Dex futás

2012.11.10 Szombat, 10:00:00

Sport


(edzés)

Edzés ideje

02:10:00

Távolság

26 km

Tempó

05:00 p/km (12.00 km/h)

Pulzus

Átlag
140
Minimum
0
Maximum
160

Edzésleírás

Úgy látszik ez a kerek számok futása volt. Az idő azért lett ennyire kerek, mert a végén még ráfutottmam, hogy biztos, hogy meglegyen a táv, és nehogymár 4es kezdődjön a tempó. Pedig kicsit később is fordultam mint a GPS jelzett és ahogy előzetesen gondoltam, aztán utolsó km-en azért beletettem egy plusz fél perces karikát, meg a ház előtt is 20"-et. Így már biztos bőven megvolt. Terepen most kb 9km-t futottam (részletezésbe 10van,mert úgy néztem). Végig a Desi mellett az erdőben a 67es útig, azon át és amerre bringával is mentem, Magyaregres felé szintén az erdőben. A pulzus ott magasabb hisz a terep megköveteli, hogy ne egyenletes iramban fussak, hanem alkalmazkodják az adottságokhoz. Meredek kaptatókon a karmunkám, akár egy sprinteré :D

 

Pár adat, amit közben megjegyeztem:

  • 8km-ig: 41'30" - 132es átlag pulzus
  • terep 10km(lehet kicsit kevesebb): 49' - 145ös átlag pulzus
  • utolsó 8km(+nélkül): 38'30" 135-145között (dombok ~155)

 

Azért voltak érdekességek. Terep az alapból mindig az, óvatosnak is kell lenni. Egyik helyen egy nagyobb kőre vagy vmire léptem rá és a bokám már fordult is alá, de gond nem lett belőle. Nem hiába erősítem a boka körüli izmokat, szalagokat az egyensúllyal, meg persze a nyújtással. Másik ilyen mozzanat, mikor a végén kijöttem a félszigetről, vissza az aszfaltra, a bal térdem hirtelen elkezdett szúrni/fájni. Mondom veled meg mivan?? Azt éreztem korábban is, hogy a sarokemelő előrébb csúszott, de nem igazán foglalkoztam vele. Gyorsan megálltam, kicsit rányújtottam, guggolás, sarokemelő igazítás. Majd tovább. Utána semmi fájdalom vagy érzet...hmmm..érdekes műszer ez a láb. Utolsó km-eken pedig a cipő (még mindig az 1200km-en is túli nagyon alap edzőcipőben, nem futócipőben - amúgy Adidas) elején éreztem,hogy vékony a talp és semmit nem csillapít ott. Nem fájt miatta ott a lábfejem, csak olyan kényelmetlen volt.

Kifelé szél sem fújt nagyon, ami miatt végtelen csend és nyugalom volt, csak néhol beszélgettek a horgászok. Apropó horgászok. Legújabb módszer (67es út környékén láttam) hogy odaállnak az autóval a horgászbotok mellé, ők beülnek - elindítják az autót,meg a fűtést gondolom és sasolják hogy van e kapás. Szép amikor az ember ennyire eggyé tud válni a természettel :D  Strand részen pedig több helyen ásnak ki kis részeket, nem tudom miért, mintha mini sírhely lenne, no nem is ez a lényeg, hanem hogy a Sírhant művek drága emberei hova dobálták a földet? Persze, hogy a bringás útra és nem az ásott rész mellé a földre. Visszafelé már nem volt senki, akinek beszólhattam volna ezért.

 

De hogy a futásról is legyen pár gondolat. Előtte a pulzus kb jó. Még egy olyan 5ütés hiányzik hogy azt mondjam alacsony. Elején kicsit úgy tűnt, hogy lehet magas lesz, de végül a szokásos értékeket hoztam. Persze az elejét elfutottam, így nem volt igazán klasszikus bm. De hát ennél jobban már hova fogjam vissza magam? Viszont utána se nagyon akartam gyorsulni. Persze, hogy ezt se tartottam be. Vitt a lábam. Egy egy sarokemelést tettem bele, hogy a combokat nyújtsam, így nem is volt gond velük, nem álltak be (végére talán csak a csipőnél éreztem oldalt, hogy ott állt be kicsit). Előtte ittam bőségesen, mert menetközben nem viszek semmit. Egyrészről ennek köszönhetően hosszú idő óta először pisilés miatt meg kellett állnom :D másrészről pedig ez nem bizonyult elégségesnek. 1ó20nál már éreztem, hogy a végére ez kevés lesz, ott már frissítettem volna vmivel. Így majdnem sikerült eléhezni, szóval ez megint ilyen lemerítős edzés lett. Viszont lábra nagyon jól bírtam. Azt nem mondom, hogy friss lábakkal értem haza, de ha lett volna a végén egy vetélkedő, hogy tippelje meg, hogy hány km futás után van ez az érzet a lábaiban, akkor biztos jóval kevesebbet mondok. Az meg,hogy ment volna ez tovább is, az alap. Azt egyértelműen látom már, hogy alapállóképességem rendben van. És nem csak itt, hanem a többinél is. Az úszásnál jelentkező probléma, miszerint rossz időket úszom, az részben fakad fáradtságból, részben pedig abból, hogy alapállóképesség ott is megvan, csak erő-és gyorsasági állóképesség hibádzik.  Hisz mondjuk ha 6km-t leúszom 1.30as 100akkal, akkor 400m-en talán nem kéne küzdeni az 1.25-ért. De ez a jobbik verió, mert ebből lehet építkezni és fejlődni. De jó, hogy a futásról írok megint.

Edzésszakaszok

Idő Táv
(km)
Tempó
(p/km)
Seb.
(km/h)
Szint
(m)
Minimum
pulzus
(bpm)
Maximum
pulzus
(bpm)
Átlag
pulzus
(bpm)
02:10:00 26 05:00 12.00 0 0 160 140
Új edzésszakasz

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

0 hozzászólás

Felszerelések

Add meg az edzéshez tartozó felszerelésed!