Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 454 369 km-t sportoltatok
Fussunk, szaladjunk!

2012. Új év, új élet

Az első lépések

shig | 2012-01-07 00:19:50 | 7 hozzászólás

Kellett egy kis motiváció, hogy újra elkezdjek mozogni, ezért elkezdtem futóblogokat olvasni. Mindig ösztönzően hatott rám, amikor egyszerű hétköznapi emberek valami megmagyarázhatatlan okból esőben, hóban, fagyban elindulnak futni, és tapasztalataikról be is számolnak. Kezdetnek a már megvásárolt Béres Alexandra DVD-re tornáztam egyet. Igen hosszú kihagyás után. A lábam a legerősebb, ezért azokat a gyakorlatokat majdnem végigcsináltam. Nem kellett volna.  Éjszakára mentem dolgozni, már akkor is éreztem, hogy valami nincs rendben, ez másnapra sokkal rosszabb lett. Reggel bedőltem az ágyba, és estefelé, amikor felkeltem, már csak kapaszkodva bírtam kimászni az ágyból. Talán a legrosszabb ma reggel volt. Kezdetben csak a combomat éreztem, mára a fenekemet is, és fájt. Valamint az összes izmomat, a hátamat, a karomat, a hasamat, de ezeken a részeken kellemes izomlázam volt csak. A mára tervezett futásomat elnapoltam, mivel még a séta is nehézkesen ment. Viszont kedvcsinálóként megnéztem a Fuss, dagi, fuss c. filmet. A félmaraton nagyon régi vágyam, talán 10 éve is megvan már, amikor megfogalmazódott bennem, mint valami távoli, elérhetetlen, mégis elérhetőnek látszó cél, hiszen úgy hirdetik: a legyőzhető távolság. Sokszor nekifogtam már az edzésnek, és mindannyiszor abbahagytam. Eleve későn kezdtem el edzeni, aztán betegség, eső, meleg, nyaralás miatt el-elmaradtak az edzések. Ha elkezdem, amire nagyon nehéz magamat rávennem, és elmegyek jó pár alkalommal, akkor könnyebben indulok el a következő alkalommal, de elég pár kihagyott edzés, és vége a lelkesedésnek, olyan, mintha elölről kellene kezdenem mindent. Pedig a félmaraton komoly dolog. Szeptemberben láttam a kipotyogott embereket, akiket zavartan vagy eszméletlenül hoztak be a kórházba. Ez az, amit én nem akarok. Sem kidőlni, sem feladni. Viszont tudomásul kell vennem, hogy már nem vagyok 20 éves, amikor pár futás után 10 km-es versenyre mentem, vagy amikor néhány uszodai edzés után átúsztam a Balatont. Persze verseny közben éreztem én, hogy edzetlen vagyok, de a testem bírta. Így 30 után már nem megy úgy, mint régen. Öregszenek az ízületek, az izmok. Kitartás kell. Annak idején, amikor gondjaim voltak a vizsgákkal, mert rosszul osztottam be az időmet, azt gondoltam, ha rendszeresen tudok futni, akkor tanulni is. Nos, nem sikerült. Egyik sem. De talán most, hogy öregszem, bölcsebb is lettem, és talán kitartóbb is vagyok. Motivációként beszereztem pár hangos könyvet magamnak a leendő hosszú futásaimhoz, mert emlékszem, mennyire jó volt szöveget hallgatni, amikor 16 km-t futottam. De régen is volt. :) Az elhatározásom a jövőre nézve: heti 3x torna, heti 3x futás. Cél a Vivicitta 12 km, amit még sosem futottam le, mert áprilisig sosem voltam annyira edzett, hogy meg tudjam tenni.Idén másképp lesz. Lesz Vivicitta 12 km, és lesz félmaraton. 2012. az én évem. Tudom. Érzem.

7 hozzászólás

monique 4542 napja
monique képe

hajrá! :)

amúgy 30 évesen még bőven olyan fiatal az ember, mint 20 évesen, szerintem... lehet inkább csak az edzetlenséget érzed.

ja és a tavaly szeptemberi nike, ott azért dőltek ki annyian, mert meleg volt. máskor nem ilyen durva a dolog. :)

aztán majd ha meglesz a félmaraton, lesz vajon egy olyan vágyad is, amit maratonnak hívnak? =))

tzh 4542 napja
tzh képe

30 felett viszont minden hátrányt lehet ellensúlyozni bőven a tapasztalattal.

35 vagyok, de nem vagyok öreg, és több általam ismert és tisztelt ismerősöm 38-40 évesen kezdett el egyáltalán futni, és és még szép jövő áll előttük. Egyikük 38 elmúlt, amikor eldöntötte egy versenybeszámoló után, hogy neki is kell egy Ironman teljesítés, ekkor kezdett el futni. Aztán tényleg Ironman lett.

2012-ben akár maratonig is lehet fejlődni, a félmaraton meg sima ügy. Legrosszabb esetben Siófokon, ahol 2:45 -öt adnak szintidőnek.

tzh 4542 napja
tzh képe

UI: Az említett ismerősöm 3 év alat építkezett fel türelmesen az Ironman-hez. Részt vett az 50 km-es OB-n is.

shig 4541 napja
shig képe

Az edzetlenséget biztosan érzem, de 20 évesen is edzetlen voltam. :)
A maraton azegy szörnyen elérhetetlenül hangzó valami számomra, iigazság szerint a félmaraton is fényévnyi távolságra van tőlem. Gyakorlatilag kihagytam a tavalyi évet futás szempontjából. Most kezdtem újra.

cseha 4541 napja
cseha képe

Ha Te öreg vagy, akkor én mit szóljak?:) Bizony sokszor nem könnyű elindulni, én majdnem minden edzés előtt találnék kifogást, annak ellenére, hogy igen sokszor átéltem, hogy a szenvedős elindulásból a végére hihetetlen öröm a vége. Úgyhogy ne add fel, csak szépen lépésről lépésre, edzésről edzésre!!!!

Bozót 4540 napja
Bozót képe

Én emlékszem rád korábbról :)  Menni fog, egyformán zsengék és ifjak vagyunk, nem állíthat meg semmi! Hajrá!

shig 4539 napja
shig képe

Na igen. Örök újrakezdő vagyok. :-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (3 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-06 hó (1 bejegyzés)
2008-09 hó (1 bejegyzés)
2008-06 hó (1 bejegyzés)
2008-05 hó (5 bejegyzés)
2008-04 hó (1 bejegyzés)