Edzés sík terepen hegyi versenyekre
Létrehozta: Svalbard | 2009-01-24 17:39:01-kor
Ciao!Azért nyitottam ezt a topicot,mert könnyen lehet,hogy hamarosan már Hollandiában fogok szaladgálni,ami sajnos nem a hegy-völgyeiről híres.:)Az lenne a kérdésem,hogy sík terepen milyen lehetőségek vannak a futóedzésekre?Ha valaki csak síkon edz és elindul egy hegyi versenyen,akkor az nagyban csökkenti az esélyeit a hegyekben edző futókkal szemben?A homokban való edzésre,lépcsőzésre,stb...már gondoltam,de vajon ezek elég hatékony felkészülést jelentenek?Annyit szeretnék még kérdezni,hogy a síkon edző futók a hegyekben készülőkkel szemben jelentős hátrányban indulnak egy bármilyen versenyen hasonló edzésmunka mellett?Ha tudtok,légyszíves segítsetek ez ügyben,bármilyen jó tanács rengeteget segítene!Előre is köszönöm.:)
De,ha tényleg kikerülök,és megtehetem esetleg egy idő múlva,akkor ezek mellett még lehet,hogy átugrok 1-2hétvégére mondjuk az Ardennekbe gyakorolni.:)
Főleg terepfutó versenyekre gondolok.Ráadásul pont a lejtőn való futás a fő "fegyverem",legyen az bármilyen extrém vagy veszélyes.:)De gondolom,elvileg lehetne az ilyesmit is gyakorolni a lépcsőkön,dombokon,stb...Mindenesetre köszönöm a segítséget,ezzel is többet tudok,ami rendkívül fontos lehet majd,ha össze akarok hozni valamit.:)
Nagy kérdés, hogy terepfutó versenyre, vagy országúti versenyre gondolsz?
A hegyi-, terepfutó versenyekhez szükséges mozgáskoordinációt, terepmozgást, rutint, esetenként bátorságot (pl. hihetetlen sokat lehet veszíteni egy bátortalan, rutintalan leereszkedéssel egy meredekebb lejtőn - amihez látszólag pedig nem kell különösebb erőnlét sem...), szóval ezeket igazán gyakorolni csak ilyen terepeken lehet, síkon nem.
Az országúti versenyek esetében könnyebb a dolog, a megfelelő izomcsoportok erősítésével pótolható a dolog. Súlyzós kondicionáló edzések, lépcsőzések, guggolások, vádlierősítés... És persze megfelelő edzettségi állapot elérése, ami síkon is lehetséges.
Alapgyakorlat a lépcsőzés, bármilyen emeletes ház megteszi. Egy lábas szökdelések, fel és lefelé is, lendületes felfutások, leereszkedések...
Kicsit monotonabb, de kitűnően lehet közben ismerkedni a lakókkal. :)
A hegyi-, terepfutó versenyekhez szükséges mozgáskoordinációt, terepmozgást, rutint, esetenként bátorságot (pl. hihetetlen sokat lehet veszíteni egy bátortalan, rutintalan leereszkedéssel egy meredekebb lejtőn - amihez látszólag pedig nem kell különösebb erőnlét sem...), szóval ezeket igazán gyakorolni csak ilyen terepeken lehet, síkon nem.
Az országúti versenyek esetében könnyebb a dolog, a megfelelő izomcsoportok erősítésével pótolható a dolog. Súlyzós kondicionáló edzések, lépcsőzések, guggolások, vádlierősítés... És persze megfelelő edzettségi állapot elérése, ami síkon is lehetséges.
Alapgyakorlat a lépcsőzés, bármilyen emeletes ház megteszi. Egy lábas szökdelések, fel és lefelé is, lendületes felfutások, leereszkedések...
Kicsit monotonabb, de kitűnően lehet közben ismerkedni a lakókkal. :)
igazán nincs mit. azt elfelejtettem odaírni, hogy azért max egy egy héten, mert nagyon utálom. lehetne egyébként akár kettő vagy három is. keress egy motocross pályát. az szórakoztató.
Előzmény: Svalbard (2)
Előzmény: Svalbard (2)
Köszönöm szépen a jótanácsot!Ha kijutok,lesz min agyalnom egy ideig,az biztos.:D
Hegyi versenyen egyértelmű a hátrány, sík versenyen nem feltétlenül, bár ahhoz is sokat segíthet, ha van az edzések közt emelkedős/lejtős terep is. Én itt Szegeden kb úgy vagyok ellátva hegyekkel, mint te leszel Hollandiában. A töltésen szoktam föl-le, föl-le, a töltésre merőlegesen Egy héten maximum egyszer. Kb 4-5ször oda-vissza jó lendületesen, aztán kis pihi (kb fél perc nagyon laza futás), aztán megint 4-5 föl-le, és így tovább valahányszor. Kissé unalmas, de megéri. Meg egy másik útvonalon vannak lépcsők, azokat is be szoktam iktatni. Szerintem ha találsz olyan helyeket, ahol ilyesmiket lehet, akkor ha kiegyenlített erőviszonyok még nem is lesznek a hegylakókkal, de majdnem.