Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 027 552 km-t sportoltatok
Tapasztalat teszi a mestert

Garmin Fenix

Steve lánya 1 | 2014-09-09 15:25:59 | Nincs hozzászólás!

Az első félmaraton után nagyjából egy évvel vettem az első igazi futóórámat, egy Garmin Forerunner 305-öst. Rengeteg közös futás áll már mögöttünk és nagyon sokszor volt nagy segítségemre. Sajnos azonban ennek is kezdenek előjönni a hibái és mivel régi típus, a Navi-Gate-nél már nem támogatják. Sem szoftveresen, sem alkatrészekkel. Viszont amellett, hogy rá akartak beszélni egy újra, megadták két olyan szerviz elérhetőségét, akik még foglalkozhatnak ezzel a tipussal.

Az első komolyabb hiba, ami fellépett, hogy az egyik gomb - már nem emlékszem, pontosan melyik - elkopott és nem működött. Elvittem hát az egyik szervizbe, ahol kb 1 hónapig ültek rajta, majd mikor mehettem érte, még vagy negyed órát kellett rá várnom, mert még csak akkor ragasztották össze. Ez tavaly tavasszal volt.

Ősszel már megint gond volt vele, most két másik gomb is ugyanazt a hibát produkálta. Ekkor azonban a lakásfelújítással voltam elfoglalva, futni szinte semmi időm sem maradt. Aztán egyszer a lakás is készen lett és én is újra elkezdtem futni. Tavasszal pedig kitaláltam, hogy megpróbálok felkészülni az őszi budapesti maratonra. Így ismét fontos lett, hogy legyen egy megbízható futóórám.

Ezért végül április végén, Sárvár után elvittem ismét a korábbi szervizbe. Kicsit aggódtam, hogy megint sokat fognak ülni rajta és nem készül el az Ultrabalatonig. Egyébként még korábban szereztem egy donor órát is Bocsitól, hogy biztosra menjek. A szervizben azt mondták, hogy az sem kizárt, hogy két működő órát fogok visszakapni. Ennek kifejezetten megörültem. Persze az a gyanúm nem volt téves, hogy nem fogják elkapkodni a javítást. 3 nappal az UB előtt rájuktelefonáltam, hogy mi újság. Állítólag még hozzá sem kezdtek, sőt azt sem tudták megmondani, hogy mikor kerül majd sorra. Nem mondanám, hogy boldog voltam. Aztán csodával határos módon alig több mint egy nap múlva már hívtak, hogy elkészült az óra, mehetek érte. Végül csak egyet tudtak működésbe hozni, de a maradék alkatrészt azért megszereztem.

Augusztus elején Barbival futottunk egy Velencei-tó kört, amolyan változatos hosszú edzés jeligére. Itt tapasztaltam először, hogy néhányszor kikapcsolt edzés közben. Újabb bekapcsolásra, indításra megint ment egy darabig. A 3 óra 20 perc alatt kb. háromszor játszotta ezt el. Arra  gyanakodtam, hogy mégsem töltöttem fel eléggé vagy esetleg túl meleg volt és amiatt kapcsolt le.

Aztán ezt azóta még kétszer eljátszotta az óra. Mindkétszer 1 óránál hosszabb edzés alatt. Ezúttal biztos voltam benne, hogy kellően fel van töltve és nem is volt igazán kánikula. Kezdett bosszantani, hiszen így ismét nem nevezhető megbízhatónak a drágaságom. Megfordult a fejemben, hogy visszaviszem garanciális javításra, de túlságosan tartottam tőle, hogy nem kapom vissza A versenyre. No meg semmi kedvem nem volt az utolsó 1 hónapot, benne vagy 3-4 hosszú futással, óra helyett telefonnal végigcsinálni. Ezért kiírtam az összes általam ismert és látogatott futós fórumra, hogy valakinek van-e valami ötlete, hogy mi lehet a gond vagy mit lehet vele kezdeni.

Ötletet nem kaptam, de ajánlatot igen. Brekasz már tavaly is ajánlgatta Garmin Fenix óráját, mert nem használja ki. Most ismét megkeresett ezzel a felajánlással. Vívódtam rajta egy picit, mert hát nem olyan olcsó ez az óra. Meg hát azt nagyon jól tudtam, hogy rengeteg olyan funkciója van, amit nem használnék ki. De volt sok pozitív érv is mellette, többek között, hogy egy egészen friss típus és még 8 hónap garancia van rajta. Egy ideje nézegetem már az órákat és a legtöbb vagy nem GPS-es, vagy nincs hozzá jeladó, vagy ugyanolyan régi, mint a 305-ös, vagy ugyanolyan csillivilli és drága, mint a Fenix. Ezért végül vettem egy nagy levegőt és belevágtam.

Éppen szeptember 1-jén vettem át tőle az órát. Másnap reggel ki is próbáltam. Elsőre sokkal komplikáltabbnak tűnt a kezelése, de a GPS jelet hamarabb megtalálta, mint a 305-ös. Ezen kívül az óra és a jeladó egyaránt sokkal kényelmesebb volt. Na jó, a jeladó első alkalommal, nem egészen egy óra alatt kidörzsölt egy picit. Persze ez az én hülyeségem is: lehetett volna annyi rutinom, hogy a biztonság kedvéért bekenjem alatta. Aztán Apa tanácsolta, hogy tapasszam le. Anya pedig megmutatta, hogy milyen sebtapaszt vegyek hozzá. Még a következő futás előtt be is szereztem belőle egy dobozzal. Ezzel a kiegészítéssel már semmi kényelmetlenségem nem volt. És a pulzust is rendesen mérte továbbra is. A negyedik alkalommal már rutinosan nyomkodtam az edzés elején és végén. Azt meg egyre jobban szeretem, hogy kilométerenként automatikusan csippan is megmondja az átlagtempót. Egyébként a főképernyőt úgy állítottam be, hogy a pulzust, az időt és a megtett távot mutassa. A kijelzője kisebb, mint a 305-ösé, így ennyi infó az, ami még eléggé látható menet közben. De nekem ennyi elég is. Ami viszont egy picit hiányzik, az a köridő. Elvileg ezen is lehet ilyet nyomni, de még nem találtam / tanultam meg. De hát ez legyen a legnagyobb bajom. Kacsintás

2015-09 hó (1 bejegyzés)
2015-06 hó (1 bejegyzés)
2015-05 hó (1 bejegyzés)
2015-04 hó (1 bejegyzés)
2015-02 hó (1 bejegyzés)
2015-01 hó (1 bejegyzés)
2014-11 hó (2 bejegyzés)
2014-10 hó (1 bejegyzés)
2014-09 hó (1 bejegyzés)
2014-08 hó (1 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (4 bejegyzés)