Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 124 859 km-t sportoltatok
Dex
Úszás Dex  úszott  2012-03-08-n

5 / 2 értékelésből
Új edzés nézet
Edzésvégzés időpontja
2012-03-08 18:30
Edzés típusa
úszás (edzés)
Edzésmunka ideje
01:20:00
Megtett távolság
4.1 km
Edzés sebessége
3.08 km/h
Edzés tempója
19:31 p/km
Edzés leírása

Futás után a "betegségnek" nem sok nyomát találtam és bár főleg a lábam meglehetősen fáradtnak tűnt, így egyik oldalról nem volt kedvem menni, másik oldalról viszont kívántam a vizet és az úszást, szóval végül csobbantam.

 

1000m gyors csak úgy

800m gyors m.4.25m gyors figura

800m gyors 3as L m.4.25m 1x 5ös, 1x 7es L

800m gyors m.4.25m erős

400m -> gyorsgyors

4x25m mell víz alatt

4x50m mell víz alatt,az utolsó 63m! :)

 

Megint viszonylag későn mentem, és megint nem éreztem a vizet. Mintha ilyenkor meg lennék keveredve, de azért valamennyire belejöttem, de olyan volt mintha 2hete nem lettem volna. Az erős gyorsok tényleg kemény sprintek voltak, jól el is fáradtam.

Na de a mell víz alatt. Múltkor itt az oldalon ez szóba került és pár videót is kapcsolódott a beszélgetéshez, amik lényege (a spéci búvárruha + súly) a nagyon hosszú és lassú húzások és kicsúszások. Kételkedtem benne,hogy jó ha mindig hagyjuk szinte megállni a mozgást és utána újra kezdeni, de akkor is írtam,hogy legközelebb kipróbálom. A 25m-ek ráhangolódások voltak. Ellenben eddig soha nem sikerült elsőre az 50m most igen. 2. és 3-nál pedig azt terveztem hogy ráfordulok még egy hosszra,de végül mindig elfogyott a levegő :) Mindegyik a lassú (bár nem annyira mint a videókon) mozgás volt. Fordulónál se emelkedtem fel,hanem a medence legalján fordultam. Utolsó előtt azonban hosszabban pihentem és próbáltam egy nyugodt relaxált állapotba jutni. 50m-nél még tudtam egy fordulót csinálni és meglett a rekord. Egyfelől nagyon tetszik és jövőben próbálok javítani ezen, másfelől nem egy kellemes szenvedés ez. Közel sem olyan,mikor hajt az ember és ott kevés a levegő. Azt látom viszont, hogy ide először fejleszteni kéne, hogy álló helyzetben mennyi ideig bírom a víz alatt és ha ott sokáig, akkor rátenni a lassú mozgást, mert így hiába nem volt nagy erő a húzásban, azért sokáig kell lenni víz alatt. 75m lesz a cél :P

6 hozzászólás

necromedve 4450 napja
necromedve képe

Jól bírod tüdővel, elismerésem! Ha most megy külön gyakorlás nélkül a 63 m, szerintem simán kitűzheted gyakorlással a 90-100 métert is, a jelek szerint az alapok megvannak hozzá.

Négy hasznos tipp:

  1. Ha a határaidat feszegeted ilyen úszásnál, MINDIG kérj meg valakit, hogy figyeljen rád abban a két percben. Ezt a lassan húsz éve szabadtüdős búvárkodással foglalkozó ismerősöm is megteszi, pedig ő azért eléggé ismeri a szervezetét ilyen téren. Szar dolog lent maradni.
  2. Levegővételnél érdemes az elsőre vett levegőre még egy pár másodperc alatt rányelni 4-5-öt. Nekem van egy erős orrsövény ferdülésem, alapvetően ahhoz vagyok hozzászokva, hogy kis levegőt veszek egyszerre, úgyhogy én simán rá tudok nyelni még 10-12-t is. Simán elfér az ember tüdejében. :)
  3. Gyakorlásnál szerintem az is jó, ha a 25/50 métereket úszod, csak lassabban. Pl én a 25 métereket 40, a 37,5-eket 60 másodpercre veszem.
  4. Sose nézz bele a távba, hogy mennyi van még hátra, mert olyankor megfeszülnek az erek a nyakadon, ami egyből megdobja az oxigénfogyasztást.
Dex 4450 napja
Dex képe

Köszi.  A tanácsokat is. Gondoltam én is arra, hogy mikor határig úszom, valaki figyelhetne.. lehet hogy majd úszómesternek szólok, hogy fél szemmel sasoljon. Levegővételes trükköket próbálgattam ,de csak érzésre. A nagy levegőre nem szoktam még rávenni, de kipróbálom. Előtte szoktam jól kifújni, majd kis levegőket venni és gyorsan kifújni, majd kis szünet és mélylevegő. A lassulást is még próbálom, de tényleg az kell, hogy mozgás nélkül is hosszan kibírjam, utána tudok ezzel variálni, de jövő héten lehet hosszabban is játszom ezzel. Nézegetni nem szoktam, csak mikor kb várom a falat.. meg a legvégén :)

Kovada 4447 napja
Kovada képe

Ez nagyon durva! Nekem vmi családi versenyen volt a rekordom 16-17 évesen az 50-re ráfordulás, de nem tudom hogy hoztam össze, ma a 25 m után se volt kedvem ráfordulni.. De majd játszom még vele, kipróbálom a praktikákat.

Gratulálok!

Dex 4447 napja
Dex képe

Kösz. Sokat lehet fejlődni, de még nem tudom, mennyi energiát akarok ebbe fektetni :)

marcizmus 4445 napja
marcizmus képe

Egyébként ebben tényleg az a jó, hogy látványosan lehet vele fejlődni. Viszont tényleg egyedül nem jó csinálni. Egyik szaktársammal szoktam néha együtt úszni. Nagyon jó úszó alkalt a srác, kajakozott sokat, nagyon jól úszik, bicikli, triatlon ilyesmi. 50m-t tudott víz alatt. Neki indult edzés végén és ráfordult a 3. 25ös hosszra. Végigment rajta de nagyon megijedtem rohantam körbe a medencét mert láttam, hogy remegő testtel jött föl és próbálta kinyomni magát a medencéből. Nem sikerült és visszazuhant. Másodszorra kitolta magát valahogy, és embrió pózba pihegett. Azt mondta, hogy egyáltalán nem emlékezett az utolsó 25re csak arra, hogy elrúgta magát. Nem elrettentésnek szánom csak leírtam. Nekem az 50m a cél.

Dex 4445 napja
Dex képe

Köszi! Azt hiszem ez a legfőbb tanács.. nem mintha betartanám, de ha max-ot úszom,akkor igyexem! Az ismerősöd viszont örülhet,hogy ennyivel megúszta. Nálam ennél nagyobb a kontroll és/vagy jobban érzem a határt. Valószínű ebből is bizonyos szintű gyakorlás kell, hogy max-ot menjen az ember.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!