Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 124 559 km-t sportoltatok
1 perc futás = 2 perc szabadidő

V. rész

macmelon | 2013-08-29 00:40:40 | 15 hozzászólás

Ezt a részt lesz a legnehezebb megírni (tovább is tartott, mint az előző négy együtt) mert még nem tudom, hogy mi is a jövő. Nem arra gondolok, hogy nem vagyok jós, és nem látom előre az eljövendő dolgokat, hanem, hogy még a keretek sem látszanak. Nincs történtet. Olvasni is nehezebb lesz, a végén pedig nincs ott most a happy ending, azt majd mögé kell rakni. De mielőtt belevágok a ködbe, hadd kezdjem azzal, hogy válaszolok a kommentek egy részére.

 

Nem érdem

Nagyon jól estek a buzdító szavak, sokat jelent még az ismeretlenek támogatása is, az ismerősökről nem is beszélve. De az, hogy van, pontosabban volt egy rossz billentyűm az nem hőstett. Az, hogy megnagyobbodott a balkamrám, az nem eredmény. Az, hogy megműtöttek az nem érdem, és még az, hogy megírtam sem teljesítmény. Ezekért gratuláció, elismerés, pláne tisztelet nem jár.

 

Hogy ép ésszel végcsináltam, az talán valamiféle teljesítmény, de elsősorban önző érdek. Ráadásul ne úgy képzeljétek, hogy a négy év minden percét ez töltötte be. Rengeteg mindent csináltam, boldog és elégedett életet éltem. Az ember egy idő után megtanul együtt élni (a problémával), és élni boldogan az elveszített dolog nélkül (futás és társai nélkül). Tulajdonképpen az a paradox, hogy a vége felé már úgy néztem a futókat, hogy "na, ilyet se fogok csinálni soha, pedig de jó volt/lenne". Miközben erről végig szó sem volt, csak ilyen jól sikerült a vágyat eltemetni.

 

Célok

Amikor a futást abbahagytam, akkor nagyon világos céljaim voltak, világos terveim, ezekről korábban írtam. Viszont mindenek előtt picit muszáj filozófiai síkra vinnem a gondolatmenetet, és írni arról, hogy mit gondolok a célokról. Vigyázat, a nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek!

 

Általában azt gondolom, hogy a célok nagyon káros dolgok. Nagy eredménynek tartom, ha valakinek nincsenek céljai. Egyszer venni egy ilyen autót, egyszer elutazni ide, ilyen házban lakni, 20 kilót leadni, maratont futni, ezek úgy gondolom, káros célkitűzések. Csalódást okoz, ha nem sikerül elérni, elvtelen kompromisszumokat szül az oda vezető út, és nem okoz valódi kielégülést a megszerzésük. Fogyasztói célok. Házat, gazdaságot, péniszméretet, maratonletudást fogyasztani mind-mind káros. A merj álmodni hazugság, amely az álmaikat el nem érő tömegek butítását szolgálja, reményeik és mások ígéretének mókuskerekébe tartja.

 

Bármilyen elcsépelten hangzik is, attól még nem kevésbé igaz (lásd pl. "Ne ölj!" esetét): az út a fontos, nem az, hogy hol a vége. Szerencsére vannak más típusú célok, amelyek nem kergethetők csak csinálhatók. Ezek nagy célok, és fontosabbak, de nem szokás őket kitűzni. Pl. hogy jobb ember legyek - kezdjünk egy erős példával. De ilyen cél az is, hogy kiegyensúlyozott, boldog és egészséges életet éljek. A futással kapcsolatban ezt úgy fogalmaztam meg, hogy az én célom egy 70 évesen lefutott maraton. És itt nem arról van szó, hogy 70 évesen le kell futni egy maratont. Nem, itt egy támaszkodási pontról van szó. Ez nem olyan cél, amely szédít, hanem olyanról, ami segít. Segít döntetni. Ha így vagy úgy edzek, ezt vagy azt teljesítem, akkor az segít, hogy 70 évesen maratont fussak, vagy csökkenti a lehetőségét? Ez mindig segített dönteni, még akkor is, amikor nem volt (tudott) kardiológia problémám. Minden futónak járna egy ilyen mankó, avagy túrabot, mindenkinél önmagán áll, hogy felveszi-e. De az elhízottnak, a dohányosnak, akiknek nagyobbat kell teljesíteni, mint nekem, aki csak simán futok, is ott van a lehetőség, hogy efféle kapaszkodót használjanak.

 

Nincs itt valami ellentmondás? Nem kéne mentegetőzni? Mert, aki figyelte a korábbiakat, az tudja, hogy maratont terveztem, aztán T50-et és még mindenfélét. Ezek nem célok? Számomra ezek lépcsőfokok voltak, tájékozódási pontok. De mindig a készülés, vagy a teljesítés volt az igazi cél, sosem a megszerzés volt a lényeg. Ez lehetne önbecsapás is, de amikor valami nem jött össze, akkor mindig eljött az igazság pillanata, mert nem volt rossz érzésem. Amikor naponta edzettem, akkor pedig jól éreztem magam. Amikor a szívem miatt leálltam, akkor sem a maraton teljesítését sirattam, hanem az életmódot, amivel a készülés járt.

 

Amikor ezt az egészet átgondoltam jöttem rá valamire, amit sosem teljesen értettem. A futásban a Szent Grál a maraton. Vagy tágabban, az állóképességi sportolásban az Ironman. Ezek a távok milliókat motiválnak. Valahogy engem mégsem ezek ragadtak meg. A maratont csak egy nem olyan fontos, de érdekes lépcsőnek gondoltam, IM-et pedig nem akartam teljesíteni (persze messze is voltam tőle). Pont azért nem izgattak elégé, amiért sokakat nagyon is izgat? Túlságosan olyanok, mint egy cél. Túlságosan dupla vagy semmi. Nem kell efféle feszültség, szerintem félrevisz a lényegtől. Futni kell, meg úszni, és olyan célokat kitűzni, amit 90%-ban teljesíteni tudok. Vagy olyanokat, amitől minden jobb lesz.

 

Mindaz amit írtam a saját céljaimra vonatkozik. Más teljesítményét nem ítélem meg, pláne, ha nem ismerem. Lehet, hogy valakinek más kapaszkodókra van szüksége. A maratont vagy IM-et teljesítőket nagyon tisztelem. Hogy ők mit gondolnak a saját céljaikról, azt ők tudják, és ők jól tudják, én pedig nem tudhatom. Tanácsként azért mindenkit intenék a céloktól, óvatosan velük, de nem intenék senkit a mindennapoktól, mert azokban sok az öröm. Főleg, ha fut az ember.

 

Kérdések

Felelnem kell néhány kérdésre, mondom sorban:

 

Vajon mikor kezdhetek el futni? Nem tudom, az orvosok sem mondtak határozott véleményt. Úgy gondolom, hogy lassan elkezdem, de nagyon lassan, és nagyon óvatosan.

 

Szabad-e úgy terhelni a szívet, mint korábban? Vajon károsodott-e a tágulás által? Azt hiszem nem. Az orvos szerint nem. Félévente nézik. Ha baj van, észreveszik.

 

Nehezednek a kérdések.

 

Az állóképességi sportokban, már kezdőknél és rövidebb távon is, de egészen az ultrákig ott van az, amikor összeszorítod a fogad és mész tovább. Lehet, szabad nekem ezt? Ez nagyon nehéz kérdés. Jól emlékszem, amikor a Hegyvidék félmaratonra 2008-ból. Jól ment, de valamit elhibáztam. Lehet, hogy nem tiszteltem elégé a terepet, PB-t akartam terepen, lehet, hogy simán elfutottam versenyezve a barátaim alkotta váltóval, lehet, hogy valamit elrontottam előzetesen, de lehet, hogy a szívem jelentkezett. Nem tudni már, és nem is fontos. De arra jól vissza tudok gondolni, hogy a célban totál kész voltam. Pontosabban kb. 17-18 km-nél haltam meg, addig jól ment. De ott nagyon. Az utolsó 1 km-en vonszoltam magam. Egy csinos nőnemű barátot kellett volna tartani váltóban, még ez sem számított semmit. Így néztem ki a célban:

hegyvidék2008

Jól látszik, hogy a célvonalon nem bírtam átfutni.

Aki még követ, az tudja, hogy ez itt nem élménybeszámoló, hanem egy kérdés. A kérdés az, hogy ha jövőre vagy 2015-ben kerülök ebbe a helyzetbe 18 km-nél, akkor mi van? Menjek tovább?

 

Lehet netán mindig úgy futni, hogy csak a flow, csak a röpülés? Én elégé hiszek a pain nélküli gainben, de még én sem gondolom, hogy nem kell néha akaraterővel továbbmenni. Rossz szenvedésem sose volt, csak jó :) De szabad ezt? Hogy kell ezt ezután?

 

Lehet csinálni/teljesíteni olyan edzéstervet, amelyik mindig csak nagyon finom részeket tartalmat? És lenne kedvem azt csinálni?

 

Nem arról van szó, hogy a futó a fájdalmat keresni, nincsenek ilyen vágyaim. De vegyük azt, amikor résztávoztam, és gyorsan kellett futni. Kapaszkodni kellett nem egyszer, hogy a tervezett, gyors tempó meglegyen. Szabad kapaszkodni? Lehet nem kapaszkodni? Érdemes? Kockázatos?

 

Fogok-e maratont futni?

Ha azt mondanám: nem, akkor anyukám nagyon örülne. De szerintem nem. Nem vonz, semmi olyan nem vonz, ami messze van. Pl. egy szigetkör sincs közel.

 

Akkor most mit is fogok csinálni?

Elkezdem a kezdők edzéstervét. Bár többeknek ajánlottam, és még segítettem is benne, de magam sosem csináltam a klasszikus futás-séta-futás tervet. Pár nap és jön az 1 perc futás 2 perc séta sorozat. Izgi!

 

Elkezdek újra úszni, még szűk 2 hét és legálisan mehetek vízbe. Kihasználom az alkalmat, és újratanulom a technikát. Az amatőr mezőny szintjén tűrhetően gyorsúszom, de van sok keresnivaló a vízfekvésen.

 

A közvetlen cél egy szigetkör, és reális is lehet év végére, de ez sem érdekel, hogy meglegyen, mert az elején hiperóvatos leszek. A gain nem érdekel, a painn egyelőre 0-ra állítva, a sport végre elindul.

 

A végére magam motiválására berakok egy képet a legjobb triatlonomról, a 2009-es Vasi Vasemberről. Most azt gondolom, fog készülni még ilyen, és nagyon izgalmas ezt gondolni, mert ezzel rengeteg érdekes dolog jár együtt. Meg fogom írni.

vasivasember2009depo

15 hozzászólás

alouette 3914 napja
alouette képe

Megvártam míg a beígért 5. részt, az új fejezet kezdetét is megírod.Bölcsességet, kitartást és nagyon sok örömet kívánok Neked a jövőre, a jövőben!

Igazad van,a betegséged, a küzdelmed nem egy érdem, hanem egy élethelyzet...de...hajlamos vagyok úgy gondolni az ilyen történésekre, mint lehetőségekre, amik tanulni hívnak minket. És te tanultál rengeteget, magadról, a testedről a világról és ezért elismerés jár.

A célok -  sok esetben  - károsságáról teljesen egyetértünk. Viszont az álmokat nem mosnám egybe teljesen a célokkal.A nem fogyasztói álmok segítenek a hétköznapok energiaromboló szürkeségét, néha monotonitását elviselni, és igen, valóban nagyot álmodni (pl. hogy "jobb ember legyek" ) nagyszerű dolog.

Köszönöm szépen a történeted, az őszinteséget!

gabocz 3914 napja
gabocz képe

Nem érdem, valóban. De nem mindenki tudja ám ilyen jól leírni. :) Ami a célokat illeti, szerintem az irreálisan kitűzött célokkal van baj, a jól megválasztott (reális) célok szerintem előre visznek és inspirálnak. Az, hogy jól választja meg az ember a céljait, az szerintem azt is jelenti, hogy időnként helyzetértékelést kell csinálni, és a korábban kitűzött célokat át kell gondolni, s ha kell, módosítani vagy akár elvetni és újakat kitűzni.

torolt_2457 3914 napja
torolt_2457 képe

A céllal kapcsolatban csatlakozom az előttem szólókhoz. Az viszont igaz, hogy az út sokkal komolyabb érzéseket ad, mint maga a "cél". Flow-t versenyen egyszer értem el (azt hiszem, azért is folytattam, mert azt az érzést kerestem), de edzésen már volt máskor is.

Hogy érdem-e? Az én szememben az! Talán gondolod, miért ez a véleményem, és egyszer valamikor talán összeszedem magam, és én is leírom ami történt. (Bár itt sokan tudták.) Egyszóval az én fölnézek Rád.

Hauanita 3914 napja
Hauanita képe

Én is köszönöm, hogy megosztottad velünk a történetedet.
Tetszik a hozzáállásod, sok mindenben gondolkodunk hasonlóan, bár ez már régebben is így volt.
Egy dolog: a közép-josszútávú kérdésekre feltétlenül most kell válaszolnod? Úgy értem, látom, hogy nagyon hússzú távú terved van: futni minél tovább a hétköznapokban, a rövidtávút is elég konkrétan megfogalmaztad. De az, hogy később milyen döntéseket kell hoznod a gyorsulással, küzdős futásokkal, saját szervezeted terhelésével, az nem ráér később? Amikor már látod, hogyan alakul a terhelhetőséged? Amikor látod, mennyire megbízható nagy terhelés esetén a szíved? Szerintem idővel úgyis megtalálod ezekre a kérdésekre a választ.

Amúgy pedig azt gondolom, hogy a konkrét cél nélküli, hétköznapi futások is tudnak örömteliek lenni. Nálam legalábbis működik :)
Kívánok Neked klassz újrakezdést! És nagyon örülök, hogy rendeződött a betegséged és hogy meggyógyultál, vagy legalábbis úton vagy felé :)

macmelon 3914 napja
macmelon képe

Nagyon köszi mindenkinek, de rögtön Hauanitára reagálnék:

Tök egyetértek, nem is válaszoltam :) tkp. ha akarom, ha nem, ezekre nem most van/lesz válasz. A te felvetésed úgy alakítom át, hogy ha már úgyis csak később lesz, akkor okosabb lenne azt is akarni és örülni neki.

Így: "Szerencsére ezekre csak később lesz válasz. Addig is lehet izgulni." :)

Czeglédi Ferenc 3911 napja
Czeglédi Ferenc képe

A célokat illetően nem értek egyet veled, viszont Gabonc nagyon szépen leírta amit írni akartam, nem ismétlem meg eme gondolatokat, ő jól megfogalmazta! Ha nincsenek célok, akkor nincs jövőkép sem, ha nincs jövő, ill jövőkép akkor nincsenek célok sem, és akkor nincs értelme az egész életnek!!!

MINDEN JÓT KIVÁNOK NEKED!!!

macmelon 3911 napja
macmelon képe

Dehogy nincs. Boldogan csinálni, amit csinálsz.

alouette 3873 napja
alouette képe

Nagyon jó látni a naplódat, ahogy apránként zöldül. A türelem és kitartás valódi hőse vagy!...Grat és további okos fontolvahaladást kívánok!:)

macmelon 3873 napja
macmelon képe

Köszönöm! :)

monique 3827 napja
monique képe

ezt most olvasom. :)

 

macmelon: a célokról, meg amit Ferinek írtál válaszul: van aki akkor csinálja boldogan, amit csinál, ha van egy irány vele, tehát egy cél. szerintem ezt kívülről nehéz megítélni, hogy az adott cél mennyire "értékes" cél.

amúgy meg, ide is írom h kitartást:)

 

 

"Ezt a részt lesz a legnehezebb megírni (tovább is tartott, mint az előző négy együtt)" -- az a négy hol olvasható? gondolom nem a 2009-es blogbejegyzésekre gondoltál :)

Bozót 3827 napja
Bozót képe

Móni , mondjuk rákattintasz a jobboldali Archívum menüben a 2013-08-ra :)

monique 3826 napja
monique képe

Bozót, oké, vmiért nem láttam.

monique 3826 napja
monique képe

ja megvan miért nem: azt láttam h már a 2013. augusztusit nézem, de vmiért azthittem h ez az 1 bejegyzés van csak benne

macmelon 3826 napja
macmelon képe

Remélem jól szórakoztál! :) Na jó, nem az a diadalmenet.

monique 3826 napja
monique képe

végigolvastam, nagyon érdekes és hasznos volt, köszi! nem ismételném a korábbi kommenteket ezen túl. :)

 

amúgy én tavaly maratoni készülés elkezdése előtt csináltattam ugye vizsgálatot, sztem erről emaileztünk is. :) nem emlékszem megírtam-e a végeredményét, hogy oké volt elvileg minden, de a leleteket megnézve van rajta 1-es fokú elégtelenség :/ csak nekem másik billentyű. hát passz, hogy ezzel kell-e valamit csinálni, rágoogle-zva nem találtam semmi olyat h kellene foglalkozni vele. :) max néha ellenőriztetni.....

 

szóval ha neked 0-ra ment vissza, akkor neked most jobb, és irigykedem :)))))

 

remélem a bal kamrád is visszahúzódik már hamar. szóval még több és gyorsabb futást majd! :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2015-07 hó (1 bejegyzés)
2015-05 hó (1 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-04 hó (2 bejegyzés)
2014-03 hó (2 bejegyzés)
2014-02 hó (2 bejegyzés)
2014-01 hó (1 bejegyzés)
2013-11 hó (2 bejegyzés)
2013-10 hó (1 bejegyzés)
2013-08 hó (6 bejegyzés)
2009-12 hó (1 bejegyzés)
2009-09 hó (3 bejegyzés)
2009-08 hó (5 bejegyzés)
2009-07 hó (4 bejegyzés)
2009-06 hó (6 bejegyzés)
2009-03 hó (2 bejegyzés)
2008-10 hó (1 bejegyzés)
2008-09 hó (3 bejegyzés)
2008-08 hó (1 bejegyzés)