Futás, de csak komolyan!
Létrehozta: GregTR | 2011-09-10 05:14:05-kor
VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?
Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?
Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?
Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.
Szia,
heti hány km-t futottál a kb. 3.30-as maratonhoz? mert nekem jövőre az a cél. jelenleg 3.50-nél tartok.
Előzmény: sultan albertovics (213)
Azt hiszem egy lényeges dolgot félre olvastál, így mit vesződjek veled te nagyképú jenki, menj vissza oda ahol ezt a sok baromságot szedted..
Előzmény: GregTR (209)
Na jó azért te kezdted, eddigi eredményeim 33 maraton a legjobb 3:20 igaz ez olyan öt éve, de idén is még megvolt 3:35..
Ultrában nyolc 12 órás egyik sem kevesebb 100 kilinél, egyéni legjobb 116 km..ez korosztályos legjobb magyar eremény..
három 24 órás legjobb 175 km..
Négy Bécs-Budapest..köztük három korosztályos első hely.
Ultrabalaton..
Félmaratonokat sosem számoltam, egyéni 1:31
Tíz klilin talán 42:30..biztos volt ennél jobb is de az nagyon régen, így az nem játszik..
Valamikor olyan harminc évvel ezelőtt 400 méter 51 mp
800 m 1:59,5
400 gát 57:2mp
De akkor volt 9:40-es 3000-em is..
Laktátküszöbbről sosem hallottam és a vo2 max is max egy kokszbulinak tűnik, nem is érdekel, érdekelt..
Ha valamit meg akarok, akartam csinálni elég volt annyi, hogy ehhez x km-t meg kell futnom és meg is volt..
Van elég munkahelyi valóban komoly tudományos cikk miket el kell olvasnom, itt tényleg csak futni kell.
Ha ráértek tudományoskodjatok, de inkább futni kell az a lényeg..
Előzmény: ballakornel (208)
A belinkelt oldal legalább egy dologban megnyugtatott:
Excellent Shape--you regularly have training sessions that total more than 1 hour a week, or you walk or run at least 5 miles a week.
Kiváló forma kritériuma -- ha megvan a heti egy óra edzésidőd, vagy pedig a heti 8 kilométer futás vagy gyaloglás :-)
Nem kellett volna sokkolni minket azzal a 26 perces 5 kilivel :-)
Előzmény: GregTR (210)
Ez az oldal mindent elmond amit a max pulzusról tudni kell: http://www.howtobefit.com/determine-maximum-heart-rate.htm
Max HR is genetically determined; in other words, you are born with it.
. Max HR is a biomarker, it is your individual number.
. Max HR does not reflect your level of fitness
. Max HR is sensitive to certain variables such as altitude, drugs, medication.
. Max HR is a fixed number, unless you become unfit.
. Max HR cannot be increased by training.
. Max HR does not decline with age.
. Max HR only declines with age in sedentary individuals.
. Max HR tends to be higher in women than men.
. Max HRs that are high do not predict better athletic performance.
. Max HRs that are low do not predict worse athletic performance.
. Max HR has great variability among people of the same age.
. Max HR for children is frequently measured at over 200 bpm.
. Max HR cannot be accurately predicted by any mathematic formula.
. Max HR does not vary from day to day, but it is test-day sensitive.
. Max HR testing requires the person to be fully rested.
. Max HR testing needs to be done multiple times to determine the exact number.
Az 5km-es versenyrôl meg ezt írja:
Enter a 5K race, and during the last 1-2 minutes go to a full sprint. Keep checking your heart rate monitor and add 5 beats to the highest number recorded there during this period. The result should be your Max HR (because of muscle fatigue, you can`t drive yourself all the way to true Max HR at this point).
Azaz a verseny végére már annyira elféradnak az izmok, hogy nem képesek a szivet maximális pulzusra késztetni, ezért kell a +5-öt hozzáadni a kapott értékhez.
Előzmény: miki (195)
A 26 perc az nem nyer versenyt sehol. Ahol meg igen, ott azt mondjuk, hogy a vakok között a félszemû a király. A mult hétvégén 2:59:38-al maratont lehetett nyerni (18mp-el lettem második). Akkor ez most már egy olyan rohadt jó idô? Nem hinném.
A korral kapcsolatban pedig csak egy nevet említenék: Ed Whitlock. Érdemes rákeresni aztán elgondolkodni, hogy akkor most az a 26 perces 5km hogy is van....
Előzmény: sultan albertovics (202)
Pierre-hez: kiforgatod amit írt.
A tudományos részhez: lehet valaki bajnok, de sokunk itt nem nyer versenyeket, mégis csinálja. A cél, hogy minél előrébb végezzen és minél jobban menjen, minél gyorsabban. Futottam 3 félmaratont. Tehát le tudom futni, valószínű most is menne, csak nem olyan idővel, mint szeretném. Ehhez meg foglalkozni kell vele, nem csak futkozni a nagyvilágba. Ha ez kilóméterenként hoz 5mp-t, már megérte a fáradtságot. Az ember fejlődését/tempóját alapvetően meghatározzák ezek az értékek, mint a laktátküszöb. Én sok efölötti edzést csináltam, mert úgy éreztem, hogy "szenvedés nélkül nincs siker", vagy hogy ezzel biztos fejlődök, hiszen húdeküzdök... aztán fejlődés nem lett - legalábbis nem akkor mértékű, mint illett volna, kisebb sérülés annál több.
Aztán elolvastam hogyan kellene futni - nem úgy, ahogy futottam. Aztán elolvastam Hadd cikkét, ahol ezekről a dolgokról ír hosszasan. Lehet ezt tudományos divatolásnak nevezni, de többet ér, mint úgy futni, hogy "a futó mozgás mindenkinél ösztönös, nem kell tanulni" - hát persze, és "fuss gyorsabban és többet, és akkor jobban fog menni" - hát persze.
Ez a lényeg: "...akik tényleg komolyan veszik a pulzus alapú edzést..." Mert ha van pulzusmérő, akkor használja az ember arra, amire való. Mérje a pulzusát, aztán vonja le a következetéseket. Ehhez tudni kell és tudja, hogy mi miért történik. Ha nem tudja magától - mert nem tudja, megkérdezi a fórumon.
Előzmény: sultan albertovics (206)
Most mondjam azt, hogy menj a francba a nagyképű szövegeddel, de ennyit nem ér az egész..Azért egy kicsit több tényezőt is figyelembe vehetnél.
Nem kell semmilyen más tényezôt figyelembe venni. Egy 26 perces 5km az kb. 36 ml/kg/min-es VO2max-nak felel meg. Aki ez alatt van az semmiképpen nem elit, semmilyen szinten, kortól függetlenûl. 50 év felett számít ez az érték "superior"-nak a "general population"-ön belül, azaz az átlagemberek között. Aki komolyan fut és futni akar, és laktátküszöbrôl regél az nem az átlagember és nem "general population".
Az 50+ felett is vannak gyors futók, itt közvetlen környezetemben ismerek olyant aki 18 perc alatt futja az 5km-t, még egy pár olyat aki 20 perc alatt fut, van nô ismerôsöm aki 49 éves és 20 percen belül futja az 5km-t (tavaly 54 5km-es versenyen indult, ebbôl 46-on megnyerte a 40 feletti korosztálycímet), on-line fórumos barátaim között meg bôven van rendesen olyan aki 3 óra alatt futja a maratont. Ezeknek az embereknek fontos a laktáthatáron futni a tempó futást meg VO2max-ot fejleszteni a pályán mert, hogy "Hadd" szavaival éljek ôk már a fogrémes tubusból a végét próbálják kinyomni a fogkrémnek. Aki 50 éves és 26 perces 5km-re nem képes annak bármilyen futás elônyös és nem az a fô gondja, hogy 2 utéssel a laktáthatár alatt futja a tempó futását.
A hozzászólásom semmiképpen nem a "master" futók ellen szólt, hanem egyszerû tény volt. Egyébként ez nem egy futójelenség, egy testépítô oldalon pl. a legtöbben azon aggódnak, hogy akkor most hány gram fehérjét egyen naponta és mennyi legyen a telített zsír a diétájában amikor azt se tudja, hogy napi hány kalóriát eszik és le kellene adnia vagy 20 kilót. Ezek az emberek nem látják a fától az erdôt. Nekik sokkal fontosabb lenne a totál kalóriamennyiség csökkentése, csakúgy mint egy átlagfutónak a heti km növelésével kellene foglalkoznia ahelyett, hogy tûvel böködteti magát a futópadon...
Előzmény: sultan albertovics (196)
Nem is azzal van a baj hanem az alapvető nagyképűséggel, szerintem laktátküszöb meg egyéb tököm-lököm ismerete nélkül is lehet valaki akár bajnok is..Nem alapvetően ezek határozzák az igazi teljesítményt, hanem az elvégzett munka..
Ezek csak a szokásos divatmutatók amik csak kicsit tudományosítják az egészet és így flancosabban hangzik.
Előzmény: ballakornel (204)
Azt gondolom, Greg nem akarta leszólni az idős(ödő), vagy beteg embereket...
Te ezt a mondatrészt hogy értelmezed?
Előzmény: ballakornel (204)
Szerintem nem nevezett betegnek, de van is erre egy mondás, szóval akinek nem inge...
"Egy fiatal, egészséges férfinál a 26 perces tudás 5 km-en azt jelenti, hogy..." Pierre egyszerűen leírta azt, amit Greg is, csak másként. Egy fiatal, nem beteg férfiember akkor foglalkozzon a különböző pulzusértékeivel és VO2max-al, ha tudja ezt az időt és érdekli is a további fejlődési lehetőség. Amig nem tudja, nincs azon az edzettségi szinten, hogy bármit is számítana a laktátküszöb és a VO2max. Ezek nélkül is bőven van még hova fejlődnie.
Előzmény: sultan albertovics (202)
Időskori intenzív résztávos edzések?
Ezzel sikerült olyan 175-ös pulzust produkálnom, de hát maga a résztáv alaptempója, hát na az már egy más történet.
Két hónapíg nyomtam heti egyszer alkalommal és a részeredmények..direkt nem írok konkrét adatot, de a fiatalkori eredményeim olyan duplája.. Kitartás állóképesség talán jobb is mint húszévesen, de minden más egész más..nincsenek már meg azok a gyorsizmok..Szóval nem merem intenzívnek nevezni..azért úgy érzem kicsit talán felpörgetett..használt.
Nyugalmi pulzus kérdése, ez szintén érdekes, mert sosem volt olyan szuper alacsony nálam, de edzhetek akármennyit egyre magasabb lesz, manapság olyan heti 120 km-es átlagnál is 65 fölött van, öt éve ez 55 volt, fiatalkorban pedig más típusú terhelésnél bőven 50 alatt, közel a negyvenhez..
Előzmény: miki (198)
Azt hiszem egy egyre kacifántosabb lesz, de ha véleményt mond akkor azért ne nagyképüsködjön..
A 26 perces 5 km az nem olyan produkció amit le kellene nézni, ezzel egy átlag mezőnyű versenyen az első harmad végén lehet végezni..
Neked meg kösz, hogy már betegnek is tartasz..
Előzmény: Pierre (200)
Jah, mondasz valamit, tényleg meg kéne csinálnom egy ilyen futást. Azért írtam hogy a 220-31 szinte beletalál a valósba, mert idén tavasszal a vivicittán 191 volt a befutó pulzusom, az utolsó másfél kilóméteren már nagyon siettem és a cél előtti 100métert sprinteltem.
Amiért nem szívesen megyek neki, az az, hogy eddig folyamatosan erősebben csináltam az edzéseimet, mint kellett volna, és rendszeresen összeszedtem kisebb sérüléseket. Húzódások, merev achillesz... ezek voltak a jellemzőek, de pár éve volt IT szalag sérülés és folyamatos sípcsont fájdalom is. Nemrég megcsináltam a Hadd féle tesztet, utána az achillesz azért eléggé "elfáradt". Pár nap pihenés következett, aztán lassú és rövid futások, mert még nem volt teljesen rendben, éreztem futás közben - ez a leggyengébb "láncszem", pár naponta csinálok is rá erősítést. Az újabb kényszerpihenőt akarom elkerülni, de valamikor rászánom magamat, és lefutom a max tesztet, úgysem csináltam még soha.
A laktátküszöbről meg annyit, hogy a béka segge alatt lehet az enyém, 770km-t futottam január 1 óta, kevés volt a hosszú edzés - max 16-17km-ek, de ezekből is csak néhány, és hetente volt 1 gyorsabb is, amit nagyon nem kellett volna erőltetnem, mégis csináltam. Ezekből vontam le olyan téves következtetéseket, hogy hosszabb távon tartanom kellene 5perc alatti tempót akár egy félmaratonon is. Persze nem ment, mert ami 1kilóméter alatt csinál 160-as pulzust, az hosszabb távon többet csinál, de a rövid "gyorsakon" ez nem jött ki.
Aki nem tud 26-os 5km-et... TÉZÉ ne vedd magadra, ez szerintem nem annak szól, aki heti 80-akat fut. Az elején egy kezdőnél nincs izom, nincs technika és nincs erő a futáshoz, felesleges a határokat keresni, és felesleges mérni bármit is. Amikor először kimentem a patakhoz futni, és kocogtam kb 500 métert, aztán kicsit sétáltam, mert elfáradtam és úgy éreztem elfogynak a lábaim és kiesik a tüdőm. Aztán kb másfél kilóméter után pont elég is volt. Ja és ennyitől is lett izomláz. Mit kezdtem volna egy VO2max-al vagy egy laktátküszöbbel? - Persze az órát már volt eszem nézni, hogy majd tudjam mennyit javultam a következő alkalomra.
Előzmény: GregTR (193)
Előzmény: sultan albertovics (196)
Igen, van olyan elképzelés, hogy a VO2max nem a szív funkciója, hanem az izmoké, az egészséges szív annyit ad le, amennyit az izmok elkérnek. Ha valaki öreg, béna, az izmai keveset tudnak felhasználni, a szívnek nem kell pörögni. Állítólag intenzív, résztávos edzéssel növelhető a max pulzus idősebb korban is. Ha nem kap közben szívrohamot a páciens :-)
A szív határait feszegetni nem okos dolog. Egészséges embernél nem az a teljesítményt behatároló tényező, betegnél pedig tényleg vigyázni kell rá.
Előzmény: Bozót (197)
Csak én érzem úgy, hogy max pulzus címszó alatt kétféle dolgot értenek általában? Mert nekem úgy tűnik, egyes szerzőknél a max a fizikailag, vagy inkább biológiailag :P , a legmagasabb ritmus amit a szív még el tud viselni, míg másoknál a legmagasabb pulzus amit az egyén az adott edzettségével, életkorában képes produkálni. Azt gondolom, a kettő nem fedi egymást. Én eddig úgy értelmeztem, hogy az elvileg lehetséges max a korral nem változik, csak épp idősebb korunkban már képtelenek vagyunk megközelíteni az izomzat, érrendszer, stb szükségszerű gyengülése miatt. Hol az igazság?
Az a férfi aki nem tud 26 percen belül futni 5km-t az ne foglalkozzon a VO2max-ával mert tökmindegy. Ezeknek az embereknek sokkal nagyobb az esélye, hogy inkább a konyhában kellene odafigyelni, hgoy leadjanak egy kis súlyfelesleget vagy kimenni és több mint napi 5km-t futni heti 3x.
Most mondjam azt, hogy menj a francba a nagyképű szövegeddel, de ennyit nem ér az egész..Azért egy kicsit több tényezőt is figyelembe vehetnél.
Igen is számít az életkor bármit tanulsz ott a világvégén, legalábbis itt az óhazában számít. Bizonyos életkor felett pedig még hatványozottabban játszik..Valamikor a hetvenes évek végén nyolcszázasként a 200 feletti érték teljesen normális volt, most 57 évesen ha 170 fölé megyek az már ájulás szint..Ma már nem valószínű, hogy tudok 26 percen belül futni öt kilit, de mert ilyen távot idén nem futottam, így lehet, hogy menne, de épp csak és ehhez nem heti 3x5 kilit kell túlsúlyosan dolgoznom..Ebben a korban már alig regenerálódnak az izmok inkább leépülnek és ha nem építed újra akkor annyi..
Jó gőzöd sincs mi az idősebb kori futás, remélem azért fogsz akkor is futni, de ahogy a stílusodat nézem adok neked még öt évet és utána elkezdhetsz foglalkozni a súlyfeleslegeddel. Kicsit elkezdenek romlani az eredményeid ki fogsz szállni.
Néhány ponthoz fűznék megjegyzést, csak azokhoz, amikkel nem értek egyet.
Változik-e a max pulzus az életkorral? Én 30 éve csinálok állóképességi sportágakat.Tizenévesen, kerékpárversenyzőként, a maxom nagyon sokkal 200 fölött volt, akkoriban még nem volt pulzusmérő, de legjobb tudásom szerint számoltam (15 másodpercből felszorozva egy hegy tetején) 240-et. Prrsze ez nem korrekt mérés, talán lehetetlen is.
Olyan 13 éve van pulzusmérőm, akkoriban 198-201 körül szoktam befejezni az 5-10 kilométeres versenyeket. Az utóbbi pár évben néhányszor elértem a 188-at, bár igazán nem törekedtem a túllépésére, talán még menne a 190.
A sebességem közben nagyjából állandó maradt, csak egyre alacsonyabb pulzussal. Szóval van tendencia, sőt, még nagyjából az ökölszabályban szereplő -1/évnek is megfelel.
Miért gondolod, hogy hozzá kéne adni ötöt a legmagasabb értékhez, amit el tudsz érni? Ha már módosítanám a mértet, inkább levonnék, mert a versenyen túlmelegedve, adrenalinnal felpumpálva biztosan magasabbat lehet elérni, mint edzésen, amire az edzészónákat ki akarjuk számolni.
Mérjünk, vagy ne pulzus/laktátszintet? Most talán önigazolok, mert éppen most jelentkeztem be, életemben először. Ez inkább filozófiai kérdés. Persze megoldható más módon is, de a plusz információ ártani biztosan nem fog, ha igazolja az eddigi elképzeléseimet, jobban fogok hinni abban, amit csinálok, ha megkérdőjelezi, akkor pedig tényleg szükség volt rá. Valamit tudni mindig jobb, mint kételyek között sejteni. Ha valaki kezdő, annál inkább javára válik.
Ez teljesen igaz. Bostonban az utolsó 2km-en az átlagpulzusom 89%HRR volt a célba 97%-al futotam be. A mult héten az edzésmaratonomon 88% volt az utolsó 2km átlagpulzusa és 91% volt a célbaérés. Szombaton futok egy félmaratont, az elsô felét 87%-on tervezen futni utána meg ami a csövön kifér .
Előzmény: Jozsef (185)
Szerintem el kellene felejteni minden olyan számolgatósdit amiben az életkor szerepel. Az életkornak semmi köze se a haximum pulzushoz, se a laktáthatárhoz, se a nyugalmi pulzushoz! Zéro! Semmi! Angolul úgy mondjuk, hogy a 220-kor "estimate" (közeltítôérték) az nagyjából fedi a "general population"-t azaz az átlagembert. A futók nem átlagemberek és a közelítôérték teljesen használhatatlan.
Nem értem miért olyan nehéz egy HRmax protokollt elvégezni? Két dolog lehet:
1) Aki teljesen kezdô annak mindegy, hogy milyen zónában fut, mennyi a laktáthatára és mekkora a VO2max-a. Ezeknek az embereknek értelmetlen HRmax-ot mérni mert nincsen meg a lábizomzat meg úgy alapban semmi ami ahhoz kellen, hogy elérjék a HRmax-ot futás közben. De nekik nem is kell. Nekik elég a 220-kor beállítva, és utána a 70-80% között futkározni a köröket a ligetben amig nem kezdenek el fejlôdni annyira, hogy le tudjanak futni egy 5km-es versenyt normálisan. Az a nô aki nem tud 29 percen belüli 5km-t futni az csak az idejét pocsékolja laktátküszöb számítással. Az a férfi aki nem tud 26 percen belül futni 5km-t az ne foglalkozzon a VO2max-ával mert tökmindegy. Ezeknek az embereknek sokkal nagyobb az esélye, hogy inkább a konyhában kellene odafigyelni, hgoy leadjanak egy kis súlyfelesleget vagy kimenni és több mint napi 5km-t futni heti 3x.
2) A másik kategória aki már kicsit "komolyabban" fut az már tud futni egy normális 5km-es versenyt, és valószínû, hogy van annyi staminája, hogy elvégezzen egy HRmax protokolt mint pl. egy kemény 5km-es verseny + 5 bpm vagy a 800m-es + 400més futás protokolt amit leírtam. Ezeknek az embereknek már van értelme komolyan meghatározni a HRMax-ot ami egyáltalán nem fog kortól változni.
A nyugalmi pulzust mindenki meg tudja mérni magának, ez edzettség és saját természeti adottság kérdése. Amikor 108 kg voltam az enyém 72-75 körül vot. Amikor elkezdtem futni 89 kg-osan akkor már 60 alatt volt. Most ha teljesen regenerálódott vagyok akkor 40 alatt van, mértem már 37-et is.
A laktáthatár pulzusa is változó és edzettségfüggô. Kiméretni egyszer Olipapánál nem sokmindenre jó. Fogod tudni, hogy most pont mennyi. De valószínû (reméljük), hogy jövôre már magasabb lesz. Ha valaki 5 és 10 km-es versenyeken indul a laktáthatár nem igazán fontos mert mindkét táv inkább a VO2max-ot terheli és jóval laktát határ felett kell futni ôket. A 15km-nél hosszabb távok már a laktátküszöböt terhelik, itt már nem csak a VO2max hanem a laktátküszöb is fontos tényezô. Tehát nem csak az a lényeg, hogy jó magas legyen a VO2max, hanem az is, hogy ebbe jó magasra bele lehessen futni a laktáthatár átlépése nélkül.
Kezdôknek ez valahol 75% VO2max körül lehet, vagy akár még alatta is, elit atlétáknál akár 90% felett is lehet. Tavaly szeptemberben nem tudtam tempót tartani egy 15km-es versenyben 89%-os HRR-nél 8 km-en át se tehát a 89% már laktáthatár felett volt. 2 hete edzésen futottam 11km-t 89%-on és a tempóm az utolsó km-en is ugyanaz volt mint az elsôn tehát a laktáthatárom legalább 89% HRR most már. Ezt Olipapa kimérheti neked, de szerintem egy sima 15km-es vagy félmaratoni verseny is ugyanazt az eredményt nyújtja és legalább annyira pontos mint az a zóna amit Olipapa megad. 8000 Ft nem nagy összeg, de szerintem pénzkidobás, bár egy verseny nevezés se sokkal olcsóbb, és ahhoz, hogy valaki edzésen megfussa komolyan a dolgokat kitartás kell.
Tehát szerintem az egész korból való következtetés bármilyen edzés- vagy pulzustartományra teljesen félrevezetô és nem alkalmazható olyanoknak akik tényleg komolyan veszik a pulzus alapú edzést. A kezdôknek meg bôven jó a 220-kor arra amire kell; hogy nehogy elfussák a futásokat és csak szépen lazán fussanak.
Előzmény: ballakornel (160)
Szerintem a kérdés az, hogy mit szeretne futni. 60-80km-el be lehet fejezni egy maratont, fájdalommentesen. Tavaly én kb. ennyivel futottam egy 3:07-et. 70km/hét volt az átlagom a maraton elôtti 14 hétben (nem számolva a maraton elôtti 3 hetet), a leghosszabb hetem 91km volt 3 héttel a maraton elôtt. De ez messze nem optimális, ennél sokkal többet kell futni ahoz, hogy valaki elérje élete legjobbját. Persze a legfontosabb a sérülés elkerülése, és ezt mindenkinek magának kell megtalálnia, hogy mennyi az a terhelés amit még elbír sérülés nélkül.
Ez nekem tavasszal nem sikerült. Túlterheltem magamat és le is sérültem szépen. Május óta okosabban edzettem és most talán sikeres lesz a felkészülésem a decemberi maratonra. Az utolsó 23 hétben 98 km/hét volt az átlagom, a legtöbbet egy hete futottam, 126 km-t 7 nap alatt egy 3 óra alatti maratonnal benne, mint edzés. Tehát látható, hogy azért nagyot lehet fejlôdni ha az ember elszakad a 60-80km-tôl és elkezd normálisan heti 100-at futni.
Előzmény: monique (151)
Nedus,
Ha 2:40-es maratont tudtál futni korábban akkor szerintem nincsen gond az edzéssel. Szerintem egy sima Pfitzinger szerû edzésterv biztos fel tud készíteni egy újabb hasonló teljesítményre. Egy HRMax protokol azért nem olyan nagyon vészes. Az ember kimegy, fut egy jó erôs 800 métert a pályán, aztán megismétli 1 perc pihivel. Utána pedig fut még egy 400m-t tiszta sprintbôl és a legmagasabb érték a 400m végén az HRmax. Esetleg elmegy egy 5km-es versenyre ahol kifutja a lelkét és a legmagasabb értékhez amit a verseny alatt elért hozzáad még 5-öt és megvan a HRmax. Ezután ebbôl már lehet számolni simán szerintem.
Előzmény: nedus (150)
Úgy gondolom, LT = lactate threshold.
Egy kérdésem is lenne a szakértőkhöz, mi a sportszakmai véleményetek a lépcsőfutásról, (sajnos van lehetőségem rá). Van pozitív hatása, egyesével lefelé is futva, lehet káros??? 100 emelet ca 25-30 perc...
Köszi a válaszokért!
Előzmény: monique (188)
köszi! majd előbb-utóbb tényleg ráveszem magam.. :)
jah, nem fogalmaztam pontosan, mondták mások is h tartományt ad meg.
azt nem tudom mit hív LT-nek, ha a maratoni átlagpulzus is ott van. sokféle definíció...
ja, még van időm 35-ig, de nemhiszem hogy addig 10-et esne a maxpulzusom. :)
Előzmény: Jozsef (185)
Én is szorgalmasan gyűjtögetem a pénzt,és a cardio controlos kupont akarom majd felhasználni,a tapasztalatok engem is érdekelnek
Én a félmaratont terveztem hogy olyan 170-nel,de inkább alatta futom hogy biztosan beérjek,edzeni olyan 171 környékén edzettem.Aztán már a Hősök terén 176 volt,kicsit borult a terv,általában 180 körül fickándozott,kényelmes tempónál és légzéssel.Kíváncsi vagyok a zónáimra,talán jobb hatásfokkal tudok majd edzeni.
Én vszeg a cardio control kupont fogom kihasználni. Ilyen vizsgálaton volt már valaki, mi a tapasztalata?
Én is voltam olipapánál. Egyrészt a LT-nek nem egy konrét pulzusértéket, hanem egy viszonylag szűk pulzustartományt ad meg.
A stressz meg adrenalin miatt ne aggódj, mert hamar elmúlik, amint tudod, hogy pontosan mi történik veled, úgyis megnyugszol.
Félmaratont simán lehet LT feletti átlaggal futni, attól függ milyen stratégiával futod, pl. ha időben lineárisan nő a pulzus. A táv első felében alatta maradsz, az utolsó 10 km-en meg úgyis mindegy :) Sőt több maratonom, köztük a legjobb is, átlagpulzusa ebbe a zónába esett, igaz ott 30-32km után jött el az "úgyis mindegy" kategória.
Találtam egy cikket: http://circ.ahajournals.org/content/122/2/130.full.pdf+html
A harmadik oldalon van egy grafikon HRmax=206-0,88*kor elemzéséhez nők esetén. A lényeg, hogy itt látszódik az alsó és felső konfidencia intervallum határa 95% konfidencia szinten. Pongyolán ez azt jelenti, hogy egy adot életkor mellett a HRmax a nők 95%-ra e két érték kőzé esik. Ezt megfordítva, azt is, hogy annak a valószínűsége pl. egy 35 éves nő a HRmax-ja 200-nál nagyobb, kisebb mint 2,5 %! (100%-95% alulra-felülre oszlik)
Előzmény: monique (182)
esetleg megpróbálhat orron lélegezni (belélegzést legalább), én is ezt tettem kezdő koromban amikor jött a hűvösebb idő és még meg is voltam fázva mellé. persze lehet neki nem működne, ez emberfüggő.
Előzmény: ballakornel (180)
jah igen a 85% maxpulzus, az egy 5p-ig tartó tesztben mért maxpulzuson alapszik, tehát nem a 210-es maxból számolta nekem. hanem csak olyan 200
Előzmény: monique (182)
én is olipapán gondolkoztam. ha nem sikerül elsőre akkor 8000 nem olyan vészesen sok pénz, annál többet tényleg nem szívesen dobnék ki az ablakon.
lehet nem érthető mit izgulok azon h sikerül-e elsőre, hát azt, hogy nekem az ilyesmi mérős teszthelyzet alapból egyfajta reflexszerű értelmetlen teljesítménykényszert hoz elő, ami megdobja az adrenalint, az meg a pulzust, erősen és mérhetően...
versenyen már nincs ilyen gondom, az már nem dobja meg a pulzusom :), de a laktáttesztes helyzetet lehet szoknom kéne először h ne befolyásoljon, szal majd meglátom hogy legyen ez.
amúgy azért is elég motivált vagyok h elmenjek, mert kíváncsi vagyok h a saját magam által saccolt zónák mennyire stimmelnek, de emiatt ugyanakkor félek h ez is megdobná az adrenalint. amúgy az edzéstervemnél maxpulzus alapon vannak a zónák, aki írja nekem, pl. 85% maxpulzussal számol a 75%-os intenzitáshoz.
ja még az is érdekes h itt egy futó elment olipapához, 150 lett a mért küszöbe, aztán félmaratont futott 153-as átlaggal, és olipapa rögtön módosította a zónáit, kicsit feljebb tolta őket. lehet csak futnom kéne egy normális félmaratont aztán abból is lehet vhogy zónákat számolni:) majd utánakérdezek nála...
Előzmény: Kopi Zoli (179)
Ismerös amit írsz. Én is Olipapa után jöttem rá, hogy jó pár ütéssel elszámoltam magam, mikor max. pulzusból számoltam ki a zónáimat. Szerintem is megér 8ezer ft-ot egy ilyen teszt. Föleg annak, aki nem csak örömfutást akar, hanem fontos neki a 10km, félmaraton, maraton stb. ideje.
Én ezeket már nem tartom fontosnak, de azért kiváncsi vagyok, és mostanában készülök megint Olipapához egy tesztre.
Előzmény: Kopi Zoli (179)
No, nálam a laktátküszöb valahol 155 körül lehet, persze ebben sem vagyok biztos. 150 körül tudok - most - olyan 4:50 körüli kilómétereket, de hosszabb távon nem elég stabilan, plusz a verseny-adrenalin mindig megtolja, sajnos. A most azért van "kiemelve", mert szerintem a futótechnikámat kellene alaposan helyre rakni, nem csak az edzéseket. Kb 2-3 éve futok rendszeresebben, idén év elején még a sarokkal előre és föl-le pattogó mozgással... szenvedtem. Azóta utánaolvastam pár dolognak, teljesen máshogy futok már, könnyebben és gyorsabban is, de biztos vagyok benne, hogy nem ártana, ha egy jó futó vagy egy ezdő elmagyarázná mit hogyan kellene.
Lényeg a lényeg, Te másfél év korrekt edzés után mentél tesztre... nekem ez két év rendszertelen futást jelent, szóval nincs tudatos és értelmes edzés mögötte. Nemrég átnéztem a naplómat (polarpersonaltrainer), és arra a következtetésre jutottam, hogy idén edzetlenül be mertem vállalni úgy 2 félmaratont - egy nehéz szekszárdit és egy könnyebb keszthelyit -, és egyikre sem voltam igazán felkészülve. Persze mindkettőről úgy jöttem el, hogy nem sikerült elérni a tervezett időt, amit a ~10km-es gyorsabb edzések tempójából tévesen kiszámoltam. Nem a távolságot nem "tiszteltem", csak a tudásomat becsültem túl. De talán az is jó valamire, ha az ember belátja ezeket a tévedéseket. Magyarán hülye ember a saját kárán... :)
Majd mondom neki ezt az edzéstervet, de sajnos nála az is probléma, hogy könnyen begyullad a torka, így hűvösebb, párásabb időben már nem fut, elég kockázatos nála. Úgyhogy majd jövőre. Sajnos ez is el tudja venni a kedvét, hogy amit őszre elér, azt tavasszal kezdheti előről.
Előzmény: Kopi Zoli (178)
SZóval az előző hszt-t folytatva én Olipapához mentem el, ő viszonylagosan ismerte az edzettségi szintemet és egy könnyed bemelegítés után szúrt, jegyzetelt, emelt 1,5Km/ht a futógépen, futottam 3 percet, akkor megint szúrt, jegyzetelt (a pulzuomat és a kütyü mutatta számot) emelte a tempót. Arra emlékszem, bár régen volt, hogy 8 km/h-ról indultunk és 17 km/h-ig mentünk fel. Itt elértem a laktát küszöbömet és ennyi. Utána egy emailben szépen leírta hogy mik a zónáim (regeneráló, alapállóképességi, tempó/maratoni, laktát/félmarcsi, Anaerob)
Jövő kedden megy a feleségem, mert az ő zónáit egyszerűen felesleges elkezdeni találgatni, de kiváncsi leszek az eredményére.
A 15%-ot sehol nem olvastam, egyszerűen számoltam. Egyrészt ennyivel lőttem én mellé annak idején a tempó futásom zónáját, az ismeretségi körömből pedig öt emberből egynél mindíg az van, hogy bár addig is pulzusmérővel futott, de a laktát teszt után jelentősen meg kellett változtatnia az edzéseit. Te régóta futsz, nyilván nálad más a helyzet, de ha elköltünk egy pulzusmérős órára 20-30 ezer Ft-ot, szerintem megér még 8 ezer Ft-ot az hogy után jól is tudjuk használni.
Előzmény: monique (176)
Ha a toló edzéseken az iram futásokat érted akkor nálam a következő a helyzet: laktát küszöböm 170 környékén van, az állóképességi edzéseket 141 és 162 ütés között, tehát a tempó futásokat 163 és 169 közötti pulzuson kell tartsam. Ez nem is olyan egyszerű (föleg ahol én futok terepen) és mivel összesen 6 ütés per perc az a tartomány amiben a maratoni tempómat tudom hatékonyan fejleszteni, a számolgatós módszerrel könnyen kicsúszhatunk belőle. Persze futok 170 pulzus felett is edzést de jóval kevesebbszer és jóval rövidebbeket. Mint látjátok, az én esetemben a számításos módszer nem csal sokat, de azt tudnotok kell, hogy kb. 1,5 év intenzív futás után mentem el a tesztre.
A feleségem ezzel szemben a számításos módszer és a Polar által számított értékek alapján képes úgy normál tempóban (se nem gyors, se nem lassú) futni egy szigetkört, hogy közben a pulzusa 101%-os kb. 5-6 percen keresztül. :) Mindezt jóleső futáskor :)))
Szabó Gabi sokkal jobban ért hozzá mint én és nem is szeretném itt osztani az észt, nem vagyok én olyan komoly futó, de a feleségednek még konzervatívabb edzést ajánlanék, itt is találsz kezdőknek edzéstervet. Itt arra gondolok, hogy nem szabad megvárni amig feljebb magy a pulzus, hanem mondjuk eleve 5 perc futás - 5 perc gyaloglás vagy ha ez nagyon (de tényleg nagyon) könnyű akkor tíz perc futás - 5 perc gyaloglás heti háromszor fél órán keresztül vagy négy hétig és csak utána szép fokozatosan növelni a futással töltött percek számát.
Előzmény: ballakornel (172)
arról hol lehet olvasni, h kb. 15% eséllyel tér el az ember az átlagtól, ha mért maxpulzus alapján számol zónákat? lehet én is a 15%-ban vagyok (mint ahogy "panaszkodtam" is korábban), és kíváncsi vagyok, hogy hol lehet erről még többet olvasni.
Előzmény: Kopi Zoli (171)
bocs, ezt nem láttam, nos, igen, félreértetted, összekapcsoltál pár dolgot az írásomban, amiket én nem szándékoztam összekapcsolni. azt tudja szerintem mindenki, hogy melyik pulzusnál van légszomj és az edzetlenség között nem sok kapcsolat van. ez egy egyéni dolog, és nem sokat változik az edzettséggel, max az öregedéssel, gondolom :)
picit más téma, érdekelne, hogy te melyik laktátmérő tesztet ajánlod, ahol tapasztalatod alapján ezt mind alaposan megmérik amiket felsoroltál, tehát ezeket: 1) laktátküszöb (lehetőleg pontos definícióval is hogy melyik küszöb) 2) aerob küszöb (ami alatt regeneráló) 3) maratoni célpulzus.
a 2-es meghatározásához pl. feltételezem h van rendes bemelegítés előtte. van?
köszi, ha ajánlasz valami helyet.
ja, maratoni célpulzus: ez gondolom más, ha az ember 2:xx-es maratont tervez, mint ha 5órán kívülit tervez...?
ja ha esetleg az edzetlenségre kérdeztél azt meg onnan veszem h most kezdett futni és nehéz neki a kocogás légszomj nélkül. :) (lám, most ebből sikerült kihagyni az összes pulzusos definíciót, de a lényeg benne van..)
Előzmény: Kopi Zoli (165)
oké pontatlan voltam, nem maxpulzus a lényeg, hanem laktátküszöb... van összefüggés a kettő között, de persze ez az összefüggés is egyéni, ezért jobb tudni a küszöböt. na persze azt is tudni kell ki melyik definíciót használja. én az 1 órás definíciót használom rá alapból. most ezt a definíciót nézve, hogy az illetőé alacsony, onnan veszem, hogy akinek magas a laktátküszöbhöz tartozó pulzus, annak nincs ilyen légszomja 170-nél. mondjuk elég nagy esélyt adok hogy a maxpulzusa se extrém magas... :P
Előzmény: Kopi Zoli (165)
Sőt , nekem már 165-nél problémáim vannak a levegővétellel...
viszont , 110-es pulzussal futok ( na , jó síkon ) 5:00-5:10-es tempót . De , ahogy mondod , ez önmagában semmit sem jelent ! Volt egy csapattársam akinek 210 körűl volt a max.pulzusa , és 190-es értéken vígan elszágúldozott . Nekem jó-20-25 volt mindez alacsonyabb . A verseny erdeményeink szinte azonosak voltak .
Ez nem verseny , hanem élettani adottság , hogy kinek mennyi a max.pulzusa , az anareob küszöbje , stb . Volt egy német triatlon edző itt nálunk , aki csak annyit mondott , hogy minél nagyobb a különbség a nyugalmi pulzusod és a maximális között , annál jobban vagy terhelhető és annál jobban alkalmazkodsz .
Háááát, azt bizony nem tudom biztosra. Ha jól értelmeztem a toló edzéseket, az adott szintről (elsőre 147köré állítottam az órát, +-3) akkor lehet előrébb lépni, ha stabilan hozza az ember a tizeniksz kilómétert ugyanazzal a pulzussal/tempóval. Remélem jól értelmeztem. :) Az alap futásokat meg 140-145 között tervezem.
A másik témához annyit kell tudni, hogy amíg a példaként felhozott Nedus fut 3perc körüli tempót 170-es pulzussal és gondolom Neked is simán összejön a 4perc alatti, addig a feleségem kocogva megcsinálja a 170-et. :) Na jó, nem lesz azonnal légszomja, de aztán följebb kúszik a pulzusa szép lassan - inkább gyorsan, aztán egyszercsak jön az, hogy megállni, mert nem kap levegőt. Emiatt próbálgatjuk azt, hogy 150 fölött séta, aztán megint kocogás. (Spuri cipőboltos Szabó Gábor javasolta neki amikor cipőt vettünk náluk.) Szóval nála lehet tényleg érdemes lenne egy "tudományos" tesztet csináltatni.
OK, de hogy futsz a Hadd féle módszerrel, ha nem tudod biztosra a zónáidat? A max pulzusból számolva csak közelítő értékekekt kaphatsz, és van rá 15% esélyed, hogy teljesen fals adatok alapján kezdesz neki az edzésnek. Persze jobb mint a semmi, ez tény.
Lehet hogy én értettem valamit félre, vagy nem olvastam eléggé vissza, de önmagában az hogy valakinek 170 pulzus felett légszomja van az semmit nem jelent. Nekem is van, meg Nedusnak is van (remélem nem sértődsz meg ) 170 felett, de egyikünket sem, és főleg Nedust nem tartom edzetlennek.
Előzmény: ballakornel (170)
Helló!
Egyben válaszolok kettőre is... laktáttesztet nálam nem érdemes még csináltatni, mert tuti nagyon alacsonyan van. Eléggé össze-vissza csináltam az edzéseimet (nem csak azok vannak, amiket itt megtalálsz, de egy ideje rendszeresen vezetem ezt a naplót is). Szóval ritkán csináltam rendszert, a gyorsakat túl gyorsan futottam, a hosszúakat szintén erősebben, mint kellett volna. (Ezekre abból következtetek, hogy 10km fölött nagyon eltérő eredmények jöttek ki a pulzus/tempó tekintetében, mint egy rövidebb futás során.) Most igyekszem a Hadd féle írás alapján rendszeresen futni heti4x, aztán meglátom mi hogyan változik.
"ha 170 felett légszomja van, akkor nem magas a maxpulzusa, simán csak edzetlen még, kezdő." Na ezt honnan veszed???? --- Teljesen jól mondja, kezdőnek kezdő és edzetlen is, és kicsit türelmetlen is. Ha fut, el szoktam kísérni, és folyamatosan mondani kell neki, hogy nyugi, sétálj bele, nyugi, majd jobb lesz... :) Ezt meg hamar elunja, hogy hiszen alig csak kocog, nem is fut, és mégis 160 a pulzusa. Mondjuk az tényleg fura, hogyha gyorsan gyalogol, erősebb tempót megy, mégsem megy fel a pulzusa, lassú kocogás közben meg igen.
Előzmény: Kopi Zoli (166)
Nem tudom hogy terheléses vizsgálaton milyen adatokat adnak, a lényeg az, hogy utána a zónáidat határozzák meg. A laktát teszt lényege az, hogy fokozódó terhelés alatt sűrű vérvétellel pontosan meg lehet határozni hogy hol van a laktát szinted, de azt is hogy milyen pulzusról indul az aerob futás, mert alatta ügye regeneráló szinten futsz, illetve hol van a maratoni célpulzusod, stb. Erre a vizsgálat előtt azért kérdezz rá, hogy milyen adatokat fogsz kapni.
Előzmény: Virago (168)
Tervezem, hogy elmegyek a terheléses vizsgálatra, ahol a laktátköszöböt is mérik. Ezt is figyelembe fogom venni. Remélem, hogy nincs semmi gond másfelől. Kicsit beparáztam a fehér fejtől és lila szájtól a maraton után. Így még nem jártam.
Előzmény: Kopi Zoli (166)
Igen HRR max-ra gondolok.
Szóval úgy néz ki, hogy számomra nagyon erős edzéseket csináltam. Élveztem, hogy minden O.K. Mármint, hogy nem fáj a lábam, mint korábban.
A maraton óta nem futottam, pihenek. A jövő héttől erősítek és elkezdem a futást is. Szépen lassan, figyelve a pulzusra. Meglátom, hogyan sikerül a novemberi siófoki felmaraton.
Előzmény: monique (164)
ÚGY LÁTOM NÉHÁNYAN A SZAKMAI KÉRDÉSEKRŐL ÁTTÉRTEK SZEMÉLYESKEDÉSRE ?
HA JÓL EMLÉKSZEM ENNEK AZ OLDALNAK A NEVE " FUTÁS , DE CSAK KOMOLYAN " !!!
KÉRNÉM EZT FIGYELEMBE VENNI !!!!!!