Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 239 272 km-t sportoltatok
Futó, kerékpáros, úszó és szabadidős fórum | edzesonline.hu

Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

toygli fórum hozzászólásai

Online Edzésnapló Gépház topic

toygli 2009-10-21 09:06:21 | 1270
toygli képe
Lehet, hogy már ezren megkérdezték, de az üzeneteket csak egyesével tudom törölni, több kijelölésére nincs mód? Köszönettel: Nándi bácsi a jóságos.  

Dühöngő topic

toygli 2010-06-30 12:18:34 | 803
toygli képe

Köszönöm, de akkreditált. Az a baj, hogy fárasztanak az ilyen dolgok, de igazad van muszáj utánajárni. Még eldöntöm mi legyen, azért még egyszer kösz.Előzmény: czabibi (802)  

toygli 2010-06-30 07:56:35 | 800
toygli képe

Tudom Bozót, hogy a szakboltok is árulják, és, hogy nagyon sikeres cipő. Igazából nem is a cipő dühített fel, bár nem értem miért ne lehetne használni könnyű füves, földes terepen. Nem sziklaugrásokról, vízmosásokról beszélek. Az a határozott önbizalommal teli magabiztosság dühített fel, ahogy eldöntötték magukban, hogy mindenképp én hibáztam, amikor még azt sem tudják, hogy mire való a cipő. Mindegy, már nyugodt vagyok, majd tesztelgetem mit bír ragasztva.Előzmény: Bozót (793)  

toygli 2010-06-29 14:32:57 | 792
toygli képe

Na hülyegyerek most csinálj valamit! A sztori: Áprilisban vásároltam egyik Nike szakboltban egy szép Lunarglide+ futócipőt, 24ezer ft-ért. Megkérdezték, hogy mire akarom használni? Operabálba szeretnék menni vele - udvariasan közöltem, hogy futás a cél. És hol akarok benne futni, mondom mindenhol salak, földút, beton. Jó, mert ez a cipő igazán betonra van kitalálva. Oké mondom, azért a földutat, salakot kibírja. Persze nem lesz gond. Nem vagyok az a típus aki mindenhova külön cipőt vesz.

Na június végére a cipő talpa egy könnyű földutas edzés közbe szétrepedt (kemény két hónapot bírt). Na marha, most jól nézel ki, vizslassuk meg a dolgot. Ha jobban megnézzük a cipő elejét, a többi futócipőtől eltérően a talp kemény (általában fekete) futófelülete nem húzódik fel a cipő elejére, hanem közvetlenül a szép szivacs van elől. Nagy gratula a tervezőnek!!! Így a futás közbeni véletlen földbe (nem sziklába, vagy vasúti sínbe, vasmacskába!) rúgásom, szétrepesztette a cipő elejét és a talpát, ahogy a szivacsot kettétéped. Én meg csak nézem a lifegő talpamat. Nagycerű!!! Irány vissza a boltba. Garancia kérem garancia. Kedvesek, felveszik a jegyzőkönyvet, majd értesítenek a vizsgálat eredményéről. A 15 munkanapot betartva, jön a telefon kész a cipő menjek be. Megyek. A vizsgálat alapján a nem rendeltetészserű használat következménye a talpválás, illetve szakadás, a reklamáció nem jogos. Hülyegyerek futni mertél egy futócipőben!!! De nem ez a szomorú!!! Hanem az, hogy a szakvéleményben kiemelten hangsúlyozzák, hogy MÉLTÁNYOSSÁGBÓL megjavították a cipőt. Megragasztották! De jó fejek vagytok! Köszönöm, hálám üldözni fog. Ha nem találják magukat vétkesnek, akkor ne javítsák meg, én pedig küldöm tovább a fogyasztóvédelemnek. Micsoda hülyeség ez MÉLTÁNYOSSÁGBÓL!!! Marha nagy tervezési hiba, de ezt a NIKE soha nem fogja elismerni. Na mindegy.

Ma, hogy visszakaptam a megragasztott cipőt, a tényleg kedves eladó megkérdezi, hogy hol használtam a cipőt, hogy így szészakadt? Mondom földút, salak és beton. Na azt nem lehet, ezt a cipőt betonon nem szabadott volna használni! Biztosan feltűnt a két kiemelés. Ugyanaz a bolt 2 hónap különbséggel. "Változnak az évszakok." Szóval a konklúzió futócipőt csak futószakboltból mégha drágább is!

 

Sérülések és kezelésük topic

toygli 2011-07-12 08:19:19 | 568
toygli képe

Igen, nekem is sokat kattog. Nem tudom mitől, pedig vizsgálták már többször is a térdem. Egyenlőre nem zavar. Amit kérdeznék, a lúdtalpbetéttel tudsz futni? Nem inog meg ilyenek, amiatt hogy magasabbra kerül a láb, nekem is felírta a doki. Régebben is volt, de abban egy jó résztáv edzésen a kanyarban egyensúlyozni kellett, útáltam+tiszta vízhólyag. Kösz.Előzmény: stojesz (567)  

toygli 2011-07-04 18:24:39 | 562
toygli képe

Sziasztok, mivel a problémám továbbra sem oldódott meg, újra segítségeteket kérném. Tudtok ajánlani egy jó orvost, lábspecialistát, bevált sportdokit Budapesten vagy a környékén. Lassan 2 éve rendszeresen sérülésekkel küszködöm, örülnék ha valaki mondana át vagy bét. Gyulladási góckeresésen is túl vagyok. Fáraszt, hogy nem vagyok képes rendszeresen edzésterv alapján futni. Szóval várom a jobbnál jobb dokikat, az sem gond ha magán. Leghíresebb futódoktornőhöz nem kívánok menni. Köszönettel: Nándi bácsi aki má nagyon futna.Előzmény: toygli (560)  

toygli 2011-06-30 07:59:45 | 560
toygli képe

Sziasztok. Segítségeteket szeretném kérni! A jobb lábfejem elülső része fáj, a lábközépcsontok környékén. Lassan 2 hete pihentetem. Orvosnál voltam, a röntgen semmit nem talált. Mintha a csonthártya lenne begyulladva. Jegelem, illetve Salonpas tapaszt használok. Sanda gyanúm, hogy a vádli erősítése miatti ugráló kötelezés tett be neki. Ha valakinek van tapasztalata vagy ismerete a problémával kapcsolatban kérem írjon. Legnevesebb futódoktornőhöz nem kívánok menni! Köszönettel, Nándi bácsi.

 

toygli 2011-04-18 23:41:08 | 525
toygli képe

Köszönöm, meglátjuk. Szépek a hegyes képeid, de hiányoznak a hegyek!Előzmény: stirma (524)  

toygli 2011-04-12 18:35:54 | 522
toygli képe

Még egyszer köszönöm.Előzmény: RunKa (521)  

toygli 2011-04-12 17:05:20 | 520
toygli képe

Köszönöm! Ez nem túl vastag? Az a baj, hogyha vastag instabillá teszi a cipőt. Nemrég salakpályán résztáv edzés közben a kanyarokban mindig egyensúlyoznom kellett a doktornő betétjén. Nagyon idegesítő. Mindenképpen viszonylag vékonynak és erősnek kell lennie. Eleve a cipők is már olyan vastagok, hogy lassan a Holdba verjük futás közben a fejünket.Előzmény: RunKa (519)  

toygli 2011-04-12 12:29:00 | 517
toygli képe

Sziasztok! Az ügyben kérném segítségeteket, hogy ki használ valamiféle talpbetét futáshoz? A problémám az, hogy kicsit lúdtalpas vagyok, ezért tud fájni a talpam rendesen. Tornáztatom meg ilyenek, de szükségem lenne egy jó minőségű talpbetétre. A legtöbb nagyon vastag ezért használat közben instabillá válik a cipő, hiába veszem ki a cipő eredeti bélését. A legismertebb futódoktornő által kapott pedig ötezer vízhólyagot csinált a lábamra. Szóval tapasztalatokra volna szükségem, hogy kinek mi vált be, esetleg versenyeken a könnyű cipőjében mit használ? Köszönettel: Nándi bácsi a talpfájós.

 

Kütyük, cuccok, felszerelések topic

toygli 2009-09-23 16:01:41 | 280
toygli képe
Én Forerunner 205-t használok, távolságot, tempót, mindent ami kell nagyon jól mér, DE A SZINTMÉRÉSE TRAGIKUS!!!!!!. Ezt sokan megerősíthetik. Nem sok köze van a valósághoz, de ez igaz a 305 és a 405-re is. Ugyanaz a rendszer. Sokáig szenvedtem a szintmérésével, de ma azt a funkciót már nem használom a mért eredményt nem nézem. A többi dologban kiváló társ.  

A futással kapcsolatos leghülyébb kérdések, avagy amit nem mertél még megkérdezni, nehogy " nyeretlen kétévesnek " nézzenek, pedig hát az vagy :) topic

toygli 2012-03-26 15:51:19 | 1281
toygli képe

Én sem értem ezt a lábméretváltozást.

Szerintem a cipőket teljesen hülyén számozzák. 42-es cipőben kezdtem futni, aztán volt 44 és feles is, most újra 43-as, amiben kicsit lötyög a lábam, de kisebbet venni nem mertem. Néztem néha a centit is, meg a külföldi méretezéseket, de a cipőknél centiméter is országonként változik. Azt tudom, hogy a 4 éves utcai bőrcipőm még mindig jó, pedig 41-es. Persze ezzel a problémádra nem adtam választ. VigyorElőzmény: kipage (1280)  

toygli 2010-01-20 10:48:30 | 349
toygli képe
Csak annyit tennék hozzá, a szintkülönbségméréshez, hogy egy Garmin forerunner 205 GPS-t használok régóta, már ha éppen nem sérüléssel bajlódom. A távolságmérése tökéleteshez közeli, a szintkülönbség köszönő viszonyban sincs a valósággal. Szerintem erre teljesen alkalmatlan. Megelégszem most már azzal, hogy tudom sokat vagy keveset futottam fent a HHH hegy dimbes dombos útjain.  

A Sportorvos válaszol... topic

toygli 2009-11-16 12:05:29 | 231
toygli képe
Köszönöm az ötleteket, az árnikán még gondolkozom, bár lassan semmilyen krémnek nem hiszek, azért lehet, hogy megpróbálom.

Előzmény: Virág (230)  

toygli 2009-11-15 12:00:53 | 228
toygli képe
Sziasztok a jobb lábam nagyjából meggyógyult. Most viszont a bal talpam újra nagyon fáj a sarokrésznél és előtte. Szerintem valami talpi ínhúzódás. Valami csodaötletet szeretnék hallani. A nyújtógyakorlatokat csinálom, kenem, masszírozom. A fájdalom reggel a legintenzívebb, de később is csak kicsit enyhül. Segítségeteket kérném, lassan második hónapja vagyok pihenőre kényszerítve. Kösz.  

toygli 2009-10-16 08:57:43 | 220
toygli képe
Sziasztok! Segítségeteket kérném. Elég tűrhetően gyűjtöttem a kilómétereket, de most 4 hete már megállt minden tudományom, nekem is és a sportkórháznak is. Kezdődött azzal, hogy volt egy talpi ínhúzódás a bal lábamon. Azért sajna még futottam vele, mezítláb is (lúdtalp).Ennek következtében a másik lábam (amit szerintem jobban terheltem) térdtől - csípőig megadta magát. Total begyulladt az egész. Közben a bal talpam meggyógyult, de a jobb combom azóta sem javul. Eleinte az ITB szalag begyulladására gyanakodtam és, hogy onnan átterjedt a gyulladás, de már nem tudom mit higgyek. Ha lépcsőn megyek fel, vagy ha 30m-t (irgalmatlan táv) kocogok már kegyetlenül fáj a térd és aztán a csípő is, szóval ahol a csontok találkoznak. Ibuprofent szedek, krémeket használok, vizes borogatást teszek, jegelek, nyújtok és szobabiciklizem a vérkeringés fenntartása miatt. Az orvos megemlítette a góckeresés miatt a fogorvost, aki nem talált gócot. Bicikli közben nem fáj, mert nincs rajta a rettenetes 71kg-s súlyom. Nem szoktam nyávogni, de piszkosul tud fájni, sokszor napközben, rövid séta vagy bevásárlásnál is meg kell állni a fájdalom miatt. 4.hete nem futok, maratont is le kellett mondanom. A gond az, hogy már gőzöm sincs mit csináljak a javulás érdekében. Segítségeteket előre is köszönöm.  

Cipőtesztelés topic

toygli 2009-04-29 11:44:21 | 11
toygli képe
Még működik ez a cipőteszteléses dolog? Nemrég vettem egy új cipőt, és megosztanám majd a tapasztaltaimat, hátha segítségére lesz valakinek.  

Adok-veszek: sportszerbörze topic

toygli 2017-02-09 19:26:09 | 1415
toygli képe

Nike free sincs már meg.Előzmény: toygli (1412)  

toygli 2016-12-29 22:42:59 | 1412
toygli képe

A Brooks már nincs meg.Előzmény: toygli (1411)  

toygli 2016-12-23 19:18:34 | 1411
toygli képe

Sziasztok, méretprobléma miatt eladó egy világosszürke-zöld Nike Free 5.0 és egy sötétszürke-narancs Brooks Cascadia 8, mindegyik használt cipő és mindegyik még sokáig használható. Egyik sincs kiszakadva, szétkopva meg ilyenek. A kettő együtt 14 ezer forint. Külön-külön is eladó, akkor a Nike 8000, a Brooks 7000. Méret: 43-as mindkettő. Köszönöm, Nándi: 06-20-203-63-14.

 

toygli 2016-12-03 10:13:49 | 1404
toygli képe

Szia, engem érdekelne az Altra ha megvan még, azonban ez a méretezés fantasztikus. A kezemben egy másik Altra amit használok mérete: US 10,5 - EU 44,5. Szóval hol és miként lehetne megtekinteni, megpróbálni? Köszönettel: Horváth Nándor.Előzmény: melwin (1369)  

toygli 2015-03-30 11:05:27 | 1272
toygli képe

Na jó, legyen 12 az egyik és 13 ezer ft a másik.Előzmény: toygli (1271)  

toygli 2015-03-23 20:15:50 | 1271
toygli képe

Sziasztok, eladó két használt futócipő:

1. Karhu Forward2 Fulcum Ride utcai, könnyű - félverseny jellegű cipő, méret: US 9,5; UK 8,5; EUR 42,5; MM 284. Kb. 90-110km van benne, még a talp sem kopott meg, ár: 14000ft

Kép: http://www.sierratradingpost.com/karhu-forward-2-fulcrum-ride-running-shoes-for-men~p~4323t/?showlocalization=True

2. Brooks Cascadia 8 terepfutó cipő, méret: US 9,5; UK 8,5; EUR 43; MM 275. Kb. 100-120km van benne, teljesen rendben van, ár: 16000ft

Kép: http://www.irunfar.com/2013/04/brooks-cascadia-8-review.html

Ha valakit mindkettőt szeretné, úgy 28000 ft.

Érdeklődni: Horváth Nándor (06-20-203-63-14).

 

toygli 2013-09-09 17:28:51 | 943
toygli képe

Hirdetés törölve.Előzmény: toygli (940)  

toygli 2013-09-03 16:17:37 | 940
toygli képe

Sziasztok! Eladó egy Asics Gel Kayano 19, méret 27.5cm/US 9,5/43.5. Garanciás, 50k van benne. Az ár fix: 25000ft. Így néz ki:

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://www.wigglestatic.com/product-media/5360075677/asics-gel-kayano-19-2e-T301N_0142-ind.jpg%3Fw%3D1000%26h%3D1000%26a%3D7&imgrefurl=http://www.wiggle.co.uk/asics-gel-kayano-19-2e-shoes/&h=1000&w=1000&sz=130&tbnid=p9Q31vy6jszjdM:&tbnh=90&tbnw=90&zoom=1&usg=__d45freB_cYGu7GDoGs5Y2uZb3OA=&docid=1VyufKgUwA4SOM&sa=X&ei=Ee8lUpfpB4mAhAeU7YCQCA&ved=0CF0Q9QEwBQ&dur=1

Nándi bácsi: 06-20-203-63-14.

 

toygli 2013-08-09 10:04:11 | 925
toygli képe
Sziasztok!

Eladóvá vált hőn szeretett és szinte sosem használt Da Vinci országúti kerékpárom. Igazi könnyű, gyors bringa a maga kategóriájában. A vázméret átlagos,Da Vinci+ 55-ös. Felszereltsége full Campagnolo fékváltó karos szett, 3x9 sebességi fokozat, 10 kg alatti tömeg. Kihasználatlanság miatt eladom. Irányár: 95 ezer forint. 06-20-203-63-14. Üdv.: Nándi bácsi.
 

toygli 2013-07-24 08:34:50 | 916
toygli képe

Gondolkozni lehet, őszinte leszek 20 alá nem megyek az árával, inkább magam használom. Csak az akadályoz benne, hogy NIKE függő lettem, különben nagyon nagyon jó cipő.Előzmény: pecsenye (915)  

toygli 2013-07-23 15:04:16 | 914
toygli képe

Mivel nem találom a dobozát és a blokkját, lehet, mert ajándék volt, így az ár:21ezer forint.Előzmény: toygli (912)  

toygli 2013-07-22 16:32:10 | 912
toygli képe

Sziasztok! Eladó egy 2013-as születésnapi futócipő Asics Gel - Lyte33 2. Max. 40kilit tettem bele. Júniusban volt a szülinapom. Nincs semmi baja. Méret: 27,5cm/9,5/43.5. Ár: 23000ft. Tel.: 06-20-203-63-14. Dobozát még keresem.

Leírás:

http://www.spurifutobolt.hu/

 

toygli 2012-09-23 17:43:08 | 714
toygli képe

toygli 2012-09-02 07:06:00 | 698
toygli képe

Sziasztok, eladó egy Icebug Anima Black US 10, EUR 43, JP 28 méretű terepfutó cipő, dobozában. Tökéletes állapotban, max. 50 km-t futottam benne. Könnyű, gyors, a Futapest Pomáz terep 10km-en 2. helyre segített.

Leírás:

http://www.multinavigator.hu/termek.php?id=3214

Ár: 9000ft.

Elérhetőség: 06-20-203-63-14.

 

toygli 2012-08-09 21:52:01 | 684
toygli képe

toygli 2012-08-09 10:58:32 | 683
toygli képe

Sziasztok, eladó egy Polar Rs 200 black óra, mellkaspánttal és jeladóval, dobozában, minden papírja megvan. Zergénél vásárolt. A kijelzőn néha kicsi pixelhiba jelenik meg (új kijelző 5-7ezer forint), de így is teljesen működőképes, használható, Budapesten kipróbálható. Ár, mivel gyorsan kell a lóvé: 5000 ft. Horváth Nándor: 06-20-203-63-14.

 

toygli 2012-05-14 22:11:13 | 635
toygli képe

Sziasztok! Kékes csúcsfutásra (jún. 2.) átadó-eladó a nevezésem, fiam keresztelője miatt nem mehetek az egyik legkedveltebb versenyemre. Ár: 3500ft. Horváth Nándi: 06-20-203-63-14, Budapest.

 

toygli 2011-08-25 07:52:00 | 441
toygli képe

Sziasztok! Garmin Forerunner 205-öt tudok szerezni vadiújat, teljes magyar menüvel és garanciával, dobozában a gyártótól.

http://www.compass-sport.hu/c-onetermek.php?id=717

Ha valakit érdekel keressen meg. Ár: 27000ft.

Csak 1db-ot tudok hozni!!! Nem a legújabb típus, de nagyon megbízható, strapabíró, az enyém 3 éve van meg és megdolgozik az áráért.

 

toygli 2010-04-07 08:48:10 | 109
toygli képe

toygli 2010-03-25 19:50:04 | 106
toygli képe

Sziasztok, eladó egy használt (max. 150 km-t futottam benne) Nike Structure Triax+12 stabil cipő. Méret US: 9, EUR: 42,5 (27cm). Dobozában, garanciával. Nagyon jó kis cipő, szép állapotban, meg kell nézni, próbálni. Ár: 9000 ft. Üdv.: Nándi bácsi (06-20-203-63-14).

 

toygli 2009-12-07 08:53:32 | 73
toygli képe

toygli 2009-11-09 09:03:36 | 70
toygli képe

Mérethiba miatt eladó egy használt Asics GEL-DS Trainer 13 félverseny cipő. Fehér - kék, max. 100km van benne, inkább kevesebb. Meg kell nézni, tök jó állapotú, doboza is megvan. A tesztjét itt lehet megtekinteni:

http://www.edzesonline.hu/cikk/1365/oszi_futocipoteszt_asics_gel_ds_trainer_13

43-as lábra jó, talán még 42,5-re is. Ezeket a félversenycipőket elég furcsán méretezte az Asics, ezért írom inkább, hogy milyen lábra jó. Meg kell próbálni és kiderül. Új ára jelenleg 26ezer Ft, én 13ezerért odaadom. Nagyon-nagyon jó és gyors, könnyű cipő, ami még viszonylag stabil is. Elérhetőség itt, vagy: 06-20-203-63-14.

 

 

toygli 2009-05-15 10:58:49 | 19
toygli képe

Eladó mérethiba miatt (44-es, 10-es) egy alig használt Saucony ProGrid Jazz 12 FFi. Kb. 100 km lehet a cipőmben. Új ára: 18490Ft, én 14ezerért odaadom. Telefon. 06-20-203-63-14, email: toygli@gmail.com. Természetesen dobozában, illetve bolti garanciával. Itt megtekinthető:

http://www.kondisport.hu/index.php?mode=t&termkat=Egy%C3%A9b%20talaj%C3%...

vagy a Saucony honlapján.

 

Gondolatok a "helyes" futóstílusról: talajfogás, súlypont, lépésszám, vagy amit akartok topic

toygli 2010-04-20 15:42:21 | 59
toygli képe

Ez érdekes, pár hete bevezettem a heti egy mezítlábazást, hogy pofont adjak a lúdtalpamnak, de nem így futok ahogy a Professzor. 2-4km-t (5'20"-6'/km tempóban) futok mezítláb földes-füves terepen, de nem a talpam elején, hanem átgördülök ahogy szoktam. Próbáltam azt a Pirie féle előredőlök aztán elindulok a talpam elején, de nem jött be, illetve nem szeretek rövidebbet lépni annál ami jól esik. Ezeknél a lassú 5.20-6 perc/km körüli tempóknál szerintem nincs baj ezzel, ha az ember növeli az iramot úgyis előrébb helyeződik a talajfogás. Ha a talajfogás nem helyeződik nagyon a test elé akkor nem is igazán lehet durván sarokra érkezni. Különben pedig tényleg nagyon sok profi érkezik durván sarokra. Szóval nagyon nehéz általános igazságokat mondani.Előzmény: pen (55)  

toygli 2010-01-18 10:19:58 | 54
toygli képe

Sziasztok, egy kis segítség kellene. Használta -e már valaki a Nike Free cipőjét, és ha igen milyen tapasztalatai vannak. Sok sérülés után próbálok regenerálódni és gondolkozom, hogy milyen cipő segítene ebben a legjobban. Ez a cipő a mezítlábazáshoz áll közel, legalábbis ezt mondják róla, felpróbáltam és tényleg olyan érzés.

http://www.nemzetisport.hu/migralt_cikkek/20050523/nike_free_javasolt_edzesterv/

Természetesen betonra nem mennék vele, mert akkor az nem regeneráció lenne. Most felváltva használok két stabil cipőt: Asics Gt 2130, illetve Nike Structure triax. Ezek is tök jók csak szerintem nem készítik elő a lábat, hanem csak puhítják. Na mindegy nem tudom. Most már három ortopédus is mondta, hogy a hétköznapokon hordjak MBT-t, vagy RYN cipőt. Nem tudom.

Régebben voltak vitáim Miki-vel a nyújtás kapcsán, egyet most sem értünk, de az kétségtelen, hogy hiába nyújtottam sokat a túlterhelést és a lúdtalpat kikerülni nem lehetett vele.

Ha valaki tudna cipőről véleményt, válaszát megköszönném.

 

toygli 2009-05-21 10:11:42 | 40
toygli képe

Valami renszerhiba volt elsőre nem akarta betenni a hozzászólásomat, ha véletlen később kétszer jelenne meg, bocsánat érte, újrakezdem a levelet:

Kellett nekem ide bemásolni azt a Kropkós levelet. Csak szítom az ideget. Nincs menekvés tényleg a rossz gyerek szerepében tűnsz fel, csak vicc!!!

http://www.edzesonline.hu/cikk/1380/mezeifutas_ahogy_kenyaiak_csinalj

Mit csinálsz te kenyai, hagyod abba, ezért csak 2:08 a maratonod. Ej nehéz, jártatom itt a számat, oszt jóvan. Kötött, merev, görcsös izomzat kell, ha 2:04 alá akarsz menni.  Nyújtasz te félnótás, hogy a nyavaja emésztené fel könnyed laza lépteidet. Egy jó maratonista, nem tudja kinyújtani a lábát és max 150 centiseket lép. Te meg itt röpködsz! Nehéz, nagyon nehéz.

Nohát én nem tudom, hogy a tudomány, a világ legjobb edzői mit mondanak. Leírom, hogy én miként csinálom. Résztávozás (500m-3km) előtt és után mindig alaposan nyújtok, lazítok 10-15 perc. Hosszútávnál főleg ha könnyű a tempó előtte nem, utána 5-10 percet. Középtávnál, tempófutásnál előtte 5, utána 10 percet nyújtok, lazítok. Persze nem mindig tartom be. Sokat futottam lazítás, nyújtás nélkül merev görcsös izomzattal, nem egy jó dolog. Viszont ha alaposan bemelegítek futok, nyújtok, lazítok, könnyedebben lazábban jobb teljesítményt hozok ki az edzésből. Lehet, hogy ez csak pszichés, de működik. Lehet, hogy egyszer ez is megdől, lehet, hogy már megdőlni is látszik, de egye fene, amíg az én szintemen az edzésmunka a nyújtás-lazítás és a regeneráció hatására az időeredmények javulnak, addig nem zavar. Úgy veszem észre, hogy a 2:20-on belüli maratonistáknak, sem okoz nehézséget könnyed laza, kinyújtott izomzattal futni, valahogy kibírják. Szerintem az, hogy lassít erőteljesen kétségbe vonható, még akkor is ha a két edző és a tudomány egy része mást mond (Valamikor a Föld is lapos volt, jó tudom ez nem igazolt). Meg kell nézni egy verseny előtt, hogy a rövidtávosok, a gátasok, a közép illetve hosszútávosok is mit csinálnak. Biztos azért nyújtanak, lazítanak, mert rosszabb időeredményt szeretnének elérni az aktuális versenyen. Bár lehet, hogy ennek örülnöm kéne, mert mindenkinek mondom majd a Dunaparti futógálán, hogy nyújtsatok gyerekek nyújtsatok, én meg jól lehagyom őket. 

 

toygli 2009-05-20 12:17:23 | 34
toygli képe
Lehet, hogy sok mindent összeírnak. Nemrég olvastam, hogy a sima tehéntej is rákot okoz. Én hiszek annak amit látok, tapasztalok, az összes profi rövid-közép-illetve hosszútávfútó nyújt. Nem biztos, hogy statikusan sokat, de dinamikusan nagyon sokat. Nyújtanak mindenféle sportokban, talán a sakk kivétel. Egy biztos fokozza az izületi mozgékonyságot, javítja a vérkeringést, regenerálja az izomzatot, óv a sérülésektől és még sok egyéb. Természetesen mint minden mozgásban ebben is sérülést lehet szerezni, ha nem ésszel csináljuk.

Előzmény: miki (32)  

toygli 2009-05-20 09:27:01 | 31
toygli képe

Igen, a jó IM futók tényleg a lehető legjobb energiahatékonyságot választják, kevés függőleges mozgással. Valószínű, hogy tudják, hogy a másik két szám után mi fér még bele. Szép szökellő mozgással legfőkképpen a fekete futók rendelkeznek. Valahol a kettő között van PEN által feltett cikk, Dathan Ritzenheim futásáról: 

http://www.flotrack.org/videos/speaker/85/5468

Azért a nyújtással és futóiskolával többet foglalkozom, és nagyon óvatosan elkezdtem kicsit nyújtani a lépéshosszat. Az tényleg jó érzés, hogy ha még kívülről nem is látod magad, de tudod, hogy mozgásod harmonikusabb, csendesebb. Aztán majd meglátjuk, szerintem szép lassan nem túl nagy lépésekkel lehet finomítani a technikát. Hirtelen durva lépésekkel, változtatásokkal és elvárásokkal magunk felé csak rombolni tudunk.

 

 

 Előzmény: azazello (30)  

toygli 2009-05-19 14:36:14 | 29
toygli képe

Nagyon jó ötletnek tartom a topikot, és ha megengeditek bemásolnám ide Kropkó Péterrel történt levelezésemet, hátha mást is érint a téma:

Kérdés: Tisztelt Edző! Már a kérdésem megfogalmazása is nehéz. 2008- ban alapos felkészüléssel az első maratonom 3óra 45 perc lett. Most próbálok gyorsulni, a mostani Vivicitta (12km): 51min 40sec alatt, ami átlagban 4:18-as ezreket jelent. A jó futókat nézve látom, hogy lépéshosszuk nagyobb az enyémnél (178cm magas vagyok), futásuk könnyedebb, lazább. Nekem nagyon pörögnek a lábaim. Igazából nem tudom mi a helyes lépéshossz, és hogy miként lehet növelni? A cél 3-4 éven belül 3óra körüli maraton.

 

Válasz: Szia!
A titok a nyújtásban rejlik. Minél több nyújtással növelhető a lépéshossz, azonban egy sok éve kialakult futóstíluson nehéz változtatni és van amikor nem is éri meg, mert maga a változás túl sok energiát vesz el.
Ami segíthet még az a futóiskolázás. Nem írtad a súlyodat de minél kisebb a súlyod annál jobban lehet nyújtani a lépteket.
A kívánt eredmény eléréséhez a futóstílus javítása csak egy lépés , de egyéb eszközök , maga az edzésterhelés is javít az időn a teljesítményen.
Sok sikert: Péter

 

Én: Szia,
köszönöm válaszodat. A 178 cm magassághoz a tömegem 74kg. Azt már észrevettem, hogy ha megnyújtom a lépéshosszt, így lassítom a lábaim pörgését, ugyanannál a tempónál a pulzus magasabb lesz. Nem egyszerű, és igazából még azt sem tudom, hogy szükséges-e. Az edzésterv alapján szépen fejlődöm. Amit még mondtak nekem, hogy nem igazán szép a futásom, mert a függőleges mozgás nagyon kicsi, igazából mintha csak a lábaim pörögnének és a felsőtestem nem igazán venné át a mozgást.
Még egyszer köszönöm az ötleteket, élni fogok velük. Üdvözlettel: Horváth Nándor.

 

KP: Szia!
Igen , ezért is mondtam, hogy nem mindig érdemes a stílust mindenáron változtatni, vagy legalábbis nagyon nem, mert sokszor csak ártunk vele. Azért a nyújtás és futóiskola nem árthat.
További sok sikert: Péter

 

 

 

Amikor a Kedves még nem fut. topic

toygli 2009-07-09 10:18:42 | 10
toygli képe
Egyetértek, nekem is hiányzik néha az együtt futás, de nem erőltetem a dolgot. Meg ha őszinte vagyok sokszor nagyon élvezem az egyedül futást. Meg azért az is igaz, hogy a feleségem munkája sokkal pörgősebb, fárasztóbb mint az enyém. Érthető, hogy nem repdes az örömtől, ha felvetem a délutáni sportötletemet.  Több embernél megfigyeltem, hogy szívesen sportolnak a társaság miatt, a közös hangulat miatt. Feleségem is járt biciglitúrázni, kenutúrázni stb, de az önmagáért, a mozgás élményéért végzett rendszeres sport egyenlőre nem érdekli. Nem tragédia ez, csak a kiváncsiság vitt rá a fórum létrehozására. És azért már egy-két jó ötlet el is hangzott. Várunk még további jó ötleteket. 

Előzmény: Bozót (9)  

toygli 2009-07-08 10:21:49 | 6
toygli képe
Figyelem mindenki! Sport közbeni randitippeket várunk. Különösen lányok jelentkezzenek, hogy miként szólítsuk meg őket sport közben. Azok is adhatnak tippeket akik így ismerkedtek. Persze közben ne felejtsük a fórum eredeti témáját sem. Én már házasember lévén aki még ráadásul szereti is a feleségét, nem igazán szólítgatok le. Pedig néha olyan gyönyörű női lábakat és fenekeket érek utol (vagy hagynak el). Nehéz.

Előzmény: felician (4)  

toygli 2009-07-06 11:53:26 | 2
toygli képe
Köszönöm, én is így gondolkozom. A ráerőltetés nem működik vagy legalábbis hosszútávon nem. Meglátjuk mik jönnek még.

Előzmény: 4kézláb (1)