csix futás

2013.08.25 Vasárnap, 09:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

04:10:41

Távolság

42.2 km

Tempó

05:56 p/km (10.10 km/h)

Edzésleírás

VI. Zagyvamenti maraton

Az előző évekhez képest idén kicsit jobban igyekeztem felkészülni a hosszabb versenyekre is. Nem blicceltem el a hosszú futásokat, 3 hete pedig kipipálva az első ultra is. Az utolsó két hetes felkészülést azért sikerült picit eltolni, de nem éreztem magam rossz formában.

Az előrejelzés esőt és kissé hűvösebb időt jósolt, ami persze nem igazán jött be. Szép, nyári napos idő várt bennünket Jászberényben.

Reggelire a szokásos lekváros kenyér mellé még elfért egy túró rudi is, majd indulás a központba. Szerencsére volt néhány ismerős arc: Andi, Tamás, Toncsi mellett még egy volt csoporttársammal is találkoztam. Nagy örömömre Szilárd szülei elkísértek a rajthoz, és Szabináék is kijöttek még sok sikert kívánni.

Hamar elrepült az idő és már indultunk is. Tamás rögtön el is ment elől, Andival ketten haladtunk szépen 5:20-5:30-as tempóval. Elég szűk részen indultunk el, nem nagyon lehetett előzni. 2 km-ként voltak kitéve táblák a töltésen. A pálya viszont eléggé meglepett. Igazából én nem nagyon olvastam utána, Tamás meg csak annyit mondott, hogy jó kis verseny, meg tök sík a terep. Ami igaz is volt, csak arra nem lettünk felkészítve, hogy nem aszfalton fogunk menni, hanem a töltésen egy keskeny nyomvályúban. Andi mondta, hogy benne is csak a reggeli kocsiúton tudatosult, amikor Tamás mondta, hogy ő biza terepcipőben van. Hát jó, ha már itt vagyunk ez az apróság nem tart vissza bennünket. Szép meleg időnk volt, árnyék egy szem se. Egy idősebb versenytárs talán unaloműzésként kipécézett magának, és folyamatosan előzgetett. Persze alighogy elémért visszalassított annyira, hogy akadályozzon. Ezt eljátszottuk háromszor, aztán úgy voltam vele, hogy egy 100 méter erősebb tempó belefér, hogy magam mögött hagyjam. Ezt leszámítva eseménytelenül teltek a kilométerek, kb 10km-nél elhagytam Andit az egyik frissítőnél. Eléggé széthúzódott a mezőny, nem sok futóval találkoztam. A monotonitás tűrésem próbára lett téve rendesen; a pusztában egyedül, melegben. Zenét persze nem vittem, mert minek (többet ilyet nem csinálunk: kis versenyre - persze ha nem autók mellett kell szlalomozni - kötelező). Frissítők elég sűrűn voltak, kb 3-4 km távolságban. Szükség is volt rájuk, mondjuk nem szoktam ilyenkor változatosan frissíteni. Általában csak vizet iszok, illetve félmaraton körül elkezdem a banánevést, mert anélkül eléheznék. Ezen kívül 1-2 izót ittam, meg egy kólát. Egy helyen volt dinnye is, de azt nem mertem megkóstolni.

Volt egy pár olyan rész, ahol aggódtam, hogy nem-e tévedtem el. Eleve nem tájékozódok olyan túl jól, de amikor három különböző irányban látok futni embereket, és én egy negyedik irányból érkezem... Meg ugye, mint említettem nem igazán néztem meg az útvonalat. Félmaraton után kerestem a kilométerjelző táblákat, hogy merre járhatok. Beletelt pár kilométerbe, mire leesett, hogy igazából két kört fogunk futni, szóval csak 21-ig számoztak. :)

Az egyedüllét aztán szép lassan bedarált, és a vártnál korábban, már 25 km környékén elhagytam magam. Utána már csak szenvedés volt. Elvétve összefutottam egy-két emberrel, de nem futottam senkivel hosszabban. Az utolsó 3 km-en ért utol egy lány, aki mondta, hogy ezt már fussuk le. Hát jól van. Ezután egy szót se szóltunk, csak kocogtunk egymás mellett. Az utolsó 500m-en egy kicsit próbált begyorsítani, de nem sokáig tartott a lendület, 1-2 méterre lemaradtam, majd szépen felzárkóztam. A sportpálya előtti kapunál végre megláttam a kis szurkolótáboromat, úgyhogy minden erőmet összeszedve 'besprinteltem' a végét. Persze ezt gondolom csak én éreztem sprintnek. :P

Tamás egy laza 3:37-es futás után már bőven kipihente magát mire én beértem. Utána még befutottunk Andival (4:29) és Toncsival (4:54) is. Megkóstoltuk a beharangozott babgulyást, ami nagyon jól esett, mert már eléggé kopogott a szemem. Kis sörözés és 1-2 liter víz után még megvártuk az eredményhirdetést, ahol először állhattam dobogón. Kis versenyek előnye. :) Arra viszont nem számítottam, hogy pont aki bemotivált, hogy az utolsó 3 km-t csak fussuk már le, egy kategóriában versenyzett velem. Szóval csupán az utolsó métereken szedtem össze azt a 16sec előnyt, amivel megnyertem. 

Összességében tényleg jó kis verseny volt. Jobban kellett volna, hogy sikerüljön. Ami hiányzott az a társaság volt, vagy legalább egy kis zene ami eltereli a figyelmemet, illetve az árnyék. Egy szűk 2 km-es erdei szakaszon kívül végig napon voltunk. Mégis úgy gondolom, hogy sokkal hangulatosabb egy kis versenyen indulni, mint egy tömegrendezvényen. Itt tényleg szívüket-lelküket beleteszik a szervezők a munkájukba, és ezt nagyon jó látni.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
04:10:41 42.2 05:56 10.10 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

5 hozzászólás

Tünös képe

Tünös 3960 napja

Hát, annyira nem bánom, hogy kihagytam. Akkor ez se volt tökéletes, akár a Karva-Lábatlan. De legalább megvolt. Jó kitartó vagy. És milyen volt a dobogón? (Nézd meg a mai félmarcsimat! Olyan, de olyan büszke vagyok magamra!) Puszi

csix képe

csix 3963 napja

A sörözés enyhe túlzás, de ha már adták! Ittam belőle két kortyot, aztán kerestem gazdát neki. Látod ilyenkor nem vagy sehol! :)

 

jrichard76 képe

jrichard76 3963 napja

Söröztél? Engem ez lepett meg a legjobban! :)

Egyébként gratula az első helyhez (2.hoz is). És nem ilyen helyen lehet megfutni a 4 óra alattit. Egy szép olasz, spanyol vagy budapesti verseny is megteszi egyszer.

toncso képe

toncso 3965 napja

 

   A   "  körülményekhez  "  képest  remekül  teljesítettél.   Az   első  hely,  pedig  első  hely.   PONT.

       Szívből  gratulálok   és  persze , hogy   egészségedre   !!!

Tünös képe

Tünös 3966 napja

Jujj de szép eredmény!

Lementem az élménybeszámolódat, majd otthon elolvasom. De milyen jó, hogy 6 percen belüli tempóval megcsináltad. De szeretnék én is egy ilyet!!! Nagyon ügyes vagy!!! Jövőre ott leszek én is! És majd versenyzünk. :))) Addig felkészülök nagyon!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!