Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 792 273 km-t sportoltatok

Futás, de csak komolyan!

Létrehozta: GregTR  |  2011-09-10 05:14:05-kor

VO2max-ot reggelizel? HRR az ebéded? Laktáthatárt vacsorázol? Vagy gôzöd sincsen arról, hogy ezeket eszik-e vagy isszák de szeretnél róluk többet megtudni?

Esetleg egy maratonra készülsz és a célbaérés mellett az idô is fontos számodra?

Bele szeretnél kostólni a pulzus alapu edzésmodszertanba?

Akkor ez a te topikod! Ide bátran leírhatod kérdéseidet vagy észrevételeidet ezekkel és más a futással és fiziológiájával kapcsolatos technikai témákban.

mtamas 2011-10-26 21:55:39 | 266
mtamas képe

de én mindig szembe futok a tömeggel. vagyis a pesti oldalon délre és budai oldalon északnak. igy több embert látok, nem annyira unalmas :)

Előzmény: sultan albertovics (265)  
sultan albertovics 2011-10-26 21:44:15 | 265
sultan albertovics képe

Meg azért ott mindig van előtted egy futó kit illik utolérni.

Felméred hány lámpa van köztetek, majd figyeled, hogy mikor eléred a következő lámpaoszlopot akkor még mennyi van és akaratlanul nyomod, mert csökkent a táv.

Előzmény: mtamas (264)  
mtamas 2011-10-26 20:51:01 | 264
mtamas képe

Sziasztok! Kb úgy 3 hete kezdtem komolyan venni a heti kilometereket. egyelore 60km, és már nagyon érzem áldásos hatását. Teljesen egyetértek hogy mennyiségi futás fontos. gyorsito futasok hiányátol en meg nem felek, mert margitszigeten szoktam futni, és egy-két körre hetente ugyis belem jon az orulet, hogy toljam! :)

sultan albertovics 2011-10-26 19:57:55 | 263
sultan albertovics képe

Maradjunk annyiban, hogy ha maratonon akarsz eredményt ahhoz legalább évi 2500-3000 km kell és ez nem pulzuszóna függő hanem edzésfüggő.

Előzmény: Virago (262)  
Virago 2011-10-26 19:38:02 | 262
Virago képe

Én csak a pulzuszónáimat ismerem. Már ahogyan azt az órám, meg egyéb számítási módszerek (de nem tényleges mérés) alapján belőttem. A max. pulzusom elvileg 187 bpm. A 150-es átlag már 72%-os terhelés. Idén 1600 km-nél már többet futottam. A maratonig 1550 körül. 10 km-en kb. 45-46 percet tudok teljesíteni. Mindenképpen el akarok menni a terheléses viszgálatra, remélem ott valami konkrétumot is megtudok.

sultan albertovics 2011-10-26 18:23:09 | 261
sultan albertovics képe

Maradjunk egy primitív ténynél!

Ha valaki tud 1:44-et félmaratonon annak minimum 4:00-át kell tudnia maratonon, ha ezt nem tudja tényleg kevés a kilométere, így nem érdemes semmi belső mechanizmus problémát beállítania.

Valami olyasmi  a probléma, hogy az 1:44 nem egy stabil érték, hanem egy folyamatos lassulásból is kijövő, de nagy alapgyorsasságú ember értéke. Ekkor érdemes megnézni az eggyel kisebb táv egyénijét is, és ha ez tíznél alatta van a 45-nek hát valóban kevés a kilcsi. Ha a tempóvesztési képletet nézzük az nem domináló, hanem egyénfüggő és teljesítményfüggő, nem elfogadható és nem magunkra érthető, csak egy statisztikai adat.

De itt meg kell kérdezni mit akar az illető és ezért mennyire változtat az edzésmódszerén, mert mindig a cél határozza meg az adott eredményt.

Nagyon sokan vannak úgy főleg ultrában, hogy a vége sosem megy, mert túl erősen kezdtek, de nem tudnak lassabban kezdeni. Tapasztalatilag a legtöbb komoly eredményemnél nem az első harmad volt a domináló..igaz én inkább a sok lassú táv(LSD) elvén vagyok..

ballakornel 2011-10-26 17:06:19 | 260
ballakornel képe

Ja és még valami: 

"Jegyezzük meg, hogy kétfajta probléma lehet az egyéni csúcsainkkal. Egyik, hogy nincs közöttük összefüggés (az aerob állóképesség nagyon gyenge), a másik, hogy van ugyan valamilyen mértékben kapcsolat (pl. a táv duplázódásakor 16 másodperc/mérföldes lassulás helyett 20-24). Ekkor az állóképesség nem olyan csapnivaló, de azért még dolgozni kell rajta.

Összefoglalva, ha megfelelően edzetted az aerob állóképességet, nem esel szét, mikor hosszabb távot futsz. És most gyorsan ellenőrizzétek a saját egyéni csúcsokat . . .

Ha a fentebb tárgyalt két futóéhoz hasonló eredményeket látok, a következő két hiányosság valamelyikére, vagy mindkettőre számítok:

1. Kevés edzéskilométer
  2. Bármennyi is az edzéskilométer, azt a saját képességhez képest túl gyorsan futják"

ballakornel 2011-10-26 16:41:25 | 259
ballakornel képe

Én sem egészen értem, hogy miért akarsz a nedusnak kimért zónákban futni. Azok az értékek, amiket leírt, csak rá vonatkoznak, nem mindnekire. "Anaerob tartomány: 160 és fölötte" - neked meg 160 az átlag (bár ez nem jelenti autómatikusan azt, hogy jó tartományban futsz).

Egyébként a 1:44-es félmaraton jó, de nincs összhangban a 4:32-es maratonnal. Hadd erre mondaná, hogy nincs meg a kapcsolat a különböző távok között: "Frank Horwill egyszer úgy definiálta ezt a fajta kapcsolatot, hogy ha a futó 16 sec/mérföldet (~10sec/km) lassul bármely táv esetében (azt hiszem, 4 másodpercet mondott 400 méteres körönként), akkor kétszeres távot tud lefutni (figyeljük meg, hogy jól edzett futók KEVESEBB, mint 10 másodpercet lassulnak kilométerenként, dupla távon). ... Szóval, Horwill szerint, ha 5 perc alatt futod a mérföldet (1609 m), 5:16/mérföldes (3:16/km) tempót kell tudnod 3 kilométerre, 5:32-est (3:26/km) 5 kilométerre, 5:48-ast (3:36/km) 10 kilométerre, 6:04-est (3:46/km) 10 mérföldre, 6:20-ast (3:56/km) maratonra, plusz-mínusz 1-2 másodperc. Ez az, amit jó kapcsolatnak nevezek a különböző távokon elért idők között (feltételezve, hogy hasonló szintű edzést végzünk valamennyi távra)" 

Plusz egy hozzád tartozó idézet, szintén tőle: "de a maraton már kiesik a sorból (nem volt úgy felkészülve a maratonra, mint a félmaratonra).

Kopi Zoli utolsó bekezdésben ott a lényeg.

Előzmény: Virago (255)  
Kopi Zoli 2011-10-26 15:39:46 | 258
Kopi Zoli képe

Az előbb írtam egy litániát, de elszált, azért a lényeget mégegyszer leírom.

A 130-145-ös pulzustartomány neked is az alapállóképességi szinted? Számításból, vagy mérésből jött ez ki?

Az 1.44-es félmarcsit úgy érted el akár végig laktát küszöb közelében futva, hogy az itt eltölthető futás idő kb. 1,5 óra, ami egyénfüggő. Ezt én is megtapasztaltam már, és azt is, hogy ebben a zónában futva egy maraton nekem már nem megy, mert jön a kalapácsos.

És igen, ha a jó a célzónád alapállóképességre, akkor az edzéseid 80%-át mindenféleképpen töltsd ott, ne érdekeljen hogy hány km-t futsz, nem az számít, hanem a futással eltöltött idő. Az edzések 20%-nak elégnek kell lennie a gyorsító/hill edzésekre a mi szintünkön.

sultan albertovics 2011-10-26 11:26:54 | 257
sultan albertovics képe

Valahogy pont ezek azok az általad felsorolt értékek azok melyek már teljesen egyéniek, ilyenkor kezdek a módszerben kicsit kételkedni, de mindig minden módszert lehet egyénre átalakítani, szerintem nálad nyugodtan lehet mindenhol magasabb értékeket elfogadni és olyan fél év múlva újra ellenőrzés.

Velem is volt olyan, hogy olyan 150-es pulzusnál tök jól éreztem magam és nem éreztem azt, hogy vissza kellene fognom magam és a mellettem futó pulzusa 130 volt ugyanabban a tempóban, de végén én értem előbb célba, ő elfáradt. És mindez ultratávon.

nedus 2011-10-25 19:59:24 | 256
nedus képe

Én egyáltalán nem vagyok nagy szakértője a pulzus-alapú edzéseknek . Főként érzéseim alapján futok , a pulzusmérőt inkább kontrollként használom . A mostani mérés előtt elmondtam Olinak , hogy én mennyinek érzem az anareob-küszöb értékét , mennyi a tervezett maratoni pulzusom . Néhány ütésen belűl voltak a mért értékek ,

A 130-alatti tanácsok megleptek . Nekem a futásaim 70 %-a ide esik annak ellenére , hogy " ez semmilyen hatással nincs a szervezetetemre " ! Pl. a vasárnapi félmaraton előtti nap kimentem futni egy 16-ost , a nemfejlesztő zónában . 127 átlagra futottam , 4:43 átlag iramot . Nálam ez már viszonylag keménynek számít , nem az a regeneráló futás ! A felsőbb zónák már stimmelnek . Valószínüleg mindnyájan mások vagyunk , másként reagálunk a külömböző terhelésekre . Nem lehet általánosságokat megállapítani .

Szerintem nem kidobott pénz egy ilyen futószalagos-vérvételes tesztre elmenni . Sokkal többet elköltünk 8000 Ft-nál a futásainkra , és még egy hobbi ( mindnyájan azok vagyunk ! ) futónak is hasznos segítség lehet , függetlenűl attól , hogy 2:40-es maratonra készül vagy csak szeretné végig futni valamikor a félmaratont .

Mivel ezt a topikot Greg indította , úgy gondolom írok Neki , hogy térjen vissza hozzánk !  Nagyon tetszik az a komoly , mondhatnánk profi szemlélet ahogyan a futáshoz áll ! ( és ez jól látszik az eredményein is , pl. lásd a szombati félmaratonját !!! ) Nagyon alaposan beleásta magát a témába , biztos sokan sokat tanúlhatnánk Tőle . Szurkolok neki , hogy sikerüljön a maratonra tervezett 2:48-on belüli idő !

Virago 2011-10-24 16:30:12 | 255
Virago képe

Én nem tudom, hogyan tudnám elérni a 130-145-ös optimális zónát futással. Úgy éreztem, hogy a korábbi edzések java nem volt megterhelő 5.10 - 5.20p/km-es időkkel, de még 5 percesekkel sem. Az átlagpulzusom 160 körül járt, ha jól emlékszem, de nem néztem most vissza. 1.44-es félmaratonokat futottam, ott nem mértem a pulzust, mert nem érdekelt csak a tempó. A maraton után elkezdtem pulzus alapon edzeni. Mindegy milyen lassú, csak a pulzus ne menjen fel. Hát, a 6.35 -6.40-es tempónál tudom tartani a 150 bpm-et átlagban, sőt egyszer a múlt héten a 6.25 p/km-nél is összejött 10 km-en. De 13X pulzus nekem a gyorsabb gyaloglásnál van, nem a futásnál. Ha viszont ilyen alacsonyan lenne a tejsavküszöb, meg ilyen edzettlen lennék, akkor hogyan jöhet össze az 1.44-es félmaraton?

bugbite 2011-10-24 10:36:40 | 254
bugbite képe

Szia, köszönöm a részletes leírást, az hiszem erről kéne szólni ennek a topiknak.

Pár kérdésem lenne, ha maximumpulzusérték genetikailag kódolt edzettségi állapottól függően nem változik, akkor komoly edzésmunka elvégzéséhez mégiscsak szükség van laktáthatár mérésre, ugye ezt jól értettem.

A maximumpulzus és egyes versenyeredmények alapján becsülhető-e az LTT?

Az izomzat edzett(len)sége felül kell-e írja a laktáthatár alapján számított edzéshatárokat.

A túrafutóknak mint pl én van-e egyáltalán szüksége az állóképességet fejlesztő intenzitás felett futni edzésen?

Lehet-e bizonyos mértékben az intenzitás fokozásával kiváltani hosszú futásokat (idő hiány miatt)?

Köszönöm a segítségeteket!

Előzmény: nedus (253)  
nedus 2011-10-21 19:05:04 | 253
nedus képe

Itt a részletes "eredmény" a teszt után :

Regeneráló tartomány: 130 alatt
Az itt végzett mozgásnak nincs jelentős fejlesztő hatása a szervezetedre (ha csak nem 4-5 óra fölött mozogsz ebben a zónában), viszont levezetésképp, vagy regeneráló edzésekhez kiváló.

Alapállóképesség: 130-145
A hosszútávfutók edzésidejük legnagyobb hányadát ebben a zónában töltik el. Lassan, de biztosan fejleszt. Szinte tisztán aerob mozgás, az energiaszolgáltatást nagyrészt zsírégetésből nyeri a szervezet. Javasolt edzéshányad alapozó héten 80-90%, versenyidőszakban 60% környéke az össz edzésidőnek. Egyenletes hosszú terheléseket javaslok itt egy óra fölötti időtartamban. A zónán belül szinte mindegy hol tartózkodsz, ugyanazon képességek fejlődnek. a tartomány felső része az AeT, aerob küszöb. A pillanatnyi állapotodtól és a heti edzésórák számától függjön hogy inkább az alsó, vagy a felső felében mozogsz. Egy edzésen és edzésidőszakon belül is mindenképp célszerű az alacsonyabb irányból a magasabb felé haladni ahogy telik az idő. A maratoni futás ennek a zónának a tetején, vagy picit a következő zóna alján a leg eredményesebb

Intenzív állóképesség, erőállóképesség, tempó tartománya: 145-155
Viszonylag keveset használjuk, mert bár gyorsabban fejleszt és sokáig lehet benne haladni fáradás nélkül (akár több óra), könnyen túledzéshez vezethet a használata. Alapvetően heti 1-2 edzésen javaslom. Vegyesen szénhidrát és zsír az energiaszolgáltatás edzettségtől függően. Általában 10-30p hosszú terhelésekben javaslom, résztávos kivitelezéssel, fartlekes, vagy intervallos megoldásban. A félmaratoni futás javasolt pulzusa ennek a zónának a felső régiójába esik.

Laktát küszöb: 155-160
Ebben a tartományban tudsz motiváltan hosszú ideig dolgozni (max 1-1.5óra, tehát esetleg félmaratont de 10km et biztosan elbírod itt). Itt vált át teljesen szénhidrátégetésre az anyagcsere. Visszatáplálás nélkül lassulás következik be idővel, de másfél két órán felül még így sem lehet itt dolgozni, mert a fáradás más szinten bekövetkezik. Az edzéseken általában résztávokra (4-20p hosszú, pihenőidő viszonylag rövid, az aktív rész negyede, ötöde) bontva alkalmazzuk ezt a tartományt, néha folyamatosan 30p-1ó hosszban verseny szimulációképp. Alapozáskor nem, fontos versenyek előtt 10-12 héttel javaslom elkezdeni heti 1-2 alkalommal. Nagyon fontos ez a tartomány, de csak pihenten van értelme itt edzeni. Általában akaraterőt igényel, de még elbírható. Edzésfeladat pl: 3x8p itt, köztük 3p regeneráló.

Anaerob tartomány: 160 és fölötte.
Ennél a pulzusnál a kezdeti teljesítményt nem lehet még motiváltan sem fenntartani sokáig. 30p után lassulás, vagy pulzusemelkedés következik. Az össz edzésidő néhány %-át elég itt eltölteni. Olyan képességeket fejleszt, amit egy futónál (kivéve pálya) igen ritkán kell mobilizálni. Itt is tisztán szénhidrátégetés folyik. A VO2 maxot igen jól fejleszti. Kéthetente 1x versenyidőszak előtt 6 héttel elkezdve bőven elég, de ha nem használod, az sem tragédia. Csak pihenten és kellő bemelegítés után szabad használni, sérülésveszélyes. 10km vagy e fölötti versenyen a finis előtti sprintet leszámítva nem szabad ide bekerülj, mert biztos a későbbi lassulás. Edzésfeladat pl: 5x2p 165-170 között, 5p pihenővel

Előzmény: nedus (252)  
nedus 2011-10-21 13:07:42 | 252
nedus képe

Igen , engem is megleptek ezek a számok : egészen addig , mig a múlt héten megtudtam , a nagyon alacsony pajzsmirigy-hormon szint okozta . Most már a "normál" értéken működök , de vasárnapra terveztem egy félmaratont , majd ott meglátjuk . ( csak még azt nem tudom , hogy miként oldom meg a logisztikát Budakeszi-Tabán között  )

Előzmény: Kopi Zoli (247)  
(István) 2011-10-20 23:12:10 | 251
(István) képe

Látod, amiket itt leírtál, azok nagy részével tökéletesen egyetértek és magam is így gondolom!:-) Én sem írhattam volna le jobban! Én tudomásul vettem, hogy Greg másképpen áll bizonyos dolgokhoz, mint én, de éppen ezért olvasom szívesen az ő "látásmódját", mert az enyémet már ismerem... És a lelkes, szorgalmas, fanatikus embereket kedvelem, akkor is ha másképpen csinálnak dolgokat, mint jómagam! Ő és Te is ilyen vagy!  Remélem ezek után is megosztod majd az észrevételeidet itt a topikban! Köszönöm a válaszodat! Jó éjt!

sultan albertovics 2011-10-20 22:11:52 | 250
sultan albertovics képe

Na jó fogadjuk el, hogy a szándék nem volt lenéző, de ez tényleg vörös posztó.

Időrendben:

Valamikor a Sevillai VB-én a maratoni befutóját közvetítette egy riporter akkor még királyi TV-ben már nem tudom ki, de mikor beért az utolsó olyan 2:48-as idővel beszól, hogy ez egy gyenge amatőr idő...

Másodszor mikor a Helsimkii EB-n szintén egy zseniális szakértő riporter beszólt az 1500 középfutamában, hogy milyen gyenge a mezőny alig futnak 3:50-t...

Greg esetében is valami ilyesmit éreztem, hogy ami neki túl lazán megy az nem is teljesítmény, ahhoz elég heti két kisebb futkározás, ahhoz dolgozni sem kell..Előad egy csomó lehet hogy van benne valami amerikai csodatanítást, de mikor az egész helyzetemet pont az ilyen gagyi amerikasi hülyeségek teszik tönkre, fölösleges hülye papírokat kell gyártanom miattuk..bocs de amerika allergiám van..Mert már nem minőség ellenőrzés van a cégnél hanem qualití controll így írva i-vel pl....és mikor látok bent egy olyan táblát a falon, hogy ÜRES BOTLES..ilyenkor mi lehet a véleményed..

Elegem van belőle..maradjon ott ahol van és itt maradjunk a magyar nyelvnél, de ha szlovák vagy orosz az sem baj csak angolt ne..anno az oroszok legalább ennyire nem erőltették ránk magukat..Vagy mikor tárgyalunk franciákkal angolul pedig a fél csapat jól beszél franciául, de nem lehet, mert ezt írja elő a protokol, angolul, hallgattál már angolt francia vagy spanyol akcentussal? Néha hatszor is megismételték a mondandójukat mire végre valakinek leesett. Vagy fordítva is fennállt, ez. Hát degenerált egy világot értünk meg.

Most legalább kipanaszkodtam magam..és ezzel tényleg túl vagyok az egészen..

n van..

Előzmény: (István) (249)  
(István) 2011-10-20 20:19:23 | 249
(István) képe

Sziasztok!

Régen jártam ere és meglepődve látom, mekkora vita kerekedett Greg hozzászólásából!

Az én véleményem szerint Greg nem lenéző szándákkal írta, amit írt, csak valószínűleg nem pontosan fogalmazott! Pierre jól lefordította a mondanivalója lényegét !Amióta másodszor is újra kezdtem az amatőr korszakomat (5 éve) szinte nem volt olyan alkalom, hogy ne használtam volna a pulzusmérőmet!Néhány adatot közzétéve azért szeretnék egy pár embert elgondolkoztatni. Én egyedi saját módszert alkalmazom, amit a pulszusmérőm által mért adatokból és és az edzéstapasztalatomból állítottam össze. Nem szükséges hozzá a max. pulzus ismerete és ezekből a különböző zónák meghatározása. A lényege az, hogy a "teljes aerob pulzustartományt" átfutom az edzéseimen.

A 2011-es adataim: Heti átlagom: 58 km volt. Az átlagsebességem: 5'15"/km, átlagpulzusom: 130 volt.ezekben az adatokban a versenyeredményeim is benne vannak. Laktátküszöb edzéseket nem szoktam futni. Ha nem ilyen szakaszos, pulzusemeléses futást végeztem, akkor általában nagyon alacsony pulzussal futottam végig az edzést, ami sokak szerint még regeneráló tartománynak sem jó. 46 éves vagyok, a legmagasabb mért pulzusom versenyen 186 volt! Nyugalmi ébredési pulzusom 34. Ilyen edzéskel és ennyi kilométerrel 3:09:21-et futottam a  Spáron a nagy melegben 166-os átlaggal, ami 89%-os átlagot jelent a max pulzusomhoz képest!Hozzáteszem, hogy a versenyen sok hibát elkövettem és előző nap még lázas voltam...

Ezeket a dolgokat csak azért írtam le, hogy akit érdekel, az elgondolkozhasson, hogy ki miért ír ebbe a topikba. Ez a topik arról szólna, hogy segítsük egymást és tanuljunk egymástól! Nem kell egyformán vélekednünk dolgokról, nem kell egyetértenünk és meggyőznünk egymást a másik igazáról! Válogasson mindenki kedve szerint az itt olvasható hozzászólásokból a saját ínye szerint! Akár amatőr, akár profi futóról van szó, mindannyian  ugyanazért vagyunk itt: A hobbin a futás!!!

Kopi Zoli 2011-10-20 20:02:49 | 248
Kopi Zoli képe

Na ja, szó se róla, vannak fontosabb dolgok a laktát tesztnél amire költeni kell a futásnál, de emiatt nekünk nem kell lemondanunk a Mátráról (sem). A lényeg az ő esetében valóban az utolsó mondatodban foglaltak volt, ez is volt a cél. Ma csak annyit mondott amikor hazaért a futásból, b...ki ez nagyon lassú így, számomra már megérte.

Előzmény: ballakornel (244)  
Kopi Zoli 2011-10-20 19:57:02 | 247
Kopi Zoli képe

Na tőled ezt vártam, nagyon nem lepnek meg a számok :)

Ha még emlékszel rá, meg tudod mondani, hogy mennyit változott az előző méréshez képest? (gondolom régebben volt).

Azért ez alapján a Sparos futásod elégé ki volt hegyezve, de a tatabányait sem viccelted el.

Előzmény: nedus (246)  
nedus 2011-10-20 19:31:19 | 246
nedus képe

Na , hogy ne lógjak ki a sorból : tegnap elmentem Olihoz laktátmérésre . Igazából arra voltam főleg kiváncsi , hogy az álltalam saccolt ( igazából a tapasztalatok alapján megállapított ) értékek , zónák mennyire fedik a valóságot .

Sok újdonságot nem kaptam .

A "maratoni-pulzusom " , az aerob-küszöb 146-148 között volt ( 2mmol )

Az anareob-küszöb 157-159 közott ( 3.9 mmol ) . Ezek voltak a fontosabb ( számomra ) értékek . Max. pulzust nem mértünk , egyetértettünk abban , hogy nincs rá szükségem , a legrövidebb versenyem sincs 2 óra alatt .

Előzmény: Kopi Zoli (243)  
sultan albertovics 2011-10-20 13:20:14 | 245
sultan albertovics képe

Ha tőlem kérdezed az edzéselmélet az egy másik kérdés valahonnan a fejből indulok ki.

Egyszer van egy elhatározás, meg szeretném csinálni és el kezdessz gondolkodni, mit kellene érte megcsinálni, hogy sikerüljön..

Nálam ez 2003 októberében, így nézett ki..jövőre Bécs-Budapest és, hogy meglegyem kell olyan több, mnt 4000 kili addig hozzá..Akkor osszuk le szakaszokra, van egy alapozás február végéig, itt kb az egyharmada, majd, mert még nem volt maratonnál hosszabb távom, tehát be kell vállalni egy párat, de max hármat-négyet elé, mert nem gép vagyok, hanem ember így el is szoktam fáradni..

Elő a jövő évi versenynaptárt és lássuk mi jön ki belőle..hopp márciusban van egy három napos össz. távban 150 kilis rendezvény, két 50 feletti nap meg maraton..Indulónak jó..És nem olyan vészesen hosszabbak a távok 52-56 és maraton..Kezdetnek nem rossz.

Ha itt el akarok indulni azért a havi 400 kilis átlag meg kell legyen..Indulás nov közepétől, így akkorra március közepére olyan 1600 kili legyen meg.

A heti beosztás függ a munkaidőtől és a családtól is, mert nem csak futók vagyunk, és van más dolog is, mire ugyanúgy, kell, hogy legyen idő..Hétköznap munka után max két óra van, de hétvégeken kicsit be lehet vállalni hosszabbakat is, de a 30 kili az max elég kell, hogy legyen, egyedül partner nélkül, ez már belevisz a monotóniába és eléggé elgépiesíti a mozgásodat. Futsz úgy, hogy közben van időd mással is foglalkozni, a futás csak egy mozgás és közben gondolataidat elfoglalod mással. Lábad, mint a gép megy, de fejben valahol máshol is lehetsz.

Útvonal ha lehet ne legyen mindig azonos, mert a változatosság is fontos, akkor még nem ismertem, mert nem is volt GPS, sőt még a gmap-ről sem hallottam, így maradt a városhatári országút ahol a kilométerkövek meghatározták a távot és a tört kilit egyszerűen átszámoltam az előző és az utáni teljes kili átlagával.

Városban ez nem igazán megy, de egy jól bemért hosszabb távhoz lehet mindig arányítani. Később 30 kilire is volt olyan négy útvonalam, ezeket hangulatilag váltogattam.

Fontos volt még a hétvége, mert akkor lehetett hosszabbakra menni, de ha családi esemény vagy időjárási anomália akkor ez pech, de elmaradt, ilyenkor pótlás mikor lehet, legtöbbször a péntekeket nyomtam vissza, mert ott volt egy kis lehetőség..

Valahogy így kezdtem, majd a folytatás később..

Előzmény: bugbite (238)  
ballakornel 2011-10-20 13:00:18 | 244
ballakornel képe

Kopi Zoli, a helyedben azt a 8-at megtolnám még pár másikkal, és elvinném a feleségemet egy hosszúhétvégére a mátrába. Ott a jó levegő, őszi erdő...

Én már írtam, hogy egyelőre sajnálnám magamra a laktát-tesztet, mert úgyis alacsonyan van. Azóta meggondoltam, és nem hiszem, hogy valaha is elmegyek, max ha úgy érzem enélkül nem jutok előrébb. Először is ennyire nem vagyok "tudományos", és jó futó sem. Másodszor, a Hadd-féle anaerob-toló edzés lényege, hogy adott távolságon kell figyelni, hogyan változik a pulzus/idő aránya. Ha adott pulzuson állandósul a tempó - 5-7mp eltérés az utolsó és az első között, akkor följebb lehet vinni 5-el a pulzust, és azon futni a toló edzéseket. Innentől kezdve nem igazán érdekel hogy hol van a laktát-küszöböm. Tudom mikor futok annyival, amit stabilan tartani tudok. 

A feleségednél egyedül azt kell meghatározni, hogy a hosszú lassúak hol legyenek. És mivel írtad, hogy nem a futás a kedvence, gondolom nem akar különösebb célokat hajtani, számára egyedül ez a kérdés. Azt meg a 200-50 elég jól meghatározza. Abban viszont igazad van, mivel senki nem egyforma, így mindenkinél más számít regenerálónak, aerobnak vagy akármi másnak, vagyis egy mérés pontosan megmondhatja ezeket.

Kopi Zoli 2011-10-19 21:07:40 | 243
Kopi Zoli képe

Mint ahogy írtam is. A max pulzusa nem 190! 200 felett van valahol (mint írtam nem tudjuk pontosan) de 200-at mértem már neki. Azzal már nem így néz ki a zóna beosztás.

Életkorból meg felesleges kiindulni, azt senkinek nem ajánlom, legfőképpen nem kezdőknek.

A laktát szint nem számolás és belövés kérdése, hanem mérésé. Nem mondom hogy mindenkinek szüksége van laktát tesztre, de akinél a számításos példa a szokásostól feltünően eltérő értékeket ad, annak megéri elmennie. A versenyeken mért awg pulzus nagyon csalóka tud lenni, azt nyilván nagyon egyenletes tempó futásnál, konstans hőmérésékleten és közel azonos körülményekkel rendelkező versenyekből lehet következtetni a laktát szintedre. Ez egy kezdő futónál bajosan kivitelezhető. És akkor azokról (na jó, pl. rólam) nem is beszéltünk, akiknek eszük ágában sincs sík, aszfaltos versenyre menni, max évente egyszer.

Előzmény: GregTR (242)  
GregTR 2011-10-19 20:46:53 | 242
GregTR képe

"Abban igazad van, hogy neki nem feltétlenül kell pulzusmérővel edzenie, de ha már azzal szeretne edzeni (ami szerintem abszolult helyén való + még motíválja is), akkor használja jól."

Szerintem mindenkinek elônyös pulzusmérôvel edzeni! Én a laktáttesztet tartottam túl soknak ilyen esetben. Most ha feltételezzük, hogy kedves feleséged 30-as évei elejében jár akkor a 220-kor szintû becsléssel a HRmax az mondjuk 190. Ha ki se méri a nyugalmi pulzusát hanem csak a sima HRmax alapú zónákat nézzük neki a becsült 190-es HRmax-hoz akkor:

1. Zóna: 114-133 (60-70%)

2. Zóna: 134-152 (70-80%)

3. Zóna: 153-171 (80-90%)

4. Zóna: 171-190 (90-100%)

Ha ezet a zónákat figyelembe veszi és a legtöbb edzését az 1-es illetve 2-es zónában csinálja nagy baja nem lesz. A 3. zónában csinálhat tempó illetve pályamunkát. Ezek a zónák erre a célra egy olyan sportolónak mint a feleséged tökéletesen megfelelnek, nem kell pontosítani 165-170-re a laktáthatárt, amire megjegyezném, hogy 5 verés igen nagy szórás, ennél én jobban be tudom lôni magamnak csak simán futással és egy-két versenyen szerzett tapasztalattal. Maratonon elég akár 1-2%-al elfutni az elejét és kemény fal lesz a vége.

Előzmény: Kopi Zoli (241)  
Kopi Zoli 2011-10-19 17:46:04 | 241
Kopi Zoli képe

A feleségem abba a 10%-ba (vagy mit tudom én hány %) esik, akiknél még ilyen szinten is megéri.

Mivel a max pulzusa valahol 200 felett van (ne magadból indulj ki, azt hogy miért nem lehet ezt kimérni maradjunk egyszerüen a csak indokban, ez nőknél teljes bizonyító erejű indok) a laktát határa viszont 165-170.  Tehát 170 felett anaeorob, mondhatni, ide véletlenül se kerüljön. Na most a max pulzusból nem ez jön ki. Kiváncsi vagyok hogy ez tempóban mit fog jelenteni, (merthogy lassulnia kell) lehet hogy ott nem lesz akkora változás, mert az eddig mért maxok lehetnek akár elmérések is (bár sorozatosan elmérni valamit nem valószínű) de ez majd kiderül.

Abban igazad van, hogy neki nem feltétlenül kell pulzusmérővel edzenie, de ha már azzal szeretne edzeni (ami szerintem abszolult helyén való + még motíválja is), akkor használja jól.

A biciklis rész csak érintőlegesen említettem, de ebben teljesen igazad van, kb. 5%-al alacsonyabb értékekkel kell számolni, ha jól tudom.

Előzmény: GregTR (240)  
GregTR 2011-10-19 15:23:10 | 240
GregTR képe

A második fele nagyon nem OK ("Amíg izomzatilag amúgy sem bírja, én úgy gondolnám nincs nagy kockázata, hogy az anaerob határ felett nyomja az edzéseit,)

Szerintem az eredeti értelme az volt a mondatnak, hogy egy kezdônek nincs nagy esélye, hogy anaerob határ felett nyomja az edzéseit. Tehát a sérülési kockázat egyértelmûen magas ha anerob határ felett edz egy kezdô, de arra, hogy itt és sokat edz kicsi az esély.

Ha meg már a kerékpárt idekevertük, hozzátenném, hogy kerékpárnál más lesz a mért HRmax mint futásnál vagy pl úszásnál. A három közül az úszás lesz a legalacsonyabb, a kerékpár felette a futás meg afelett. Emiatt a zónák is máshol helyezkednek el természetesen.

Ami pedig af eleségedet illeti ô az a futó akinek szerintem teljesen értelmetlen kifizetni a laktáttesztet. Neki bôven elég a közelítés HRR% alapján ahoz, hogy aerob maradjon az edzésein és könnyen fusson.

Előzmény: Kopi Zoli (239)  
Kopi Zoli 2011-10-19 14:12:00 | 239
Kopi Zoli képe

Szerintem! (ez hangsúlyos Vigyor)

A hsz.-ed első fele az OK ("Csak kérdezem, aki kezdő futó (akiről ebben a felvetésben szó volt) annak nem az lenne a kedvező ha lassú tempóval alacsony pulzusszámon növelné lassan a távot, időt hagyva a szervezetének a terheléshez való adaptációra.)

A második fele nagyon nem OK ("Amíg izomzatilag amúgy sem bírja, én úgy gondolnám nincs nagy kockázata, hogy az anaerob határ felett nyomja az edzéseit,)

Egy kezdőnek az anaerob tartományban edzeni szerintem hatványozottan sérülés veszélyesebb és fölösleges. Az elején (első évben) sokkal ésszerűbb az időt/távot növelni, mint a tempót.  

A másik témához pedig: a bicikli remek kereszt edzés a futáshoz, annak bármely válfajához. Szerintem elég ha nem pörgetsz, a kiálva tekerés szerintem nem szükséges, bár ha bírod miért ne, de ennek is meg van a sérülésveszélye (túlterheled magad).

Előzmény: bugbite (237)  
bugbite 2011-10-19 13:08:20 | 238
bugbite képe

'Hadd' és 'Gump' közül végül én is a másodikat választottam, csak az igazi távok hiányoznak még...

Ennek ellenére érdekelnek az edzéselméleti kérdések.

Előzmény: sultan albertovics (236)  
bugbite 2011-10-19 13:04:43 | 237
bugbite képe

OFF

Sajnos nem tudtam értékelhető képet csinálni a fejlámpám fényéről.

ON

Csak kérdezem, aki kezdő futó (akiről ebben a felvetésben szó volt) annak nem az lenne a kedvező ha lassú tempóval alacsony pulzusszámon növelné lassan a távot, időt hagyva a szervezetének a terheléshez való adaptációra. Amíg izomzatilag amúgy sem bírja, én úgy gondolnám nincs nagy kockázata, hogy az anaerob határ felett nyomja az edzéseit, bár mint annyi minden máshoz ehhez sem értek, de azért érdekelne!

Előzmény: Kopi Zoli (234)  
sultan albertovics 2011-10-19 12:29:34 | 236
sultan albertovics képe

Csak azt az egyszerű mondatot tudom írni, hogy semmi extra, csak emeltem a heti adagot 50-ről 100 kilire.

És csak futottam olyan Forest Gumposan, se stopper, se pulzusmérő, csak futás ahogy jól esik.

Előzmény: bugbite (232)  
sultan albertovics 2011-10-19 12:27:24 | 235
sultan albertovics képe

Maradjunk annyiban, hogy mikor újrakezdtem futni ez 1998-ban volt kb ez volt az a teljesítmény amiért nagyon meg kellett szakadnom, heti öt edzéssel, olyan 50 kilcsi/hét produkcióval. Tehát olyan évi legalább kétezer+ kilivel nem sikerült ezt megcsinálnom. És még könnyebb is voltam, mint ma és ma még a jelenlegi edzettségemmel is símán megy. 

Előzmény: Bozót (231)  
Kopi Zoli 2011-10-19 12:06:30 | 234
Kopi Zoli képe

Nem értek veled egyet Greg!

Túlságosan futóközpontosan értelmezed a dolgot. Itt van pl a feleségem. Nem a kedvenc sportja a futás, de egyre többet fut. Emellett azért sportol rendszeresen mást, de nem fogja tudni maxon végignyomni se az 5 kilit, se a 800 métert, mert nem szeret és nem is célja gyorsan futni. Az ő esetében marad a laktát teszt, ami nem a Laktát szint miatt fontos, hanem azért, mert itt meghatározza Oli a regeneráló, zsírégető, tempó és laktát tartományokat és ez alapján tud majd futni, biciklizni, stb.

A 26 perces 5 kilinek, meg a fogyásnak ehhez semmi köze, egyedül az alap edzettség az, ami tényleg kell, de ha valaki 3 hónpja futogat heti kétszer - háromszor az már szerintem rendben van. Nem mindenki hajt idő/tempó célra, aki pulzusmérővel edz, és számukra egyértelműen a legjobb megoldás csak és kizárólag a pulzus figyelése. Akár a stoppert le is vehetik az óra kijelzőjéről, annyira lényegtelen. Tempó szempontjábol igazad van, hogy a túlsúly leadásával lehet sokat gyorsulni, de akinek nem célja a gyorsulás és a fogyás miatt kezd el futni, ugyanúgy fontos hogy ne laktátban nyomja végig az edzéseket.

A laktát határhoz tartozó pulzus (alap edzettséghet már figyelembe véve) nagyon lassan tud csak változni, a tempó az ami változik. Egy laktát méréssel évekig el lehet lenni, főleg, ha az ember nem gyorsul jelentősen.

Előzmény: GregTR (193)  
ballakornel 2011-10-19 10:40:20 | 233
ballakornel képe

Na ezt nem értem én sem.

Előzmény: Bozót (231)  
bugbite 2011-10-19 10:03:16 | 232
bugbite képe

Béke!

Nem feladatom megvédeni Greg-et, de egyrészt ez a topikot azért hozta létre, hogy futással kapcsolatos elméleti dolgokról is lehessen írni olvasni, ez más futós topikokon az embereket untatta. Ezért talán nem is meglepő, ha ezen a topikon az ember ilyesmivel találkozik...

Másrészt, az én olvasatomban, Greg nem nézte le azokat az embereket akik azt a szintet nem tudják megfutni csak megállapította, hogy ebben az esetben még alapvető állóképességi problémák vannak nem érdemes laktáthatárt méretni.

Mint kezdő futó én örülök, ha olvashatok valakinek a tollából edzéselméletről, a forrás megnevezésével.

A "Szerintem fuss gyorsabban/lassabban, talpélen, sarkon, háttal, chi  mert az nekem és a bátyám macskájának is bejött bár már régóta sérült vagyok és csak féléve futok kéthetente egyszer"... véleményekkel tele van szemetelve a net.

TÉZÉ a teljesítményedet nagyra becsülöm, ha arról írnál hogyan építetted fel az edzéseidet, mire kell figyelni közben, milyen tapasztalatokra jutottál azt nagyon szívesen elolvasnám, tanulnék belőle!

Bozót 2011-10-19 09:38:21 | 231
Bozót képe

Tézé, én tényleg kedvellek, de áruld már el, ha nem érdekel a topik témája akkor mi a bánatnak olvasod és húzod fel magad rajta?!

Mindenkihez: remélem sikerül túllépnünk a 26 perces 5km megosztó kérdésén....

mtamas 2011-10-19 09:09:47 | 230
mtamas képe

Ágyúval verébre!! , és hoppá, ott a 3.20 :))

Előzmény: sultan albertovics (226)  
tzh 2011-10-19 08:28:35 | 229
tzh képe

Nem feltétlenül TÉZÉ-ben van a hiba, illetve nem csak benne ezek szerint, mert nekem is jött le a mondanivalóból nagyképűség. Hajlok arra, hogy nem ez volt a szándék, de nem tudok senkit hibáztatni azért, mert úgy érzi a vitaindító véleményt olvasgatva: annak formálója őket szarjózsinak gondolja eredményeik alapján.

Előzmény: Mozg (224)  
sultan albertovics 2011-10-19 07:37:04 | 228
sultan albertovics képe

Vélemények máshonnan:

tézé :))) látom bökte...ez egy öntelt jómadár.

:) ritkan ertek maradektalanul egyet tézével de ez most az a szitu:)

igen tudod mikor egy nagyon jó amatőr eredményt valaki lefikáz hát akkor nálam borul a bili..

Ez az utolsó mondat az enyém és tényleg úgy érzem, hogy sok ember teljesítményét lenézte ezzel a szöveggel.

Felfogások nézetek gondolatok között sok külömbség lehet, én így érzem. Az adott teljesítményhez nem elég a heti 15 kili futás, azért sokaknak meg kell dolgozni. És ez nem fogyással javítható. Nálam ez a duma nagyon nagyképűen jött le, úgy érzem ezt az eredmény olyannak tekinti mit edzés nélkül bárki csak úgy lefuthat.

Előzmény: Mozg (224)  
miki 2011-10-19 07:30:27 | 227
miki képe

Mondjuk, Greg, abban tényleg van valami, hogy nem nagyon illik angol szövegeket fordítás nélkül bekopizni, ez frusztráló lehet annak, aki nem olvas angolul, amolyan kirekesztő, fölényre törekvő dologként jöhet át.

Angol nyelven mint az interneten, mint nyomtatott formában nagy bőség van futóirodalomból. Egy ilyen fórum egyik fontos szerepe az lehet, hogy megismerteti a külföldi tudást a magyar futókkal is. Sok hiányosság van, még olyan alapok sem elérhetőek, mint pl. Lydiard. Vagy, szégyen és gyalázat, de Iglóiról is angolul lehet megtudni valamit.

Előzmény: GregTR (222)  
sultan albertovics 2011-10-19 07:29:34 | 226
sultan albertovics képe

Na jó azért lassan juss el a százig és az utolsó nyolc hétben ez legyen az átlagod, úgy, hogy legyen benne két rövidebb olyan hatvanas hét, főleg az utolsó, ott már regenerálódni kell. Mondjuk a negyedik és a már említett utolsó. 

A 200 az tényleg durva, de akkor alapvetően nem maratonra készültem, hanem a Bécs-Budapestre így oda ez kellett, a 3:20 maraton "csak" mellékterméke volt a Bécs-Budapest felkészülésnek.

Előzmény: mtamas (225)  
mtamas 2011-10-19 07:18:02 | 225
mtamas képe

Jó reggelt!

Köszi a tanácsokat! én egyelőre 60-70km-t tervezek hetente, iramosabb meg hoszabb futásokkal is. 200-as hét az durván hangzik!!! :)))

Előzmény: sultan albertovics (221)  
Mozg 2011-10-18 23:38:16 | 224
Mozg képe

Kedves TÉZÉ!

Én egyáltalán nem érzem , hogy Gregnek nagyképű lenne a szövege.

Én is úgy gondolom,hogy a VO2max-al csak bizonyos szint fölött érdemes foglakozni és a 26 percen belüli 5km egy elég egzakt szint. Aki ezt nem tudja azzal nincs semmi baj csak még fejlödni kell és ehhez még nem kell a VO2max.

Én az 58. évet taposom és a 26 perces 5 km nem vágyálom ebben a korban sem.

Előzmény: sultan albertovics (196)  
ballakornel 2011-10-18 23:05:00 | 223
ballakornel képe

TÉZÉ, először is gratulálok az eredményeidhez, wow. Tényleg, minden irónia nélkül. Nekem maraton nem volt, talán jövőre... talán. Félből három, azok is 2óra körül... nem vagyok született futó, és még elég kezdő is. Jövőre akarok 1:45 alattit futni, ezért tudományoskodok és közben futok. A fórum lényege, hogy ha érdekel a téma írok, vagy csak elolvasom. Ha nem, nem írok és nem olvasom. De legfőképpen nem osztok ki senkit, hogy mit tudományoskodik itt. 

A lényeg, hogy ezt a személyeskedést tényleg hanyagolni kéne mindenkinek.

Előzmény: sultan albertovics (213)  
GregTR 2011-10-18 21:45:09 | 222
GregTR képe

Maradjunk egy egyszerű dologban ha teljesítményről beszélünk akkor sosem szabad konkrét adatot említeni, mert az biztos valaki szemét sérti.

Ha azt írtam volna, hogy "Amig a VO2max-od 35 körül van addig nem érdemes laktáthatárral foglalkozni" az jobb lett volna, mint ha a 26 perces 5km-t írom? Mert a kettô teljesen ugyanaz, csak az egyik esetleg nem olyan "sértô". Sajnos néha kell konkrét adatot említeni, hogy perspektívába legyünk. És szerintem a 35-ös VO2max az teljesen perspektívába teszi, hogy ki az akinek az edzéstervében kritikus szerepet kell, hogy játszon a VO2max illetve a laktáthatár.

Minden teljesítményt kisér egy ember és neki az is lehet hatalmas dolog ami neked egy lenézendő produkció.

Szerintem senki nem nézett le semmilyen teljesítményt. Te voltál aki magára vette és megsértôdött. Még most is kiállok a véleményem mellett, hogy egy 26 perces 5km nem akkora teljesítmény a futószemléletbe véve. Azért mert Chicagoban az átlag befutó 4:30 körül volt a maratonon nem azt jelenti, hogy ez a teljesítmény amire mindenkinek hajtania kell. Persze vannak genetikailag szerencsésebb és kevésbé szerencsés emberek de szerintem célirányú edzéssel, testsúly optimalizálásával bárki jobbat tud futni.

És nagyon aranyos dolog félremagyarázni mások gondolatát. Bedobni néhány angol nyelvű dolgot, úgysem tudja mindenki elolvasni, meg valami szintén angol nevet?

Erre hadd válaszoljak egy képpel, angolul az irónia kedvéért:

Responsibility

Nagyjából annyit tesz, csak azért vállalom a felelôsséget amit mondok, azért nem, hogy te azt hogy értelmezed. Én nem magyaráztam félre semmit.

Az angol nyelvû dolgokat amiket "bedobtam" legtöbb esetben lefordítotam, hogy aki nem tud angolul az is értse (egyébként a fórum szoftver olyan bugos, hogy egy szaros aposztrofától elszáll az sql quaery és újra gépelhetek mindent, tehát egyáltalán nem angol barát). Az angol cikkre azért szoktam linkelni, hogy az aki esetleg tud angolul az találjon több információt mint amit én lefordítottam és lássa, honnan van a forrás, nem én vagyok ilyen okos, csak sokat olvastam és kerestem az interneten. Bocs, de nem vagyok tolmács, aki nem érti az angolt annak ennél többet tényleg nem tudok tenni.

Ami az angol nevet illeti, ha egy kicsit is követnéd az elit futókat tudnád, hogy ki ô. Ed Whitlock a legidôsebb ember a világon aki 3 órán belül futotta a maratont, 69 évesen 2:58:40 majd 74 évesen 2:52:47-et futott. Emellett 24 korosztályos világcsúcsa van és a korosztályos táblázatok nagymértékû fejlôdése az ô nevéhez köthetô emiatt. Bocs, hogy ezt nem írtam le rögtön az elején. Torontoban a hétvégén a 80-84 éves kategóriában 3:15:54-et futott amivel a saját 3:25:43-as eredményét javította meg Rotterdamból.

Igen Amerikában csak ennyit tanítanak, valódi tudást nem csak lyukat beszélni a másik hasába, jobb ha ott maradsz, elég sok ilyen hülye jött már haza tönkretenni ami még van.

És már megint a személyeskedésnél vagyunk... Angolosan: no comment...

Előzmény: sultan albertovics (220)  
sultan albertovics 2011-10-18 21:27:48 | 221
sultan albertovics képe

Ha csak kilire nézzük úgy nem lehet pontosan megmondani, ez ennél azért összetettebb, de olyan egész éves szinten 92 kili volt az átlag, ebben benne van olyan hét is mikor semmi, de volt 200-as hét is. Fontos összehangolni a hosszabb lassabb futásokat a rövidebb résztávos pályákkal, heti egy résztávozást illik beiktatni. Az ötszáz/ötszáz vagy az ezer/ötszáz nálam az igazi. Ötszáz erősen, majd ötszáz jogg, majd újra.. ugyanez ezerrrel is mehet. Azért az utolsó szakszban nálam lényeges volt, hogy mind szombatom, mind vasárnap megvolt a 30-30 kili, ez szintén sokan megkérdőjelezik, de szerintem a második a fontosabb, mert már nem fitten mész bele, így ráérzel egy bizonyos terhelésre.

Ha most pulzussal jössz, akkor az a válaszom, hogy tempó és közben úgy sem érsz rá pulzust nézni, azt elég este utána végignézni. Hosszű távon már annyira egyformák lesznek az értékek, hogy már nem is érdekelnek. És ugyanolyan fontos legalább minden negyedik hétre könnyebb hetet beiktatni.

Előzmény: mtamas (215)  
sultan albertovics 2011-10-18 21:13:38 | 220
sultan albertovics képe

Maradjunk egy egyszerű dologban ha teljesítményről beszélünk akkor sosem szabad konkrét adatot említeni, mert az biztos valaki szemét sérti.

Minden teljesítményt kisér egy ember és neki az is lehet hatalmas dolog ami neked egy lenézendő produkció.

És nagyon aranyos dolog félremagyarázni mások gondolatát. Bedobni néhány angol nyelvű dolgot, úgysem tudja mindenki elolvasni, meg valami szintén angol nevet?

Igen Amerikában csak ennyit tanítanak, valódi tudást nem csak lyukat beszélni a másik hasába, jobb ha ott maradsz, elég sok ilyen hülye jött már haza tönkretenni ami még van.

Előzmény: GregTR (218)  
tzh 2011-10-18 20:58:06 | 219
tzh képe

Nem próbáltam még ki, menne-e 26p alatt 5km, meg nem is az motivál, mit tudok fullon tolva, viszont megnyugtat az a tudat, hogy a jövő hét végi Piros 85-ön már az első 8 km-en kitörölhetném vele, mert oda az se lenne biztosíték még a gyalogos teljesítésre sem, ha netán 20 percben menne az 5km.

Megjegyzem, azért jól jön az a pulzuskontroll teljesen kezdőként is, illetve hegynek fölfelé gyalogosan is, ha már megtehetem, hogy van erre kütyüm.

Előzmény: GregTR (209)  
GregTR 2011-10-18 20:30:03 | 218
GregTR képe

Szerintem ez a topic nem neked van kitalálva TÉZÉ, a futéria sokkal ideálisabb hely és még csak nem is látogatom...

Előzmény: sultan albertovics (214)  
GregTR 2011-10-18 20:27:24 | 217
GregTR képe

Szerintem én nem személyeskedtem, csak TÉZÉ-nek böki valami nagyon a szemét. Nem tudtam, hogy ez a topik arról szól, hogy kinek hosszabb a nemi szerve.

Szép teljesítmélyeid vannak, én 13 évesen 35:05-öt futottam 10 km-en (országos 3. hely), ugyanebben az évben Mezei OB 1. hely, 1990-es Rank Xerox maraton 3:26:14 és 3,000 métern 9:26-ot futottam. Nem tudtam, mi az a VO2max, pulzusmérôt is csak 2x láttam mutatóba de azért felvittek minket a Kékesre 2 hétre edzôtáborba ahol 250 km-t futottunk egy hét alatt az olimpiai edzôfaluba.

Előzmény: sultan albertovics (213)