Laurea futás

2013.07.24 Szerda, 21:19:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

01:54:53

Távolság

20 km Szint: 100 m

Tempó

05:45 p/km (10.45 km/h)

Edzésleírás

 

Igazi vadregényes futásom volt ma. Már 2x is jártam azon az útvonalon (részben persze majdnem mindig arrafelé futok), amerre ma. A gyönyrű Severn-völgyben haladtam a folyó menti bicikliúton, majd pedig a Bridgnorth-ba menő út felé, majd pedig egy Chelmarsh Reservoir-nak nevezett - szerintem mesterséges - vitorlázó tóhoz. Már odafelé sötétetedett, kb. az utam első egyharmadánál lement a nap. Ennyire későn még egyszer sem indultam itt ilyen hosszú edzésre a folyóvölgybe.


De tényleg kalandos volt. Imádom azt a tavat, gyönyörű a kilátás, a víz látványa, vagy maga a víz, valahogy vonz. Sajnos csak vitorlázó tó, úszni nem lehet benne... Kár, pedig ha lehetne, nappal mennék, és utána fürödnék benne, majd úgy futnék vissza.

Visszafelé a fás-erdős szakaszokon néhol már tényleg korom sötét volt, és szinte semmit sem láttam. Itt az utat is nehéz volt megtalálni, de nem vallottam kudarcot:)). Eléggé erőlködnöm kellett, hogy azt a kevés fényt, ami a lombok között beszűrődött, befogjam a szememmel. Közben arra gondoltam, hogy milyen rossz lehet annak a futónak (olvastam egy ilyen ultrafutóról), aki farkasvakságban szenved. Az ilyen későn már el sem indulhat edzeni, mert az semmit sem lát már ilyenkor... És örültem neki, hogy ilyen jók a szemeim, hogy ilyen kevés fény mellett is mennyi mindent meglátok. Persze azért kicsit félelmetes is volt, a sötét erdőben egyedül futni, valahogy az emberben - biztos ez is ilyen ősi dolog - elkezd motoszkálni valami irracionális félelem, pusztán a sötéttől, és a füle minden egyes ágzörrenésre, zajra, neszre kihegyeződik. Hát bennem is ez dolgozott, kb. vmi menekülőösztön, vagy zsákmányállat-ösztön lehet ez. Persze a futást meg az edzést ez roppant módon elősegíti, hiszen élesíti az érzékeid, a reflexeid, és az embernek még valahogy a futás is könnyebben megy...:)) (értem ezalatt, hogy elkezd kicsivel gyorsabban futni, mint ami a megszokott iram).

 

De a félelmetességen kívül gyönyörű is volt a természet, naplemente után még sokáig vörös volt az ég (ez a néphiedelem szerint a vihart jelzi elő). Gyönyörű volt, ahogy a holdfény megcsillant a folyó víztükrén, és az állatok hangjait is hallva, teljesen úgy éreztem, hogy igazán a természetben vagyok, s ez az, ami a városból annyira hiányzik. Meg világító bogarakat láttam a fűben, neonzöld fényük volt. Az volt a legjobb, amikor egy autó hátulról a fényével megvilágította őket, a levegőben repülve ugyanis nem fénylettek, de ahogy rávilágított az autó reflektora, hirtelen visszaverték a fényét, és körülöttem mindenhol ilyen világító izéket láttam addig a pár másodpercig, amíg el hagyott az autó. Szóval, ezek az apró csodák, amitől annyira gyönyörű a természetben futni/ vagy csak szimplán lenni. A nyulak, ahogy elugrálnak, hallva a lépéseim zaját, már szinte teljesen hétköznapi látvány számomra. A multkor még szürke mókust is láttam, ahogy éppen mászott fel a fára - szintén futás közben.

 

El is fáradtam, de nem nagyon, de igazán különleges élmény volt. Mondjuk következőre előbb fogok elindulni, mert némely szakaszon tényleg majdnem tiszta sötétség volt.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:54:53 20 05:45 10.45 100 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!