Remélem, legalább olyan jó fazon lesz, mint a lányom, mindjárt 2éves fia.
Sajnos, nem fogom olyan sürün látni, mint az elsö unokát, mert 50km-re laknak tölünk. Fiam megígérte, hogy sokat fog vele magyarul beszélni, mert furcsa lenne a német az unokáimmal.
Pesti oldalon is szépen végig lehet futni a Lánchídtól az Árpád hídig, ahol végetér a rakpart a Dráva utcánál, ott nyugodtan át lehet futni a lakótelepen.
merre szoktatok futni a belvárosban (Pesten?). Lehet a rakparton futni (Szabadság hídtól pl. a Margitszigetig?) vagy jobb villamossal kimenni és a szigeten körözni?
Előre köszi a tippeket! Jövő hétvégen arra futkározom, eddig csak a szigeten futottam 5 évvel ezelött :).
Ha az aszalt gyümit meg tudod enni akkor akármit :P ....Egyébként nem rossz, de tényleg rágni kell és van akinél gyomorpanaszokat okoz. Sajnos csak tapasztalás útján tudhatod meg, hogy neked mi a jó :-)
Amint vége lesz ennek a napok óta tartó fuldoklásszerű köhögésnek, és újra tudok futni, próbálgatni fogom.
Most télen próbálkoztam aszalt gyümölccsel, nem könnyű megrágni, és lenyelni menet közben, viszont az pl. elég jó hatásfokkal segített át a nehézségeken. Tényleg ki kell tapasztalni!
Persze, ezért nem fontos előtte enni, elég pótolni közben. Erre írtam, hogy ha csak edzés akkor még kevésbé fontos a pótlás, hiszen nem kell se hajrázni, se hasonló, belefér egy kis szándékos raktárürítés :-)
Simán lehet csak folyadékkal pótolni, pláne ilyen relatíve rövidebb távon. Magadnak is bekeverhetsz egy limonádét csipet sóval, majdnem ugyanazt a hatást adja mint az izo....Ha kicsit profibbat akarsz, vehetsz maltodextrint és bekevered olyan sűrűre ahogy a gyomrod legjobban tolerálja. Én még a maratonra is cikinek éreztem elvinni a gélt, de szerintem nem néz ki senki, ez csak az én hülyeségem :P Talánazért érdemes lehet kísérletezni, hogy mikor-hogyan jön ez a gyengeségérzet. Lehet valóban vércukor esés, talán érdemes próbálgatni, hogy a futást megelőző utolsó étkezésed lassan felszívódó ch-t tartalmazzon...
Mondjuk itt nem látom a különbséget, hiszen ha kora hajnali rajt van, az elég hosszú futás és ott sem maxon tolod, gondolom...
Viszont nagyon rossz érzés, ha gyengeséget érzek futás közben, de a gyomrom nem szuperál, és csak folyékonyat bírok lenyomni. Ezért kérdeztem a gélt, bár a félmarcsira talán túlzás, nem? Maratonra szoktátok, az meg nekem odébb van! :)
Valamelyest függ, de azért a glikogénraktárak ritkán vannak totál kiürülve :) Azért mondják, hogy 3 óra teljen el legalább, hogy már ne a gyomnrodban legyen a kaja, mert 1.,aránytalanul sok energiát igényel az emésztés, 2., a futás közben lelassul az emésztés, vagy legalábbis romlik a hatásfoka, ami gyomorpanaszokhoz vezethet. Legjobb éhgyomorra, ezt régen nem hittem el, de most már belátom és tapasztalom. Oli szokta aztis mondani, hogy kora reggeli rajt esetén ( ha hosszú távról van szó) inkább aludjunk annyival tovább és ne a kajával töltsük az időt. A versenyen viszont akkor hamar el lehet kezdeni a pótlást. Edzésnél még kevésbé lényeges, hiszen ritka kivételtől eltekintve, úgyse maxon toljuk.
Azért attól is függ, hogy futás előtt mennyivel ettél utoljára, nem? Nekem pulzuskontrollhoz Oli azt mondta, fussak éhgyomorral, de ha ez nem megy, teljen el kb 3 óra az utolsó étkezés óta. (gondolom,hogy az oxigén ne a gyomromban, ill. ne az emésztéssel legyen elfoglalva).
Szóval, ha én így indulok, akkor 1 óra futás után már igencsak kezdem gyengének érezni magam, de kb 80 percnél már tutira kell pár korty valami.
moderál - Jó lenne ha rákattint az ember, akkor megkérdezné biztosan ezt akarom-e??? Pont a válasz gomb mellett van :(
mjoci, hasznos a válasz, köszi !!!! Én nem hiszem hogy tudnék sokat futni mondjuk gél nélkül... szerintem az hasznosul, bennem nincs annyi km és rutin, mint benned :) A ca-mg-t most kezdtem el, napi egy. Milyen komplexet eszel ?
Nem vagyok én tudós :P A Ca/Mg megoldható együtt, kapható is ilyen készítmény, viszont a Mg és a vas nem szereti egymást. (terhességnél fontos tudni, mert sokan szednek mind2-t)
Jó téma! Saját tapasztalat alapján egyre kevesebbet kajálok futás közben. Max egy kis szárított gyümölcsöt(banán, sbarack) azt is 30km felett. A só, a tavalyi jótifuti óta tudom, hogy nagy távon, nagy melegben fontos.
25 kiliig, hacsak nincs brutál hőség, inni sem kell, nemhogy enni.
Joci, a reggeli 2 tablettád asszem akadályozza egymást a felszívódásban ha jól tudom, de Bozót biztos megerősít, vagy cáfol:) Tudományosan alátámasztva.
40 kilinél rövidebb futások közben nem szoktam semmit szedni, mert az a tapasztalatom, hogy az már nem tud rendesen hasznosulni. Én inkább arra ügyelek, hogy napi szinten fel legyenek töltve az ásványianyag raktárak. Minden reggel magnézium és kalcium tablettával inditom a napot, ha nagy az igénybevétel akkor napközben is, este pedig komplex ásványianyag tablettával fejezem be. Hosszú futásoknál így van alap a közben beszedetteknek meg van lehetőségük hasznosulni. Sótablettát melegebb időben használok hosszabb futásoknál. Penco kapszulák, a Spuriban kapható, elég drága, de a neten olcsóbban is rendelhető.
De jó :D Kimoderáltam magam :) Azt hittem hozzátudok még írni.
Szóval szoktam géleket, szeleteket tesztelni, nekem nincs gondom vele, csak annyi, amit Bozót is ír, hogy brutál drágák. Amúgy meg finomak. Szerintem csirkepörit is tudnék menet közben enni :D A gélek a legjobbak, a gumibogyót sokáig kell rágni, de absz. jó. A szeletekből is több féle van, van amelyik frutti szerű, az is szájbantartós, meg vannak müzliszerűek is, az meg puffaszt, de jó.
gél téma: nekem nem kellett szokni, de gondolom mázlim volt csak. eddig 1 futáson próbáltam, tavaly 30km hosszúfutáson, 10km-től 5km-enként toltam a gélt, anélkül is ment volna a futás, tesztnek volt h majd a versenyen is jó lesz-e a kajálás :)
Másoknak is vannak ilyen gondjai, bár hogy futás után is ilyen sokáig az azért furcsa. De biztosan lehet ezt is szokni.
Hosszú futásokon megpróbálkozhatsz a géllel, azt tuti könnyű lenyelni és gyorsan felszívódik. Az ízük elég vad, de kibírható :-) Van néhány extra drága változat ami még finom is. Amúgy ez a gondom velük, hogy brutál drágák.
Sőt, amikor a maraton váltót futottam Zénókával és Forgival és kiszenvedtem a 20 kilit, utána estig csak majdnem üres levest bírtam enni, vagy vizet inni. Egyszerűen a szilárd táplálék nem ment le. Mintha felrázódott volna a gyomrom. Ugyanezt az érzést tapasztalom 12 kili felett.
ugyanmáááá, hatalmas a mozgás-repertoárod, valamit biztos mindjárt kitalálsz :-)))
Előzmény: RunKa (42696)