Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 55 792 273 km-t sportoltatok

egészség

Létrehozta: sandorbogyo  |  2006-11-22 10:06:13-kor

egészséges-e a versenysport? - lehet-e ironman távot teljesíteni tökmagon? - igaz-e hogy a szauna erősíti az immunrendszert? - hogyan fussunk, ha már szertefoszlottak az inszalagjaink?

Nos ilyesmi és hasonló témákban lehet kérdezősködni és vitázni. Remélem van egy pár igazi avatott vagy bábáskodó szakember is közöttünk. 

potika 2006-12-24 08:29:32 | 34
potika képe

Szia Szilárd!

A dokit mindenképpem fel fogom keresni csak az a baj, hogy most a mindenki telel, üdül, pihen csak nem dolgozik és bár jövőre elmegyek de félek, hogy addigara már nem fog fájni a lábam. na majd meglátjuk mit mond majd jelentkezem. szia szia.

Üdv potika 

Előzmény: Szilárd (33)  
Szilárd 2006-12-22 15:02:54 | 33
Szilárd képe
Ja, az orvost mindenképpen keresd fel!  
Szilárd 2006-12-22 15:00:10 | 32
Szilárd képe

Hello Potika!

Azt hiszem, pontosabban megfogalmaztad ugyanazt a tünetet, mint ami nekem is van "a bal lábam mintha szét akarna esni".

Boldog karácsonyt mindenkinek!

potika 2006-12-21 22:25:33 | 31
potika képe

Sziasztok!

Probálom én is keresni az okát de egyelőre nem találom. Szerintem lehet, hogy a cipő a hibás. Az orvost megnézem minden bizonnyal. Az aszfaltot nem szeretem, ott csak nagyon ritkán futok, ha a sártól már a füvön sem tudok futni.

Tehát mindig csak a földön, gáton egyéb helyen futok.

Az biztos, hogy most pár hetet pihizek, úszok+ szaunázok és majd meglátjuk.

Köszi a tanácsot.

Mindenkinek kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok.

Üdv potika 

Előzmény: sandorbogyo (30)  
sandorbogyo 2006-12-21 19:15:38 | 30
sandorbogyo képe

Szerintem próbálj pihenni pár napot vagy hetet. Esetleg menj el úszni (csak ne békázz a lábaddal).
Ha ezek után sincs változás és az orvoslátogatást még korainak tartod, akkor próbáld sportmasszőrrel lazíttatni a dolgokat (semmi keleti masszázs, ehhe).

Mindezt azért írom, mert mindegyikünk utál orvoshoz menni, de természetesen az a legokosabb ha elmész szépen és megvizsgáltatod magad.

A fájdalom oka tényleg nagyon sok lehet, emiatt nem szabad elmarháskodni és csak a tüneteket kezelni. Én emiatt 6 éve nem futhatok és a bringázást is csak nyanyás tempóban vágom.

És kerűld az aszfaltot !!!! 

torolt_685 2006-12-21 08:44:20 | 29
torolt_685 képe

Szia!

Bár óvakodom attól, hogy távgyógyítót játszak... :)
Ez a sérülés - így olvasva - inkább valamilyen ínszalag problémára, gyulladásra hasonlít. (Ellazított állapotban húzd végig az ujjadat a térd oldalán, kis szerencsével magad is megtalálhatod azt az ínt (ínhüvelyt?) amely a fájdalmat okozhatja.)
Ha nincs sportoló orvos ismerősöd, akinek megmutathatnád, próbáld meg Burofix-el borogatni, pihentetni - és keresd meg a sérülés okát.
Ez lehet valamilyen statikai probléma - pronálás / szupinálás - vagy csupán egy elöregedett cipő is -  meg még vagy ezer dolog...  :)

Ne keseredj el, rendbejön. (Majd írd meg, hogyan... ) 

Előzmény: potika (28)  
potika 2006-12-21 07:51:31 | 28
potika képe

Szia Szilárd!

Nem Pen írta, hanem én (potika) csak ő átmásolta a jó helyre, mert én nem oda írtam a kérésemet.

Az a baj ha megrázom mindkét lábam (külön - külön) akkor a jobbb mükxi a ball mintha szét akarna hullani. A lábam térdtől lefele mintha egy kicsit fáziskésésben lenne. Ha lépcsőn megyek fellfelé akkor van baj amikor a testsúly ránehezedik a ballábamra. Lefele egy kicsit jobb a helyzet.

De éjszaka is fájt amikor mozgattam vagy helyett változtattam, (tudom aludjak nyugodtan).

A fájdalom központja pontosan a ball lábon a térd közepén, de oldalt van.

Remélem csak egy húzódás és nem valami komoly.

Köszke a válaszod.

üdv potika (Nyári Péter) 

Szilárd 2006-12-20 15:32:52 | 27
Szilárd képe

Hello Pen!

Próbáld ki, hogy ha rázod a bal lábadat, akkor nem érzed-e úgy, mintha nem jól illeszkedne a combcsontod, meg a sípcsontod! Hasonlítsd össze a jobbal.

Azért mondom, mert én mindig ezt éreztem, és augusztusban nekem is kb. ott elkezdett fájni a térdem ahol neked. A második iyen futás után már a következő nap csak sántítva tudtam menni és azóta sem futok, mert mindig elkezd fájni. Már voltam 4-szer orvosnál és jelenleg a 4. gyógyszert szedem Frown

Ha neked is hasonló a térded, akkor szerintem keress meg egy orvost, nehogy komolyabb baj legyen.

pen 2006-12-20 15:20:38 | 26
pen képe

Sziasztok!

Idemásolom potika üzenetét az üzenőfalról. Légyszi, aki tud, segítsen neki!
pen

-- --- --- --- --

"Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, hátha járt már más is így mint én. Ma volt a második olyan futásom amikor elkezdett 5 km-nél fájni a ball lábam. A térd alat a sípcsont és a térd alja találkozásánál. De annyira hogy a 10-et le se tudtam futni csak 8-9 lett belölle kis gyaloglással. Két éve futok rendszeresen általában hetente 3-4 alkalommal alkalmanként 5 km-t. az utóbbi 3 hónapban volt amikor egy héten úgy futottam, hogy H.SZ.P./alk. 10km. ekkor sem volt semmi sose. A 10az rendszeres volt hetente legalább 1 alkalommal. Ma és ezel?tt egy hete. A fájdalom 4-5 napig tartott és utánna teljesen elmult. Na ez van csak egy kicsit nagyon idegesít fizikailag nem is fáradtam el csak a lábam fájt nagyon.

Mi lehet a gond. A ruházat is meleg cicanaci, rajta futónaci. a bemelegítés is megvolt el?tte.

Aki tud segítsen el?re is köszönö.

Sziasztok mindenkinek további szép napot.

üdv potika 

-- -- -- -- -- --

sepi 2006-12-20 12:55:53 | 25
sepi képe
Alapos felkészülés után egy maraton semmiképpen nem károsítja a szervezetet szerintem. Az izületeket nyilván jobban megterheli, ezért fontos a fokozatosság. Ironmanről megoszlanak a vélemények. Szerintem külön kell kezelni az élsportot és a szabadidő sportot. Szabadidősportban az ironmant is meg lehet csinálni komolyabb kérosodás nélkül. Az élsportról, hát arról nem tudok nyilatkozni, de majd a többiekSmile

Előzmény: Szilárd (24)  
Szilárd 2006-12-20 12:12:46 | 24
Szilárd képe

Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy az ironmannek vagy csak a maratonnak nem lehet-e egészségkárosító hatása is.

Köszi!

pen 2006-12-14 03:32:09 | 23
pen képe
Agyárzkódást azért nem lehet kapni, de a rázkódás elég erős, ez különösen fogorvosi kezelést követő vagy másnaposan elkövetett futások alkalmával tapasztalható. Brrr..

Előzmény: eftomi (20)  
evita 2006-12-04 17:36:06 | 22
evita képe
Nem lehet, ők 12. osztályosok,és egy ötös lett beígérve nekik, de nagyon lelkesek voltak. A másik oszt-ból öten mentek, nekik semmi bajuk nem lett. Hátha egy-kettő rákap- és legalább nincs gond évvégén. Az érettségizők meg úgyis megtanulják- vagy nem?

Előzmény: oleandro (21)  
oleandro 2006-12-04 16:56:33 | 21
oleandro képe

Köszi a tanácsokat, futás, lecspolás abszolválva, no problem.

Eftomi, sztem mindenképpen egyéni futóstílus kell hozzá..)

Evita: olyan rég volt, már nem is emlékszem, de mintha bioszból fel lettem volna mentve...)

Amúgy 2 ájult egy fél osztályban nem rossz arány. Emlékszem, anno a seregben + eltávért mindenki akart  vért adni, de néhányan még a nagy melákok közül is kinyúltak. Amúgy lehet 18 alatt is?

eftomi 2006-12-04 15:49:27 | 20
eftomi képe
1. Szerintem is várj a tested igénybevétele és a véradás közt legalább egy napot. (Ha teheted!)
2. Más:Szerintetek lehet-e agyrázkódást kapni a futástól?

Üdv.: Tomi  
evita 2006-12-04 08:31:41 | 19
evita képe
Folsza! A diákjaim pénteken voltak első véradók, tesióra után mentek. Ketten biza rosszul lettek. De szombaton már kavartak a Mátrában (Ágasvár, Szamárkő) gond nélkül. Tehát a délelőtti futást meggondolnám, de legalábbis sokat pihennék, innék(!) és ennék utána. A másnapi edzés már nem gáz. Sajna, bioszötös Neked nem jár érte.

Előzmény: oleandro (18)  
oleandro 2006-12-03 23:03:52 | 18
oleandro képe
Köszi. Majd tanulmányozom. És remélem sor nem nagyon lesz.

atom 2006-12-03 22:53:07 | 17
atom képe
Szia folsza, csak akkor állj be a sorba a véradáshoz, ha a vizeleted már normális (világossárga) színû! Ha kiszáradva adsz vért, az kellemetlen is (lassan jön le) és veszélyes is (dupla folyadékveszteség). Na és persze utána is pótolni kell a leadott folyadékot! Szóval frissítés és frissítés!

Előzmény: oleandro (16)  
oleandro 2006-12-03 19:23:37 | 16
oleandro képe
Köszi a megerősítést. És fordítva sincs gond: tehát azután, hogy jól kihajtja magát az ember, leszívhatják a vérét?

torolt_685 2006-12-03 18:28:54 | 15
torolt_685 képe
Szerintem nyugodtan futhatsz a véradás utáni nap - ha el tudod fogadni, hogy ugyanakkora pulzus mellett lassabb leszel... :)

Előzmény: oleandro (14)  
oleandro 2006-12-03 18:16:02 | 14
oleandro képe

Sziasztok!

Holnap délelőttre tervezek egy kiadós futást (úgy félmaraton), utána pedig délutánra egy kis véradást. Meg tudná valaki szakérteni, hogy ez így OK-e? És még azt is kérdezném, hogy véradás után kell-e szüneteltetni a futást 1-2 napig vagy nem?

Előre is kösz 

pen 2006-11-27 15:18:15 | 13
pen képe
sandorbogyo 2006-11-27 10:36:28 | 12
sandorbogyo képe
és zakka mikor árulja el a csodakréméne a nevét?

Előzmény: zakka (10)  
pen 2006-11-25 20:55:08 | 11
pen képe

traumeel kenőcsAchilles: Az én achillesemet (klasszikus túlerőltetés/túledzés) sok évnyi nyűglődés után idén sikerült megjavítani. 3 hónap teljes pihi, 10 ultrahangos kezelés, otthon esti tornáztatás és jegelés, valamint ez a kenőcs (klikk a képre!) kellett hozzá. Mióta újra futokvele, nagyon odafigyelek, hogy ne hagyjam ki a javasolt bemelegítést és levezetést (5-10 perc lendületes séta).

zakka 2006-11-25 18:16:08 | 10
zakka képe
Az ironman - tökmag párosításnak nálam van valami alapja: hosszabb távokon a gyomromra kell a legjobban figyelnem, így minimálkaján mentem végig egy ironmanon és 12 órás úszáson is. Mindenkinek meg kell találnia, mit bír a gyomra... ha tökmag, hát tökmag. :-)  
sepi 2006-11-25 11:03:54 | 9
sepi képe
Hát ez gyógytornászt, vagy orvost igényel. Pennél bejött valamilyen ultrahangos kezelés meg a gyógytorna, de ezt majd Ő elmeséli.

Előzmény: evita (8)  
evita 2006-11-23 12:08:33 | 8
evita képe
Talán nem teljesen idetartozik, de könyörgöm, mit csináljon a férjem a féléve húzódó Achilles-ín gyulladásával? Tippeket kérek! Előtte Kinizsi 100, Hanák Kolos, Gerecse megvolt neki, azóta csak szenved.(És én is.) Szerinte egy antibiotikumtól lobbant be májusban, majd ideírom a nevét, hogy visítva kerüljétek.Rajta volt mellékhatásként, de nem vettük komolyan. Köszike előre is!  
sandorbogyo 2006-11-23 09:38:17 | 7
sandorbogyo képe

Nekem sincsnek túl, jó tapasztalataim a szaunával. Az a gondom, hogy sokszor túlfűtött és szaunagórék űlnek benn akiknek az a lényeg, hogy 1000fokon működjön a gépezet. Én meg nem azért megyek oda, hogy csirkét kopasszak. Azon a hőmérsékleten meg úgy érzem, hogy robbanok.

Mit csináljak? vegyek egyet magamnak otthonra, az űlői úton? 

pirgelman 2006-11-23 09:37:04 | 6
pirgelman képe
biztos, hogy szauna volt az és nem gőzfürdő? a szauna levegője olyan száraz, hogy az borzasztó, semmi pára nincs benne, csak jó meleg. a gőzfürdőt én sem szeretem, olyan fojtogató. a szauna viszont kiváló motiváló eszköz, ha nem nagyon van kedvem uszodába menni :-)

Előzmény: Milanthis (4)  
pen 2006-11-23 08:40:56 | 5
pen képe
A szaunának további egészség megőrző szerepe is lehet, pl. nagyon hideg, esős, átfázós edzések után. Ilyenkor rögtön kell egy kiadós szaunázás, és jó eséllyel megúsztad a megfázást.  
Milanthis 2006-11-23 08:06:23 | 4
Milanthis képe

Én eddig még csak egyszer próbáltam a szaunát még jó pár évvel ezelőtt, de nem is fogom többször. Csak arra emlékszem hogy úszás után gondoltam a többiekkel tartok a szaunába, még úgysem próbáltam. Kinyílt a szauna ajtaja, megcsapott a forró gőz, abban a pillanatban ki is ütött, még jó hogy volt annyi erőm hogy kiforduljak az ajtón. Azóta is hiányzik az a pár másodperc az életemből. A fűrdőszobában sem bírom sokáig ha nagyon bepárásodik a levegő, szóval én azon kevesek közé tartozom akik nem rajonganak a szaunáért. De ez ne tántorítson el senkit, ettől függetlenül én is csak jókat hallottam róla. :)

Előzmény: sandorbogyo (2)  
torolt_685 2006-11-22 12:57:39 | 3
torolt_685 képe

A szauna méregtelenít és erősíti az immunrendszert, felgyorsítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait.
Gyakorlatilag egy mesterségesen lázas állapotot hoz létre, amelyben az egész test vérellátása megnő.
Sportolók számára előnyös hatása, hogy a sóháztartásuk hozzászokik a rendkívüli stresszhez, így a sport következtében beinduló izzadás során majd kevesebb ásványi sót veszít.
Viszont az általános hiedelemmel ellentétben nem fogyaszt...  :)

Hogy mikor, mennyit?
Szerintem mértékkel, fokozatosan hozzászoktatva magad.  :)

(A címben feltüntetett kérdés "lehet-e ironman távot teljesíteni tökmagon" prejudikáló. Ennél sokkal nagyobb teljesítményekre is képes az ember - koksz nélkül is.) 

De várom én is a többiek gondolatait. :)

Előzmény: sandorbogyo (2)  
sandorbogyo 2006-11-22 11:15:41 | 2
sandorbogyo képe

Engem pont az egyik témameghatározó kérdés érdekel lejobban

A szauna.
Mikor mennyit - lehet v. szabad, mire jó, mire nem.

d.

futrinka 2006-11-22 10:59:12 | 1
futrinka képe
Szia Dzenisz! Nagyon jó a topic témája, remélem sok érdekes hozzászólás lesz, én is kíváncsian várom.:-)