Mike01 futás

2011.01.20 Csütörtök, 11:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:18:50

Távolság

2.63 km

Tempó

07:10 p/km (8.38 km/h)

Pulzus

Átlag
152
Minimum
138
Maximum
166

Edzésleírás

Tovabbra is: kulso terd fajdalom.

Igaz ma nem melegitettem be semmit, megprobaltam, amit Tibor Balazs tanacsolt. Hat nekem most az nem jott be. A nyujtas fontos futas elott, kozben meg ugysem fogok megallni nyujtozkodni kellokeppen.

Nem lettem ma sokkal vidamabb.... 2 nap pihenes jon most, utana nagy bemelegites, es utana futas. A bemelegites 

Terkepem itt: KLIKK

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:18:50 2.63 07:10 8.38 0 138 166 152
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

19 hozzászólás

Andrásx2s képe

Andrásx2s 4908 napja

:) Egyértelmű:)

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4909 napja

JaJa,csak szerintem neked jobban áll,mint Andrásnak...:-)

Bozót képe

Bozót 4909 napja

Andrásx2s :   megegyezik a kedvenc jóga/nyújtó gyakorlatunk :)  

picikata képe

picikata 4909 napja

Mike, én sem vagyok egy NO:1 futó..sőtt...

Mi lenne ha egyszer csak úgy óra nélkül futnál...érzésre...ahogy a tested reagál a légzésvételre...és  kész...

Csak spontán éreznéd,hogy mikor vagy jó abban a tempóban és ritmusban....és nem gondolni a pulzusra... :)

Biztos megnyugtatóbb lenne, hidd el! :)

Andrásx2s képe

Andrásx2s 4909 napja

Monspart Sarolta cikke:

http://www.futanet.hu/eterv2/bemelegites/spec_bem.html

 

Andrásx2s képe

Andrásx2s 4909 napja

Én úgy tanultam, hogy térd, boka és lábkörzéssel kezdjem, azaz az izületi felszinek úgymond beolajozása. Majd lassan elkezdeni a futást. 2, 2.5 km után lehet fokozni és ráálni a tényleges futósebességre. Igaz ez előtt is kellene tehát a bem. futás után is gimnasztikázni, de én ezt ki szoktam hagyni. Résztávos edzéseknél viszont van idő a pihi közben nyújtani. Téli, hideg időszakban bemelgítő kenőcs, de most láttam spray formátumot, vagyis a perskindolt. Régen versenyeken, ha fájt valamim, előtte jó alapos masszírozás kenőccsel.

Tehát, egy átmozgató gimnasztika és a bemelegített izmokat lehet nyújtani, hidegen tényleg nem szabad, mert pici apró mikro sérüléseket okozhatsz.

Nos nekem ennyi futotta mára.

Ez a nyavajás térdfájás nekem is betett tavaly, de alapos, rendszeres masszírozással szépen rendbe jött. Azóta nagyon sokat nyújtok futás után és jóga gyakorlatokat is be szoktam iktatni. Sőt kedvenc gyaksim, hogy beülök a két lábszáram közé és lassan hanyatt fekszem. Illetve ülésben egyik láb nyújtva a másik lábat magam előtt felteszem a combomra és hajlítás előre. Kell legalább 30".

Nemrég talátam ezen a linken egy-két jó tanácsot a munkámhoz:

http://www.katusattila.hu/index.php?m=eletmod&aloldal=testmozgas&aloldal2=nyujtas

Páá

monique képe

monique 4910 napja

stoppert miért kapcsolod ki? nehogy teljesítménykényszer legyen? :)

én továbbra sem értem hogy minek vettél talpbetétet a jól működő cipőbe...simán lehet h az is módosítja a futásod.

Mike01 képe

Mike01 4910 napja

JA: es a nyujtasos gyakorlatokat atteszem a futas vegenre, otthonra. (Volt is ilyen, de ez nalam annyibol allt mindig, hogy feltettem a labam az ablakparkanyra nyujtva, es probaltam hajolni ra, es slussz, ennyi. :) )

Mike01 képe

Mike01 4910 napja

Ha eltelik a par nap, utana ugy fogok futni, hogy laza 1-1.5km laza kocogas (stopper meg kikapcsolva!!!), es utana vagy kis ugrabugra, vagy az ugrabugra kimarad es futas indul (stopper itt bekapcsol).

Kiprobalom. Bajom nem lehet, max leserulok megint. :) De ha nem, akkor az azt jelenti, hogy jo modszer.

Koszi, hogy segiteni probaltok, tenyleg nehez igy ujonckent serulessel szembesulni, az ember nem tudja mihez kezdjen magaban.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4910 napja

Megnézve a pld pl. ilyeneket, meg hasonlokat szoktam.  továbbra is tartom,ez nem bemelegítés,hanem hideg izomzat nyújtása.

Magával a leírtakkal nagyjából egyetértek,mert itt is azt írják,a nyúálshatárig kell elvinni a mozdulatot,ott 15-20mp kitartott helyzet,nem rángatva,aztán lazítás.Én annyit teszek hozzá,hogy nyúláshatárig elvisszük a mozgást,aztán talán pár mm-t,centit visszaengedve még a nyúláshatár elóttre visszalazítjuk rögtön az izmot,és utána llazulva a 15-20mp alatt igyekszünk minél jobban ellazulni,és az izomorsó így magától engedi nyúlni az izmot.Valamint az előfeszítésről sem esett szó,ami fontos azért,hogy az izmok homogének legyenek nyújtás előtt.

Tehát a sorrend mondjuk az illusztrált lábnyújtó -lábszár-boka-lábbboltozat nyújtáshoz:

1.15-20mp teljes lábnyújtó  feszítés ülve,nyújtott térddel hátrahüzott lábújakkal

2.állva akár kézi segítséggel is lazítás enyhe terpeszben az izmok "lerázása"

3.Maga a nyújtás,ami a képen is van váltva 15-20mp nyúláshatártól visszaengedve aztán lazítás

4.Újabb teljes lazítás,lásd 2. pont.

DE továbbra is:Ez nem az edzés előtt,hanem után végzendő,maga a bemelegítés egy sok körzésből álló gimnasztika legyen,majd melegebb állapotban tartalmazzon több mélyguggolást,kitörést,felszökkelést.

Ha valakinek ez nem ismert a mai időkben,akkor az valószínűleg megragadt a 60-as évek edzésmódszereinél,publikált szakkőnyveinél...

Vagy újabbakat is lapozott már,csak épp azokat is épp azok írják sajnos még a mai napon is magyarországon,mint a 60-as években....

Nyugdíj mellett egy-két évente írnak egy tankönyvet ebből élnek...

Ez nem csak a TF-re igaz.

Bozót képe

Bozót 4910 napja

Srácok, Mike nem nyújtást végez hanem bemelegítő célú átmozgatást, gimnasztikát. Csak szólok. Esemény előtt gimnasztika, utána nyújtás. (van aki egyáltalán nem csinál egyiket se, nem feltétlen baj.....)

totya képe

totya 4910 napja

Futást nyújtással kezdeni.......?! Ez az első amit 6évesen megtanítanak,hogy NEM!!!!!!!!!!!!!!!!! Semmi tudományos bla-bla-bla.......

monique képe

monique 4910 napja

a talpbetét minek kellett, ha eddig jó volt a régi cipő anélkül?

13km/h előtt azért nem csak lazán kocogok, hanem fokozatosan begyorsítok. meg sokan repülőket is csinálnak résztávozás, versenyek stb előtt. ha neked bejött a nyújtás akkor nyugodtan csináld. elég egyéni dolog ez.

Mike01 képe

Mike01 4910 napja

En sem nyujtottam most semmit, tegnap sem sokat. Tegnap megis beszedtem ezt a serulest, ami szerintem a maira is kihatott.

Monerd: ma mar a regi cipomben futottam, vettem bele talpbetetet, ezt ajanlottak a SPURI-ban (tegnap a futas utan mergemben elmentem Pestre). De meg a tegnapi vissza/le serules kihatott mara, ugyhogy kell egy kis ido, mire eltunik a serules, es utana kezdek el futni - a REGI cipoben.

Diagnozis: az inszalag van megterhelodve, de begyulladva nincs. Ezt valoszinuleg a 9nap pihenes utani nem megfelelo bemelegitebol + az uj cipo hasznalattol szedtem ossze. Nektek lehet nem kell nyujto gyakorlatokat vegezni, hanem eleg lazan kocogni, aztan "repulorajt" es mehet a 13+km/h sebesseg. Nekem muszaly nyujtani, pl. ilyeneket, meg hasonlokat szoktam. Amit neha hanyagsagbol kihagyok. Most januar elejen hanyagsagbol kihagytam, csak kozben volt mas tenyezo is, es igy egyszerre ez mar sok volt.

Ez van sajna. :(

Amugy ha felszallna ez a rohadt kod, mennek mar kerozni, mert nagyon hianyzik az is.

ORBEA ORCA képe

ORBEA ORCA 4910 napja

Bocsi Mike,ha valamit félre értelmeztél.Nem volt szándékomban,hogy rossz tanácsot adjak nekedmég véletlenül sem.

Attila,és Monerd sem igazán melegít be a futások előtt,miként én sem.Nyílván,ha olyan szintű futók lennénk,amik nem vagyunk,és 3 órán belül lazán futnánk egy maratont,kicsit erölködve pedig két és fél,akkor sokkal nagyobb szerepe lenne a bemelegítésnek.De szó szerint a bemelegítésnek,én speciel továbbra is max 1-2 perc és 2 nyújtógyakorlatnál többnek nem tartom értelmét.

Ha te bemelegítesz normális melegítő körző gyakorlatokkal,hogy az izületeidben a tokszalagok izületkenő biomechanizmusa meginduljon,és ne "szárazon"terheld őket,az imaid inaid megfelelő vérbőségbe kerüljenek már a futás előtt,miként a keringési rendszer is emelt szintre váltson az mindenképp jó,másnak is javasolnám,annak peig mindenképp,aki hajlamos a sérülésre.

Én azt írtam,hogy sokan hideg izomra nyújtanak ezerrel futás előtt,miközben fogalmuk sincs a nyújtás helyes végrehajtásáról.Ez bizony rögtön rérüléssel járhat.Aki pedig eleve sérült az nem nyújthat...Ez is alapszabály,attól nem fog javulni,csak rosszabb lesz.

Sem nekem,sem Attilának,sem monerdnek nincs most sérülésünk,így egészségesen nyugodtan el lehet kezdeni egy csökkent tempójú futást,aztán egy-két km után meleg izmokkal lehet növelni a tempót.

Abban igazad van,hogy fontos a nyújtás,de edzés után meleg izomzattal,és akkor is óvatosan,főleg az elején,amíg rutinná nem válik.Nekem is tervben van februártól mindenképp a rendszeres nyújtás bevezetése.

A térdeddel nem volt gond eddig,biztosan a cipő az oka szerintem.Pihenj legalább 2 hetet,ez sem biztossaan elég a teljes gyógyulásra,de arra talán igen,hogy ha utána elkezdesz óvatosan futogatni a régi cipődhöz hasonló új cipőben akkor már nem fogsz visszaesni a gyógyulásban.Addig bringázz,ha tudsz,de csak akkor,ha közben semmi fájdalmat nem érzel a térdedben,mert akkor azt sem szabad.

Még valami:a masszázs sem jó igazán sérülések esetén,legfeljebb egyetlen fajtája,egy frissítő,keringést senkentő nagyon enyhe fajtája.

Ezért pedig ne dobj ki pénzt,saját magad otthon is megoldhatod magadnak.

Jobbulást!

 

monique képe

monique 4910 napja

sajnálom! de ez még mindig a szar cipő, nem? :O a masszázs segített múltkor ugye?

zenoka képe

zenoka 4910 napja

:( nem jo ilyet olvasni:(

Fari képe

Fari 4910 napja

nem vagyok egy nagy futó,de én se szoktam futás előtt eltölteni semmivel az időt,én is úgy mint Tibor,nekikezdek kicsit lassabban,még sose volt eddig semmi bajom(párszor nyújtottam előtte,akkor fájt a térdem)

Mike01 képe

Mike01 4910 napja

...pedig az elejen a pulzus olyan szep volt, meg 150 alatt is volt. Volt, hogy 147-rol 149 lett, na mondom "megy mar megint felfele", de aztan ujra 147, es ott tancolt egy ideig. Akkor meg nagyon orultem, aztan jott a STOP...

/70%, hogy le kell mondanom a felmaratont. Fene. :( /

Felszerelések

Asics GEL GT-1150