Hiver futás

2012.02.08 Szerda, 21:12:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:40:00

Távolság

6 km

Tempó

06:40 p/km (9.00 km/h)

Edzésleírás

G-G, aztán hazafelé és még 20 perc a környéken (3 park, suli, Föld u.)
asszem megszoktam a hideget, ez se tűnt -12-nek 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:00:00 6 00:00 0.00 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

16 hozzászólás

Hiver képe

Hiver 4612 napja

:oDDD

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4612 napja

Na végre, épp ide akartunk kilyukadni:)

Hiver képe

Hiver 4612 napja

Akkor én nem vagyok edzett, a nyári forróság nem a barátom ;o)

lacika76 képe

lacika76 4614 napja

Nos, akkor azt egyértlműen kijelenthetjük, hogy ez teljes mértékben szubjektív, hisz már 2, vagy 3 ember is teljesen mást gondol róla. Innentől kezdve Hiver van legközelebb az igazsághoz, szerintem. :-)

Egy kedves ismerősömmel is boncolgattuk a témát, és egy másik alternatíva szerint, én azt tekintem edzettnek, aki a téli hidegben, és a nyári forróságban is képes edzeni.

A felkészültséget, mint fogalmat már sokkal könnyebb definiálni, mert ott egyértelmű célok vannak, amelyet képesek vagyunk teljesíteni, vagy sem. (0 vagy 1) :-)

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4615 napja

Igen, de te edzettségről kérdeztél. Vannak, és nem is kevesen, akik 1:30as félmaratonkor messze nem érzik edzettnek magukat (sőt!), mások pedig 2 órán belül már nagyon elégedettek a fittségükkel.

Ha eléred a célod, az azt jelenti, felkészültél rá, de még nem váltál automatikusan edzetté. Az mást jelent némileg.

lacika76 képe

lacika76 4615 napja

Nos, akkor kicsit konkrétizáljuk. Legyen a terv, mondjuk másfél óra félmaratonra. Ha ezt tidod teljesíteni, elérted a célod, felkészült, ez által voltál hozzá. A lényeg, hogy egy értelmezéshez kellenek értemezési tartományok. Aki már versenyzett, az tudja, hogy kell egy terv, mert ha ész nélkül csinálod, akkor gyors kimerülés lesz belőle. :-)
korpaZASZ képe

korpaZASZ 4615 napja

Na de mi az, hogy 'elég' fitt? Nekem totál nem elég fitt az, aki heti 5x egy órát mondjuk gyalogol (sétál)? Ettől még teljesen elhízhat, egekbe mehet a vérnyomása, lehet cukorbeteg. Ám ha emellett odafigyel a táplálkozásra,a  stresszmentességre és a pihenésre, heti 4x fél óra séta mellett is egészséges maradhat (bár edzett attól még nem lesz). Nincs határvonal, valaki annak érzi magát, aztán egy keljfeljancsi, más meg több év után is keményen dolgozik a még jobb, vagy az idősebb korban is megtartható edzettségért. Én utóbbiban hiszek.

Hiver képe

Hiver 4615 napja

Azert azt tegyuk hozza, hogy szerinted :o) Remelem csak ponebol irtad.
Miert pont a maraton lenne a merce?!
Szerintem meg Usain Bolt is edzett, megis valoszinuleg osszexarna magat 42 km-tol :oD
Tovabba kicsit onkenyesek a hatarok, ha mondunk is konkret szamokat, tuti mas vonatkozik a nokre/ffiakra, fiatalokra/oregekre, stb...
Nezzuk meg pl. a MASZ minositesi szintjeit, ha mar... Az egy jo kiindulasi alap lehet, bar mondom, sztem az egesz kerdes netto hulyeseg.

De ha mar nagyon kell vmi definicio, Olipapa-fele vmi ilyesmi: eleg fitt az, aki mozog heti 5x1 orat legalabb. Sztem mindegy, hogy ez a mozgas mi.

korpaZASZ képe

korpaZASZ 4615 napja

Az edzett, aki egy maratont le tud futni, ezen belül aki négy óra felett, az csak iciripicirit edzett, aki 3:30 és 4:00között, az már elmondhatja magáról, hogy kicsit azért már edzett (érte eleget). A 3:00-3:30 már azt is állíthatja, hogy ő bizony fitt, a 2:30-3:00 közötti befutó már megér egy tiszteletkört mindenképpen, a 2:00-2:30asok pedig valójában nem is emberek, ott nyilván nincs is értelme az edzettség kérdéskörének:))

Azt hiszem kicsit lefáradtam a munkában, meg különben sem ér egy kutyasétáltatás 8(!) kommentet :)

lacika76 képe

lacika76 4615 napja

Csak azért hoztam ezt a kérdést fel, mert Pierre a pulzusos fórumban írta az egyik újonc futónak, aki háromnegyed éve fut, hogy még nem lehet edzett. Tehát feltételeztem, hogy az ügyesebb, és tapasztaltabb futók között van egy elképzelt szint, amit már edzettnek mondanak, de akkor ez nem ennyire egyértelmű. :-)

 

Én meg most tervezem az elsőt, bár elég masszívan bealapoztam, és még fogok is, tehát feltételezem, hogy edzetten fogok odaállni a start vonalra. :-)

Hiver képe

Hiver 4615 napja

99-ben futottam az elso NIKE felmaratonomat, edzes nelkul (tenyleg), a masodik feleben sokat setalva, 2:09-re. Azota :o)

A masodik kerdes netto hulyeseg szerintem, mar bocs :o)
Ez nem egy bool (0/1) valtozo, mindig lehetsz edzettebb. Miert huznank egy vonalat, hogy na ocsi, te X km-t le tudsz futni X idore, vagy Y km-t tolsz egy het alatt, te mar edzett vagy?

lacika76 képe

lacika76 4615 napja

Ok, köszi. :-) Én tudnék kérdezni másról is, pl. mióta futsz, valamint szerinted mi számít edzett állapotnak?

Hiver képe

Hiver 4616 napja

kodolasrol itt: https://edzesonline.hu/edzes/835449

lacika76 képe

lacika76 4616 napja

A kódolás mögötti tartalom érdekelt. :-))

Hiver képe

Hiver 4616 napja

Vicces, hogy mindenki a leglazább kocogásaimról kérdez :o)
Ez kutyasétáltatás futva. Én kocogok, ő szaglászik aztán utánam fut, ha pedig pisi/kaik/másik kutya van, megállunk egy kicsit, hadd végezze a dolgát vagy játsszon egyet. 

lacika76 képe

lacika76 4616 napja

Huuh, ezt a legó séta futást definiálnád nekem, hogy miről is van szó? :-)

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!