Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 508 191 km-t sportoltatok

Tippek kezdonek

Létrehozta: szabi802002  |  2017-05-25 06:38:34-kor

Sziasztok, kezdonek tekintem magam szaladas teren, igy elso celkituzes 5 km.

 

A gond ott van hogy elkezdtem tavaly a 6 hetes programot, mondhatom eleg jol haladtam, aztan egeszsegugyi okok miatt abbahagytam. 

 

Most ismet elkezdtem, viszont nyilvanvalo valami nincs rendben a tehnikaval, legzessel, nem tudom, mert nagyon nehezen megy. Megemlitenem hogy 13 evet kosaraztam, tehat mozgas az megvolt rendszeresen, viszont nyilvanvalo az mas tipusu szaladas. Masreszt azota 2 terdmutetem volt, az irodai munka pedig rontott a helyzeten. Osszegezve viszont nalam sokkal roszabb allapotban levo emberek haladnak, en pedig nagyon lassan. Valami nincs rendben. Milyen cikkeket, velemenyeket tudnatok adni ?

 

A masik kerdesem az edzessel kapcsolatos. A rehab idejen eleinte volt konnyu biciklizes, kb 10 perc, utana szaladas, aztan a gepen lab erosites. Utolag a teremben is ezt folytattam, viszont a velemenyek megoszlanak. Egyesek azt mondjak jobb eloszor a gepeken dolgozni, hogy ne legyenk faradtak az izmok es csak utana szaladni. Ennek a hatranya viszont, szerintem, hogy sokkal kevesebb energia marad a szaladasra. Ilyen esetben mit tanacsolnatok ? Jobb a melegites, szaladas es utana lab erosito gyakorlatok, enyhe bickli e vegen, nyujtas, vagy forditva ? (melegites - bicikli, lab erosites, szaladas, enyhe bicikli es nyujtas)

zoles73 2017-09-18 08:25:19 | 2
zoles73 képe

Szevasz!

Ha megmagyarázhatatlan okból nem birod a terhelést, fulladsz, fáraédkonyabb vagy mint ami a terhelés mértékéből következne, előbb vizsgálatsd ki magad, nincs e v.milyen betegség a hátterében (koszorusaérbetegség, szakaszos tüdőembolia, túlsúly stb.).

Ha nincs gond utána mehet a sport....

 

üdv.

 
Czeglédi Ferenc 2017-08-19 08:06:49 | 1
Czeglédi Ferenc képe

Üdvözlet!

Picit hasonló helyzetben voltam pár éve. A térdproblémákra tudom javasolni a térdtornát, nagyon tudom javasolni a gyógyfűrdőket, mivel nagyon jótékonyan hat a gyógyvíz a rehab programom rsztvevőknek meg főleg. Én megmondom őszintén, hogy a gépeken való munkát hanyagolnám, és óvatosan laza tempóban futnék egyre többet. De mindezt úgy, hogy 1 nap futás, 1 nap pihenő-mondjuk laza 5-10 km-es biciklizés, de lazán!!! majd ismét futás. A heti km számot nem kellene 10-15%-kal többel emelni, 1 év alatt az is sokra megy. Az első pár héten a gyors futásokat hanyagolni, majd később fokozatosan, de vigyázat a hirtelen gyorsulás nagyon igénybe veszi a lábat, értem ez alatt ha valaki rövid távot fut, és a nulláról gyorsul pár száz méteren a maxra. De a gyors futások nagyon kellenek a gyorsuláshoz, de igénybe veszik a lábat. Én úgy csinálnám, ha stabilan megy már mondjuk 8-10 km akkor elkezdenék finoman gyorsítóedzéseket is, de mindig jóval rövidebb távon, mint az alapozótáv. Még annyi, hogy jobb a bemelegítés, és utána futás, utána esetleg laza bicikli, vagy 1 km séta. Mivel kosaras voltál hajlamos vagy a hirtelen gyorsításra, ezt kerülni kell! Ja és fontos a testsúly hiszen a térdeknek cipelni kell.....