furcifer futás

2013.11.10 Vasárnap, 11:00:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

01:48:50

Távolság

21.1 km

Tempó

05:09 p/km (11.63 km/h)

Edzésleírás

Felkészülés: már az év első felében tudtam, hogy a július, augusztus rendszeres edzésekre nem lesz alkalmas, így egy kb 10 hetes edzéstervre gondoltam még ekkor szeptember-októberre. A nyárra be is jött a dolog: nem sokat futottam. A szeptember ígétesen indult, 10-ig 45 km-t futottam, aztán 24 km-t a maradékban. Ezek a km-k eléggé hiányoztak, főként gyorsító edzéseket kellett volna végezni. Az október szinte tökéletesre sikerült, 162 teljesített km-rel. Voltak egészen jó tempójú futások és a legtöbb futás közben igazán jól is éreztem magam, valamint az időjárás is partner volt végig. A futás előtti másfél-két hét már nem volt tökéletes, főként az időjárás miatt. A végén már csak betonon futottam és főként sötétben, a távok egy részén utak mellett, ami azért nem olyan jó és élvezetes. Összeségében lehetett volna jobb is a felkészülés, de azért megteszi. Ami biztos hiányzott, az két gyorsító edzés szeptemberben és két hosszabb távú futás a verseny előtti 3 hétben.

Verseny: Időjárás szempontjából nagyon rosszul indult a dolog, egész héten rossz idő volt és csütörtökön még viharos szelet és esőt jósoltak vasárnapra. Ehhez képest a verseny reggelén gyönyörű napsütés bukkant elő a redőny mögül, a szél alig lengedezett. Az előre tervezett trikó, futópóló, futó hosszúujjú felsőből a trikót otthonhagytam, de a hosszú melegítőnadrág maradt. A startpisztoly 11 órakor dördült el, én 10:45-kor még otthon voltam. :) Ezért is szeretem ezt a versenyt, mert 500 méter bemelegítő kocogással ott vagyok a startnál. Még nyújtani is volt egy kis időm nem vittem túlzásba, de azért jobban bemelegítettem, mint szoktam. A zenét telefonról hallgattam, beállítva két órányi zene (ITI, Paddy, Vad Fruttik, Kárpátia), egyszer állt le, de egy gombnyomással sikerült továbbnyomni. 600-700 embert rajtolt el a félmaratonra és a 6 km-es akadémiai futásra összesen. Az elején kicsit zavart a tömeg (Adri kijött a házunk elé pacsizni egyett:)), és így nem igazán éreztem a tempót. A Dunaparton már volt egy kis szél, főként hátszél, így a 3 km-es időm 14 perc körül volt, ami elég gyors. Próbáltam felvenni a hosszútávú tempót, de nem akartam hirtelen belelassítani. Így utólag nézve nem baj, hogy erősen kezdtem, főként mikor a 8 km-es fordítónál tudatosult bennem, hogy eddig elég erős hátszélben futottam. A rakparton 15 km-ig ezután közepes szembeszélben már erősen lassúlt a tempóm, melegem is volt (egy rövignadrág elég lett volna, és akár egy réteg felülre is), kezdett fogyni a szufla. Sikerült két formás lány mögé felzárkózni, próbáltam tartani velük a lépést. :)  Féltávnál 51:30 körül voltam, ez 1:43:00 félmaraton lett volna, persze tisztában voltam vele, hogy a második fele jóval gyengébb lesz. Vittem magammal szőlőcukrot, abból kaptam be 1-2 szemet, 12 km-nél ittam fél deci vizet. Adri 14-15 között hozott ki nekem sportitalt, abból ittam kb. 1 decit és Adri futott velem kb. 700 méter. Bár a tempóm kicsit megbomlott, de örültem, hogy ott van. A Petőfi hidas feljáró a 7 km szembeszél után szenvedés volt, lefele viszont egészen visszanyertem az erőt, 16 km-nél ittam még fél deci vizet és úgy számoltam, hogy meglehet a vége 1:47:00 körül. Ezután kijött, hogy összesen 1-szer futottam többet 15 km-nél, így a lábam a Rákóczi híd felvezetővel teljesen elfáradt, így a a 17-20 közötti km-ek kicsit lassabban sikerültek, az utolsó kb. 500 méter sikerült megnyomni, így az időm 1:48:50 lett, amivel 285. lettem. Ez belül van a célidőn, így elégedett vagyok, jól éreztem magam a futás nagy részében. Nem is hajtottam magam ki halálosan, de a lábam azárt eléggé elfáradt.

Összességében elégedett vagyok magammal, a felkészüléssel (a verseny alatt léptem át az idei 500. kilométeremet, bár év elején ez volt a minimum célkitűzés) és a versennyel is. Köszönöm az égiéknek, hogy jó idő volt, az a kis szél kellett is a hűtéshez. :)

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
01:50:00 21.1 05:13 11.51 0 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

6 hozzászólás

furcifer képe

furcifer 3870 napja

Köszönöm! :)

answer03 képe

answer03 3870 napja

Gratulálok én is! Hatalas időt futottál!!!!!!!!!!!!! Zseniális :)

Sövi képe

Sövi 3870 napja

Meg ám! Még tavasszal! :D

furcifer képe

furcifer 3870 napja

Köszi szépen! Hát jelenleg úgy gondolom, hogy nem pályázok hosszabb távra, szóval maradok az ilyen 10 km-s távok körül, és max megint egy felkészülés a félmaratonra. Aztán majd meglátjuk...

Neked is gratula az egyre hosszabb távokhoz, meg lesz az a félmaraton jövőre!

Sövi képe

Sövi 3871 napja

Jövőre maraton?

Sövi képe

Sövi 3871 napja

Gratulálok!!!

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!