokkal (remekül úszol) hamar belejössz a futásba, a biciklihez meg tényleg nem kell drága oútit venni...

amúgy meg, én most kezdtem el a bringával kínlódást (meg az úszással kínlódást is nemrég), elolvashatod az edzésnaplómban, haha... igaz én ráérek a triatlonnal :) nem sietek sehová.

egyébként te is nyithatnál itt edzésnaplót! :)

miki: meglepsz azzal h félsz a víztől :))) szerintem csak gyakorolni kell, jó sokáig..

miki 5054 napja
miki képe

Monerd,
Életem legmegrázóbb élményei közé tartozik, hogy átúsztam a Balatont. 23 fokos volt a víz állítólag, én már kifagytam 200 méternél. Nem bírom a hideget. Érdekes, a mellúszás ösztönösen megy, ha hiszed, ha nem, életem egyetlen triatlonján elsőként jöttem ki vele a vízből, képzelheted, milyen erős mezőny volt :-). Én is úgy vagyok, mint Balázs, életemben egy triatlonon indultam, és a csúcson szeretném abbahagyni :-) A gyors teljesen reménytelen, a munkám miatt rendszeres edzésre szakértő edzőhöz nem tudok lejárni, de még ha megtenném, sem hiszem, hogy valaha is elfogadható szintre jutnék vele. Elveszem a te kedvedet is, sokkal jobb futó leszel, mint triatlonos.

miki 5054 napja
miki képe

Mondjuk most, hogy Szőnyi Feri triatlonosként megnyerte a 24 órás futó OB-t, kicsit meginogtam, ilyen hosszú távon talán tényleg segítik egymást az ultrasportok, ahogy Balázs is írta.

Frantika 5054 napja
Frantika képe

A nyíltvízi úszás nem megy mindenkinek, még uszodai úszók közül is rengetegen vannak, akiknek szörnyú élményt jelentett egy-egy Balcsi-Átúszás (s soha többet nem is indultak ilyenen): tájékozódási problémák, fáztak stb. stb.
Úszás: tényleg sok idő kéne rá, gyakorlás, technikázás....és mindezt szakember felügyelete mellett. Ha berögzül egy rossz technika, sokkal nehezebb "kikezelni", mint nulláról indulni.
Szóval: kivárásos gyorsúszás, csúsztatásos, esetleg teknőccel úszás (víz alatti munkában segít), 'hónaljérintéses' gyors (víz feletti magas könyökben segít)....stb. Fontos, hogy víz alatt teljesen lehúzz karral a hatékonység miatt és víz felett lazán vidd előre, vagyis akkor pihen..... 
Videónézés, vagyis megnézni a nagymenőket hogy csinálják, aztán felvenni téged víz alatt és felett és rádöbbensz, hogy jéééééééééde ez nem én vagyok, én nem így úszom :)) S mikor tudatosodik a mozgás, akkor könnyebben korrigálsz.
Lábmunka: hosszú távnál nincs sok jelentősége, az előrehaladás csupán 20%-at adja és nagyon fáraszt!! A hosszútávúszók a lábukat csak a testük kiegyensúlyozására használják. Persze rövidtávban ezt nem lehet megtenni, ott sokat számít az a 20% és nem baj, ha jól kiköpöd rögtön a tüdődet...Kivételek vannak, ld. én, 10 km-en is ment a lábam mint állat, de engem nem fáraszt 1általán, de én ilyen 'fordított' lélek vagyok. :))
De ha jól futsz, akkor kár ezzel kínlódni. Vagy ha jól is bringázol, ott a duatlon. :)

Na most kicsit hosszan írtam az úszásról, legközelebb az ilyen priviben megy (gondolom van itt ilyen).

Szerinted mi olyan nehéz a bringázásban? Mármint mi a különbség aközött, hogy tekersz és hogy jól tekersz? Van vmi külön technikája, vagy a ráfordított idő..........mint brigást kérdezlek, mert ebben aztán tényleg laikus vagyok.


monerd2: feltétlenül bekukkantok az edzésnaplódba :), egyébként van nekem is, de azt ne nézd meg még :))
Valahol igazad van, az állóképességet igénylő sportok segíthetik is egymást. De nekem ahhoz sokat kell még edzenem, hogy legyen. A másik viszont: pl. az úszásnál és futásnál teljesen más izom dolgozik, emiatt nehéz összeegyeztetni a 2 sportot....így tehát ha egyik meg, még nem biztos, hogy a másikon ugyanazt a távot könnyedén megcsinálod.

miki 5054 napja
miki képe

A bicikli kiválasztásához és beállításához szakember kell okvetlenül, nehogy olyasmit vegyél, ami nem lesz jó. Ez nem csak pénzkérdés, olyan geometria kell, ami a célnak és a testalkatodnak megfelel. A triatlon ebben külön műfaj, egy országúti versenygépet be tudnék állítani, de egy triatlonost nem. Ha komolyan gondolod, akkor fel kell venni a kapcsolatot valakivel, aki ért hozzá.

 

Azt írtad a féltáv érdekel, az jó, mert ott nem szabad bolyozni, ami nehéz és veszélyes műfaj lenne.

 

Az még a gond, hogy a kerékpáros edzések időigényesebbek, mint a futás, ha hasonló szinten akarod csinálni, kb. kétszer annyi időbe kerül. És csak világosban, jó időben lehet csinálni, míg futni bárhol és bármikor lehet.

 

Hogy állsz a mechanikával? Ha magad meg tudod szerelni a kisebb problémákat, sok bosszúságtól megkíméled magad.

 

Van a környékeden triatlon klub vagy csapat? Akkor sokkal könnyebb lesz. Majdnem olyan ez, mint az úszás, mennyi esélyed lenne egyedül megtanulni és mennyi egy klubban?

 

Az indexen van triatlon topik, ott biztosan adnak tanácsokat, persze az ilyen internetes fórumokon vigyázni kell, nehogy a vak vezet világtalant esete legyen. Vagy már most is azt csináljuk :-)?

monique 5054 napja
monique képe

Frantika, úszásról sztem tök jó, hogy leírtad ezeket ide! nem baj, h nem privátba ment. :) van benne újdonság számomra is. :))
amúgy ha nem fáraszt 10km-en át a lábtempózás akkor a futás nagyon könnyen fog menni. :))
az edzésnaplód nem látom, mert nem publikus :(

miki: a futás marad mindig az első, abban akarok a legjobb lenni, de szeretnék másra is képes lenni. :) (és hogy miért úszás meg bicikli? hát mert a triatlon is egy régi álom..)
szerintem biztos, hogy segítik egymást ezek a sportok, mert mindegyik állóképességi sport. szerintem csak attól függ, hogy milyen szinten űzi az ember.

Frantika 5054 napja
Frantika képe

Monerd: Jó, hogy nem csak nekem régi álmom a triatlon :) Hát a futást azt jól nyomod, 31 km...leírni is sok :)) Hajrá, hajrá!

Miki: a bolyozásban igazad van, félnék tőle nagyon!! Arra edzőtársak nélkül lehetetlen felkészülni! Nemtok klubba járni ,még ha lenne is (régebben volt itt pár triatlonista, most nem taliztam ilyen sportlóval), mert nemtok fix időpontban edzeni menni. :( 
Tapasztalatom van az egyedül készülésben már, úgyhogy kibírom. Csak nincs ki hajtson és kicsit unalmasabb is így.
A bringa kiválasztásához szakember segítségét fogom kérni mindenképpen (kell még rajta állítani is vmit?) :)) Egyenlőre jó lesz - edzeni - tesóm itthon hagyott citie bike-ja, neki most úgysem kell. Csak bicikli sisak kéne. Anélkül nem merek kimenni az országútra.  

Mechanikával hogy állok? Egy szóban: SEHOGY :)

Jah amúgy a "vak vezet világtalan"-ra: én vállalom a világtalan szerepet, egye fene, de nem hinném, hogy te/ti lennétek a "vakok" .... :)) Nem-nem!

Frantika 5054 napja
Frantika képe

Jah és Monerd már publikus az edzésnaplóm, nem tudtam, hogy nem az :)

monique 5054 napja
monique képe

a 31km azért eddig egyszeri alkalom volt :)) de lesz még :)
egyébként most már látható a naplód, köszi! sztem fog neked menni ez a futás tök simán.

ja, bringa kiválasztása: nagyon nem értek hozzá én se... ha rögtön országútival kezdesz, akkor tényleg jól nézd meg mit veszel :) én egyelőre beértem egy picit könnyebb és olcsóbb verzióval. :)
a mechanikát meg majd megtanuljuk.. :))

Frantika 5053 napja
Frantika képe

Amit az ember meg akar tanulni, azt megtanulja, nem igaz? :)
Jelenleg bátyám citie bike-val megyegetek, amíg még nemtom mennyi kitartásom lesz, addig jó ez. De nem fogok drága gépet vneni én sem. Nah mondjuk relatív, mert mi az h nem drága? :) Addig még spórolok....Ha nem titok, akkor leírhatnád milyet vettél, hol és mennyiért (csak h képben legyek).

monique 5053 napja
monique képe

mint mondtam kezdésnek nem akartam semmi komoly cuccot, szóval ez csak egy sima cross trekking, nincs benne semmi extra. a "milyet vettél" kérdésnél pontosabban mi érdekel?

Frantika 5053 napja
Frantika képe

Jó, jó, így már értem. :) Hát én sem tervezek komolyat venni. De sajna akkor is spórolnom kell rá.

Bozót 5053 napja
Bozót képe

Szőnyi Feri ufó :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!