farkass74 vizisport

2012.07.05 Csütörtök, 00:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:00:00

Távolság

2 km

Tempó

01:00:00 p/km (1.00 km/h)

Edzésleírás

Első találkozásom a kajakkal. A vállaimat érzem rendesen, kíváncsian várom a holnap reggelt. Szerintem fel sem fogom tudni emelni a karjaimat. 

Egy régi volt kollégámnak köszönhetően testközeli ismeretséget alakíthattam ki a kajakkal. Munkábajárás során gyakran látom a vizen a kajakosokat, és felébredt bennem a kíváncsiság, hogy milyen lehet. Felhívtam hát a már említett kollégát (aki nem mellesleg néhány éve már műveli ezt az iparágat) és roppant pozitívan állt a kérdéshez, így már csak mennem kellett.

Szóval míg várakoztam a vizisporttelep előtt, és jöttek-mentek a sportolók, már nem is tűnt olyan jó ötletnek a várható amatőrködés...., de hát csak nem csinálok s...t a számból, vártam hát a cimbit. Meg is érkezett nagy elánnal és rögvest a tettek mezejére léptünk. Átöltözés, hajó keresgélés, ezzel-azzal kis beszélgetés, bemutatás. Na itt egy új AMATŐR. 

Már a vízreszállás sem egyszerű, pedig egy egész széles fenekű jószágot sikerült kiválasztani (még a legbarátságosabb viselkedésű hajók egyikét). Először csak beszállás stég mellett, egyensúlyozás, kézzel evezés, borulás. Ez utóbbi vagy kétszer. Összeszedtem magam, hibajavítás, koncentrálás, gyakorlás. És ment.

Jött a lapát. "Csak símogatni a vizet, nem erőből lapátolni!" volt az instrukció. Én meg azonnal fordultam is bele a vízbe. Kimászás, csónak ürítés, vissza helyezkedés, lapát próbálás, borulás. Ez, kb. így ebben sorrendben vagy háromszor. A cimbi nagyon türelmes volt, segített, magyarázott és egyszer csak elkezdett működni. Ekkor még a stégtől kb. 2métert se távolodtam el.

Jöttek az "iskola körök". Második bójáig el, fordulás és vissza, majd a másik irányba is ugyan ez. Jobra is és balra is forduló. Ja, és vissza állni szépen a stéghez. Egész jól ment (legalább is én úgy éreztem), hisz a vízbe se fordultam bele. Néhányan Gyuri ismerősei közül jól megszakértettek (mozgásilag): "Nagyon merev, kicsit lazábban!" Aztán amikor Gyuri elmondta nekik, hogy kb. 45 perce látok kajakot, akkor azt mondták "Nem is olyan rossz!" Ez nekem már dicséret volt! 

Néhány "nyolcas után" még néhány technikai részlet, aztán Gyuri is hozta a saját hajóját és szelte a habokat én meg gyakorolgattam. Önállóan a vízen, jobbra-balra úszók, egyéb hajósok. Élveztem! Gyuri indőnként hibajavított, majd eltűnt (ment egy karikát). Nagyon élveztem, még ha merev és amatőr is voltam, hisz többet sikerült megvalósítanom , mint amire gondoltam. A vállaim majd leszakadtak, de tetszett nagyon!

A nap zárásaként (már egész stabilnak éreztem magam a hajóban) Gyuri engedte kipróbálni az ő verseny kajakját. Beleültem (fogta a hajót  a stéről) és egyszerűen képtelen voltam megtartani egyensúlyban. Azonnal borulni akartam. Hihetetlen különbség volt az "én" hajom és az ő kajakja között. Megnyugtatásul elmondta, hogy ebbe a fajta hajóba kb. 6-8 év vagy még több után szoktak beülni az emberkék. Hogy kicsit még szemléletesebb legyen a példa, kb. úgy éreztem magam, mint aki egy Trabiból átüll egy sport Mercibe, vagy egy Porcheba.

Összegzés: Egy igen érdekes és szép sportot volt szerencsém kipróbálni, egy igazán jó mentor irányítása mellett. Egészen más szemmel nézek mostmár e sportág nagyjaira. Ami olyan könnyed a TV-ből az bizony hosszú-hosszú évek kőkemény munkájának eredménye (itt is). Ja, és ismét beigazolódott, hogy ami egyszerűnek és könnyednek tűnik, az még nem biztos, hogy az is. Mindenkinek ajánlom, aki teheti, hogy próbálja ki a kajakozást. Nagy élmény! (Ja, és senki sem nevetett ki, legalább is nem hangosan, vagy bántón.)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:00:00 2 01:00:00 1.00 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

3 hozzászólás

farkass74 képe

farkass74 4379 napja

Mellény nélkül ne! Ha ők nem adnak rá, legalább te adj rá egyet. Láttam egészen kis gyerekeket is és nagyon ügyesen csinálták! Ez is olyan, mint az úszás, nagyon fiatalon kell/érdemes elkezdeni. Felnőtt fejjel már csak passziónak OK. 

ildikó.cs képe

ildikó.cs 4380 napja

Sanyi gratulálok igen sokoldalú vagy, DE! Képzeld az én kis virágszálam most akarja kipróbálni mit akarja ki fogja én meg nem is tudom még mellényt sem adnak rájuk csak hupsz a Tiszába.... engedjem??????

krisz86 képe

krisz86 4380 napja

Gratula tesó! Hogyan tovább?? Folytatod? Élmény volt olvasni a beszámolódat, sugárzik belőlle, hogy élvezted.....

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!