Futás, de csak komolyan!
Létrehozta: GregTR | 2011-09-10 05:14:05-kor
VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?
Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?
Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?
Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.
Reménykedem ,hogy 3 hét múlva nekem is csak a pénz és idő fog hiányozni a szint idő már meglesz.
Előzmény: GregTR (13)
Szerintem simán lehet "komolytalanul" futni. Én inkább úgy fogalmaznék, "cél nélkül". Persze itt most definiálni kellene a célt, az meg ugye mindenkinek más. Van aki azért fut, hogy ne üljön le a fenekére a vacsora után elfogyasztott fagyi vagy krémes, más azért fut mert élvezi, hogy hétvégente összejöhet egy jó társasággal akikkel jókat lehet szórakozni, beszélgetni "komolytalankodni". Van aki szereti a biztosítótûvel telilyuggatott technikai pólót. Van aki el akarja magáról mondani, hogy lefutott 42,195 métert egyhuzamban. Ezek is teljesen valós és jogos célok, ez a topik mégsem nekik szól szerintem.
Ha valaki azért fut, hogy tudatosan javitson futóeredményein az elôbb utóbb el kell, hogy kezdjen egy kicsit célirányosabban edzeni. Míg egy teljesen kezdô akármilyen mennyiségû és minôségû edzéstôl javulást fog tapasztalni ez nem mondható el azokról akik már csak másodperceket próbálnak meg lefaragni kilométeres tempójukról. És persze az, aki még perceket tud javítani a futótempóján az is felpörgetheti a javulás menetét célirányos és "komoly" edzéssel. Na, ez a topik nekik próbál szólni.
Előzmény: eftomi (10)
Talán az egyetlen városi maraton az USA-ban ami érdekelne, de még futásban és anyagiakban is fejlődnöm kell, hogy oda juthassak
Előzmény: GregTR (9)
Akkor te nem pulzus alapon edzel hanem tempó alapján? Mikor lesz a maraton? Milyen felkészüléssel?
Előzmény: monique (3)
Nagyon kíváncsi vagyok, megszólalnak-e a "profik" vagy pár kérdés után elsüllyed a topik ..... én szurkolok, hogy működjön.
175 eléggé magasnak tûnik, így elsô hallásra, bár nem tudom mennyi a HRmax-od. Elôszôr arra gondoltam, hogy a pulzusmérô érzékelôje nem volt eléggé benedvesítve vagy rendesen felhelyezve. Ilyen velem is szokott történni. De utána írtad, hogy nem csak a pulzusmérô mutatta hanem saját magad is érezted a megemelkedett pulzust. Szerintem a fárdság és a magas pulzus az edzés kezdetén túledzettséget mutathat. Azt írtad visszavettél egy kicsit, reméljük ez javit a helyzeten.
Én minden reggeli futást éhgyomorra csinálok és a szenzoros hibán kívül nem tapasztaltam ilyent, mint amit írsz.
Előzmény: kkoos (5)
Ma reggeli futásnál a bemelegítő szakaszban szinte rögtön indulás után elszállt a pulzusom, éreztem hogy erősen ver a szivem rá néztem az órára és 175-t mutatott, aztán pár perc múlva stablilizálódott, nem értem mi történt. Két dologra gyanakszom:
1.mostanában kicsit fáradtnak érzem magam, vissza is vettem a heti adagból egy picit,
2. futás előtt csak egy kiflit kaptam be, hogy legyen egy kis CH de egyébként nem üres gyomorral szerettem volna futni de inni elfelejtettem, ezt reggelente kerózásnál rendszeresen szoktam csinálni, de futni nem szoktam így, egyébként nem volt erőnléti gondom. Volt nálam izó kulacsban szerencsére.
Az is lehet nem kellene vele foglalkoznom.
Sziasztok !
Végre egy komoly topic !
Nagyon fogom figyelni , biztos kérdezni is fogok , mert még így 25 év futás ( 11 maraton .8 Ironman stb. ) után is van tanúlni valóm ! Köszi Greg !
reggelire nekem vVO2max van, nem sima VO2max. a többi stimmel, kivéve h a maratonra készülés halasztódott kicsit. :P
Számomra a célbaérés mellett az idő is fontos lesz október 2.-án. :-)
Remélem sok újat fogok olvasni ezen a fórumon, ami segítségemre lehet, akár az októberi, akár a későbbi maratonom során! Kíváncsian várom az indulást!
Örülök, hogy nyílt egy ilyen magyar nyelvű topik!
Én biztosan sokat fogom látogatni!
Sok sikert az induláshoz!
(István)
Ez esetben még életemben nem futottam komolytalanul, mivel mindig volt célja. Amíg nem volt cél, eszembe se jutott elkezdeni, mert az igen "hozzáértő" tesitanáraim elérték, hogy megutáljam egy kissé a futást. A jó osztályzat, mint cél megszünt létezni, mert csak a tempó számított 60, majd 100 és 400 m-en, abban pedig sose voltam jó még osztálytársakhoz képest se.
A kezdéshez eleinte az volt a cél, hogy a teljesítménytúrákon való fejlődéshez nem elég az átlag minden második hétvégén túrázás, kell a hétköznapokra is valami, + fogyás miatt is. Mígnem tavaly párom ki nem találta, hogy kellene valami jobb motiváció is az edzések el nem blicceléséhez, ezért be kellett nevezni versenyre is, ami részemről a novemberi félmaraton volt Siófokon (meg előtte júniusban terepfélmaraton, de az olyanok teljesítését meg tudom oldani a túrázós multból is, csak a lejtőket megfutva is). Az étvágy is megjött aztán evés közben, és még januárban leadtuk a nevezést a BP maratonra, mert akkor már nincs visszaút. Amire benevezünk, azt a rajt előtt már nem adjuk fel.
Az igazi hosszútávó célokat nekem egyébként a terepezés, és a rövidebb ultrák jelentik, azaz terepen a 100km-es tartományban évi néhány (2-3), de essen ma még bármilyen rosszul is egy 20-30 km-es, jó lenne egy napon az Ultrabalatonig eljutni egyéniben. De jövőre még csak csapatban néznénk oda párommal belekóstolni a közegbe, aztán legkorábban a következőn már párban. A többit meglátjuk, nem jó a nagyon távoli célokra koncentrálni, mindig a soron következő meccs a legfontosabb, ez pedig most az e hét vasárnapi 35+ km-es utolsó hosszú a maraton előtt, majd maga a maraton.
Viszont a siófoki novemberi félmaraton előlépett a célverseny kategóriába, miután a Nikén a meleg - a papírformának megfelelően sajnos - felborította az elképzeléseket. Amúgy maraton után egészen jövő április-májusig terepezésen lesz a hangsúly.
Előzmény: GregTR (14)