egészség
Létrehozta: sandorbogyo | 2006-11-22 10:06:13-kor
egészséges-e a versenysport? - lehet-e ironman távot teljesíteni tökmagon? - igaz-e hogy a szauna erősíti az immunrendszert? - hogyan fussunk, ha már szertefoszlottak az inszalagjaink?
Nos ilyesmi és hasonló témákban lehet kérdezősködni és vitázni. Remélem van egy pár igazi avatott vagy bábáskodó szakember is közöttünk.
Hello Potika!
Azt hiszem, pontosabban megfogalmaztad ugyanazt a tünetet, mint ami nekem is van "a bal lábam mintha szét akarna esni".
Boldog karácsonyt mindenkinek!
Sziasztok!
Probálom én is keresni az okát de egyelőre nem találom. Szerintem lehet, hogy a cipő a hibás. Az orvost megnézem minden bizonnyal. Az aszfaltot nem szeretem, ott csak nagyon ritkán futok, ha a sártól már a füvön sem tudok futni.
Tehát mindig csak a földön, gáton egyéb helyen futok.
Az biztos, hogy most pár hetet pihizek, úszok+ szaunázok és majd meglátjuk.
Köszi a tanácsot.
Mindenkinek kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok.
Üdv potika
Előzmény: sandorbogyo (30)
Szerintem próbálj pihenni pár napot vagy hetet. Esetleg menj el úszni (csak ne békázz a lábaddal).
Ha ezek után sincs változás és az orvoslátogatást még korainak tartod, akkor próbáld sportmasszőrrel lazíttatni a dolgokat (semmi keleti masszázs, ehhe).
Mindezt azért írom, mert mindegyikünk utál orvoshoz menni, de természetesen az a legokosabb ha elmész szépen és megvizsgáltatod magad.
A fájdalom oka tényleg nagyon sok lehet, emiatt nem szabad elmarháskodni és csak a tüneteket kezelni. Én emiatt 6 éve nem futhatok és a bringázást is csak nyanyás tempóban vágom.
És kerűld az aszfaltot !!!!
Szia!
Bár óvakodom attól, hogy távgyógyítót játszak... :)
Ez a sérülés - így olvasva - inkább valamilyen ínszalag problémára, gyulladásra hasonlít. (Ellazított állapotban húzd végig az ujjadat a térd oldalán, kis szerencsével magad is megtalálhatod azt az ínt (ínhüvelyt?) amely a fájdalmat okozhatja.)
Ha nincs sportoló orvos ismerősöd, akinek megmutathatnád, próbáld meg Burofix-el borogatni, pihentetni - és keresd meg a sérülés okát.
Ez lehet valamilyen statikai probléma - pronálás / szupinálás - vagy csupán egy elöregedett cipő is - meg még vagy ezer dolog... :)
Ne keseredj el, rendbejön. (Majd írd meg, hogyan... )
Előzmény: potika (28)
Szia Szilárd!
Nem Pen írta, hanem én (potika) csak ő átmásolta a jó helyre, mert én nem oda írtam a kérésemet.
Az a baj ha megrázom mindkét lábam (külön - külön) akkor a jobbb mükxi a ball mintha szét akarna hullani. A lábam térdtől lefele mintha egy kicsit fáziskésésben lenne. Ha lépcsőn megyek fellfelé akkor van baj amikor a testsúly ránehezedik a ballábamra. Lefele egy kicsit jobb a helyzet.
De éjszaka is fájt amikor mozgattam vagy helyett változtattam, (tudom aludjak nyugodtan).
A fájdalom központja pontosan a ball lábon a térd közepén, de oldalt van.
Remélem csak egy húzódás és nem valami komoly.
Köszke a válaszod.
üdv potika (Nyári Péter)
Hello Pen!
Próbáld ki, hogy ha rázod a bal lábadat, akkor nem érzed-e úgy, mintha nem jól illeszkedne a combcsontod, meg a sípcsontod! Hasonlítsd össze a jobbal.
Azért mondom, mert én mindig ezt éreztem, és augusztusban nekem is kb. ott elkezdett fájni a térdem ahol neked. A második iyen futás után már a következő nap csak sántítva tudtam menni és azóta sem futok, mert mindig elkezd fájni. Már voltam 4-szer orvosnál és jelenleg a 4. gyógyszert szedem
Ha neked is hasonló a térded, akkor szerintem keress meg egy orvost, nehogy komolyabb baj legyen.
Sziasztok!
Idemásolom potika üzenetét az üzenőfalról. Légyszi, aki tud, segítsen neki!
pen
-- --- --- --- --
"Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, hátha járt már más is így mint én. Ma volt a második olyan futásom amikor elkezdett 5 km-nél fájni a ball lábam. A térd alat a sípcsont és a térd alja találkozásánál. De annyira hogy a 10-et le se tudtam futni csak 8-9 lett belölle kis gyaloglással. Két éve futok rendszeresen általában hetente 3-4 alkalommal alkalmanként 5 km-t. az utóbbi 3 hónapban volt amikor egy héten úgy futottam, hogy H.SZ.P./alk. 10km. ekkor sem volt semmi sose. A 10az rendszeres volt hetente legalább 1 alkalommal. Ma és ezel?tt egy hete. A fájdalom 4-5 napig tartott és utánna teljesen elmult. Na ez van csak egy kicsit nagyon idegesít fizikailag nem is fáradtam el csak a lábam fájt nagyon.
Mi lehet a gond. A ruházat is meleg cicanaci, rajta futónaci. a bemelegítés is megvolt el?tte.
Aki tud segítsen el?re is köszönö.
Sziasztok mindenkinek további szép napot.
üdv potika
-- -- -- -- -- --
Előzmény: Szilárd (24)
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy az ironmannek vagy csak a maratonnak nem lehet-e egészségkárosító hatása is.
Köszi!
Előzmény: eftomi (20)
Előzmény: oleandro (21)
Köszi a tanácsokat, futás, lecspolás abszolválva, no problem.
Eftomi, sztem mindenképpen egyéni futóstílus kell hozzá..)
Evita: olyan rég volt, már nem is emlékszem, de mintha bioszból fel lettem volna mentve...)
Amúgy 2 ájult egy fél osztályban nem rossz arány. Emlékszem, anno a seregben + eltávért mindenki akart vért adni, de néhányan még a nagy melákok közül is kinyúltak. Amúgy lehet 18 alatt is?
2. Más:Szerintetek lehet-e agyrázkódást kapni a futástól?
Üdv.: Tomi
Előzmény: oleandro (18)
Előzmény: oleandro (16)
Előzmény: oleandro (14)
Sziasztok!
Holnap délelőttre tervezek egy kiadós futást (úgy félmaraton), utána pedig délutánra egy kis véradást. Meg tudná valaki szakérteni, hogy ez így OK-e? És még azt is kérdezném, hogy véradás után kell-e szüneteltetni a futást 1-2 napig vagy nem?
Előre is kösz
Achilles: Az én achillesemet (klasszikus túlerőltetés/túledzés) sok évnyi nyűglődés után idén sikerült megjavítani. 3 hónap teljes pihi, 10 ultrahangos kezelés, otthon esti tornáztatás és jegelés, valamint ez a kenőcs (klikk a képre!) kellett hozzá. Mióta újra futokvele, nagyon odafigyelek, hogy ne hagyjam ki a javasolt bemelegítést és levezetést (5-10 perc lendületes séta).
Előzmény: evita (8)
Nekem sincsnek túl, jó tapasztalataim a szaunával. Az a gondom, hogy sokszor túlfűtött és szaunagórék űlnek benn akiknek az a lényeg, hogy 1000fokon működjön a gépezet. Én meg nem azért megyek oda, hogy csirkét kopasszak. Azon a hőmérsékleten meg úgy érzem, hogy robbanok.
Mit csináljak? vegyek egyet magamnak otthonra, az űlői úton?
Előzmény: Milanthis (4)
Én eddig még csak egyszer próbáltam a szaunát még jó pár évvel ezelőtt, de nem is fogom többször. Csak arra emlékszem hogy úszás után gondoltam a többiekkel tartok a szaunába, még úgysem próbáltam. Kinyílt a szauna ajtaja, megcsapott a forró gőz, abban a pillanatban ki is ütött, még jó hogy volt annyi erőm hogy kiforduljak az ajtón. Azóta is hiányzik az a pár másodperc az életemből. A fűrdőszobában sem bírom sokáig ha nagyon bepárásodik a levegő, szóval én azon kevesek közé tartozom akik nem rajonganak a szaunáért. De ez ne tántorítson el senkit, ettől függetlenül én is csak jókat hallottam róla. :)
Előzmény: sandorbogyo (2)
A szauna méregtelenít és erősíti az immunrendszert, felgyorsítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.
Gyakorlatilag egy mesterségesen lázas állapotot hoz létre, amelyben az egész test vérellátása megnő.
Sportolók számára előnyös hatása, hogy a sóháztartásuk hozzászokik a rendkívüli stresszhez, így a sport következtében beinduló izzadás során majd kevesebb ásványi sót veszít.
Viszont az általános hiedelemmel ellentétben nem fogyaszt... :)
Hogy mikor, mennyit?
Szerintem mértékkel, fokozatosan hozzászoktatva magad. :)
(A címben feltüntetett kérdés "lehet-e ironman távot teljesíteni tökmagon" prejudikáló. Ennél sokkal nagyobb teljesítményekre is képes az ember - koksz nélkül is.)
De várom én is a többiek gondolatait. :)
Előzmény: sandorbogyo (2)
Engem pont az egyik témameghatározó kérdés érdekel lejobban
A szauna.
Mikor mennyit - lehet v. szabad, mire jó, mire nem.
d.
Szia Szilárd!
A dokit mindenképpem fel fogom keresni csak az a baj, hogy most a mindenki telel, üdül, pihen csak nem dolgozik és bár jövőre elmegyek de félek, hogy addigara már nem fog fájni a lábam. na majd meglátjuk mit mond majd jelentkezem. szia szia.
Üdv potika
Előzmény: Szilárd (33)