Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 249 309 km-t sportoltatok
Szonja a New York Maratonig fut...

Futáskiváltás

Szonja | 2013-01-09 21:49:55 | 7 hozzászólás

…legalább is ez az indulatom lényege.

Már az, hogy a kényszerpihenőm idejére találjak valami olyan mozgást, amivel egyrészt szinten tartom az edzettségemet, másrészt a visszazabát is kordában tartom így, hogy megint jön a futásnélküliség depressziójából eredő kényszerzaba.

Nyilván, hogy először a spinning ami ötlött, mert a futkározás után a bringa ami még nagyon kedvenc. De mivel most nem tekerhetek 50-eseket a szabadban, evidens egy termes tekerenc. Ráadásul emlékszem, hogy régen szerettem is nagyon. Pontosabban mindig elhaláloztam az órák végére, annyira elfáradtam és megviselt, de mégis jóként van ott hátul az agyban a ficakban.

 

Szóval ma volt a napja, hogy bevállaltam egy órát. A vezető csaj segíteni akart és elmondta, ha nem bírom, nyugodtan üljek vissza, vagy egyszerűen vegyem nullára az ellenállást. Valahogy mindig tekerjem, csak akkor üresben. Ráhagytam.

Ráhagytam, mert tényleg rég voltam ilyen cangán, nem volt viszonyításom.

Pulzusmérő rajtam… mi bajom lehet?

Nagy szégyent úgysem vallok, hiszen itt ismerik már a visszatérőket, tehát pontosan tudják, hogy én új vagyok. És mint ilyen… éppen bele is férhet, hogy megállok, vagy leülök.

 

Ahany.

A 30. percnél – amikor még mindig azt vártam, hogy mikor is kezdődik el a keményebb szakasz – a többiek, a régebben járók már éppen hogy csak tekerték, a kargyakszikat már nem utánozták. Nekem még simán ment, pedig tényleg tök magasra tettem a tekercet, nagy fokozatra, hogy minél nehezebb legyen hajtani.

De nem… nem, az istenért sem fáradtam. Már szinte folyamat kiállva a nyeregből hajtottam, de még mindig fél fordulatomon sem voltam.

Igaz, hogy a fejemből patakokban folyt a lityó, de azt éreztem, hogy ez még mindig csak a bemelegítő rész.

Esküszöm, hogy nem vagyok nagyképű!

Így éreztem… amikor szólt a lány, hogy levezetés…

 

Mit?

Mit kell levezetni?

ÁÁÁhhhh…. KÉSZ!

Vége lett az órának.

Vége úgy, hogy a következőt is simán le tudtam volna tolni…

 

Sajnos nem lesz ez így jó. Elmentem ezerért egy átmozgató, zenés bringázásra egy szellőzetlen, kicsi terembe… L

Ez nem az én lovam…

 

Oké! De akkor mijacart csináljak????

Úszni azért nem szeretek, mert nehezen viselem az első merülés utáni stresszt. Konditeremhez edző kéne, hogy ne összevissza bénán erőlködjek.

Itthon, DVD-re tornázni az istenért sem állok neki.

Akkor????

7 hozzászólás

Czeglédi Ferenc 4158 napja
Czeglédi Ferenc képe

Én most bicikliztem le -12 fokban, totál ködben, sötétben 28 km-et, tehát lehet hidegben is tekerni, csak megfelelően fel kell öltözni!

Én biztatlak a biciklizésekre, csak jól öltözzél fel!!! A futás mellé/helyett is kiváló!

necromedve 4158 napja
necromedve képe

Rossz lehetett a bringa ellenállása. A sima biciklik eredendően olyanok, hogy lehet őket akkora áttéttel tekerni, hogy összeszarja magát az átlagos ember, de meg se akar mozdulni a pedál. Pl 10%-os emelkedőn felfele a sima városi bringámon már a 48-15 áttétel is olyan, hogy ráállok teljes testsúllyal az egyik pedálra, aztán akkor valahogy elfordul 5 mp alatt 180°-ot, közben persze a lánc tropára megy. Ettől az országútikon még jóval nagyobb áttét is kijön... Szerintem tuti, hogy ezeket az edzőtermi bringákat is olyanra tervezik, hogy legyen rajta ilyesmi nehézségi fokozat a nálamtól edzettebb emberek, ne adj' isten versenyzők részére, ha télen edzésben szeretnének maradni. Azt meg nem hiszem az edzésnaplód alapján, hogy versenyzői szinten lennél bringán. Vagy szerezz be a sima bringádhoz egy görgőt, azt elvileg meg lehet fékezni rendesen.

Esetleg járj el falmászásra. Ha a talpboltozatod bírja a spiccbe szorítást, lábujjhegyre állást, annyi oda elég. Ha meg bazi erős leszel, meg tudod majd csinálni a negatív falakat is lábhasználat nélkül. ;)

ORBEA ORCA 4158 napja
ORBEA ORCA képe

Két dolog lehetséges amire hirtelen gondolok.

Első,ez a jobbik eset:Véletlenül olyan helyre mentél,ahol odafigyelnek az emberekre,nem csak gyerünk be aztán az a jó ha mindenki minél többet lehetőleg csőgázon teker,míg le nem esik szinte a gépről.Ekkor elképzelhető,hogy vannak kijelölt "kezdő" bringák,amiken az ellenállás direkt alapban is könnyebbre van állítva,így max fokozatban sem túl nehéz tekerni.Esetleg kérdezz rá erre,hogy van-e különbség a beállításban a bringák között.Ha én spinninget tartanék biztosan lenne,és az újoncokat azokra tenném.A könnyítés rendben van,ha nehéz leülsz forgatni,ha pulzusmérés volt,és az óraadó figyelte is a tiédet az pozitív,kevés helyen foglalkoznak vele.
DE egyébként erre az első változatra,szándékossára,igényességre kissé ellentmondó,ha egy levegőtlen kis helységben kellett egy alkalomért 1000ft-ot,vagy bármennyit is fizetni,én keresnék másik termet inkább.

Második variáns,hogy az összes spinninget úgy állították be,hogy nagy fokozaton is könnyű legyen hajtani és így a kopó alkatrészek tovább bírják,ne ugrálják szét a fogyni vágyó 80-100 kilós tonna donnák,ha épp eszükbe jut,hogy le kellene fogyni pár spinning edzéssel...Pedig általában azok elég sokat bírnak,és ha cserélni is kell egy egy csapágyat,vagy monomlokkot a jobbakon,láncot,vagy szíjat az sem egy eget rengető összeg az elkért 1000ft/óra/fő bevételhez képest,még az alapabb spinningek is simán elmennek 2-300 órát gond nélkül,és ezalatt így nemhogy egy szervízt,de a teljes áruk felett hoznak.

A második variáns esetén is a tanács:keress másik termet,ahol:

-alapvető,hogy az edzés fel van építve 5-10p bemelegítő,változatos fő részre nehezebb ellenállásokon,és könnyebbeken magas lábforgáson,majd laza levezetés 5p.Kevés helyen van igazán szakképzett hozzá értő edző,a legtöbb helyen egy pár napos tanfolyamon tarthatnak órákat.

-Ahol ha kéred legalább edzés előtt megmondja az edző,hogy könnyebb,és nehezebb blokkoknál milyen pulzustartományban igyekezz tartani a pulzusod,főként hogy te tudod a maxod is,nem mint egy átlag.Edzés után az órából ha kéred az edző értékeli az edzésedet,jobb esetben már pulzusdiagramm is van rajta.Az új irány,amit nagyon üdvözlök az lenne,amit a Polar fejlesztett,hogy az edző az összes gépen tekerő pulzusadatait látja ,így tudja ki milyen edzettségi szinten van,és egyénekre is tud figyelni,aki gyengébb annak könnyítést ad.

-Megfelelő légtérfogat,levegő minőség,kisebb terem is lehet megfelelő,ha jó a szellőzés természetes tavasztól-őszig,vagy légkondi télen.Bár a légkondi szokásos betegsége,hogy a szűrőket fényévente cserélik általában,és egyébként is alulméretezettek a szükséges teljesítményhez képest.

A konditermi edzésről.

Nem kell félni tőle,és nem kell mindenáron személyi tréner ahhoz,hogy járj egy terembe.Biztosan van az ismeretségi körödben olyan,aki régebb óta edz.Keresd meg,és én meglepődnék,ha nem segítene szívesen abban,hogy hogy kezd el,egy alap edzésprogrammal az edzést,és mit hogyan kell csinálni.

Nálam pld benne van az árban a teremben,hogy mindenkinek akár kezdő,akár régi tag bármikor segítek edzéstervvel,gyakorlat végrehajtás bemutatással,betanítással,vagy egyéb kérdésben pld étkezés.

Ilyen termet is találhatsz,ahol nem csak vállalkozásból csinálják,hanem magáért a body szeretetéért is.Ez általában kisebb termekre jellemző,nem a nagy csili vili szuper fitness termekre,ahol szépen ki van rakva egy ártábla,minden fizetős,még a szellentés büntető tarifája is rajta lehet....

Amint lesz moderálás lesz egy blogom téli alapozási tanácsokkal,edzéstervvel,gyakorlatok bemutatásával,így ha azt megvárod nyugodtan kipróbálhatod majd.

Egyébként a valós eredményyel járó testformálásra,test arány változtatásra még mindig a body a legjobb,leghatékonyabb bár rengeteg új,divatos edzés forma jelent meg azóta.

 

 

Szonja 4158 napja
Szonja képe

Ferenc!

A nagyon komoly, hogy ilyen időben is bringázol. Az nálam kora tavasztól kora télig játszik, mert nem tudok rá jól öltözni és fázom, megfázom. Érdekes... a futással nincs ilyen gondom...

Nagyon szeretem a bicajt is, 50 kiliket szoktam tekerni, de azzal várnom kell tavaszig... :(

Medve!

Uhhhhh... ez a falmászásosdi nagyon érdekes lehet! :)

Különben nem adom fel a spinninget, tényleg megnézem másik teremben is. Lehet, hogy tényleg vacak volt a gépezet.

Orbea!

Délután válaszolok érdemben... de nagyon köszönöm a segítőkészségedet! Tényleg!

Via 4157 napja
Via képe

Hajrá Szonja! Kitartást! Ne félj az edzőteremtől, jó kis móka az is, mitöbb, kell is a téli erősítés! A Cz. féle tanácsoktól érdemes óvakodni.Ő olyan bezzeg gyerek.....( Aki persze, majdnem inkább vonattal ment haza abban az ízületfagyasztó -12-ben, csak ezt elfelejtette ideírni )

ORBEA ORCA 4157 napja
ORBEA ORCA képe

Saját tapasztalat,és általában nálunk kerékpáros versenyzőknél elfogadott határérték -2-3 fok normál,nem erős szélben lehetőleg kisebb körpályán még elviselhető 2-3 órás edzésre.Persze minőségi téli thermo,maszk,kamásli,téli bringás cipő,téli kesztyű.Átlag amatőrnek ez a felszerelés nem igazán szokott meglenni,nemn olcsó.

Ez alatt a hőmérséklet alatt,még a régi szoc rendszerben fizetett főállású bringások is inkább futó,vagy konditermi,vagy görgős edzéseket végeztek.Nekünk muszáj kimenni most is,de átlag bringásnak inkább valami más,alternatív sportot ajánlanék teremben,vagy futást azt lehet kint is.

Czeglédi Ferenc 4157 napja
Czeglédi Ferenc képe

Via: majdnem...de végül is letekertem!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!