Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 509 051 km-t sportoltatok

Transvulcania ultra trail (74 km + 4350 m ) terepfutóverseny ( videó + élmények )

Létrehozta: gabriel8  |  2016-05-18 21:10:46-kor

Sziasztok !

A Skyrunning World series versenysorozat ultra távú versenyei közül május 7-én a Kanári szigeteken, La Palmán rendezték 2016. évi első „világkupa” futamát, a Transvulcania ultra trail-t, ahol idén egyetlen magyarként én is rajthoz álltam és végig örömfutóként teljesítettem is a 74 km-es távot és4350 mszintemelkedést, 4057 mereszkedést (futva bizony az is igénybe veszi a lábakat). 

2009-ben két hetet kerékpároztam a Kanári szigeteken, már akkor elvarázsolt a környék, La Palma szigete pedig a szívem csücske lett. Talán egy évvel azután, hogy futni kezdtem, két éve tudtam meg, hogy La Palma szigetén rendezik a terepfutók egyik, ha nem a legkedveltebb ultra terepversenyét, ami egyfelől a csodás útvonaláról, másfelől az elképesztően rajongó és lelkes szurkolókról is híres.

Az útvonal az sziget déli végéből az óceánpartról indul, majd a néhány évtizede kitört vulkán közelében, vulkáni homokos ösvényen elhaladva ér fel Los Canarios faluba, ahonnan a Rute de los Volcanes híres ösvényen, vulkánokat követve egészen1900 mfölé kapaszkodik. Egy 1400-1500 m magasan haladó könnyebb köztes részt követően sziklás ösvény vezet az őskráter, Caldera 2200 m feletti gerincére, amin az út kb. 15 km-t tesz meg egészen a 2426m-es tetőpontig, a Roque de los Muchachosig (2426 m). A következő 17 km-es szakasz az óceánig vezet, a combizmokat kellően igénybe véve; végső kilométerei egy csodás, vad sziklaoldalon szerpentizenek le a hullámzó vízpartra, ahol szurkolók várják az embert. A célig még 5 km-t kell futni, megtenni, ennek elején340 mszintemelkedés fárasztja még az izmokat, majd következik a varázslatos célegyenes, ahol a lelkes helyiek tapssal, pacsizással, szurkolással buzdítják a győztes után órákkal később érkező teljesítőket is, akik újabb életre szóló élménnyel lettek gazdagabbak.

2015 májusában már tudtam, hogy 2016-ban én is a rajthoz állok; otthonról a világhálón követtem a versenyt. Ősszel kezdtem készülni rá, de a végső legkomolyabb terepfutó-edzésekre márciusban és április elején került sor.

2016 április végén egy hetet még Tenerifén bringatúráztam, majd május első hetét már La Palmán töltöttem. Három további kerékpáros nap során nem egyszer tekertünk és töltöttünk pár órát2000 mfelett a Roque de los Muchachoson, majd az utolsó napokat már itt-ott a Transvulcania útvonalának bejárásával, megismerésével, könnyebb futásokkal töltöttem: Los Canarios közelében végre megtapasztalhattam, milyen a vulkáni homokban futni, haladni, illetve a Puerto Tazacorte melletti vad sziklafali ösvényen kipróbálhattam az össze-vissza álló köveken való kocogást. A csúcs környéki futás inkább a panoráma miatt volt élmény, odáig nem volt időm lejutni, ahol a technikásabb, csúszósabb lejtőrész következett.

A verseny során GoPro kamerával sokat filmeztem, illletve fotóztam is; elsőként megmutatom az egyik legizgalmasabb szakaszon (vad hegyoldali meredek szerpentin-ösvény az óceánra nézve) készült felvételekből összevágott videót. Jó szórakozást!

Hamarosan folytatom élménybeszámolóval, tapasztalatokkal és újabb videóval is.


Gábor