Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 984 933 km-t sportoltatok
Egy kezdő futó gondolatai

A legeslegelső hét

Westdob | 2015-07-13 22:33:49 | 4 hozzászólás

Üdv köztetek!
2. futós hetemet kezdtem meg, az Első 5 km-em nevezetű edzéstervet követem. Szeretném a blogon elmesélni miket érzek, gondolok futás közben és után mint teljesen kezdő futó. Sosem futottam, illetve 1x 2-3 hónapig az egyetemen, hogy meglegyen a tesialáírásom. Itt jó edzőnk volt, sok mindent megtanultam e rövid idő alatt az alapoktól, így talán nem esek bele abba a hibába, hogy túl gyorsan kezdek el futni.
Bevallom őszintén, eléggé lusta egyéniség vagyok, kitartásom nem valami jó. Sokszor belelkesülök és belekapok ebbe abba, majd pár alkalom után megunom és feladom. Nagyon bízok benne, hogy a futással ez most nem így lesz és kitartok. De éppen ezért most még egy elhasznált adidas futócipőt használok, de ha lefutom szépen ezt a 6 hetet és kitartok becsülettel és tudom, hogy továbbra is futni fogok akkor megajándékozom magam egy normális cipővel, és nagyon remélem, hogy azt is majd le kell cserélnem ha meglesz benne a tőle elvárt km szám :)
Most nagyon lelkes vagyok, sokat olvasok a futásról, az első hetemet is nagyon szépen lefutottam aránylag könnyedén. Még mentem volna többet, szerettem volna, de nem szeretném túlhajtani magam, mint sok kezdő... ezért szigorúan betartom az edzéstervet.
Plusz 1 napon pénteken vagy szombaton vagy ellipsis gépezek, vagy nagyobb sétára indulok a kutyáimmal.
Ja igen, a futótársaim :) Jó dolog ha nem egyedül fut az ember, engem 2 db négylábú kísér útjaimra. Miattuk nagyon kell figyelnem, hogy vagy korán reggel vagy este fussunk, mert nagy melegben a forró betonon el sem tudunk sétálni a futóhelyünkig, mert különben odakozmál a tappancsunk. Múlt héten azaz első hetemen mindig kora reggel mentünk, fél 7 körül, az idő ilyenkor nagyon kellemes, a levegő friss és tiszta és sok állattal is találkozunk, nyulakkal, őzekkel. Egyszerűen mesés!
Mi az első gondolatom a futással kapcsolatban? Szabadság! Ez az egy szó mindent elmond róla. Nagyon bízom benne, hogy a jelenlegi lendület és megmarad és örökre e spot szerelmese lehetek :)
Ma a Lidl-ben pont meg is tudtam venni első crivit pulzusmérő órámat, mint kezdő futónak, gondolom bőven elég, holnap reggeli futásom alkalmával le is tesztelem tulajdon képpen mennyire futok gyorsan... mert igen lassúnak tűnik, igyekszem lassan futni, mégis néha nehezen veszem a levegőt. Ez mondjuk annak is köszönhető, hogy felénk eléggé sok a domb és sokat futok felfelé az edzések alkalmával...
Tudom, nem tudok sokat, nevetségesen keveset e szerint az edzés terv szerint, de nekem ez is nagy szám, és nagyon várom, hogy elérjek életem első 5 km-éhez :)
Köszönöm, hogy elolvastátok és igyekszem feljegyezni fejlődésem, és igyekszek kitartani! Egyelőre nagyon oda vagyok, meg vissza :) MAradjon is így :)

4 hozzászólás

Bozót 3215 napja
Bozót képe

Legyen sok örömöd a sportban, a futásban! :)

Bozót 3215 napja
Bozót képe

...és ne halogasd a futócipő beszerzését!  Nem kell a legdrágább modell, de ne elnyűtt, más sportra használt cipőben fuss.

zsolt1982 3211 napja
zsolt1982 képe

Szia!

Én nem tudom mi az az első 5 km futóprogram, de szerintem jól csinálod. Öt km az kb 6 hét, a kezdőknél
( én max 15 et futottam egybe, { azt is csak régebben, mikor nem kellett ennyit dolgoznom mostanában 5-6 heti 2x max}  szóval én is kezdő vagyok { vagy újrakezdő}).

Szerintem nem kell olyan nagyon drága cipő, de ebben a témában nincs, kompetenciám a profik biztos jobban tudják.  Én egy Apollo-t használok ( kb 4 rongy, de új és paszentos). Az bizti, hogy tényleg ne  - egy már öreg-  cipőt használj, aminek a belső szerkezete „elfáradt”, mert az semmiféleképpen nem tesz jót a lábnak. Szép dolog a futás, de ésszel kell csinálni, nehogy megsérüljünk.

Amit tanácsolnék, hogy kezdetben keress egy 450 méteres pályát ( általában szoktak lenni, sportpályák, foci pályák, sport szervezetek pályái, nem drága max 2500 ft esetleg 3 ezer egy hónapban). A 450 es pálya azért jó, mert ott fel tudod magad hozni, folyamatosan növelni tudod a teljesítményed és kiszámíthatóan. A másik amit tanácsolnék, hogy olvass sok cikket a helyes futótechnikákról, esetleg nézd meg a youtubon , ott sok van ( meg sok hülyeség is). Először szerintem a helyes futótechnikát próbáld meg elsajátítani, és lődd be, mire vagy képes azt fejleszd folyamatosan.  Ha megvan a helyes futó technika, és tudod is tartani ( legalább 1-2 km-n), akkor törődj szerintem olyanokkal, mint a pulzusmérő óra, mert akkor már van alapod fejleszteni.

Amit pluszba tanácsolnék, hogy elég fárasztó dolog hosszú távon a futás, főleg munka melett , így tényleg oszd be mennyit szeretnél futni, de a legfontosabb, hogy figyelj a tested jelzéseire, hogy mennyit bír. Jó a futás, meg jó az ellipszis gép , de egy idő után nagyon fárasztó lehet. Hetente ne fuss többször kezdőként, mint 2-3 és két futás közt hagyj ki legalább 1-2 napot, hogy regenerálódj.

remélem hasznos tanácsokat tudtam adni.

sok sikert, sok kitartást

Westdob 3208 napja
Westdob képe

Köszönöm a hozzászólásokat és a tanácsokat! Igyekszem őket megfogadni! Futócipő beszerezve, ma kipróbálva, kellemes élmény volt.

Futópályán nem szeretnék futni, mert itt felén nincs is, meg kissé uncsinak találnám.

Zsolt1982, ezt az edzéstervet kovetem: https://edzesonline.hu/edzesterv/5/elso_5_kilometerem

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!