Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 792 248 km-t sportoltatok

Kütyük, cuccok, felszerelések

Létrehozta: sepi  |  2007-03-07 06:31:49-kor

Kütyümániások ide!!!

Itt van Magyarország első sportkütyü topikja kifejezetten guruknak, geekeknek, exhibicionistáknak, de alapvetően mindenkinek, aki meg akarja mutatni, hogy mi rejtőzik a gardróbban.
Van egy király pulzusmérőd? Vagy egy remek bringakiegészítő kütyüd? Vagy vettél egy órarugógerincű felpattanóval ellátott futócipőt? Vagy már a víz alatt is mp3-at hallgatsz? Ne habozz és írd be ide milyen hasznos, vagy haszontalan cuccal ékesíted mindennapi sportéleted.

forgi 2011-02-17 20:54:49 | 788
forgi képe

A vámos részt miatt nagyon necces lesz. A 25% ÁFA miatt (amit majd meg kell fizetned valószínűleg) többe kerülhet, mint ha az oroby által belinkelt cégtől vennéd az órát. Kérlek gondold végig: alapár+szállítás+vámkezelési díj+idegeskedés+ (esetleg ÁFA + VÁM).

Előzmény: Kosztolányi (786)  
Kosztolányi 2011-02-17 20:40:48 | 787
Kosztolányi képe

Nem gond a napi áttöltés, hisz szerintem egy-két perc lehet az egész művelet, illetve mostanság én is mindig a gépen szoktam megnézni a telefonos mérés adatait, és szerintem nem lenne másképp az órás verziónál sem.

Amúgy sikerült kipróbálnod az edzéstervezést, s ha igen, milyen véleménnyel vagy róla?

Előzmény: monique (784)  
Kosztolányi 2011-02-17 20:35:53 | 786
Kosztolányi képe

Nem is lenne rossz, ha az általad leírtak szerint vásárolhatnék, mert akkor például az alábbi linkes órák bele is férnének az említett keretbe:

http://cgi.ebay.com/NEW-GARMIN-FORERUNNER-305-GPS-HEART-RATE-MONITOR-/310293369489?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item483eed1291

http://www.amazon.com/Garmin-Forerunner-Receiver-Heart-Monitor/dp/B000CSWCQA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1297971129&sr=8-1

Nem tudom, ezen lehetőségekhez mit szóltok, ha a vámos részt nem nézzük, akkor a megjelenített készülékek bármiben is eltérnek az itthon kaphatóktól, vagy hiányzik a csomagjukból valami?

Előzmény: pecsenye (783)  
monique 2011-02-16 19:52:42 | 785
monique képe

egész pontosan: vámmentes szinte minden cucc, az ilyen kütyük mindenképpen vámmentesek, az áfával kell "csak" számolni, de az épp elég sok :) és sajnos (legalábbis nekem) nem szokták elfogadni azt a szöveget h ingyen volt a posta, vmi postaköltséget muszáj odaírni :) jah, nem 30e az áfa-és vámmentes értékhatár, hanem ennél lényegesen kevesebb, de gyakorlatban azért egy 20e csomag még át tud csúszni ellenőrzés nélkül.

Előzmény: pecsenye (783)  
monique 2011-02-16 19:50:58 | 784
monique képe

firmware: ezzel a szoftverre gondolok ami az órában van, azt lehet frissíteni, és a gps chip szoftverét is lehet külön frissíteni.

ja, ha 1mp-es recordingot állítasz be, akkor nem hiszem hogy megoldható hogy csak hetente akarod áttölteni, mert az 1mp-es nagyon eszi a memóriát. elvileg 3,5 órányi edzést tud úgy elmenteni. a smart recording módban (ez mondjuk átlagban 5mp-enként ment, szóval teljesen jó) sokkal többet, szóval ha ennél tovább tart az edzés, akkor én átállítom a smart módba. :)

én azért is átrakom minden este a pc-re az edzést, mert a pc-n jobban átlátni az edzést, az órában scrollozni kell ha pl. a köridőket akarom olvasgatni, a pc monitorán meg mindent egyben látok :)

Előzmény: Kosztolányi (780)  
pecsenye 2011-02-16 07:39:14 | 783
pecsenye képe

ha eu-ból rendelsz, akkor csak az áru értéket meg max. a postaköltséget kell állni. Ha más földrészről, akkor 30e-ig asszem vámmentes, a postaköltség persze játszik, feltéve ha nincs szerencséd és ingyen szállítanak.

Előzmény: Kosztolányi (782)  
Kosztolányi 2011-02-16 06:41:42 | 782
Kosztolányi képe

Nem rossz, nézek én is egy párat, bár a vámra eddig nem gondoltam. Eddig jórészt az amerikaiakat figyeltem, de nem vagyok tisztában vele, hogy mennyit kellen ráfizetnem az államunknak.

Előzmény: oroby (776)  
Kosztolányi 2011-02-16 06:39:39 | 781
Kosztolányi képe

Felvetésed megfogadom, s körüljárom a RS 400-at is!

Előzmény: forgi (777)  
Kosztolányi 2011-02-16 06:35:22 | 780
Kosztolányi képe

Egyet kell értenem újfennt veled, mert bár először, mikor eldöntöttem, hogy pulzusmérős órát veszek, akkor biztos voltam benne, hogy a Polar lesz a befutó, mára viszont már én is úgy érzem, hogy a Garmin a nekem való. Igaz ez utóbbi kijelentésem részben érzelmi alapon született, még ha több ismeretlen szegmense is volt, van a Garminnak, mint a Polarnak. A két óra közti tudáskülönbség szerintem sem kérdés, de például még mindig nem látom tisztán, hogy a Polar saját tesztjei (napi aktuális állapotfelmérő és a hozzá igazodó edzéstervező) mennyire hasznosak, vagy azokat inkább csak marketingfogásnak nevezhetjük, illetve a Garminról nem is tudtam, hogy szintén készíttethet az ember edzéstervet vele.

Az autolap szerintem jó találmány, akárcsak a virtuális edzőpartner, főként akkor, amikor egyedül futok. Az adatokat én is legalább hetente áttölteném a pc-re, így lenne nálam is helye a másodprc alapú értékek "elemzésének" is. A google earth nekem nagyon bejött eddig, az edzéstervezőre kimondottan kíváncsi lennék, a firmware kapcsán viszont amit írtál, azt nem értem, mert nem tudom, hogy mi is az valójában.

Köszönöm segítséged! :)

Előzmény: monique (772)  
forgi 2011-02-16 06:19:43 | 779
forgi képe

Igen az RS80CX-nél lehet egyszere footpadot és GPS-t is használni. Ezt az RS800 sem tudja.

Előzmény: monique (778)  
monique 2011-02-15 23:05:45 | 778
monique képe

megjegyzem, a barometrikus magasságmérés jóval pontosabb, mint a gps alapú! azért jó lenne ha lenne ez a 305-ben is.

mit jelent h több szenzor használható? úgy érted hogy egyszerre egy gps meg egy footpod?

a más adatvitelről a véleményem, hogy az 5khz is teljesen oké feltéve hogy kódolt; nem láttam még semmi előnyét a 2.4ghz-esnek a gyakorlatban. :P

Előzmény: forgi (773)  
forgi 2011-02-15 11:10:09 | 777
forgi képe

Köszönöm, megnéztem (ezt nem is tudtam), és az új gyártású G1 tényleg nem működik együtt már az RS400-val. De a 2009 előtt gyártott G1 szenzorok kompatibilisek az RS400 órával is, csak mode 1 üzembe kell őket használni.

Viszont azt hiszem (ezt tényleg nem tudom pontosan), így csak 29,5 km/h sebességig mér. Persze, futásnál úgy gondolom ez nem sok embernek okoz akadályt. Biciklinél azonban már gondot jelenthet.

Előzmény: stojesz (774)  
oroby 2011-02-15 09:37:44 | 776
oroby képe

Találtam egy linket Garmin FR305 nagyon jó áron. Angliából, így vámmentes, ha az USA-ból rendelsz akkor sok a vám.

janieni 2011-02-15 09:00:59 | 775
janieni képe

Sziasztok! Érdekelne, hogy használ-e valaki közületek Noene talpbetétet?! Ha igen mi a vélemény róla? Megéri megvenni? Köszi előre is a választ!

stojesz 2011-02-15 08:26:02 | 774
stojesz képe

Én is így voltam vele - mármint, hogy érdekel -, de aztán rájöttem, hogy ez már az a fajta dolog, ami kíváncsiságnak jelenleg nekem drága. Nézegetném egy-két hétig, mert hatna az újdonság ereje, de különösebben nem használnám semmire. Hiszen futás közben úgyis látom, ha lassítanom vagy gyorsítanom kell, mert a pulzus elszaladt vagy lemaradt.

A másik dolog, hogy mire olyan szintre eljutok, hogy ebből a tapasztalatból már másodperceket tudnék javítani az ezreimen és ez számítana, még messze van. Addigra meg majd összejön a pénz az RS800-ra is :)

Forgi hozzászólását annyiban pontsítanám, hogy az RS400-hoz csak S1-es footpod kapcsolható, GPS nem. De az valóban egy igazi, komoly futóóra, amennyire utána olvastam.

Bármelyiket választod, jól fogsz dönteni!

Előzmény: Kosztolányi (771)  
forgi 2011-02-15 08:03:40 | 773
forgi képe

A grafikus lehetőségek már a Polar RS400-ban is benne vannak. Így szerintem már azt is érdemes összevetni a Garmin 305-vel.

Az RS-400 és 800 között persze van néhány különbség az RS800 javára:

- Barometrikus magasságmérés

- Más álítólag pontosabb és nagyobb akkuélettartamú GPS és footpad

- R-R mérési lehetőség

- Azt hiszem a memória is nagyobb az RS800-ban

- Más adatátvitel, ami álítólag az RS800-ban biztonságosabb (Viszont azt nem lehet úszásnál használni)

- Hja és a grafikus térkép (google maps) tudtommal csak az RS800CX-nál (esetleg a sima RS800-nál) 
  megjeleníthető

- Több szenzor egyszerre csak az RS800cx-nél használható. Ezt még a régi RS800 sem tudja

Persze kérdéses ki milyen szolgáltatást tart fontosnak.

monique 2011-02-15 03:19:49 | 772
monique képe

szívesen :)

az alapján amit leírsz, hogy fontos a szoftveres háttér, szerintem a garmin való neked. igazából szerintem az rs300 nem is azonos kategória a garmin 305-össel, nem egészen ugyanarra szánták. inkább az rs800-zal érdemes összehasonlítani.

jah, rs800: szívesen kipróbálnám egyszer, mert jónak tűnik, de valóban, az ára...háát :) meg nekem jobban tetszik h a gps az órában van, mert kényelmesebb és mert jobban szeretem a lítium alapú akkut mint a nikkel alapút.

feature-ok: amit én használok:
autolap: beállítasz egy távot és az alapján automatikusan köridőt nyom neked az óra. ehhez persze kiszámolja az átlagpulzust, tempót, meg minden. (persze manuálisan is nyomhatod, ha akarod.)
én ezt arra is használom, hogy a tempót rendesen mutassa az óra, ugyanis 500m-re állítottam az autolapot és az aktuális körben átlagolt tempót jelzi ki nekem az óra. lehet pillanatnyi tempót is nézni de az jobban ingadozik.
grafikon: pulzus, tempó, sebesség, idő stb alapján... lehet kattintgatni is rajta 1-1 adott pontnál. ezt én nem minden edzésnél nézem meg, de néha baromi jól jön.
ehhez kapcsolódik, hogy az órában beállítható, hogy 1 mp-enként tárolja az adatokat (pulzus, koordináták). lehet smart recording módot is választani, ekkor jóval több edzés fér el a memóriában. én az 1mp-eset használom, de az elvileg csak néhány órára elég, nem teszteltem h pontosan meddig. viszont minden edzés után szinkronizálok a pc-vel, úgyhogy nyugodtan törlöm az edzéseket az órából.
google earth: a pc-s program (training center) 1 gombnyomásra áttolja neked az útvonalad és lehet nézegetni, elég sok adatot kiír ott is.
aztán persze van edzéstervezés, meg egyebek, de erről majd robcsi mesél :) meg majd a sportstrackről is ő meséljen, én most töltöttem le, majd holnap meg is lesem :)
még azt tartom nagyon jónak, hogy lehet frissíteni a firmware-t (még a gps firmware-t is lehet külön). mondjuk az enyém a legújabbal jött, tehát nem kellett még ezt kipróbálnom :)

külföldi vásárlás: szerintem mindegy, hogy ebay vagy amazon... garancia akkor van, ha van még a cuccra hivatalos garancia vagy az eladó jelzi, hogy ad garanciát rá X ideig. picit macerás lehet a postázgatás miatt...de nem sok tapasztalatom van erről személyesen.

Előzmény: Kosztolányi (771)  
Kosztolányi 2011-02-14 22:48:12 | 771
Kosztolányi képe

Sziasztok!

Minden elismerésem a tietek, mivel nem goldoltam volna, hogy ilyen sokan és gyorsan, illetve ilyen lelkesen akartok egy eddig nem is mert személynek segíteni! Nem hiába tettszett meg a futók közege, s ezért is szeretnék hosszú távon közöttük, köztetek maradni! Kacsintás

oroby: köszönöm, hogy emlékeztettél rá, hogy a Garmin a kerékpározásnál is jobban a segítségemre lehet, persze főként akkor, ha átlépem a 30 km/h sebességet. A vízállósággal kapcsolatosan nem voltak sejtéseim, de most már tudom, hogy az én elvárásomnak megfelel a Garmin is, hisz (egyenlőre legalábbis) nem vagyok nagy úszó, így pedig a futás/kerékpár kombinációnak mind a kettő maximálisan megfelel. A külföldi rendelés kapcsán annyit szeretnék kérdezni, hogy inkább ebay, vagy amazon.com, vagy esetleg egy harmadik szokott általában a befutó lenni, illetve hogy olyan esetben mi az amire figyelni kell? Illetve még egy: az esetleges garanciaigényt tudom érvényesíteni, vagy azt felejtsem el?

monerd2: minden elismerésem a tied, mind az összegyűjtött ismeretanyag, mind a segítőkészséged kapcsán! Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a várt választ adók közé nem soroltalak előzetesen, de ettől függetlenül is hálás köszönetem! Vigyor

Amúgy egyet kell értenem veled, mert őszintén szólva nekem is a szoftveres háttér az, ami (elsőre benyomásra)veri a Polárt! Persze lehet mondani, hogy a Garmin nem egy tipikus hétköznepi óra, de nem is állandó használatra venném, hanem a sporthoz kellene. A Polar kapcsán én is úgy olvastam, hogy ha nem lépsz be egy bizonyos ideig, akkor törölnek a rendszerből, illetve az adatátvitel a flowlink-kel nehézkesebb, meg költséghatékonyság szempontjából is rosszabb (mármint hogy nem kell az átvitelhez külön kütyüt vennem)! Az álatald leírtakban viszont nem tudom, hogy mit jelentenek valójában a feature-ök, illetve milyen az autolap. Ha megtennéd, arról írhatnál valamit, vagy ha olyan akkor lehet grafikusan is?

Amúgy a footpad kapcsán kissé ózdkodom, nem igazán tudnám elképzelni, a műanyag pánt kapcsán meggyőztetek, hogy nem kell, hogy negatív érzete legyen az embernek vele kapcsolatban, a vízállósága elég, még ha lehet, hogy később nem is így fogom gondolni,  a nagy kijelző pedig szerintem előny, még ha esztétikailag talán nem is a legszebb, a tartósság mindkettő esetében jó lehet, hisz például gondolom a csuklópántot lehet rajtuk cserélni, ha szükséges. A térképen egyébként szerintem is jó visszanézni a futott távot, s talán ezt, meg az adott km-hez tartozó értékeket hiányolom a leginkább a Polarban. Pulzus, illetve távolság tekintetében köszönöm a leírtakat, én is úgy vagyok vele, hogy ha már egyszer áldozok rá, akkor legyen pontos, mert ha nem így gondolnám, akkor már korábban vettem volna valami bóvlit.

Végezetül: gondolom nem csalódás, hogy nem én leszek, aki megdönti a maratoni csúcsot, de annyit ígérhetek, hogy folyamatosan törekedni fogok a saját rekordjaim megdöntésére! Nevetés

robcsi1979: csatlakozom még egyszer az elismerésedhez, és engem is érdekelne a "Garmin Training Center edzéstervezés részészének és a Garmin Connect webes felületének bemutatása, illetve egy összehasonlítás a Garmin Training Center vs. Sporttrack témakörben", mivel ezekből csak nagyon kicsit láttam még.   

stojesz: az őszintét megvallva, engem kimondottan érdekel, hogy az edzés egy aktuális szakaszán éppen milyen paraméterek mellett futottam, és bár lehet, hogy ez csak valami úri muri, és igazából lényegtelen, de valahogy mégis jó visszapörgetni. (Mondom ezt a telefonos elemzőm tapasztalataira támaszkodva) Amúgy volt mikor én is azt éreztem, hogy az RS 800 lenne a legjobb befutó, sőt még mindig nem vagyok meggyőződve róla, hogy nem, de az ára lebeszélt róla.

Még egyszer köszönöm a segítségeteket, és a továbbiakban is számítok rátok!

oroby 2011-02-14 18:29:37 | 770
oroby képe

Erről a SportTracks ről beszéltek? link

Előzmény: monique (768)  
monique 2011-02-14 18:26:38 | 769
monique képe

én is leöblítettem mindig, a mosógép akkor jött, amikor a leöblítés már nem működött. a használati utasítás szerint minden 5 edzés után kéne mosni.

a piros gomb: na igen, ez egy szubjektív dolog, nekem túl kemény, másnak meg pont jó.

Előzmény: stojesz (766)  
monique 2011-02-14 18:25:24 | 768
monique képe

a garmin connectet elég keveset használom...jó cucc, de én jobban szeretem az offline dolgokat. a training centerhez meg már agyalok vmi kis szoftveres javításon... amúgy jó program csak 1-2 dolgot hiányolok. de a sports tracket megnézem azért előtte, vhogy még nem jutottam hozzá h felrakjam :) talán ma este :)

azért írhatok ha van kérdés, de van egy érzésem h te jobban ismered a garmin connectet :) illetve én edzést se terveztem a training centerrel, nekem erre nincs szükségem

Előzmény: robcsi1979 (765)  
monique 2011-02-14 18:22:17 | 767
monique képe

nem talált, 65-ért valóban nem voltam hajlandó, és nem is annyiért vettem, hanem jóval olcsóbban.

Előzmény: robcsi1979 (764)  
stojesz 2011-02-14 07:54:55 | 766
stojesz képe

Ha fontos az, hogy lásd, hányadik km-nél milyen pulzussal és tempóval futottál, akkor mindenképpen Garmin! Ezt a Polarnál (ha jól tudom) csak az RS800 tudja, de az árban már Garmin 305 szorozva kettővel.

Grafikont nem tudom tud-e rajzolni a pulzusról, mert nem használok Flowlinket, így a Polar szoftveres rendszerét sem. De a korábban hallottak, olvasottak és látottak alapján a Garminé nagyon jó. Profi, hogy egy oldalon az edzés minden adatát meg tudod nézni és meg tudod mutatni másoknak. Nálam ez a rész egyáltalán nem volt lényeges, emiatt nem is sokat filóztam rajta, hogy Garmin vagy Polar.

A piros gomb nálam kifejezetten előny, hogy egy kicsit keményebb, mert így nincs véletlen megnyomás. A pánt kényességéről nem tudok nyilatkozni. Szerintem nem az. Én minden használat után langyos vízzel leöblítem, még sosem volt gépben kimosva és tökéletesen működik.

Előzmény: Kosztolányi (757)  
robcsi1979 2011-02-14 02:56:21 | 765
robcsi1979 képe

+d

1ébként kicsilány, grat az összehasonlításhoz! Kacsintás Kíváncsian várom/várjuk a továbbiakban a Garmin Training Center edzéstervezés részészének és a Garmin Connect webes felületének bemutatását, illetve egy összehasonlítást a Garmin Training Center vs. Sporttrack témakörben. Lakat a száján 

Előzmény: robcsi1979 (764)  
robcsi1979 2011-02-14 02:50:28 | 764
robcsi1979 képe

Azért had idézzek 1 "klasszikust" Meglepett

"jujj, na 65-ért egyelőre nem tudom meggyőzni magam h érdemes megvenni. bár nem is reméltem h olcsóbb ennél bárhol :) max. használtan :) azért még még győzködöm magam, talán majd jövőre. :) majd szólok ha lesz kérdésem :D"

Ha valaki kitalálja kitől származik, Monerd2 ad neki egy cuppanósat nyeremény gyanánt! Zavarban vanKacsintás

De hogy ne legyeke ennyire gonosz és hogy valamelyest segíteni is tudjak:

"monerd2 2010-06-21 19:49:31 | 413" - kb 8.oldal innen a "kütyüfórumról" Meglepett

Azért mindenképpen örülök hogy bejött a Garmin!
Rs300+footpod v. GPS. szerintem nem egy kategória az FR305-el. Ár/érték arányban szerintem még mindíg magasan az FR305 a nyerő!

Előzmény: monique (763)  
monique 2011-02-14 00:17:07 | 763
monique képe

még eszembe jutott. mégis van különbség de csak speci helyzetben... ha szoros atlétatrikó van rajtam, akkor a polar jeladója nagyon "lelógott", és véresre dörzsölte a bőrömet de csak órákkal később szerencsére, ha addig magamon hagytam. kétszer is elhülyéskedtem fél napig így, aztán utána már figyeltem :)

minden más esetben mind2 fajta övet teljesen kényelmesnek találtam

Előzmény: monique (762)  
monique 2011-02-14 00:14:45 | 762
monique képe

a pántról: nálam nincs különbség kényelem szempontjából, de ez szubjektív dolog. szóval ebben ne az én véleményemre adj. 
a pulzusmérés teljességgel pontos. egyszer volt rajtam egyszerre a polar és a garmin és ugyanazt mutatták (nem edzés volt, nyugalmi állapotban, de ha nyugalmiban u.az akkor edzésen meg főleg).

ja a gps-ről: 1-2 perc alatt fogja a jelet bekapcsolás után, ha nem mozgatod az órát összevissza.
a 310-es el is tudja menteni a holdak pozícióját, így az még hamarabb is tudja venni a jelet. a 305-ös még nem tudja elmenteni. nekem ez nem hiányzik, mert azt csinálom, hogy kirakom az ablakba amíg öltözöm az edzésre, és mire felöltöztem meg is van a jel. :D

kíváncsi lennék h ez a sirf IV gps miben tud többet. felkeltetted érdeklődésem, utána fogok olvasni :)

Előzmény: korte (761)  
korte 2011-02-13 21:24:56 | 761
korte képe

Szuper lett ez az összehasonlítás, tök jól összefoglaltad!

Nekem is RS200 am van jelenleg kiegészítő nélkül. A Garminnál én főleg a műanyag pánt miatt, és a pulzus pontossága miatt aggódtam (valahol olvastam rossz tapasztalatokat). Itt van egyébként az új modell is a Forerunner 110, ami főleg abban különbözik hogy nem lehet hozzá egyéb kiegészítőket kapcsolni, kerékpáros kiegészítő, nincs virtuális edzőpartner, stb. Nem akarok nagy hülyeséget írni, de mintha valahol olvastam volna hogy ebben már az újabb Sirf IV. -es GPS vevő van. 

Előzmény: monique (759)  
monique 2011-02-13 20:50:56 | 760
monique képe

na ezt a navigációs dolgot még nem próbáltam de egyszer már muszáj lesz. :) a pc-n jó nézegetni a google earth-en az útvonalat néha :))

erről jut eszembe, a 305-ösben levő gps pontosságáról nem írtam még. szóval, 1% pontosság körül szokott lenni a táv, az útvonalban levő kanyarok miatt inkább 1%-kal rövidebb távot mér. ezen felül nagyon konzisztens a cucc, tökmind1 milyen tempóban megyek. erdőben is oké.

ha 400m pályán körözök vele, akkor 10m-rel elméri felfelé a távot (többnek méri), ha a jobb csuklómon van az óra és normál irányba megyek. de ha ellenkező irányba megyek (még mindig jobb csukló), akkor elég pontosan mér. :)

magas épületek között, ha túl szűk az utca, akkor néha rosszul rajzolja a jelet emiatt, de hosszabb távon általában kiegyenlítődnek a hibák. rövid távon nézve, ha ilyen szűk utcákban futok, a lehetséges hiba miatt kevésbé veszem komolyan amit kiír tempónak. az össztáv eléggé rendben szokott lenni így is. de nem szoktam a belvárosban futni gyakran :P

azért részletezem ennyire, mert nekem fontos h megbízhatóan mérje a távot :)

Előzmény: oroby (758)  
monique 2011-02-13 20:40:49 | 759
monique képe

oroby már válaszolt röviden de azért írok neked egy kis reviewet. :)

nekem volt/van polar rs200 és garmin 305 is... előbb volt polar, aztán vettem a garmint. a garmint használom jelenleg.

szerintem mindkét márka nagyon jó márka. a polar a pulzusmérésben számít etalon márkának, a garmin meg a gps dolgokban az etalon. látszik is ez a két órán, szerintem.

ettől függetlenül a garmin is pont ugyanolyan jól méri a pulzust, mint a polar, és szépen ki is rakja grafikonra a pc-n távtól vagy időtől függően. a polarnál nem tudom hogy az rs300 tud-e ilyet, a 200-as nem tudott. ezt stojesz jobban tudja, hogy a 300-as képes-e erre, őt kérdezd ha érdekel. :)

szoftveresen a garmin jött be jobban, mert sokkal több mindent tudok vele csinálni, de persze ne felejtsük el hogy az rs200-hoz nekem nem is volt kiegészítőm. de vhogy profibbnak érzem az egész szoftveres hátteret a garminnál. azért a polar sem rossz :) a garminnál mindenesetre sok jó kis feature van (én pl. autolap-ot imádom), és lehet a PC-n tárolni az edzéseket, és ha akarod lehet turkálni az edzésfileokban mert sima xml formátum. gyakorlatilag text file-ok. ha jól értettem a polarnál csak netre lehet feltölteni és ha nem jelentkezel be akkor egy idő után törölnek mindent??? ezt múltkor olvastam, nem tudom igaz-e.

a polarhoz nem volt sose gps-em se footpodom, de az rs300 footpodjával van 1 kis tapasztalatom, személyesen is. szerintem futótól függ hogy mennyire pontos. van akinek változó a futóstílusa tempótól és tereptől függően, ilyen esetben a footpod nem megbízható. akinek nem olyan változó, annál elég pontosan tud mérni, pl. stojesznél. sajnos az enyém a változó fajta. :)

a textil övet utálom, mert egyrészt karban kell tartani másrészt hamar megdöglik (nekem azért belefért a fél év garanciaidőbe hálistennek). bár állítólag azóta kijavították ezt a hibáját és az újabb verzió már jobb. nemtom hogy amit az ember most vesz a boltban, az már az újabb vagy sem. de a polar szerviz teljesen korrekt, kicserélték nekem az övet 5 perc alatt egy újra. (még 1-2 nap volt a garijából. :D)
sajnos a garminnál is áttértek a 310-es modellnél a textil övre...remélem az már normálisabban meg van csinálva. de a 305-ös még a régi műanyaggal jön.

ja igen, lehet elemet cserélni a garmin övében.

a polarnak (rs200, rs300..) még van az az előnye hogy úszva is lehet vele pulzust mérni, nemcsak azért mert 50m vízálló, hanem mert 5khz-en veszi a jeladótól a jelet az óra. a garmin 2,4ghz-en, amit állítólag kevesebb dolog zavar meg de vízben nem műxik, és én az 5khz-n se tapasztaltam semmi gondot soha. az a fontos hogy kódolt legyen a jel és kész, ez mindkét óránál rendben van.

a garmin csak cseppálló, 30m, esőben lehet vele futni, de nem mernék úszni vele. meg nem is mérné a pulzust úgy.

polarnak még előnye hogy kisebb, de nekem paradox módon előny a garminnál, hogy akkora kijelzője van. tetszik. ez egy szubjektív vélemény :) és még az tetszik, hogy 4, sőt igazából 12 adatot írathatok ki vele. a 4 azért elég nekem alapból :) (de néha használok többet is.) a polar 3-at mutat amiből asszem 2-t tudsz te megváltoztatni.

az rs200-ban nincs ownzone meg ilyenek, így erről nem tudok beszámolni. csak az a fitness mérő van benne, ami vo2max-ot saccol. nekem elmérte felfelé, de lehet h én csináltam rosszul. de az is lehet h tényleg ilyen jó vagyok! :D
maxpulzust is próbált ugyanez a fitness teszt saccolni de azt végképp elrontotta.
összességében, engem nem érdekelnek a polar tesztjei, nem bízom meg bennük, ha lett volna az órában, akkor se használtam volna.

1 dolog ami idegesített a polarban: szerintem nehéz megnyomni azt a piros gombot (a lap gomb). a garminnál ilyen gondom nincs.

még ami idegesít a polarnál h nem egyszerű megoldani a pc-vel a syncet ezeknél az alap modelljeinél mint az rs200 meg rs300. a 200 még csak-csak tud hangon át syncelni a pc-vel, amivel nem volt kedvem foglalkozni, de a 300-hoz vmi baromságot (flowlink a neve asszem) kell külön pénzért megvenni. ha meg nem synceled, akkor 16 edzést tárol és szó nélkül törli a régit ha betelik a memória. persze ki lehet írni kézzel is az edzéseidet belőle. én a 200-assal ezt csináltam :P de azért sokkal kényelmesebb most, hogy a garmin sima usb-s bölcsőn át kommunikál a pc-vel.

ja eddig mind2 óra megbízható volt, de egyiket se használtam évekig egyelőre :) a polart fél évig használtam, kb úgy néz ki mintha új lenne (1-2 karc kijelzőn?). csak persze a mellkasi övet kellett cseréltetni. a garmint is fél éve használom, szintén újnak néz ki. de az óra szíján egy kis repedés megjelent.

mindkettőt megrendelheted külföldről, ez csak természetes.  én ebayen vettem a garmint, a polart meg zergénél.

összefoglalásul nekem a garmin azért jön be mert a szoftver baromi jó és nekem ez fontos. ha valakit ez nem érdekel akkor a polar is teljesen jó és még kisebb is a mérete meg a súlya. ez fontos lehet a maratoni világcsúcs megdöntésekor :)

Előzmény: Kosztolányi (755)  
oroby 2011-02-13 16:55:01 | 758
oroby képe

Én Garmin FR305-öt használok. Vásárlás előtt több vasat tartottam a tűzben de Garmin lett belőle. Szerintem szuper. Ezt használom futáshoz és speed+cadence szenzorral bike-ra is. Eddig semmilyen gondom nem volt vele. HR szenzora pontos, a mellkasi jeladóban az elem cserélhető. A vízállóságról annyit, hogy tekertem már szakadó esőben semmi gond vele, bírja a strapát. Az akku élettartama mekapcsolt GPS mellett 10 óra. Navigációra is használható, rátöltött track-et végig tudsz követni (2,5m-es pontossággal - még a hegyi ösvényeken sem tévedtem el vele bike-al a hegyekben olyan terepen ahol előtte soha nem jártam). Geoláda keresésre is tudod használni. Szerintem ár érték arányban a legjobb választás. Én külföldről rendeltem, semmi gond nem volt a szállítással. Ha vannak kérdéseid szívesen válaszolok. 

Előzmény: Kosztolányi (757)  
Kosztolányi 2011-02-13 16:23:55 | 757
Kosztolányi képe

Most, hogy olvastam soraid, valóban felmerült a két öv közötti különbség kérdése is bennem, s én is a textílt tudtam barátibbanak elképzelni. A footpood kapcsán sok ismeretem nincs, de ha jól tudom, akkor lépésnagyság alapján mér. Ennek kapcsán egyből el is bizonytalanodok, mert úgy érzem, hogy az sosem egyforma, főként, hogy az egyenlőre elég merev izomzatom próbálom hétről-hétre jobban kinyújtani a jobb teljesítmény érdekében. (Remélem nem írtam ezzel nagy hülyeséget Zavarban van)

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy korábban biztos befutó volt nálam a Polár, csak a tipus volt a kérdés, de a honlapok olvasgatása kapcsán meg sokan a Garmin 305-re szavaznak, s itt is szinte mindenki azt dícsérte, ajánlotta korábban. Mostanában telefonra telepített SportyPal Pro-val futok, ami mutad google térképet, szintkülönbséget, elemzi a sebességváltozást, stb. és valahol örülnék, ha a majdani órám is rendelkezne ezzel. Ettől függetlenül magam összességében jobb márkának vélem a Polárt, de van vele kapcsolatban néhány téren hiányérzetem, igaz van több olyan többlet tudása is, amit a másikban nem találok.

De ezektől a dolgoktól nehéz döntést hoznom, ellenben lehet körülnézek én is a polar.fi fórumán, mert az eddig kimaradt.

Előzmény: stojesz (756)  
stojesz 2011-02-13 15:54:11 | 756
stojesz képe

Ha visszaolvastál, akkor biztos találkoztál az én bejegyzéseimmel. Nagyon sokat dilemmáztam én is azon, hogy milyet vegyek. Azt hiszem korábban be is írtam, hogy miképp döntöttem, de 100%, hogy nem azt, amint ami végül választva lett :)

Saját tapasztalatom csak a Polar RS300X-ről van, de nem a GPS-es verzióról, hanem a footpoddal szereltről. A polar.fi oldalon található fórumot böngésztem nagyon sokat és abszolút lebeszéltem magam a G1-ről és rábeszéltem magam a footpodra. 1-2%-on belüli pontosságot ad - kalibrálás nélkül. (Egyetlen problémám van vele, eszi az akksikat, valószínűleg egy cserével ez orvosolva lesz, mert másnál ilyen probléma nem jött elő.)

Sajnos a G1-el nem tudsz Google Maps-re térképet rajzolni a megtett útról (ahogy a footpoddal sem), ellenben a Garminnal tudsz.

Pulzusmérés részről a döntés amiatt esett a Polarra, mert kíváncsi voltam a textilövre. Korábban egy öreg Sigmát használtam és nem szerettem a műanyagpántos övet magamon, ez a textil nagyon kényelmes. Úszás közben is jól méri a pulzust, csak egy kicsit szorosabbra kell venni az övet.

Szóval az én végső döntésem a Polar RS300X sd-re esett. A későbbiekben pedig inkább egy Garmin túranavigációt fogok venni GPS eszköznek. Jóval több funkciót tartalmaz, emiatt másra is használhatom és a hosszú futásoknál elfér a kulacsövön vagy a hátizsákban.

Előzmény: Kosztolányi (755)  
Kosztolányi 2011-02-13 15:32:55 | 755
Kosztolányi képe

Sziasztok!

Tudom, hogy már lerágott csont, s végig is olvastam a korábbi bejegyzéseiteket ezen a fórumon is, de valahogy még sem tudok dönteni abban a kérdésben, hogy melyik pulzusmérős órát vegyem meg?

Magam amatőr sportoló vagyok, fél éve kezdtem el futni, de mivel hosszú távra tervezek e téren (is), ezért úgy döntöttem, hogy szeretnék egy pulzusmérós órát vásárolni. Az eddigi rostán két tipus az, mely nálam átment, az általatok is általában ajánlott Garmin Fr 305, illetve a Polár Rs 300x G1.

Egy két kérdésben még nem látok tisztán:

- a mellkasi jeladó elemét a Garminban is lehet cserélni?
- mennyire vízálló a Garmin?
- a polár "edzettségi szintmérője" mennyire képvisel valós adatot, s mennyire segíti az edzéstervezést?
- bár külföldi honlapokon az aruk hasonló (130-170 USA dollár), de melyiket lehet Mo-ra is megrendelni?
- értem, hogy strapabíróbb, tartósabb a Polár, de mennyit bír egy Garmin?

Remélem nem kérdezek elsőre túl sokat, s mivel nem kis értékről van szó, ezért szeretnék helyes döntést hozni! Szerintetek melyiket érdemesebb megvenni, vagy esetleg egy harmadikat ajánlanátok?

Segítségeteket előre is köszönöm!

stojesz 2010-12-27 12:48:25 | 754
stojesz képe
Á, így már megvan a harmadik tengely :) Gombi: szerintem várd meg a véleményeket az amazon.com-on. Ha ennyire új, könnyen lehetnek benne kiforratlan dolgok.

Előzmény: gombi (753)  
gombi 2010-12-27 08:44:31 | 753
gombi képe

szia

Általában a mozgásérzékelők a lineáris gyorsulást mérik, iránytól függetlenül mérik a sebesség változást egységnyi idő alatt.

A giroszkóp pedig a szöggyorsulást méri, így a sebesség és irány egyidejű mérésére is alkalmas és érzékelheti, hogy milyen távolságra, milyen sebességgel és melyik irányba mozdul el a térben.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gyroscope_wheel_animation.gif

nem vagyok ám ilyen okostojás, csak van netem :)

Hozzászólok

Előzmény: monique (749)  
robcsi1979 2010-12-27 08:42:06 | 752
robcsi1979 képe

Hááááááááát, ha arra gondolok hogy a Sigma Onyx Pro-m (szintén ebben az árkategóriában) hányszor dobta el a jelet (és e miatt hányszor szívtam miatta) a mellkasi érzékelővel, qrvára mind1 mi van benne.

Előzmény: monique (747)  
stojesz 2010-12-26 23:50:43 | 751
stojesz képe

Én a harmadik tengelyre vagyok kíváncsi. Csak a függőlegest és a vízszintest ismerem :)

monique 2010-12-26 20:59:08 | 750
monique képe

mármint a távmérési

monique 2010-12-26 20:58:57 | 749
monique képe

az oké h minden egyben. a mostani órámban is egyben.. :) engem a technológia érdekel, h mi a fene lehet ez? :)

Előzmény: gombi (748)  
gombi 2010-12-26 18:05:08 | 748
gombi képe

klafa kis cucc, minden egyben és nem a csillagos égen kezdtek be az árral...

amazon.com-on $117

Előzmény: monique (747)  
monique 2010-12-26 17:30:06 | 747
monique képe

hát ez érdekes. "Equipped with a 3-axis acceleration sensor for maximum accuracy" ??

Előzmény: gombi (746)  
gombi 2010-12-26 14:57:20 | 746
gombi képe

üdv

láttam egy tök jó kis futó órát a neten Sigma 1209 footpod nélkül is mér távolságot meg sebességet, beleintegráltak mindent a mérnökök a övbe.

http://www.sigmasport.com/en/produkte/pulscomputer/running_computer/rc_1209//?flash=1&punkt=features

a piros ütős választás...

monique 2010-12-23 18:57:37 | 745
monique képe

ez fura, hogy nem látta az rs100. azt gondolnám az rs100 nagyon hasonló az rs200-zal...!

a pm25 öve annyiban visszalépés, hogy nem kódolt. de valóban, az elem cserélhető benne :)

Előzmény: gombi (744)  
gombi 2010-12-23 17:42:50 | 744
gombi képe

szia!

pont ma sikerült egy polar rs100 próbálnom, de azzal sem működött a pm25 öve...

köszi, hogy kipróbáltad akkor ezek szerint tényleg igaz, hogy van rá esély hogy működjenek egymás öveivel

csak azért érdekes ez nekem mert az elemcsere lehetséges a pm25 övben a régi polarban meg nem.

kellemes karácsonyt mindenkinek!

robi.

Előzmény: monique (743)  
monique 2010-12-22 22:56:01 | 743
monique képe

tapasztalatom szerint a polar rs200 tök simán veszi a jeleket a beurer pm25 övéről, fordítva nem próbáltam, ha érdekel megnézhetem :)

ja és mind az rs200, mind a beurer pm25 veszi a jeleket az xfact k960-tól is. de a k960 nem veszi...

Előzmény: gombi (742)  
gombi 2010-12-22 19:29:28 | 742
gombi képe

üdv mindenkinek!

olyan kérdésem lenne, hogy a beurer hrt övek tényleg párosíthatóak a polar órákkal?

tudom ez így elég általános kérdés pontos típus megnevezés nélkül, de hallottam már, hogy némely emberkének sikerült mivel azonos frekvenciát használnak, nekem konkrétan beurer pm25 órám van és polár s210 de ezek nem nagyon ismerik  fel egymás öveit...

köszi

Robi 

monique 2010-12-20 14:56:01 | 741
monique képe

nekem pm55 nem volt, csak pm25. használható és megbízható volt (csak az enyém nem sok mindent tudott, full alap óra).

Előzmény: banyu (740)  
banyu 2010-12-19 21:36:44 | 740
banyu képe

Sziasztok!

Amatőr sportoló vagyok és szeretnék vásárolni egy viszonylag jó minőségű és árban is elfogadható pulzusmérő órát. Nem akarok gagyit, mert szeretnék rendszeres edzéseket és azok feltételeit kialakítani magamnak. Az alapvető koncepció az lenne hogy:

- persze pontos legyen (+/- 1 ütés/perc)
- vízálló (50 m)
- a mért adatokat fel lehessen tölteni PC-re
- árban nagyjából 20ezer körüli
- a mindennapokban is viselhtő legyen

Ami nekem nagyon megtetszett, az a Beurer PM 55-ös óra, ez minden kritériumnak megfelelne. Mivel semmi véleményt nem találtam se a gyártóról, se az óráról magáról, az egyetlen kérdés az hogy ez a márka mennyire megbízható?
Ti ismeritek ezt a gyártót?
Mi a vélményetek róla?

Link az órához: http://gyogybolt.eu/spd/288575/Power_Pulzusmero_ora_BEURER_PM_55

Bozót 2010-12-10 21:32:01 | 739
Bozót képe

Gőzöm sincs, talán van valami csarnok....

Ez a verseny a finneknél volt.

Előzmény: monique (738)