Futás, de csak komolyan!
Létrehozta: GregTR | 2011-09-10 05:14:05-kor
VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?
Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?
Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?
Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.
Szerintem az ilyen helyzet kerülendő, csak másnapra lehet kijönni belőle :-) Persze, minél edzettebb valaki, annál jobban tolerálja, ha egy felkészületlen futó borul meg a maratonon, veszít félórát, ha egy elit atléta, akkor 2-3 percet.
Előzmény: nedus (113)
Csak teljesítménytúrázóként, nagyon kezdő terepezőként van erről kicsi tapasztalatom, amivel viszont egybevág a "nagyok" (terepfutás topikról) néhány megjegyzése is.
Nekem pl kell legalább félóra, hogy összeszedjem magam azután, ha magamhoz és képességeimhez képest túlzásba vittem a dolgot, de ez terepen van, és igen lassú, belegyaloglós tempónál. Utolsó ilyen tapasztalat a Sárga70 volt. Ezt azért szerintem árnyalja, hogy terepen nagyobb az olló az átlag és a max pulzus között, és a "vörös zónába" is jobban bele lehet vele szaladni, ha épp emelkedős részeken nyomja az ember, a logika azt diktálnálná, hogy a síkon kisebb ütésszám növelés kisebb bajd is okozna. Viszont ebben nulla tapasztalatom van, még gólyának számítok, a várakozáson aluli felkészülés után nem is mertem vasárnap másmilyen első maratont bevállalni, mint ún. biztonságit.
Sziasztok , a véleményetekre lennék kiváncsi .
Vasárnap a 30-ast futottam a Sparon . Elméletileg az egy hónap múlva futandó maratonira szántam edzésnek , a maratoni tempó gyakorlására . A tervezett pulzusom 152-156 közé esett ( az első 12-16 km 152 körűl , a maradék 154-156 ) volna .
A gyakorlatban : alapos bemelegítés ( kb.5.5 km , + repülők ) után az első 5 km-en nem tudtam felnyomni a pulzust 150 fölé . Ennek megfelelően az iram is a 4 perces fölött volt . Edzéseken 146-148 átlaggal futok 2 km-eket 4 perc/vagy jobb . Amikor utolért egy 4 perces ( illetve , az alatt egy kicsivel jobb ) csapat , elmentem velük , bár éreztem , hogy ez elég öngyílkos vállalkozás , de mivel ez egy edzés , ke kellett próbállnom . Lobogtam mögöttük/velük 5-6 kilit , de már felugrott az érték 160-162 re . (19:57 5 km ) A legutóbbi mérés ( és objektív érzéseim ) alapján már a laktát küszöb fölött van . Ezután egy 21 perces szakasz jött , éreztem , hogy besavasodtam .
Kérdésem : véleményetek / tapasztalatotok szerint mennyi idő alatt lehet " helyre jönni " egy -egy ilyen túlhúzott tempó után , illetve , lehet-e egyáltalán ? Ti hogyan vészelitek át ezt a helyzetet ? Azért vagyok erre kiváncsi , mert adódhat olyan helyzet ( pl . erős szembe szeles szakasz , ahol nem lenne célszerű kiszakadva egy bolyból egyedűl maradni ) ahol kénytelen vagy kicsit ( időlegesen ) gyorsabban menni , mint amit egyébként tudnál / kellene ?
Persze , gondolom , mindez függ(het ) ez egyén edzettségi állapotától , izomzatától stb . De kiváncsian várom az észrevételteket és tapasztalatokat .
köszi
nedus
GragTR!
Ezt a grafikont hogyan tudtad előállítani? Szeretném kielemezni hasonlóan a pulzusra koncentrálva az elmúlt 3 hónapomat.
Köszönöm a segítséget!
Előzmény: GregTR (107)
nem értem, hogy miért próbál mindenki ilyen gyakran csúcsidőket futni edzésen. (nem kötözködésből, csak hangosan tűnődöm)
Előzmény: Neffertiti (105)
szerintem egyáltalán nem nehéz leállni, ha az ember tisztában van vele, hogy hogyan működik a szervezet.
Előzmény: Shepherd (100)
miért pont 170? nem érdemes ilyen abszolút számokat használni, mert emberfüggő a pulzus. nem sok köze van az edzetlenséghez sem.
valaki írta h kb. 3:50-es maratont 187-es pulzusátlaggal tolt végig.
55 évesen nemhiszem h teljes életedre vonatkozó PB-ket döntögetsz még, elvileg érdemes lehet 50 éves kor után külön 50 éves kor utáni PB-ket számontartani (mivel lassul az ember öregedéssel)
Előzmény: bugbite (89)
Köszönöm a tanácsot !
Nekem inkább izomfájdalmam van a vádlimban. Olyan érzes, mintha folyamatosan izomlázam lenne, ettől olyan merev a lábom az első 5-6 km-en. Sokat nyújtok és maszírozok és ma megpróbálok egy laza átmozgató futás 5-6 km-t.
Előzmény: GregTR (106)
Érdekességként csináltam a Pfitzinger 18 hetes maratoni felkészítô edzéstervének elsô 8 hetét (790 km) átfogó pulzusmegoszlási grafikont. A diszkrét edzészónák kitûnôen látszanak benne:
Laza Regeneráló futás: 64% HRR
Normál/Hosszú futás: 71% HRR
Maraton Tempó futás: 79% HRR
Laktáthatár futás: 88% HRR
Látszik, hogy a kilométerek nagyrészét nem laktáthatáron illetve maratoni tempóban kell futni, hanem szépen, komotosan, alacsony pulzussal.
Fáj valami? Vagy csak általánosan fáradnak érzed a lábaidat? egy-két nap kihagyás, esetleg egy rövid 3-4km-es nagyon laza átmozgató futás, aktív regenerálódás, pár napon át jót tenne. HA nem érzed jól magad futás közben akkor semmiképpen nem erôltetném.
Előzmény: Neffertiti (105)
Sziasztok!
Olvastam a kihagyásokról és sérülésekről. Nekem is hasonló problémám van. Szeptemberben indultam a Nike-n 21 km-en, melyet 2.07 perc alatt teljesítettem. Rá egy hétre vasárnap minden gond nélkül ment a 26 km, utána szerdán csúcsidőt futottam 9,4 km-en, folytattam az edzést kissé fáradt és enyhén merev lábbal, és a héten (20-án) futottam idei legrosszabb eredményem. Azóta nem futottam, és kezdek aggódni, mert jövő héten 30 km a tervezett táv a Sparon. Nem tudom mivel teszek jót, ha pihenek még vagy ha futok laza átmozgató futásokat, hogy el ne feledje a lábom mi lesz jövő héten. Minden tippet szivesen fogadok :)
Előre is köszönöm :)
Köszi a tippet.
Átlag 26 kilométeres hetek voltak a jellemzőek,
a laza futásokon lehetőleg 70% os max pulzussal futva. Az idő tervem pedig csak biztonságos teljesítés 2:15-ön belül.
Szücsi
Egy alapvető dolgot kihagytál milyen az eddigi felkészültséged és mi az az eredmény miért mész.
Nem mindegy, hogy mondjuk 1:30-1:40-re mész vagy két órára pl.
De minden esetben, mint már miki írta egy hét nem a világ és szerintem ne teljesen csináld meg ezt a hetet hanem olyan felét.
Vasárnap olyan öt kili, kedd, szerda majdnem mehet teljesen talán egy olyan tíz-tíz perccel legyen rövidebb, de azzal vége, szombat maradjon ki. És fontos, hogy milyen tempót terveztél ezekre a napokra.
Igaz hasonló helyzetben én végig csináltam volna, mondjuk egy Sárvár vagy Bécs-Budapest előtt de ahhoz megvolt az előtti időszak olyan 130 kili/hét alapja..
Előzmény: szucsi82 (102)
Sziasztok.
Félig meddig nekem is hasonló problémám van mint Shepherd-nek. Jövő vasárnap félmaraton, én meg elmúlt szombat óta beteg vagyok, hét elején kezdtem jobban lenni erre a munkahelyen elkeptam egy hasmenéses járványt. Mostmár kezdek jobban lenni, és az lenne a kérdésem, hogy mit csináljak? Térjek vissza az eddzéstervhez mintha ki sem maradt volna semmi vagy kocogjak alacsony intenzitással? Vasárnap 12 km kedd 50perc csütörtök 40 perc és szombat 30 percátmozgatás lenne hátra.
Bármi tippet előre is nagyon köszönök
Szücsi
Kitûnô tanácsokat kaptál mikitôl, a lényeg ebben fázisban már csak az, hogy nehgoy lesérülj, nagyot fejlôdni már nem lehet, szintentartás a cél.
Én Februárban lesérültem Achilles Tendinitis-szal és áprilisban,7 hét teljes kihagyás után (összesen futottam 80 km-t 5km-es kocogásokban) PB-t futottam a maratonon. Tehát azért nem veszik el az a sok edzésmunka és hatása csak azért mert egy pár hetet kihagy az ember.
Előzmény: Shepherd (100)
Köszönöm, nagyon hasznos tanácsok. Elolvasom a linkelt anyagot is.
Aggódtam, hogy a pihenés visszavesz a hosszú hónapok alatt felépített formából, de most megnyugtattál. Egy újabb tapasztalattal gazdagodtam a jövőre nézve. Igen, leállni nehéz, amikor pörögnél mert nagyon megy a futás és fél az ember, hogy pár kihagyott edzés ezt tönkrevágja. Pedig észnél kell lenni. Valahol itt is olvastam, hogy inkább kissé aluledzett legyen az ember versenyre, mint túledzett és sérült.
Verseny után majd kiderül:) Sok sikert az indulóknak.
Előzmény: miki (99)
Ja, ha olvasol angolul, itt egy link a Zatopek effektusról, mikor a legjobb futásait a kórházi ágyból felkelve csinálta: http://www.joefrielsblog.com/2010/04/history-lesson-the-zatopek-effect.html
Előzmény: miki (98)
Másfél hét alatt akkor sem vesztesz formát, ha egy lépést sem futsz. Ha fáj a lábad, tegyél így. Ha nem fáj, akkor 5-8 kilométeres könnyű futások, 2-3 naponta. Ha jó állapotban lennél, lehetne valami rövid intenzívebb dolgot csinálni párszor, de az most veszélyes lenne a lábadra nézve. Ha a futás nem tesz jót, elmehetsz bicajozni egy keveset. Igazából erre testileg nincs szükség, csak, hogy lekösd magad valami mozgással, nehéz hirtelen leállni lelkileg is.
Előzmény: Shepherd (97)
Köszönöm!
Igazad lehet. Múlt héten csütörtökön már elég rosszul esett a futás és a pénteki és szombati edzést teljesen kihagytam. Maszírozás, krémek stb, legalább megnéztem pár kedvenc sorozatomat is. Nulla edzés két napig. Vasárnapra annyira rendbe jöttem, hogy futottam 22 km-t, semmiféle fájdalom nem jött elő, a kedvem is a régi lett. Tegnap a tizes is jó tempóban ment csak a térdfájdalom is megjelent újra (és vele az aggodalom).
Mit jelent a gyakorlatban az aktív rápihenés? A versenyig már ne fussak? Vagy esetleg 1-2 rövidebbet? Érzem, ha a pihenést nem szúrom el, még fenntartható a formám, nincs veszve semmi. Csak nehogy "túlpihenjek" és pont ez legyen a romlás oka.
Előzmény: miki (95)
Szia! Szerintem ha az ember már elmúlt húszéves, de még sokáig szeretne futni akkor nagyon oda kell figyelni azokra a kis jelekre amit a tested küld neked, rövid távon figyelmen kívül hagyhatod, de nem biztos hogy ez hosszú távon megéri. Ha a tested azt jelzi hogy ez még most túl sok neki akkor mi értelme ragaszkodni egy internetes edzéstervhez.
Előzmény: Shepherd (94)
Jól látod a helyzetet. Most már akkor is meg kéne kezdeni a rápihenést, ha tökéletes állapotban lennél. Így meg aztán tényleg. Aktív pihenő a versenyig. Arra is számíthatsz, hogy ha leállsz az erős edzéssel, pár napig, vagy még tovább még rosszabbul leszel, mert eltűnnek a túledzésből származó stresszhormonok, amik most még fájdalomcsillapítóként működnek. Ha a verseny előtt 2-3 nappal még mindig nem esik jól pár kilométer könnyű futás, akkor jobb, ha nem indulsz, vagy csak az élmény kedvéért, nagyon könnyű tempóban teljesíted a maratont.
Ugyncsak keményen futhatsz, ha zsinórban 10 kilis egyéni csúcsokat futsz edzésen. Ez némiképp meg is magyarázza a problémáidat. Hajrá!
Előzmény: Shepherd (94)
Szerintem hihető, hogy az edzett szív fala rugalmasabb, terhelés hatására jobban tágul és erősebben is löki a vért... De sajna nem vagyok kardiológus, de még patológus se, hogy nézegethessem a sziveket :)
Előzmény: miki (91)
Ha jól értem, azt mondod, hogy noha nyugalmi állapotban az edzett ember szíve hasonló tárfogatú, mint az edzetlené, terhelés hatására az edzetté úgymond kitágul, nagyobb kapacitásúvá válik? Számomra ez nem tűnik túl elképzelhetőnek. Kár, hogy nem csinált az előadó mérést közvetlenül terhelés után is, akkor tisztábban látnánk.
Na de végül is mindegy, ez csak kíváncsiság, nem segít abban, hogy jobban fussunk :-)
Előzmény: bugbite (89)
kinek mi a hosszú?
Jó kérdés, de általában az adott célverseny adja meg rá a választ. Ellentétben mikivel én mindig a hosszú edzésekben hittem és mikor tényleg jól futottam akkor általában előtte megvolt a kilcsim.
Egy Bécs-Budapest vagy egy Sárvár előtt az volt a normál a felkészűlésben, hogy a verseny előtt olyan két és fél héttel elkezdtem egy napi legalább harminc kilis edzéseket ha a 7x30 összejött olyan tíz nappal a verseny előtt akkor rendszerint jól futottam, ha nem szinte mindig volt valami gubanc. És pesze volt még egy tíz nap mikor már átmozgattam.
Maratonhoz lényegesen kevesebb is elég ott az adott célidő előtti hétvégén a 2x30 bőven elég volt ha kevesebbre volt időm akkor ott sem voltam szinte sosem megelégedve.
Rendes normális időszakokban olyan minden negyedik hétvégére szoktam benyomni egy 25 szombat-30 vasárnap hosszút, de hétköznapokon tényleg elég a 15 max 20 de az ritkán bármilyen ultratáv alapfelkészülésére. Azért néha nem árt egy-egy résztávozás, de max kéthetente egyszer.
De az is tény, hogy az éves szintű heti kilcsi átlagom mikor legjobb voltam 92km volt, és abban volt olyan negyvenes hét is néha.
Előzmény: monique (87)
Tankönyvi adatnak hittem, hogy bár a nyugalmi pulzustérfogat azonos edzett és edzettlen ember esetében is, a terhelés során ez az érték sportolók esetébenjóval magasabb mint edzettlen embertársaiknál...
Én úgy hiszem hogy maratoni táv felett terepen nem divat 170 felett futni, persze erről Kopi Zoli hitelesebb információkat tudna adni. Azokra gondolok persze akik választott iramot a verseny teljes távján fenn tudják tartani Az én esetemben a 165-170-et (rövidebb szakaszokon) is edzettlenségnek, állóképesség és erőnlét hiányának tudtam be. Azt gondolom (és szívesen olvasom nálam képzettebbek tanácsait), hogy addig amíg egy kezdő futó szervezete (izületek, inak, csont, izom tüdő, szív, stb), nem adaptálódik a futás okozta stresszhez addig az iramfutások csak a sérülés kockázatát emelik indokolatlanul, és szerintem Orca erről próbált írni. Én szeretném még 55 évesen is a saját PB-imet döntögetni...
Előzmény: miki (88)
Valóban nagyon nehéz elképzelni, hogy a verseny első és utolsó helyezettjének szíve hasonló mennyiségű vért szállít, mivel a pulzusszámuk és a szívméretük valószínűleg azonos, de ez az előadás nagyon meggyőző.
Mellesleg futás közben a vádli is nagy mértékben besegít a szívnek.
Előzmény: monique (85)
kinek mi a hosszú, orbea orca szerint 2 órán bőven túl kéne futni... én erre mondom h annyira nem fontos sok esetben.
öööö, Bogár Jani nem semmi :P
versenyen sem futsz 180 felett? :P
mit hívsz "ilyen magas intenzitásnak"? résztáv? pulzus %?
Előzmény: bugbite (81)
ööööö...érdekes. akkor most kinek van igaza? :D
a -legalábbis síkon normál körülmények között- futáshoz tartozó maxpulzus akkor miért ment le nekem?
nem mondta h mi magyarázza a csökkenést?
Előzmény: miki (80)
Ja, ez a végső válasz a hosszú futás problémájára, aki eleget fut, annak naponta van hosszú futása :-)
Ebből az következik, hogy azoknak a sportolóknak akiknek szintén ultrahanggal szívmegnagyobbodást diagnosztizáltak azoknál kóros állapot áll fenn???
Igen, ez merült fel bennem is. Eddig úgy tudtam - talán tévesen - hogy a "sportszív" mint olyan, egy létező dolog és UH vizsgálattal illetve post mortem is megállapítottak már ilyen jellegű szívmegnagyobbodást. Akkor most mivan? Egyeseknek kórosan megnagyobbodik pedig nem kéne?
Miki (ha ugyan jól értettem) 120 km-et fut hosszú edzés nélkül.
Ha növeled a heti adagot akkor akaratlanul is belecsúszol a hosszú távokba, mert egy héten csak hét nap van, persze a táv növelése, és a hosszú is csak szubjektív fogalmak (Bogár Jani reggeli elött fut egy átmozgató 40-et)...
Engem teljesen meggyőzött a kardiológus előadása, örülök, hogy ilyen értékes szakértői válaszokhoz juthatunk. Ebből az következik, hogy azoknak a sportolóknak akiknek szintén ultrahanggal szívmegnagyobbodást diagnosztizáltak azoknál kóros állapot áll fenn???
Az alacsony pulzusszám sportolók esetében, én úgy tudom, a kapilláris érhálózat jobb kifejlődésén és a sejtenkénti mitokondriumszám számottevő növekedésén is múlik.
Én már nem is tudom mikor futottam 180 bpm felett, persze nekem a max 200 körül van (OK 170 felé is csak akkor tévedek ha egy kutya kerget). Egy újabb kérdés kapcsolódva Orca felvetéséhez egészséges lehet egy edzéstervben amatőrök számára ilyen magas intenzitás? Olvasmányélményeim alapján ehhez az intenzitáshoz már izomsérülések is társulnak és inkább kontraproduktív.
Kellemes futást
Péter
Előzmény: monique (75)
A kardiológus ultrahang vizsgálattal demonstrálja benne, hogy az ironman bajnok szívméretei, kamraméretek, falvastagság, megfelel a kardiológiai tankönyvben leírtaknak. Nincs különbség az ironman és az átlagember között, legalábbis ami a szívméretet és ebből következően az egy összehúzódással szállított vér mennyiségét illeti. A nyugalmi pulzus (és a terheléses pulzus) csökkenését nem a szívméret növekedése magyarázza. Ez a lényege szerintem.
Előzmény: monique (79)
még ehhez hozzáteszem hogy vicces hogy ugyanakkor maga a 197-es pulzuson futás az nem lett nehezebb vagy kevésbé fenntartható, mint régen. hálistennek..:P
Előzmény: monique (77)
nos nem ástam bele magam túlzottan a témába, de nem gondolom, hogy átlagember szíve nem képes egy picit növelni az ejection fractiont pl (mi ez magyarul?), terhelés hatására. márpedig akkor a kilökött vér mennyiségének is illene növekednie, főleg a max. pulzusszám közelében. de persze edzetten ez sokkal jobban működik bizonyosan.
én nem tudom nálam hogyan változott, de azt észrevettem h már csak speciális helyzetekben bírom 200 fölé tolni a pulzusom. speciális helyzet pl.: tűző napon futás (majdnem le merem fogadni h ilyenkor nem egészen úgy növeli a térfogatot sem, picit kevésbé hatékony lehet sztem), meg adrenalinos helyzetek (na ebben a helyzetben is lehet h picit másképp műx). ilyen helyzetekben mértem idén is simán 209-211 körüli értékeket. ja meg hegyen felfelé futás, azzal azért egész könnyen feltolom még sztem mondjuk 205-re :)
sima kemény futásnál síkon (és nem 1-2 óra futás után persze) 197-199 már bőven maxközeli, mármint vhogy egyszerűen nem akar feljebb menni és kész. régen bezzeg kinyomtam 206-ot is elég könnyen, nem kellett annyira megpörgetni a lábakat :)
Előzmény: Bozót (45)
hát hallod, jól esik h szerinted egy 55-ös nyugalmi pulzus simán edzettséget jelent. :) ezek szerint álmodhatok arról h nekem is megvan 36000ml a felborulás előtt? :P ...vagy netán több, mert azért néha fel tudom tolni 210-ig :P
(53-nál alacsonyabbat még nem mértem de nem is fekve mérem soha. fekve mondjuk legyen 50 mittomén, de ez is csak jobb napokon :PP)
amúgy meg miért kéne választani a résztáv meg a sok futás között? :P mindegyiknek megvan a maga ideje..
Előzmény: bugbite (44)
őszinte leszek, én nem egészen értem hogy miért ragaszkodik ahhoz hogy heti 2x 2-3 órás futások... a futás valóban nem kerékpársport :P
szerintem is túl van értékelve amúgy, de azért ha valakinek szüksége van rá, az nyugodtan csinálja, nekem is lesz szükségem rá egyrészt további állóképességépítéshez meg majd a hosszabb távokra készülve. de szerintem is elég lesz nekem 1:45-2:00 körüliket futni, kivéve persze a maraton meg ilyenek..
amiben hiszek az inkább a magas heti km-szám, az is cél hogy majd ezt növeljem. de most úgy vagyok vele h amíg ki tudok hozni vmit a mostaniból, addig jó az :P na meg rövidebb távú versenyre készülök most..
nekem amúgy leginkább izomzati okokból a hosszabb távú versenyre hosszabb futásokkal készülés. egyszerűen nem vagyok olyan, mint pl. Bozót, hogy kapásból megy X km izomproblémák nélkül. a pulzussal nincs gond, ha elég alacsonyan tartom; nem tudom másnál mi a szűk keresztmetszet, de nálam nem ez.
Előzmény: miki (40)
köszi, érdekes, az első grafikonod nézegettem, ha jól számolom nálam kb 5-6bpm pulzusemelkedést jelentene ami neked volt 5km-től 24-ig. illetve csak 1-2-t ment fel 10-től 24-ig... csinos! :)
nekem ez nem jönne össze 70% HRR-en még. mondjuk 65%-on igen.
jah és köszi az EPOC infót, én is mindig tűnődtem ezen=) sejtettem h vmi ilyesmi
Előzmény: GregTR (35)
"miért van az, hogy ha egy hosszabb futás közepe táján kicsit felnyomom a pulzust, mondjuk 135-ös átlaggal futok és felküldöm 150 fölé, akkor onnantól már a leglassabb kocogással sem tudom 150 alá visszavinni."
Ennek az úgynevezett EPOC, azaz "Estimated Post-exercise Oxygen Consumption" az oka. Amikor simán lazán futsz akkor az aerobic zónában tartod a pulzusodat és az energia amit a futáshoz felhasználsz aerob módon jön létre, tehát belégszett oxigén=>energia. Amikor gyorsabban kezdesz futni és közelíted vagy túlmész a laktáthatáron akkor már anaerob zónába kerülsz ahol a tested energiát gyárt oxigén nélkül is, hogy a fokozott teljesítményt tudja tartani. Ilyenkor a tested laktátot termel az anaerob energiaút használata mellett ami felgyülemlik a szervezetedben.
Amikor abbahagyod a magasabb intenzitást és visszaállsz lassabb tempóra a szervezeted ezt a lahtátot megint megpróbálja lebontani és visszaalakítani glikogénné amit aerob módon el tud égetni késôbb. Ez a laktátból glikogén készítés egy oxigénigényes folyamat tehát a szervezetednek extra oxigén kell ahhoz, hogy ezt a folyamatot táplálja míg emellett fenn tartsa a könnyû futást is. Ez több oxigént igényel, mit a sima könnyû futás egymagában.
Tehát amikor 150-re ment a pulzusod akkor a szervezeted felvett egy energiahitelt amit utána vissza kell fizetni.
Emellett más tényezôk is szerepet játszanak, pl. minél hosszabban futsz annál jobban kiszáradsz még rendszeres folyadékbevitel mellett is, ez pedig a vértérfogat csökkenésével jár ami csakugyan pulzus emelkedéshez vezet. Egy másik tényezô a hômérséklet, minél tovább futsz annál melegebb vagy és a hôt izzadáson át próbálod elvezetni ehhez a hôcseréhez pedig vérre van szükség a bôrfelület alatt tehát a szivednek nem csak az izmokat kell ellátnia vérrel hanem a bôrt is ami ugyancsak megnövekedett pulzusszámot eredményez.
Itt van egy laktáthatárfutásom kilométeres felbontásban. Láthatod, hogy a laktáthatár zóna befejezése után a tempóm jóval alacsonyabb volt mint bemelegítésnél, mégis a pulzusomnak kellett 5km mire visszament a bemelegítési szintre míg a tempóm még ekkor se volt ugyanolyan gyors mint elôtte. Eddig tartott a szervezetemnek lebontani a laktátot amit 8km alatt felhalmozott.
Előzmény: Slybacsi (70)
+1 Nagyon érdekes, hogy amig eddig azt hittem a pulzusszám attól csökken mert a szív nagyobbodik ebbôl a videóból simán kiderül, hogy valami más áll a dolog hátterében. Nem vitás, csodálatos dolog a testünk.
Előzmény: miki (71)
Köszönöm, a legérdekesebb anyag, amit hosszú ideje láttam. Bárcsak gyakran előfordulna, hogy hozzáértők ehhez hasonlóan megvilágítanának egy-egy területet.
Előzmény: supakjz (69)
sziasztok! nagyon szuper topic, rendszeres olvasója leszek, remélem nem hal meg. orbea orca üzenőfalas írása engem kicsit elszomorított, márpedig azért, mert rájöttem, hogy még mindig fingom sincs a futás lényegéről. fogalmam sincs a résztávozásról, a Vo2 max-ról (jó, tudom mit jelent de kb ennyi), stb stb. A maratonra is kinéztem egy edzéstervet, próbálom végigcsinálni, de komoly kétségeim vannak, mert már alapból három hét hátrányból indultam, aztán meg kiesett még két hét. nem azt mondom, hogy feltétlenül tudományos alapokra helyezném az edzéseimet, de tényleg nem ártana kicsit komolyabb dolgokkal is tisztában lenni.
azt sem értem, hogy miért van az, hogy ha egy hosszabb futás közepe táján kicsit felnyomom a pulzust, mondjuk 135-ös átlaggal futok és felküldöm 150 fölé, akkor onnantól már a leglassabb kocogással sem tudom 150 alá visszavinni. ezt magyarázza már el nekem valaki legyen szíves! mert elég ha van egy kis emelkedő a futásban, ott felmegy a pulzus, aztán onnantól kész...
Kardiológus is vizsgálta a kérdést - számomra hiteles, hihető, hogy a szervezet oxigénhasznosító-képessége fejlődik, nem a szív nagyobbodik.
Előzmény: miki (40)
Na, én már a második maratonon jártam így. Az aktuális állapotomhoz képest gyors kezdés, majd 22-23 körül fal. Ettől kezdve hiába gyalogoltam, nem múlt el a kimerültség érzése a célig. Emiatt fél órával több lett az időm, mint amit terveztem. Igaz, 34-35 körülre egy kicsivel jobb lett a helyzet, kevesebb volt a gyaloglás és több a futás, de nagyon szenvedősre sikerült az egész.
Tehát én pl. nem tudok kijönni ebből a helyzetből a "verseny" alatt bármit is csinálok.