Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 469 300 km-t sportoltatok
Egy kezdő futó naplója

visszavett lendület

zoldgekko | 2011-10-18 05:58:23 | 5 hozzászólás

Sziasztok!

Megvettem életem első pulzusmérő óráját, be voltam zsongva teljesen, hogy ezzel pontosabb adatokat fogok tudni megtudni a saját futásomról (legalább is a párom okostelefenjához képest). Ennek örömére egy általános edzéstervet is vadásztam, hogy tudatosabban teljenek az edzéseim, így került a választás Barnamedve által is közölt "Edzéstervek kezdő és középhaladó hosszútávfutóknak" nevű honlapon található edzéstervre. 

Ennek értelmében a célom reggelenként: maximális pulzus (órára bízta magam, szerinte 191) 65-70%-os zsírégető tartományában edzeni.

No és akkor elérkezett a pillanat, fussuk le azt fél órát. Node!

Tempósabb gyaloglással már elértem ezt a 70%-ot (134) :( Majdnem sírva fakadtam, ezek szerint van hova fejlődni. Az előzőleg lefutott 3 km-el lehet kicsit elbíztam magam, úgy éreztem, hogy a határ a csillagos ég...ez nagyon visszavetett.

Ennek ellenére minden reggel neki fogok, és a 70%-nak megfelelő tartományban fogok mozogni, akkor is, ha ez a mozgás épphogy köszönőviszonyban van a futással.

Azért kicsit félek... fogok egyáltalán fejlődni? Meglátjuk!



5 hozzászólás

gbea 4624 napja
gbea képe

Csak kitartás! Higgy magadban, és látni fogod a fejlődést is.

nagytam74 4624 napja
nagytam74 képe

Üdv!
Ne izgulj, nemsokára azon fogsz aggódni, hogy a fenébe tudnád 120 fölé vinni. :-).

Simán fogsz még fejlődni, ahogy a naplódat nézem, szép teljesítmény, heti 7 napon edzeni.

Hozzáértőbbek majd segítenek, hogy ez sok-e, kevés biztos nem, de ha jól esik és ha kipihened magad, akkor jó lesz.

Nem tudom, ez a Primatorna mennyire kemény, de mérd meg az alatt is. A fejlődést abból is látni fogod, hogy a nyugalmi pulzusod alacsonyabb lesz, valamint terhelt állapotból megállás/lassítás után gyorsabban esik le.

Nekem amikor elkezdtem edzeni, az edzés elején elég volt kicsit megnyomni és végig zónában maradtam, most meg már az alatt a kb. 3 másodperc alatt, amíg átállok másik gyakorlatra, kiesek a zónából. :-)

Futásra is igaz egyre ritkábban/rövidebb időket kell majd sétálni.

Bozót 4624 napja
Bozót képe

Javaslom, hogy először olvasd el a pulzusmérős cikksorozatot itt az oldalon. A max pulzust nem tudom, hogy számolja az órád, de a többségnél a számolt érték köszönőviszonyban sincs a valósággal (számolva nekem is 190 körül kéne legyen, valójában 200-at is tudom verni) 

És ne keseredj el, a határ valóban a csillagos ég csak addig kell egy kis kitartás! :) 

bugbite 4624 napja
bugbite képe

Szia, így ismeretlenül, kitartás és türelem!

Az edzéseid intenzitását csak lassan óvatosan emeld, fokozatosan növeld a távot és ha azonos intenzitás mellett 10-05 km-en nem emelkedika pulzusszám, lehet emelni az intenzitást. Sztem 4-6 hetes ciklusoknál gyorsabban nem érdemes változtatni, gyorsabban a szervfezet nem képes adaptálódni. Ha még sokáig futni akarsz vedd figyelembe hogy az izmok gyorsabban fogak fejlődni mint az inak, porcok stb, ezeknek több idő kell hogy hozzászokjanak a terheléshez. Ha ezen a lépcsőn átlépsz annak sérülés lessz a vége. Figyelj a testedre az úgyis küld jeleket, ami edzésterv másnak tökéletes az Neked lehet erős vagy túl gyönge.

Fuss sokat és lassan, belesétálni nem ciki, PULZUSKONTROLL!

Amíg az izomzatod nem elég erős addig tökéletesen elég az életkorból becsült maximumpulzus érték, más mód ugysem lenne annak kimérésére

Mégegyszer türelem, hidd el meglessz az eredmény!

bugbite 4624 napja
bugbite képe

"...mellett 10-05 km-en..." = "...mellett 10-15 km-en..."

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!