Da Martian futás

LSD két részletben2018.01.05 Péntek, 08:15:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:54:50

Távolság

31 km

Tempó

05:38 p/km (10.64 km/h)

Edzésleírás

Hétvégi LSD 2. rész
 
Sunset Beach - Marina Promenade - JLT - Jumeirah Islands - JLT - Marina Promenade
 
A tegnap esti első újévi futás után a fájó térdemet bekrémezve aludtam el, és mikor reggel elindultam a Futóklubba, nem igazán gondoltam bele, hogy ma még több, mint 30km vár rám. Semmi extra kaja, zene, innivaló vagy egyéb felkészülés, ami egy ilyen távhoz már illene.Okosan, a tegnap esti futás után még fél órát ücsörögtem egy padon az öbölben és élveztem a látványt. Igen ám, de vizes cuccban ez nem volt a legjobb ötlet, mert esténként azért már komolyan le tud hűlni a levegő, plusz az öbölben gyakran szél is fúj, igy reggel persze fájós torokra is ébredtem. Ráadásul mivel elég későn kerültem ágyba, brutálisan álmos is voltam még. Ezek miatt muszáj volt innom egy meleg kávét, amit amúgy nem szoktam. Viszont ez nem volt belekalkulálva a reggeli kicentizett készülődésembe, igy kis késéssel érkeztem meg a Futóklubba, ami elég ciki volt, ezért igyekeztem eltűnni a tömegben, ami értelemszerűen PACER pólóban nem nagyon sikerült. A bemelegités igy lemaradt, de nem is nagyon bántam, gondoltam, majd az első néhány kilométeren.
 
A mai volt a Futóklub első edzése, igy egy év eleji felmérő 40 perces futással inditottunk. Ez ideálisnak tűnt a hosszú futásom kezdeteként, hiszen igy intervalltól vagy más egyéb pulzuspörgető aktivitástól nem kellett tartani. Azért voltam annyira marha, hogy hagytam elvigyen a PACER sziv, és mig másoknak segitettem kihozni magukból a legtöbbet, igy 5 perces ezrekkel szépen elfutottam az elejét. Mondjuk ahogy az 1. számú PACER szabály szól: "Ez nem a te edzésed", és hát amikor rajtam a neon/fekete szerelés, akkor bizony ennek megfelelően futok, még ha a saját dolgomat is nehezitem ezzel. Mindenesetre ez a 8 kili nagyon jól esett, bár a térdeimet éreztem közben, de reméltem, hogy nem lesz gond. A szokásos nyújtás és fényképezkedés után jött a kérdőjel, hogy merre is folytassam a mai hosszúmat?
 
Az első ötlet az volt, hogy maradok a tengerparton, hiszen ez egy csodaszép környezet, és ritkán jutok el ide. A pálya összesen 15km hosszú, és rám 23 várt még. Igy az is eszembe jutott, hogy mivel az otthoni megszokott futóhelyem 8 és fél kilométer, igy lefutnám a parton a 15-öt, majd hazavezetnék, és ott rátolnék még egy nyolcast, és akkor közben pihenek is egy kicsit, meg változatos, szép helyeken futhatok. Mindenképp szét akartam szabdalni a futást, nem éreztem magamban az erőt nemhogy a 31-re egyben, de még a 23-ra sem, valahogy egyszerűbbnek tűnt a 15+8. Visszamentem a kocsihoz átöltözni, mert nem akartam a PACER pólómban edzeni Futóklubon kivül. Ekkor szólt közbe a pocakom. Hogy magamhoz térjek, reggel ugye ittam egy kávét, amit amúgy nem szoktam, és hát az első 8 kili szépen beinditotta az anyagcserét. Éppen kereshettem volna valami publikus helységet, szerencsére az infrastruktúrával nincs gond a környéken, de mivel kocsival kb. 10 percre lakom, úgy gondoltam kényelmesebb, ha hazamegyek. Persze ha már otthon voltam akkor becsúszott egy kis evés-ivás is, ami után a "csak 5 percre leülök a kanapéra" végül egy órás power nap lett. Ez kissé ugyan feltöltött, de megint jött a kérdés, hogy akkor merre fussak? Ha a kocsit már letettem, nem sok értelme lett volna újra visszavezetni a strandra, a szokásos körömet viszont már untam, ráadásul abból majdnem hármat kellett volna teljesitenem, hogy meglegyen a 23 kili. Ezért úgy döntöttem, elfutok a másik kedvenc helyemre a Jumeirah Islands névre hallgató városrészbe, ami egy gyönyörű (mesterséges) tó körüli lakópark, körbe egy elhagyatott, kedves kis sétánnyal, meg apró gyaloghidacskákkal. Nagyon romantikus és csodaszép hely. Viszont mivel reddig csupán kétszer futottam arra, nem tudtam pontosan, mekkora a táv. De gondoltam körbefutom, aztán ami még marad, azt már behúzom otthon a Marina öbölben.
 
Hogy "nyerjek" egy kis távolságot, nem mentem át rögtön a hidon, hanem az egész öblöt megkerülve futottam át JLT felé. Ez olyan 3-4 kilométer extrát jelentett, amit még egészen vállalható tempóban tettem meg, úgy tűnik jót tett a kis pihenés. Azonban a metró felüljáróján már sétálva mentem át pihenés gyanánt. És itt még mindig alig a teljes táv harmadánál jártam. Ugyan a következő 5-6 kilométert még egyenletesen és problémamentesen tettem meg, gyönyörködve a tájban (bosszankodva kicsit a zene hiányán) de közben azon járt az agyam, hogy ha egy harmincas is ilyen nyögvenyelősen megy, és csak darabokban, hogy a túróba lesz ebből 3 hét múlva maraton? Mondjuk tisztában voltam vele, hogy az utolsó hosszút egy hónapja futottam, és hogy az elmúlt év végi utolsó 3 hétben pont nulla kilométert tettem meg összesen, igy nem tudom mire számitottam? Féltávnál (a második etapra gondolok) megálltam fényképezkedni, mert lélegzetelállitó volt a panoráma. A tó, a pálmafák, kék ég, a háttérben a felhőkarcolókkal, izgalmas képekre adott lehetőséget. El is vacakoltam a beállitásokkal egy darabig, meg ücsörögtem is egy cseppet, igy végül egy újabb fél órás pihenőt kerekitettem a dologból. Azonban mivel árnyékos helyen álltam meg, hűvös szél is fújt, én meg okosan ujjatlant vettem, mert hogy szépen süt a nap, elkezdtem fázni. Illetve a gyomrom is egyre jobban korgott, mert 6 órás kelés után már elmúlt dél, elégettem már jó pár kalóriát, igy kezdett jelezni, hogy ideje lenne pótolni a felhasznált energiát. Ezúttal már sokkal kevésbé esett jól újra elindulni, mint előzőleg, de gondoltam minél hamarabb túl vagyok rajta, annál hamarabb ehetek, pihenhetek.
 
Újabb 4-5 kilit csoszogtam le, de egyre hosszabbak lettek a kilométerek, ahogyan kezdtem drasztikusan lassulni. Visszaütött az első relativ gyors 10-12km. Eléheztem és brutál dehidratált is voltam. Amint visszaértem a városiasabb környezetbe, megcéloztam egy szupermarketet. Egy viz és egy Snickers segitségével igyekeztem visszatölteni a kiürült energiaraktárakat. Ebből megint egy jó 15 perces ücsörgés lett. Ekkor voltam kb. 15 (összességében 23) kilométernél, igy kb. még egy nyolcas várt rám. A térdeim már nagyon fájtak, és az IT szalagom is határozottan értésemre adta, hogy köszöni, nem kér többet. Normál esetben hagytam is volna az egészet a fenébe, de egyrészt tudtam, hogy már nem nagyon lesz lehetőségem a maraton előtt hosszút futni, és ha nem akarok ott nagyon szenvedni, akkor kell a kilométer a lábba, másrészt tudtam, hogy a lelkemnek és az önbizalmamnak is nagyon kell, hogy befejezzem, különben nem fogom elhinni a versenyen, hogy képes vagyok rá. Felmérve, hogy a fájdalmaim csupán a hirtelen extra terhelésből adódó testi visszajelzések és nem sérülések, úgy éreztem nem robbanok le, ha továbbmegyek, hát továbbmentem. Már közel voltam a kecómhoz is, igy tudtam ha bármi gebasz van, csak szimplán hazasétálok.
 
Leporoszkáltam egy kis kört a főút másik oldalán a JLT tavak körül, hogy legalább kis új inger érjen, ne a megszokott útvonalamon menjek. De már borzasztó lassú voltam, nagyon hiányzott a zene, ami ilyenkor át szokott lenditeni. A fájós lábaimat már alig tudtam emelni, már csak robot üzemmódban gyalultam a métereket. A metro felüljárón tartottam még egy utolsó lélegzetvételnyi szünetet. 6 kilométerem maradt. Egy csonka kör a szokásos útvonalamon. Az órát már nem is néztem, csak az volt előttem, hogy a következő kanyarig, a következő épületig, a következő hidig jussak el.. Apropó hid. Tudtam, hogy még abból is meg kell másszak egyet. Azért annyi tartás volt még bennem, hogy nem sétáltam bele a hidon felfelé. Onnan már kevesebb, mint 3 kilométer. Már láttam az alagút végét. Úgy éreztem innen már meglesz. De hogy ne legyen annyira egyszerű az élet, a 30. kili közben úgy benyilallt az IT szalagom a térdem oldalán, hogy meg kellett állnom egy pár pillanatra.. De innen már nem adtam fel, az utolsó kilométert összeszoritott fogakkal befejeztem, tudtam majd pihenek utána.
 
Nem tudtam honnan maradt még energiám rá, de éreztem, hogy ez most extra fontos, igy amennyire lehetett tisztességesen lenyújtottam, sőt, hazaérve még hengereztem is.
 
Nos összességében szinte az egyetlen pozitivum amit el lehetett mondani a mai futásról, hogy végigcsináltam. Azonban kijelenthetjük, hogy a tavalyi első maratonmentes évem utáni comeback-re ennél butábban nehezen készülhetnék fel: 3 hét lustálkodás után 12 órán belül egy maratoni táv, nos ez minden, csak nem okos. Mindezt frissités és rendes pihenés nélkül. Igy nem kell csodálkozni rajta, hogy ennyire nyögvenyelősen ment. Ami ebben rémisztő, hogy pár éve 30 kilit gondnélkül az ágyból kipattanva bármikor ennél sokkal gyorsabban kipipáltam, mindenféle frissités nélkül is, illetve hogy 3 hét múlva 42-t kell majd futnom, és nem igy szétszabdalva. Az egyetlen amiben bizom, hogy a testem emlékszik, és egy ilyen drasztikus stimulálás felrázza csipkerózsika álmából, hogy a maratont legalább tisztességesen, emelt fővel, és lehetőleg nem túl szenvedősen teljesithessem majd. A futás utáni állapotomból kiindulva ez erősen kérdéses, nem hiszem, hogy akár még plusz 200 métert is tudtam volna tovább menni, nem hogy 11km-t. De lássuk meg mennyivel fog jobban menni a jövő heti utolsó hosszú. Ott már majd igyekszem tanulni a mai hibákból.
 
Az utolsó negyedbeli brutális belassulás miatt, ahol hirtelen 6 majd 6 perces ezrek fölé is mentem, az átlagom végül 10 másodperccel lett több a tervezettnél kilométerenként. De mivel többször hosszan meg is álltam, néhány másodperc ide vagy oda nem igazán számit, tekintve, hogy pihentem közben.
 
 Km    Idő           Tempó
 
1.       05:11        5'11"     
2.       10:10        4'59"
3.       15:21        5'11"
4.       20:19        4'58"
5.       25:21        5'02"
6.       30:18        4'57"
7.       35:20        5'02"
8.       40:07        4'47"
9.       45:34        5'27"
10.     50:42        5'08"
11.     56:34        5'52"
12.     1:01:53     5'19"
13.     1:07:25     5'33"
14.     1:12:58     5'33"
15.     1:18:27     5'29"
16.     1:24:01     5'33"
17.     1:30:08     6'08"
18.     1:35:57     5'49"
19.     1:41:52     5'55"
20.     1:47:59     6'06"
21.     1:53:49     5'50"
22.     1:59:44     5'55"
23.     2:05:49     6'05"
24.     2:11:13     5'24"
25.     2:16:48     5'35"
26.     2:22:40     5'52"
27.     2:28:37     5'57"
28.     2:35:17     6'40"
29.     2:41:54     6'37"
30.     2:48:14     6'20"
31.     2:54:34     6'20"

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:54:50 31 05:38 10.64 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Nike Zoom Fly