Futás után ásványi anyag pótlás?
Létrehozta: zsuzsu | 2011-07-20 19:22:39-kor
Sziasztok
Volt már valakinek olyan, hogy futás után kiizzadt, nem pótolta az ásványi anyagokat és szívdobogása volt?
Szia
Igen járunk vérvizsgálatra, mert ugyanezt mondták, hogy lehet neki több az igénye.
Sőt két hete elmentünk megint egy EKG-ra mikor erősödött a dolog de mondták hogy szeretnék ha nekik ilyen EKG-juk lenne.
Egyébként egyáltalán nem él stresszes életet a munkája sem olyan és amúgy is nyugodt ember.
Ja mikor elmentünk nyaralni, ott is futkosott és előjött megint erre minden futás után bevett egy káliumR-t ill. magnéziumot B6-al. kb 5 napig mindennap és mikor hazajöttünk elmentünk vérvételre és akkor állt normál szinten a kálium. Tehát a min és max érték között helyezkedett el. Egyáltalán nem volt magas, ebből is gondoljuk hogy ezzel ő vissza tudja pótolni. Mostmár csak hetente 2x 3x veszi be nagyobb futások után és úgy néz ki most megszűnt a panasz.
Előzmény: Maráz Zsuzsanna (10)
Zsuzsu! A párodnak a kardiológiai kivizsgálás óta nézettetek Kálium szintet? Lehet, hogy ő többet veszít mint egy átlag futó és gyakrabban kellene ellenőrizni nála. 3 havonta érdemes lenne neki egy labor kontrol vizsgálatra elmennie. Ennek eredményétől függően kell a háziorvosnak beállítani a megfelelő dózist. Vigyázni kell, mert a túladagolás is veszélyes lehet. Üdv: Zs.
Előzmény: zsuzsu (2)
A szívdobogás és a ritmuszavar két különböző dolog. Valóban nem lehet mindent a streszre fogni viszont a szívdobogást igen. Eről sokat lehet beszélgetni, pro és kontra.Lehet mondani azt is hogy hülyeség, a lényeg a lényeg, ha változtat az ember az életstílusán akkor a szívdobogástól mint tünettől megszabadul. No de kinek mi a karmája...
Nem lehet mindent a stresszre fogni. Egy futó egyébként is levezeti a stresszt. Leszarom tablettára nincs is szükségünk, hiszen nekünk van " futók gyönyöre".
A Kálium hiány pedig igenis veszélyes lehet. Nem szívdobogást okoz, hanem ritmuszavart .
Előzmény: kockabond (7)
Továbra is fentartom, hogy a szívdobogás érzést nem az ásványi anyagok hiánya okozza. Inkább a stresszes életmód. Tapasztalatból mondom. Volt időszak mikor olyan szívdobogásom volt, hogy este nem bírtam aludni. Megoldás? Fejben rendetrakni, életmódot változtatni és szedni a "leszarom" tablettát.
Az izzadással , folyadékvesztéssel sajnos elveszítjük a fontos ásványi anyagokat is A kálium hiány pedig sajnos ritmuszavart okoz. Ezért kell a vízhajtót szedő, szív és érrendszeri betegeknek, a vízhajtó mellé Káliumot is szedni.
A Kálium-R tabletta néven kapható a gyógyszertárakban, de vényköteles. A nyári nagy hőségben, a hosszú futások után pl. heti 1 vagy 2 tabletta a megfelelő adag, de ez egyénre szabott. Úgy lehet megállapítani, hogy mennyi a Kálium szintünk, ha egy komolyabb edzés után elmegyünk vérvételre éa megnézik a kálium szintünket a vérünkben.
nekem amúgy 2010 februárban volt de nem futás után. de ettől még lehet h a futástól. nem tudom miért. elmúlt, mikor elkezdtem nagyonlassan futni.
a konkrét kérdésre válaszolva,
én megint a vashiánnyal jövök de annak is tud tünete lenni a szívdobogás :P
mondjuk a vasat nem izzadsággal veszti el az ember, de tényleg veszít vasat futással. (csak nem az izzadással)
aztán magnéziumhiány is okozhat ilyesmit.
de amúgy sztem se valószínű h ásványi anyag hiánya okozza általában
Én nem találok összefüggést a kettő között. Ha nagyon hajtom magam (különösen ha amúgy is fáradt vagyok vagy betegségből lábadozom vagy nagy a hőség) és huzamosabb ideig magas a pulzus akkor előfordul szívdobogásérzés, de nem tudnám ásványianyag-hiányhoz kötni....
De ha biztosra akarsz menni, kérdezz kardiológust!
A páromnak volt ilyen problémája ő rendszeresen fut 15-20 km-ket és kivizsgálták a kardiológián de nem találtak semmit csak egy kissé alacsonyabb volt a kálium szint. Miután pótolták jobban lett, de most pár napja megint kezdődött a szívdobogás érzés, most próbálkozunk a magnézium sport pezsgőtablettával az tartalmaz a magnézium mellett káliumot és C-t is!
Örülök, hogy megoldottátok ezt a problémát. További jó futást nektek! Zs.
Előzmény: zsuzsu (11)