Futás, de csak komolyan!
Létrehozta: GregTR | 2011-09-10 05:14:05-kor
VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?
Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?
Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?
Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.
"ha 170 felett légszomja van, akkor nem magas a maxpulzusa, simán csak edzetlen még, kezdő."
Na ezt honnan veszed????
Előzmény: monique (161)
HRR 80%-ra gondolsz, ugye? az tényleg túl magas átlagnak az összes edzést nézve
Előzmény: Virago (163)
Bár az edzések egy része már törlődött, 2011. augusztus közepétől megmaradtak az órámban. A GregTr által ajánlott programba feltöltöttem az adatokat és az jött ki, hogy 161-es átlagpulzussal futottam ezen időszakban. És ebben nincs benne a Nike és a Spar (nem is mértem a pulzust), mert azok még feljebb vitték volna az eredményt.
Nekem ez már a HR max. 80%-a.
Megpróbálok alacsonyabb pulzussal edzeni. Meglátjuk hogyan alakul a következő maraton.
az is lehet. :) ez a légzésdolog úgy vettem észre kicsit egyéni/szubjektív tényleg. pl. mások írják h nagyon erős tempónál a fülükön vennék már a levegőt. nekem nem szokott ilyen érzésem lenni. kontrollált marad a lélegzésem a vo2max tempón is, csak erős lesz, szóval nyugodtan lehet lihegésnek hívni, de az ilyen erős légszomj érzés valamiért nem jellemző :) (azért persze szenvedek, csak másféle szenvedés az amit érzékelek :) én inkább arra vagyok érzékeny, ha pl. érzem h savasodna a lábam, azt az érzést nagyon nem szeretem)
Előzmény: miki (159)
210, hogyne létezne, hauanitának 215 is volt mérve. :)
a "laboratóriumi" mérésektől tartózkodtam eddig, mert nem bízom abban, hogy nem megy félre az egész, hiszen csak egyszeri mérés, meg van x-féle protokoll a terheléses vizsgálatnál, mindegyikben mást akarnak mérni... de azért egyszer talán ráveszem magam valamelyikre... :) mert én is kíváncsi vagyok tényleg.
hadd explicite azt írta le, hogy 200 feletti pulzussal is 195-nek kell kezelni, háát, lehet h van akire ez igaz, van egy ismerősöm akinek szintén mértünk már 210-et, de amúgy a laktátküszöbe alacsonyabban van az enyémnél, pl. 5km versenyt 180-asokkal futott.
ha 170 felett légszomja van, akkor nem magas a maxpulzusa, simán csak edzetlen még, kezdő. van itt az oldalon egy futás-gyaloglás első 5km edzésterv, az nem jött be neki?
Előzmény: ballakornel (160)
Hi,
jó sokat írtál, győztem elolvasni! :) A max pulzus nálam hellyel-közzel működik a számításos módszerekkel is, 189 a 220-31, idén a vivicittán 191 volt a max a befutónál. A Te 210-ed nagyon kemény, ilyen nem is létezik. :) Lehet érdemes lenne néhány mérést megcsinálni nálad, furcsa értékek jönnének ki. Max pulzusa mindenkinek van, csak nem lehet ebben sem általános igazságot kijelenteni. Nálad - feltételezem - a számítás alaposan mellé lőne, így a Hadd féle pulzuszónákat is máshogy kell kezelni, de ezt talán írja is a végén. Ha valakinek kevesebb a max, akkor ennyi és ennyi... persze azzal nem számolt, hogy valakinek kétszáz fölött van a max. :)
Nálam a 195 talán úgy lenne meg, ha egy nyári versenyen a rajttól kezdve erőből mennék, ahogy csak bírnék. Így a pulzus elszállna, de célba nem érnék, az tuti. Amúgy jó is, hogy írtad ezt a magas pulzust, a feleségem néha megpróbálkozik a futással, de aztán hamar elege lesz, mert a könnyű kocogás is 170+ pulzust csinál neki. Próbálkozott azzal, hogy 150-160 körül séta, aztán újra kocogás, de pár száz méter után megint fönt van. Lehet nála is valami szélsőséges max pulzus van csupán... bár a huzamosabb 170 fölött komoly légszomj lép fel. Ja, és nem azért, mert +50kilót cipel, összesen nincs ennyi. :)
Előzmény: monique (143)
Lehet, ez nem mindenkinél olyan megfigyelhető jelenség, mint nálam, ez is egy válasz a kérdésre
Előzmény: monique (158)
na jó figyelmetlen voltam.. mert írtad a választ: "Fokozatosan, több kilométer alatt, apránként, növeled a tempót, először a légzés egyre mélyebb lesz, a ki és belégzés nem különbözik." hát ez megfelel a 165, 175, 190 "küszöböknek", mármint ezek mind beleférnek ebbe... tényleg egészen 195-ig csak simán mélyebb lesz a lélegzés (meg sűrűbb), és nem különbözik a ki- és belégzés.
akkor ezek szerint a 195-re gondolsz de nehezen veszem be h ennek bármi köze van a 180-életkorhoz, vmit nem egészen értek itt még mindig...
mikinek még: na még annyit h a 2-es "küszöbnél" (175-177) a kilégzés is változik sztem, de nem lesz felületes, sőt inkább úgy jellemezném az egészet hogy mélyebben veszem a levegőt mint 175 alatti pulzussal.
kíváncsi leszek h te melyik légzésváltásra gondoltál ezek közül.
Előzmény: monique (155)
a francba, véletlenül elküldte a hozzászólást.
mindegy, szóval,
4. 194-195 felett már nem megy orron lélegzés, innentől tényleg gyorsabban lélegzek ki, lökésszerűen, itt már tuti túl vagyok mindenféle anaerob küszöbön, akárhogy is definiáljuk azt a küszöböt.
amúgy meg 165 és 175 pulzus közöttit még nem mondtam, az egy olyan átmeneti könnyű futás, nem mély még a lélegzésem semennyire de azért nem olyan, mint itthon ülve, a beszélgetés az viszont elég könnyen megy. és a 175-190 közötti, az olyan picikét tempósabb, olyan közepes tempó.
azt nemis tudom meddig megy a beszélgetés, valahol 190 felett már nem igazán megy jól sztem. 190-ig kb okés: legutóbb 180-190 közötti pulzussal még az UB-n beszélgettem biciklis kísérővel, persze ez a beszélgetés nem ugyanolyan érzés, mint a 165 alatti pulzussal. :)
Előzmény: monique (155)
miki, írtál trixi edzéséhez:
"Fokozatosan, több kilométer alatt, apránként, növeled a tempót, először a légzés egyre mélyebb lesz, a ki és belégzés nem különbözik. Ahogy gyorsulsz, eljön a pillanat, mikor a kilégzés lökésszerűvé, gyorsabbá válik. Ez már annak a jele, hogy fölémentél a küszöbnek. Ezt ne tedd, maradjon a légzés mély és egyenletes. Mit mutat ekkor a pulzusmérő? Nálam ez nagyjából megfelel a 180-életkor pulzusnak."
én erre ezt írtam oda, de berakom ide is, mert inkább itt releváns: most megzavarodtam, a lökésszerű kilégzés a 180-életkor? :O azta, lehet nem u.arról beszéltünk eddig...?
akkor már leírom jó részletesen h hol milyen a lélegzésem, és te megmondod h melyik az a küszöb, amire te gondoltál. :) érdekelne. :)
1. úgy 162-164-es pulzusig úgy lélegzek és beszélek mintha sétálnék (ez nem túlzás!:) ).
2. 175-177-es pulzus környékén érzem azt, hogy most már picit talán hamarabb veszem a következő levegőt, és picit mélyebbé is válik, de egyelőre ez még teljesen beszélgetős tempó.
3. 190-nél érzem azt h már nem annyira kellemes orron lélegzés (amúgy edzéseken orron át lélegzek ki-be, kivéve persze résztávozás). de még elég könnyen megy ororn lélegzés, ha akarom :)
Előzmény: miki (145)
hát nemtom minek heti 100. csak úgy agyalok, hogy mit kellene csinálni, hogyan és hova kéne fejlődni. én még nem mértem a max pulzust, de majd egyszer megpróbálom.
Előzmény: monique (151)
Jó lenne látni egy mérést, hogy milyen pulzusnál mennyire savasodsz, ha tényleg így van, ahogy gondolod, az feladja a leckét a pulzusmérős elméleteknek :-)
Előzmény: monique (146)
csak egy kérdés: minek már most heti 100km? ráér az 1-2 évig sztem. :) persze ha olyan alkat vagy, tök jól bírja a lábad, stb, akkor nyugodtan.
1 sima maratonra úgy h azért nincs olyan sok km még a lábadban, elég lehet a 60-80km is..
amúgy a márciusi balatonival én is szemezek.. :D a maratonnal persze, nem a szupermaratonnal :)
Előzmény: Slybacsi (148)
Szia Greg !
Na , hát ezért kérdeztelek benneteket ( Téged ) , mert én is teljesen bizonytalan vagyok . Hogy őszinte legyek , nagyon régóta nem mértem max. pulzust , igazából csak találgatok . ( egyedűl a nyugalmi pulzust tudom , már megszokásból mérem mindig ) . Azt , hogy milyen pulzussal futok ( fussak ? ) inkább csak érzéseim alapján állítom be . Tudom , hogy ez nem túl szakszerű , csak valahogy nem nagyon tudtam rávenni magam a tesztek futására .Pedig nagyon kéne !
Valaogy én is azt érzem , hogy " zavar van az erőben " ! egészen alacsony értékekkel futok nagyon könnyedén 4:20-30 iramot , viszont ha egy kicsit emelem a tempót , hírtelen hatalmasat ugrik a pulzus átlagom . Valószínüleg ( csak találgatok ) az iram állóképességemmel (is ) probléma lehet . ( ezért is csatlakoztam ehhez a csoporthoz , hogy tanúljak ).
Régen , mikor még tudtam futni ( remélem , a 2:40-es maratont nevezhetem ennek ) mindig volt edzőm , aki megmondta mit kell tennem . Ez eléggé elkényelmesített . Egy makacs sérülés miatt hosszú éveket ki kellett hagynom , igazábol mostanában térnék vissza . nagyon szívesen veszek minden tanácsot , segítséget . köszönöm Nektek !
Előzmény: GregTR (127)
ja meg persze fingom sincs, hogy ezeket a hosszú lassúkat mégis milyen pulzuson fussam. a max pulzusom képlet szerint 184bpm.
Előzmény: Slybacsi (148)
segítsetek már légyszi, hogy most hogyan edzem tovább? márciusban néztem ki magamnak a szuberbalaton keretein belül egy maratont. szeretnék most normálisan felkészülni. utólag belegondolva csoda, hogy ez a maraton sikerült, annyira kevés volt a kilométer. ezen változtatni kell, mert szeretném most már ténylegesen lefutni, nem félig lesétálni a maratont...
én úgy gondoltam, hogy most októberben kipihenem a maratont (érezhetően milliónyi kis csomó alakult ki a lábaimban, tiszta görcs az egész) utána november-december-január jönnek a nagyon hosszú lassú futások (valmai Hadd-féleség) és csak februárban kezdenék kicsit résztávozni. novembr végére el szeretném érni a heti 80kilit, utána január végére akár a heti százat is.
még ehhez hozzászólok :) szerintem edzésterv jó, ha az aktuális állapotodhoz igazodik, vannak reális célok amikért dolgozol, és persze be is tartod a tervet. de biztos félreértettem vmit, h miért nem javaslod az edzésterv szerinti futást. :)
Előzmény: ballakornel (138)
igen, ez a 195bpm környéke nálam. :) általában 193-nál még nincs ez, 196-nál meg már elég érezhetően.
de azthiszem 190bpm-nél is "történik vmi", csak az még nem olyan feltűnő. a feltűnő váltás az a 195 környéke. :) onnantól nem nagyon megy az orron lélegzés se. addig tök simán megy, 190-ig abszolút kényelmes, 190-194 között is megy ha akarom, 195-től felfelé nem megy... :D
de melegben és/vagy tűző napon ez is picit más, néhány bpm-mel feljebb tolódik asszem... :/
amúgy kezdőként is kb. ezek voltak a megfigyeléseim, tehát ez nem változott. annyi változott, h a pulzust ha nincs speciális körülmény, nehéz 200-on túlra tolnom. kezdőként könnyen feltoltam 205-210 közé, és a lábam se savasodott még egy jó darabig tőle, csak a lélegzésem volt jó erős.
mostmár ehhez a pulzushoz napsütés vagy más körülmény kell. :D
na, ezzel mennyire felelek meg a képleteknek? nekem kicsit fura h ilyen közel van a légzésváltás meg a max. pulzus egymáshoz. :)
Előzmény: miki (145)
Monique,
Te meg tudsz határozni egy beazonosítható intenzitást, sebességet, pulzusszámot, ahol a légzésed érezhetően anaerobbá válik, vagyis a kilégzés gyorsabbá válik, mint a belégzés és lökésszerűbbé válik? Ha igen, hol van ez? Azért kérdezem, mert ez az aerob anaerob légzésváltás számomra eléggé jól érezhető, és nagyjából meg is felel a képleteknek. De hogy van ez nálad, a magasabb max pulzusoddal és rövidebb edzésmúlttal?
Előzmény: monique (143)
kicsit átolvastam, amit írtam. ha valakinek feltűnik, hogy azt írtam, 197-198-nál nehezen megy feljebb, ha nincsenek egyéb befolyásoló tényezők, és ugyanakkor azt írtam, hogy menne a 195-ös hadd tesztzóna, az nem elírás :) nálam a 195 még nem extrémnehéz, de pont 195 felett vhogy nagyon lassan emelkedik tovább a pulzus (továbbra is feltételezve hogy nincs tűző nap stb).
ez se tudom miért van :D de megfigyeltem, h nem mindenkinél viselkedik így a pulzus, van akinél szép gyorsan megy tovább felfelé, és van akinél meg nem.
igaz is, az én esetemben nem térne el 10bpm-mel, mert hadd szerint ha 193-nál magasabb a maxpulzus, akkor már mindenkit ugyanúgy kell kezelni, tehát mintha 193-195bpm lenne a max.
ez meg a másik, amit sose értettem haddnál. :) miért gondolja hogy van egy ilyen felső limit?
de oké, én annak idején -még régen- elhittem neki (persze szkeptikus hit volt ez, simán csak úgy gondoltam kipróbálom amit mond, aztán kiderül mi történik); és csináltam hadd tesztet eszerint, 140-150-160-170-180 zónákkal. eredmény? a 180-nál a végére 186 volt mert nem volt kedvem lassítani, inkább egyenletes tempót csináltam. :D és nagyon könnyű volt. mondjuk egy 195-ös zóna, az már érdekesebb lett volna.
de még a 195-ös teszt se lett volna olyan szörnyű, mert ugye felviszem oda pár perc alatt a pulzust, oké, kemény tempó tartozik hozzá, de a trükk hogy a pulzust kell tartani elvileg, és nem a tempót, az meg már simán megy, elfutok én 195-ön elég sokáig, ha nem foglalkozom azzal h a tempó viszont lassul. :D (ja igen, 2400m-ekről beszélünk, ami nekem tovább tart, mint Joe-nak.)
szóval ezt se nagyon értem a tesztjében, h miért nem tempótartás van pulzustartás helyett. így túl könnyű sztem még a magas zóna is. :D
mondjuk a 200bpm-et, mint 2400m tesztzóna, ha nincs meleg, már valszeg tényleg nem tudnám megcsinálni, pulzustartással se meg anélkül se. melegben és/vagy tűző napon viszont megy az is. :D
amúgy én is olvastam h eltávozott :( sajnálom :(
Előzmény: monique (142)
a maxpulzus kimérése szükséges a zónák meghatározásához. szerintem nem véletlen, hogy haddnál ilyen 800m-eket kell futni a max kiméréséhez. nem ugyanaz fog kijönni mint egy 1 óra futás után ahol a végét meghúzod. szerintem hadd módszerével picit alacsonyabb maxpulzus fog kijönni, és abból kell levonni az 50bpm-et vagy akármit. meg van aki kimér magának egy maxot és még hozzáad 5bpm-et azzal a felkiáltással hogy hát nehéz a maxpulzust megfutni. szóval nem tudom milyen módszerrel mérted vagy netán csak kiszámoltad valami képlettel (ez a legrosszabb ötlet), de lehet ezért is volt neked megcsinálhatatlan a teszt.
de ez csak az én tippem, hogy az időtényező is számít. én magamnál azt figyeltem meg, hogy 5-7-12 km-es versenyek végére már megy a 210 körüli maxpulzus, de ha csak néhány percig futok maxon, tehát pl ami a hadd maxpulzus tesztjében lenne, akkor nem, akkor a 200 sincs meg mindig. nagy melegben lehet h megvan, de amúgy inkább csak kb. 197-ig jutok néhány perc maxon futás alatt.
aztán ez is egy másik érdekes téma, ha tűz a nap melegben, akkor simán felmegy 210-ig akkor is ha nem maxon futok versenyen. de azért ilyenkor is kell hozzá egy félóra h felmenjen addig. szóval az időtényező továbbra is fontos. ha meg nem süt a nap, akkor lehet h egy kemény versenyen is csak legfeljebb 200-ra megy fel a végén.
és még az érdekes, hogy egyszer nagyon sok adrenalinnal futottam (ok egyszerű: túlzottan izgultam :D extrafontos volt nekem az eredmény!), elég rövid távot (1p), és 211 lett a végére. biztos vagyok benne, hogy ezt nem mérte félre, mert fizikailag is éreztem. szóval szerintem az adrenalin is befolyásolja. meg ugye a legelső versenyemen is volt adrenalin. nem sütött a nap de azért felment 208-ra a végére a pulzus.
összefoglalva ha nincs extra adrenalin, napsütés, meleg, egyéb befolyásoló tényező, és a terep is sík, és nem tart sokáig a futás, akkor bizony örülhetek a 198-nak is. ami hadd esetében 10bpm-mel eltérő zónákat hozna ki. valszeg a 800m-es tesztjében se lenne 200 felett, ha nincsenek az előbb említett befolyásoló tényezők.
másnak mennyire variálódik ez?
Előzmény: ballakornel (130)
Persze, én sem 1km-re gondoltam, de az fontos, hogy érezze a tempót, abból lehet következtetni arra, hogy menne-e hosszabb távon. Egy tizen x kilóméteres edzésen valahol belefut egy gyors 3-4 km-et, abból talán valamennyire kiderül mennyire megy. Csak könnyen elbízza magát az ember.
A cél nélküli versenyben meg igazad van, semmiképpen ne úgy álljon oda az ember, hogy futok egy lazát. De 50 és 45 perc között elég nagy különbség van, ezért is írtam a 4:30-at. Megnézi most, hogy menne-e, és kitűz magának egy reális célt. Ha menne, 45, ha nem, 46, 47... kicsit túlbeszéltük azt hiszem.
Előzmény: GregTR (139)
Azert valasztottam, mert szerintem 50 perc alatt viszonylag konnyen menne, es a 45-os ido jo celnak tunik, ez evre ami szerintem meg teljesitheto.
5,4km volt tav es 24:30 az idom, amit vegig egyenletes tempoban teljesitettem.
Az 5 km-es edzesterv soran heti 20km(3edszessel) volt a tav, ezt probaltam felhuzni 30-ra(4edzessel).
http://www.futanet.hu/eterv2/edzesterv/tiz/jogging.html innen neztem a 3.-t ,de lehe ,h a masodik lesz a befuto, ha lesz.
Előzmény: GregTR (137)
4:30-at futni 1km-en át teljesen más mint 4:30-at futni 10km-en át. Azok akik 45 perces 10km-t tudnak futni általában kell, hogy tudjanak futni legalább egy 3:45-ös 1km-t. Ha ez nem megy akkor a 45 perces 10km-nek igen kicsi az esélye. Tehát semmi értelme 1km-en keresztül figyelni, hogy milyen érzés a 4:30 mert az semmit se csinál.
A versenyen meg elindulni úgy, hogy "lazán, csak semmi célidô" teljesen értelmetlen. Ha valaki így indul akkor az nem egy verseny hanem egy célirány nélküli edzésnek is kevés.
Ma találtam egy nagyon ide illô idézetet egy weboldalon:
"
Nagyjából ennyit tesz: "Amikor azt mondom, maratoni versenyt futni, nem azt értem alatta, hogy 42,2 km-t lefutni egy szervezett rendezvény keretében, hanem 42,2 km-t megtenni olyan gyorsan ahogyan csak tudsz. Edzéssel 42,2 km lefutása könnyüvé válhat, minden nehézség nélkül az utolsó 10km-en. De versenyt futni, legyen az bármilyen táv, mindig brutálisan nehéz".
Előzmény: ballakornel (138)
45perces 10km-hez 4:30as ezrek kellenek. Próbáld ki ezt a tempót, hogy mennyire megy, aztán meglátod. Én futnék a helyedben, mármint a versenyen, nem kell célidő, csak ahogy jólesik. Edzéstervet sem csinálnék, főleg nem sérülésig, laza futások, ahogy Hadd írja. Egyébként úgy tervezem én is ott leszek siófokon, csak félmaratonon...
Előzmény: Gaben88 (134)
Gaben,
A kérdés az, hogy milyen alapon választottad ki ezt a 45 perces idôt? Csak úgy hasadra ütöttél és gondoltad, hogy ezt el lehet érni? A gond a kezdô futokkal az, hogy általában
a) nincsen semmilyen koncepciójuk milyen a gyors futás, milyen a lassú futás, milyen a normál iram milyen az erôs iram.
b) nem tudják mire képesek a jelenlegi fizikumukkal és felkészültségükkel
c) gyorsan fejlôdnek, akár 6 hét alatt is, és emiatt nehéz idôcélt kitûzni egy edzésprogram elején.
Szerintem egy 10 km-es verseny, nem jelenthet olyan nagy gondot fôleg, hogy már egy 5km-es edzésterven átrágtad magad. Milyen volt az idôd az 5km-es versenyen? Minél hosszabb a táv annál jobban kell hozzá állóképesség, azt medig csak kilométerek lefutásával lehet feljeszteni.
Most heti hány km-t futsz?
Ezekre a kérdésekre legalább olyan fontosabb választ adnod, mint leírni, hogy milyen idôt szeretnél futni vagy milyen edzéstervet szeretnél követni. Ezek nélkül nem tud szerintem senki se érdemleges tanácsot adni.
Előzmény: Gaben88 (134)
És ha már "Hadd"-ot ilyen szépen valaki belinkelte és lefordította akkor megjegyezném, hogy szegény Jonh "Hadd" Walsh pont 2 hete halt meg, 56 évesen szivinfarktusban.
Előzmény: ballakornel (130)
Szeretnek segiteseget kerni!
Balaton 1/4 maratonra szeretnek felkeszulni 45p koruli idovel, talatam 6 hetes edzes tervet heti 4 nappal, jovo heten kell elkezdenem.
A tervem az volt, hogy a 5km-es edzesterv befejezese utan 2 heten keresztul heti 4x futok 30km-s heteket, hogy szokjam a hosszabb futast/tavot.
Az elso het utolso futasanal fellepett egy kis gond. 6 nap pihi jott, ha minden jol megy ma este megyek PEEF-re.
Viszont elolvastam a cikkeket(LSD, Hadd) amiket lentebb linkeltetetk, es ra jottem, hogy 47-50p-s 10kilire lehetek kepes, es az edzettsegem meg nagyon alacsony szinten van, igy inkabb azon gondolkodtam, hogy hagyom es inkabb mar elkezdem az alapozast a tavaszra.
Szoval, probaljam meg a 10kiils edzestervet(esetleg 50p-s idovel es heti 3 edzssel) vagy kezdjem meg az alapozast ill. LSD-t, ha igen, akkor hogyan, mit javasolnatok?
Köszönöm, elolvastam. Ismét. Korábban már olvastam, de akkor még annyira kezdő voltam, hogy nem sok minden maradt meg. Most is kezdő vagyok, csak már bő másfél év futás van mögöttem, így a leírtakat tudom kötni, megfeleltetni.
Lehet, nem volt bölcs dolog hanyagolni a pulzusmérést mondván, hogy úgyis felmegy magasra.
És valóban, a félmaratoni és a maratoni eredményeim között csak annyi a kapcsolat, hogy én futottam. Számszerű nincs.
Előzmény: ballakornel (132)
Üdv,
remélem nem "illetlen dolog" külső linket beletennem a szövegbe: http://www.freeweb.hu/powerhiker/hadd.htm Egy 2:25ös maratonra készülő futó edzőjének az írása a savasodásról és a laktátküszöb kitolásáról.
Tegnapelőtt este megpróbáltam megcsinálni a tesztet... valószínű a fél8-as kezdés sem segített, de nem igazás sikerült a dolog, a 170 már csak 166 lett, a 180-at meg feladtam, elkészült a lábam is, és nem tudtam 175 fölé tolni a pulzusomat... már korábban elsavasodott a lábam, nem bírtam a végét. Annyi biztos, hogy alacsony a laktátküszöböm. Másnap meg olyan merev vádlival keltem, hogy két lépés után nyújtanom kellett, hogy menni tudjak. :)
Egyébként azt olvastam Hadd örökre elfutott.
Előzmény: Virago (129)
sztem ez nem így van...én izgulósan kezdtem versenyezni, a legelső versenyemen 179-180 volt a pulzusom SÉTÁLVA, a rajtvonalon áthaladva (utána kezdtem csak futni). nem viccelek. előtte meg állva 140-160 között, le is mértük kézzel is és tényleg annyi volt.
aztán csináltam utána még pár rendes versenyt meg emellé még egy párat ami tétnélküli volt, nem is versenytempóban toltam őket. nos szoktam szépen a dolgot így és a következő rendes versenyen már nem szaladt fel a pulzusom sehova se. picit hamarabb melegszik be így is a pulzus versenyen, mint edzésen, de ez inkább előny, szerintem :)
ugyanakkor azóta se nagyon figyelem a pulzust verseny elején, csak később kezdek ránézni (ez alól a legeslegelső verseny volt kivétel ugyebár). nyilván ez is segít abban h nem megy már szét úgy az adrenalintól a pulzus. az elején ugye be is kell melegednie a pulzusnak, ezért is van az hogy akkor még a tempót figyelem csak. hogy el ne fussam :)
amúgyis sztem nem az izgulástól fog az ember besavasodni hanem ha túl gyorsan megy. bár azon az első versenyen rosszul is éreztem magam ettől az egész izgulás-pulzus dologtól :P de savasodást nem befolyásolta, sztem.
Előzmény: Virago (122)
Nedus,
Megnéztem az edzésnaplódat, és több dolgot vettem észre ami kérdéseket vetett fel bennem mielôtt válaszolni tudnék a te kérdéseidre.
1) Látom leginkább terepen futsz, emiatt gondolom nem vagy szokva az egyeletes iram-/erôfeszítéshez mivel terepen gyakran változik a lejtés vagy a talaj nehéz egyenletes iramot futni és talán megnehezebb egyenletes erôfeszítéssel futni az egészet. Szerintem ha utcai maratonon akarsz jól teljesíteni akkor utcai maratonra kellene készülnöd, arra pedig nem az erdô a legmegfelelôbb.
2) Vissza kellett mennem egész 2010 Novemberig a naplódba, hogy találjak egy értelmes, relative értékkel bíró versenyt amibôl lehetne bármire is következtetni. Itt volt egy 3:07-es maratonod ami "viszonylag sík" volt. Ebbôl láttam, hogy tavaly tudtál 3:07-et et futni, a kérdés az, hogy mibôl gondolod, hogy most már 2:55-ös formában vagy? A tatai 14km-es futáson, amit tempó futásnak neveztél 3:52-es átlagot futottál gondolom ebbôl érzed, hogy 2:55-ös formában lennél. Elvileg az a tempó futás 2:53-at is elôrejelez. De ami nagyon érdekes az a pulzus!
3) Az átlagpulzusod a 3:07-es maratonon 147 volt amit 80%-nak neveztél míg a tatai tempón 149-et futottál de csak 75%-nak nevezted. Tehát valahol a kettô között átkalibráltad a nyugalmi és maximális pulzusodat. A kérdés, hogy miért?
4) A másik kérdés az, hogy ha egy tempó futáson 149 volt a pulzusod akkor mibôl gondolod, hogy egy maratont tudnál 152-156 között futni? A két dolog teljesen nem egyezik egymással. Vagy a tatai futás nem volt igazi tempó futás? Mibôl gondolod, hogy ha tavaly 147-es átlagot futottál egy maratont akkor most 156-al fogsz. Ami még furcsább az az, hogy 30 km-t bizony lefutottál 156-os átlaggal. Ennyivel feljebb ment volna a laktáthatárod egy év alatt? Ez hihetetlennek tûnik. Egyszerûen a számok amiket látok nem értelmezhetôek.
És akkor a válasz a kérdésedre:
Maraton alatt szerintem nem a savasodás lesz a gond, azon hamar túlteszi az ember magát, amint visszamegy a pulzusod a normál szintre a tempóval egyezôen a savasodáson túl vagy és a laktátszint visszaesett. A gondot sokkal inkább a glikogén készletek kifogyása fogja jelenteni. Amikor laktátküszöb felett futsz a fogyasztásod leesik 2l/100km-rôl 28l/100km-re, hogy egy autós példával éljek. A glikogén anaerob módon való elégetés rendkívül gazdaságtalan és emiatt ha ebbe belefutsz akkor bizony ki fogsz fogyni a szénhidrát raktárakból és megütöd a falat a maraton végén.
Előzmény: nedus (113)
A SportTracks nevü programban, és a hozzá letölthetô "Distribution" plugin segitségével csináltam a grafikont. Utána photoshop-ban raktam rá a HRR% cimkéket az alján.
Előzmény: Virago (112)
A cikk elolvasása után megnéztem megint, hogy milyen pulzusokkal futottam. Ha átlagolnánk, akkor a 80%-hoz igen közel lenne, ha éppen nem felette. És persze ismerős a kimerültség érzése, megfázás is jött, a maraton előtti 3. (csütörtök) éjszakán pedig rázott a hideg, de reggelre elmúlt. Nem is tulajdonítopttam neki jelentőséget. Lehet, hogy egy kicsit könnyebbre kellene venni az edzéseket, és akkor el tudnám végre érni a 4 órás célt. Parázni mindenképpen fogok a rajtnál.
Előzmény: kkoos (120)
téli alapozáshoz egész jólhangzó módszer. de azért még nem adom el a pulzusmérőt :)
Előzmény: kkoos (120)
ja, én is így tolom. a verseny előtt mindkét éjjel felébredtem hajnali 3-4 körül, és annyira izgultam, hogy már visszaaludni sem sikerült :(
Előzmény: Virago (122)
Aki izgulós, az cseszheti. Izgulni fog minden "versenyen". Idén csak annyival volt jobb nekem is, hogy tudtam, le tudom futni a távot. Így a futás előtti két éjszaka sem volt annyira rossz. Viszont volt bennem egy teljesítménykényszer (a hosszú futások eredménye kecsegtető volt), ami miatt mégis csak paráztam. Ezért magasabb volt a pulzus, korrekt módon elsavasodtam, lemerevedtem, begörcsöltem. Megint nem sikerült a terv.
Előzmény: Slybacsi (117)
pontosan ilyen problémám volt nekem is vasárnap, bár én aztán totál kezdő futó vagyok. nekem már az eleján el volt szállva pulzusom, pedig úgy éreztem, hogy már egyáltalán nem izgulok. kb 2 kili után a tervezett 140 helyett már 163 volt a pulzus és a leglassabb tempóval sem tudtam 160 alá nyomni az egész versenyen. ez 30 kili után már csúnyán visszaütött, mert hiába bírtam erőnléttel, úgy lesavasodott mindkét lábam, hogy emelni alig bírtam. ez a legbosszantóbb az egészben, hogy teljesen tét nélküliek számomra ezek a versenyek (na jó, a teljesítés is kb egy győzelem számomra) és mégis 15-20 ütéssel magasabb a pulzus már a rajt után 300 méterrel. lehet ez ellen tenni valamit?
Előzmény: Virago (116)
Szerintem ezen a max pulzuson nincs sok értelme morfondírozni, ugyanis abból még az égvilágon semmi nem következik és az edzés tervezésnél sincs jelentősége. Különbözőek vagyunk, ezért a zónák meghatározásához a laktát teszt a legmegbízhatóbb módszer. Szerintem megér 10 ropit kétévente.
Előzmény: ballakornel (160)