csix futás

2013.03.17 Vasárnap, 08:30:00

Sport


verseny(verseny)

Edzés ideje

04:08:36

Távolság

42.2 km Szint: 200 m

Tempó

05:53 p/km (10.19 km/h)

Edzésleírás

Harmadik sikeresen teljesített maraton! Nagyon jó hangulatú verseny, hatalmas tömeggel és szurkolótáborral. Több szint volt benne, mint amennyire számítottam, de azért nem volt vészes. Kicsit csepergett az eső, néhol a szél is feltámadt, alapvetően azért nem volt rossz idő futáshoz. A helyszín már önmagában is gyönyörű volt, futva végignézhettünk rengeteg nevezetességet. A frissítőpontokon mindent meg lehetett találni, nem volt hiány semmiből. Talán annyi kivetnivalóm volt, hogy a rajt helyszínén kevés mosdó volt összevetve a versenyzők számával, illetve a versenyt megelőző napon a tésztapartit ki kellett volna hagynunk. Nem tett jót a lábunknak a másfél órás sorban állás. Na de a verseny...

A rajt helyszíne tökéletesen volt megválasztva. A Placa d'Espanya Barcelona legszebbnek tartott tere. A Katalán Nemzeti Múzeum (Museu National d'Art de Catalunya) illetve a Táncoló vagy más néven mágikus szökőkút (Font Mágica) mesebeli hátteret nyújt a két vörös téglából épült torony (The Venetian towers) hátterében. Elindulva a Las Arenas bikaviadal aréna látható, ahol természetesen már nem tartanak viadalokat, helyette egy bevásárlóközpontnak ad otthont.

Ilyen varázslatos helyen az ember úgy érzi a hihetetlen embertömeg ellenére vagy éppen amiatt, hogy most valami igazán nagy dolognak lesz részese. Zene, szurkolók, maratonisták... Összesen 14785 futó várta a rajt pillanatát. Idegesség, utolsó ruhaigazítások, és mehetünk. 19 perc telt el, mire Andival mi is sorra kerültünk. Az első futók ezalatt már a 6. kilométerükön is túl lehettek.

Lassan indultak be a futóművek a kissé hűvös időben. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy rosszul választottuk meg a rajtzónát, rengeteg embert kellett kerülgetni. De végre itt vagyunk, ennyi várakozás és felkészülés után Barcelona utcáin futjuk A Maratont. Az ötödik kilométer környékén feltűnik előttünk az FC Barcelona stadionja, a Camp Nou, mely a legtöbb néző befogadására alkalmas stadion Európában, de gondolom ezt egyetlen focirajongónak se kell elmondani.

 

Elérkeztünk az első frissítőállomásra, gyorsan felmarkoltam egy ásványvizet és megállás nélkül haladhattunk tovább a széles főúton, közben folyamatosan figyelve az órát. Egész jól állunk idővel, de gyorsabbnak éreztem a tempót, mint amit az óra mutat. Valószínűleg a sok előzgetés és a folyamatos emelkedő vette ki az energiát.

10 kilométer körül újra meglátjuk a Spanyol teret, de még előtte lekanyarodtunk és az Eixample negyed felé vettük az irányt, ahol a Passeig de Gracia sugárúton megpillantottuk Gaudi egyik remekművét a La Pedreda-t. A szürkésfehér homlokzatú sarokház kicsit elterelte a figyelmemet az időről, felfele tekeredő nyakkal csodáltuk az építészeti remekművet. Persze közben haladtunk azért tovább, szerencsére nem ütköztünk senkivel össze a nagy bámészkodásban.

Gyors frissítés után, ahol némi izotóniás ital is került a szervezetembe, hamarosan egy újabb Gaudi nevezetesség, a Sagrada Familia mellett haladtunk el. Habár még mindig tartanak a munkálatok, méltán a legismertebb és leglátogatottabb hely Barcelonában. Ezt követően bő két kilométeren keresztül kereshettünk ismerős arcokat az előttünk járó futók, majd újabb két kilométerig a lassabban haladók között a visszafordítónál. Közben teljesítettük a féltávot. Elég sovány előnyt sikerült összeharácsolni a tervezett időhöz képest, de azért jók vagyunk: 1:58:39 a félmaratoni időnk.

Következő látnivaló a két kerület határán lévő Calatrava, más néven Bac de roda híd. 20 kilométer felett már 2 és fél kilométerenként kint voltak a frissítők az asztalon, egyre több folyadékot vettem magamhoz. Szerencsére eddig nem kellett megállni, gyorsan vettem ami kell, és folytatódhat a futás. Közben olykor-olykor elkezdett cseperegni az eső, borult volt az ég, de szerencsére nem volt kifejezetten rossz időnk. Itt kicsit unalmasabb útszakasz volt, amit azért az elég sűrűn elhelyezkedő szurkoló tömeg segített átvészelni.

Már messziről jól látható a 144.4 méter magas, 38 szintes Torre Agbar felhőkarcoló, ami egy földből kitörő gejzírt szeretne ábrázolni lévén a barcelonai vízmű tulajdona. Hát, több kevesebb sikerrel. :) Közben a folyamatos emelkedő 25 és 35 km között átfordul síkba, de eléggé megtépázta gyorsaságomat. Még a 30 kilométeres tábla előtt Andi lemaradt, innentől külön utakon folytattuk tovább a maratont. Nemsoká elértem a tengerpartot, ahol szél nehezítette tovább a dolgom, és kicsit meggyengült az akaratom. Biztatni kellett magam, hogy legalább a frissítőig fussak még. Elérve a frissítőpontot ezúttal sétálva ittam-ettem. Nehéz volt újra elindulni, közben éreztem, hogy egyéb okból is meg kellene állnom. Még néhány kilométerig tartottam magam, aztán megálltam egy toitoi-nál. Innentől még nehezebb volt.

Láttam még a Ciutadella parkot, előző nap erre sétáltunk, tudtam hogy még messze a vége. Átfutottunk az Arc de Triomf alatt, a korábbi nehezen összeszedett előny piszok hamar elfogyott, ráadásul megint emelkedő következett. Na de ezt már akár sétálva is, de megcsináljuk. Közben a térdembe is bele-belenyilallt, és már nagyon számoltam a kilométereket vissza.

Nemsokára a La Rambla utca legvégét érintettük, ahonnan szállásunk utcája is nyílik, látható a Columbus monument, illetve a híres Boqueira piac is itt található. Elkezdtem elmélkedni milyen gyümölcskosárral lepem meg magam a verseny után. Ha megcsinálom 4 óra 5 perc alatt akkor kettőt is megérdemlek!

Sajnos azonban a lábaim már eléggé elnehezedtek, egyre többet sétáltam, pedig a szurkolótábor igazán kitett magáért! 40 kilométernél az egyik szurkoló szó szerint leteremtett, hogy most aztán nincs séta, ezt már le kell futni. Innen már látszott a célkapu, de az is látszott, hogy emelkedőn lesz a befutó. Próbáltam mosolyogni és erőt venni magamon az utolsó néhány méteren, egy utolsó bal kanyar - mégse az volt a célkapu, amit annak hittem - és végre célba értem! Körbenézve mindenki bicegve próbálta elhagyni a célvonalat, helyet adva ezzel az újonnan érkezőknek. Gondolom az én mozgásom se tűnhetett összeszedettebbnek. Irány a chip levétel. Gyorsan végigpörgött az agyamon, hogy ki kell hozzá kötnöm a cipőfűzöm, amihez ugye le kell hajolni. Eltartott pár percig a művelet, de végül sikeresen megoldottam. Egy futóknak lezárt területen banánt, narancsot, vizet és különböző magvakat lehetett fogyasztani, hát éltem a lehetőséggel. :) Fél órával később felkerestem az előre megbeszélt találkozóhelyet, ahol megvártunk mindenkit. Összességében nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, szuper verseny volt! 18 perc 48 másodpercet javítottam a maratoni időmön! :)

 

 

 

 

 

 

 

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
04:08:36 42.2 05:53 10.19 200 0 0 0
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

4 hozzászólás

Andikölök képe

Andikölök 4106 napja

Azta!! Apám, milyen beszámolót írtál!! Meg sem szólalhatok melletted:(De hatalmas nagy gratula, nehéz volt a pálya egy kicsit, nomeg az előző napról inkább ne beszéljünk. De nagyon sokat fejlődtél, azért mégiscsak voltak hatásai a kemény felkészülési edzéseknek. Igen, a verseny előtt mindig sokkal nehezebb megérteni, miért pazarlunk ennyi időt egy versenyre, de amikor ott van, akkor sokminden másra gondolsz, csak erre nem :)

A legkönnyebb edzésnek a versenynek kell lennie.-tartja a mondás..:)

Csak így tovább, legközelebb meglesz a 4órán belüli maraton,m remélem, velem együtt! :)

jrichard76 képe

jrichard76 4118 napja

De szép képeket szúrtál be :) és persze gratula!

csix képe

csix 4121 napja

Köszi! Közben pótoltam a beszámoló részét is. :)

Tünös képe

Tünös 4122 napja

Amindenit, de ügyes vagy!!! Kicsit bővebb lére is ereszthetted volna az élménybeszámolódat. :))) Brutál jó időt mentél. Pedig mostanában alig edzettél. Egy kis ráhasalással legközelebb meglesz 4 órán belül. De örülnék én is egy 4 óra 8 perces marcsinak így március közepén.

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!