Jolanda futás

2010.03.20 Szombat, 12:30:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

00:45:00

Távolság

6 km Szint: 120 m

Tempó

07:30 p/km (8.00 km/h)

Pulzus

Átlag
155
Minimum
140
Maximum
170

Edzésleírás

Aszalói bérházakig és vissza.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
00:45:00 6 07:30 8.00 120 140 170 155
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

7 hozzászólás

monique képe

monique 5198 napja

azt még kihagytam, hogy ha csak heti párszor futsz, akkor a 160-170 közötti edzés valszeg tökéletes intenzitás. mert elvileg a heti táv/idő mennyiségéhez kell igazítani az intenzitást (és fordítva, intenzitáshoz távot/időt).

monique képe

monique 5198 napja

bocs, most látom csak a kérdésed. link: powerhiker.fw.hu és ott van két cikk aminek a címében a "maffetone" szó van, illetve még alattuk egy cikk mark allentől, azt is nézd meg, mind a három ugyanarról szól. tehát én ezt csinálom. persze nem azt jelenti h mindenkinek ezt kell követnie. :)
a feltételezés az, hogy a keringés (szív) és az oxigén felvétele az izmokban (mitokondria, hajszálerek) fejlődik a "lassú" izomrostok edzésével. a tüdőkapacitás önmagában ritkán limitáló tényező.

nagyon durva, ha hajnali fél ötkor kell edzened. azt én nem is bírnám. :D 1 óra pont jó edzésidőnek!

Jolanda képe

Jolanda 5203 napja

Nem láttam a linket, nem olvastam.
Szóval az a feltételezés, hogy a tüdőd jobban fejlődik a lassú és kitartó edzés közepette, mintha erőlteted kissé?
Majd mindjárt megkeresem ezt a MAF dolgot.
De igazából úgy futok mostanában, hogy munkából hazaszaladok (autóval :)  ), majd van egy órám kb. a gyerekek-férj hazaérkezéséig, és próbálom azt kihasználni, hogy ne tőlük vegyem el az időt. Tavaly 5kor mentem hajnalban ugyanezen okból, csak mostanság nem annyira jeleskedem félötkor-kelésben... De azért elolvasom az elméletet, ha elég erős meggyőződésemmé válik, hogy lassabban, azaz alacsonyabb pulzuson kell futni, megtalálom a módját. :)

monique képe

monique 5203 napja

Mungnak írtam a 79%-os kommentet. :)) mert neki annyi a 155. (azaz sok neki. nem olyan, mint mi vagyunk :) )

nem a max pulzusom 66%-a a 155, mert HRR%-ban írtam. ez figyelembe veszi a nyugalmi pulzust is: (maxHR-minHR) * 0,66 + minHR = 155, kb. így. :)

de amúgy valóban magas a maxom. 200 felett bőven.

MAF-hoz írtam linket, azt elolvastad? ha igen, mi nem volt benne világos?

a lényege számomra (!) az, hogy így nem kimerítőek az edzések, és a lábaim mindig simák, mindig teli vagyok energiával és pont ugyanúgy vagy még jobban is lehet fejlődni, mint magasabb pulzuson edzve. felépíti az aerob alapokat nagyon szépen. bár néha az agyamnak nincs elég tennivalója futás közben, ez jelenleg az 1 bajom vele :D

természetesen az intenzív edzéseknek is megvan a helye.

nekem is 160-170 között esik legjobban, mert az még nem nehéz, viszont a 150-hez képest jobban igénybe veszi a szervezetem, hiába érződik a kifejtett erőfeszítés ("perceived effort") alacsonynak.

egyébként lehet a 160-as pulzussal is fejlődni, én is fejlődtem vele sokat, de most így jobban tetszik. :)

ja, és jól mondod, síkon jobb a tempó. feltéve hogy a szintek kiegyenlítik egymást hegyen azaz nincs több lejtő, mint emelkedő.

Jolanda képe

Jolanda 5205 napja

Monerd2,

ezt én nem értem.
Nekem is laza a 155, nem is nagyon sikerül alatta tartani a pulzusomat.
De ha neked az enyémtől magasabb a max. pulzusod - ugye, mert ettől 66 % neked ugyanez a pulzus - akkor hogy bírod a MAF-os (továbbra sem tudom, pontosan mi ez) hihetetlen lassú edzéseket?

Megnéztem az edzéseidet, hogy korábban nem így futottál. Ez a koncepció, hogy a pulzust tartod alacsonyan, és addig futsz, míg a tempó standard pulzusonm felfejlődik?
Nekem jobban tetszik az intenzívebb edzés, és azt várom, hogy pl. azonos tempó mellett csökkenjen a pulzusom. Mondjuk a tavaly áprilisi óta csökkent is. Bár hajlamos vagyok a tempót gyorsabbra venni, nem a pulzust alacsonyabbra.160-170 pulzus között jóleső mértékű az igénybevétel.

Az átlagadatok egyébként nem pontosak, nem az órám méri, nem számít átlagokat, én próbálom besaccolni abból, ahogy látom edzés közben az adatokat.

Ahol lakom és ahol futok, ott szükségszerűen hegyi terepen tudok futkosni. A pulzus is, a tempó is jobb síkon. Így ért pl a félmaratonon kellemes meglepetés...

monique képe

monique 5205 napja

hát kinek mi a 79%... nekem a 155 66% és naggggyonlaza :P

MungDaal képe

MungDaal 5214 napja

Nem csodálkozom semmin! 79%-on már én is pihegek! :)
Ez nagyon emberes edzés volt!

Egészségedre!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!