Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 983 470 km-t sportoltatok
Dex
Futás Dex  futott  2012-11-29-n

5 / 2 értékelésből
Új edzés nézet
Edzésvégzés időpontja
2012-11-29 10:20
Edzés típusa
Felmérő (edzés)
Edzésmunka ideje
00:37:10
Megtett távolság
10 km
Edzés sebessége
16.14 km/h
Edzés tempója
03:43 p/km
Maximum pulzus
175 bpm
Átlagos pulzus
169 bpm
Pulzustartomány
 
Időjárás
Napos idő Napos idő, 14 fok, Gyenge szél
Edzés leírása

Felmérő 10.000m - idő: 37'10" - 3.43as iram.

Helyszín: 400m-es rekortán pálya (eső után).

 

Amivel elégedett lehetek/lehetnék:

  • időjárás
  • iram, 3.45öst szerettem volna, ez sikerült
  • pulzus-iram reláció.

Amivel nem vagyok elégedett:

  • pulzus (alacsony, nem sikerült felvinni)
  • technika,futóstílus
  • telihasérzet
  • pálya (kopott talpú cipővel csúszott nagyon).

 

Részidők, pulzus adatok:

  1. km   3.42,4                  bmp 168ig
  2. km   3.42,4  (7.24,8)   bmp: 168-172
  3. km   3.44,0  (11.08,8)  bmp: 169-173
  4. km   3.43,7  (14.52,5)  bmp: 170-173
  5. km   3.44,9  (18.37,4)  bmp: 168-171
  6. km   3.45,5  (22.22,9)  bmp: 169-172
  7. km   3.46,6  (26.09,5)  bmp: eleje 170-171,majd 166!-169
  8. km   3.44,9  (29.54,4)  bmp: 168-170
  9. km   3.40,9  (33.35,3)  bmp:168-172
  10. km   3.34,9  (37.10,2)  bmp: 170-173, utolsó 200m-en ment fel 175ig

 

Részletesebben az értékelésem.

 

Időjárás szuper. 13-14fok körül, napsütés, szél nem vészes. Alul,felül rövidbe+ Saucony kompressziós (térd)zokni. Kicsit még így is melegem volt.

Az alap elvárás a 40' alatti futás, de ha ez nem sikerült volna, akkor világgá megyek :) Szóval a komolyabb cél a 3.45ös iram volt, az álomhatár pedig 3.40. Gondoltam, hogy az alá sokkal most nem tudok menni. Eszerint is kezdtem, de már az elejétől elég gyorsnak éreztem. Pozitív, hogy ennyire sikerült belőni a tempómat előzetesen. Mint ahogy az is, hogy többé kevésbé elég egyenletes lett mind a pulzus, mind az iram. Arra viszont egyáltalán nem számítottam, hogy ilyen ezreket, ilyen pulzussal meg tudom futni. Később majd írok róla,hogy magasabb pulzust szerettem volna elérni, de érdekes, hogy akkor lennék elégedett, ha ezt a tempót 180as átlaggal hozom le? Szóval pár dolgon még kell gondolkodnom. Utolsó örömteli dolog, hogy mindezt elég komoly terhelésből hoztam össze pihenő nélkül, ráadásul lassú / alap-állóképesség fejlesztő / aerob extenzív (vagy alatti) zónájú futásokból!

 

De az éremnek két oldala van. Nem minden tetszett azért. Az egyik fontos dolog számomra az időn, vagy inkább az adatokon kívül, az érzés. Nos ez alapján ez közelsem volt egy jó futás. Mintha le lettem volna szabályozva (úszásból ismerős) és nem tudtam volna a maximumot kifutni magamból. Ha csak a végén nézem az órát és az 39percet mutat, simán elhiszem. Kicsit hasonló, mint a Nike végén, mikor nem tudtam tovább gyorsulni, pedig pulzus alapján lehetne. Vagy mint az elmúlt időből pár edzés bringán, mikor nem volt meg az erő és hiába kapkodtam a levegőt, pulzus nem jelezte a nagy terhelést. Persze úgy is lehet nézni, hogy az elejét nem akartam elfutni, ezért maradt "alacsony", végére pedig nem maradt erő, azért nem ment fel. Említettem még a technikát. Nos abban se éreztem az erőt :D Majdnem hogy végig koncentrálnom kellett hogyan futok, hogyan lépek, segítsek karral, ne lassuljak, ne "üljek bele". Szörnyű volt. Már menet közben is azzal nyugtattam magam, hogy nincs baj, ez csak egy szokatlan sebesség, amiben évek óta nem futottam és majd ezt is újra szokni kell és felépíteni. Azért ebben még egy dolog közrejátszott. A pálya. Tegnap és éjjel is esett az eső. Az egész rekortán vizes volt. Az 1es pályán, főleg a kanyarban a belső íven még tócsák voltak. Azaz ott legjobb esetben is csak a pálya közepén tudtam futni. (Tökéletes vízelvezetés? Ugyanmár!) Ha ez nem lenne elég, akkor persze az Adidas cipőmben mentem. Amibe viszont idén belekerült 1400km, és a talp igen csak elkopott. Ahonnan ellépek, ott már a minta sincs meg. (Saucony-t nem mertem volna most még erre bevetni, szögesem meg nincs.) Elejétől kezdve éreztem, hogy csúszik a cipő. Elrugaszkodásnál mintha hóban futnék (bár nem akarok túlzásokba esni). És lehet tudat alatt a talajfogásnál is vigyáztam emiatt, ezért se lehetett olyan a mozgásom. Levezetésnél a 8as pálya többnyire száraz volt már, ott próbáltam újra, nem kicsit volt jobb. Viszont meg nem tudom mondani, hogy ez számíthatott-e és ha igen mennyit. Délutánra hiába száradt volna vmennyit, újabb eső miatt felesleges lett volna csúsztatni az időpontot. Tegnap meg nagyobb szél volt. Tök mind1. Ezért csak felmérő. Csak, ha magammal és az idővel harcolok, akkor jobb ha minden tökéletes. Ha másokkal, akkor viszont mind1,mert mindenkinek ugyanaz. Sőt épp ezért, akkor lehet szélsőséges is, ott már fejben dőlnek el a dolgok:P Egy dolog amiben picit hibáztam,hogy hasam kicsit tele volt. Reggeli után még ittam szénhidrátos italt, ami tök felesleges volt. Még majdnem banánt is vittem, de ott már leesett, hogy basszus nem maratont megyek futni, hogy fel kell tölteni magam!!! Amatőr hiba :)

 

Összefoglalólag, hogy azért vidám végkicsengése legyen, elégedett vagyok. (És nem szakadt rám a mennyezet. Csak az égbolt. Így a kinti bringa el is marad.) Azt tényleg látnom kell, hogy ezzel a sebességgel és ezzel a pulzussal még nem edzettem. Amint elkezdem a gyorsító edzéseket először csak fartlek és tempófutás, majd később résztáv formájában, akkor ez egyre jobb lesz. Tehát ez inkább szuper, hogy lassú futásokból ment ez a tempó ezzel a pulzussal. Másik nem elhanyagolható dolog, hogy pihenés nélkül, terhelésből futottam. Utolsó pihenőnapom továbbra is szept.6-án, a Nike előtt volt. Ráadásul a fizikai bioritmus szinte legalján vagyok.

Mindezek ellenére, vagy épp ezért a továbbiakhoz azért ez erőt ad, hogy ennél csak jobb lehet. Következő felmérő időpontja ismeretlen. Gondolom a következő makrociklus végén kéne az is.

11 hozzászólás

torolt_12 4172 napja
torolt_12 képe

Gratulálok az űridőhöz!

Dex 4172 napja
Dex képe

köszi! :)

RemAti 4172 napja
RemAti képe

Ha az 1-s pályán mentél ez akkor nagyon jó idő. Ilyen felmérőhöz a 2-s vagy a 3-as pálya a legjobb a kanyarok miatt. Szögesben mennyit futottál már? Grat.

Dex 4172 napja
Dex képe

1es pályán mentem, többin nem tudnám, hol vannak a km-ek :) Igazából a szögest csak arra írtam, hogy tapadás miatt lenne jobb. Amúgy kb 20éve (leírni is szörnyű) lehetett a lábamon utoljára vmi diákolimpián.

Ja és köszi ;)

RemAti 4172 napja
RemAti képe

Elméletben fel vannak festve a jelek. Bár ezt akkor tudod. Nincs ott valamilyen edző aki esetleg segít a jelekben? Ha olyan régen akkor, azért vigyázz. Olyan  mint, ha mezítláb futnál azt megszokni kell. Meg aztán egy sarok gyulladást nem ér meg az egész. Alapozás elején, azért ez egy igéretes tempó a későbbiekre nézve. Az étrendet, hogy állítod össze? Én úgy néz ki erre szaladtam rá.

Dex 4172 napja
Dex képe

Nem akartam szögesben futni, meg nem is fogok. Legközelebb majd próbálok száraz pályán. Vannak felfestések, meg jelek, de olyan nem hiszem, hogy 10.000m 2vagy3as pályán futva. Mind1 is.. azért ennél a tempónál nem olyan sodrós az 1es.. :)

Étrend? Nem vagyok professzionális sportoló. Eszem, amit megkívánok. :) Táplálékkiegészítőből iszom pluszban fehérjét. Egy dologra kell figyelnem, hogy minél több energiát vigyek be. Elhízás nem fenyeget, inkább elfogyás jelentene veszélyt :)

PecsiPeter 4171 napja
PecsiPeter képe
Uh, a Te edzéseid nem lehet csak úgy hipp-hopp végigfutni :), kész kisregény :).Jól csapattál, kikormoltad a gépet :), mint DIZS.Gratulálok, szép tempó!
Dex 4171 napja
Dex képe

hehe..köszi :D karakterszaporító vagyok :P

monique 4135 napja
monique képe

gratula, ezt most nézem :D

 

kíváncsiság: régen mennyi idő alatt ment a 10k?

 

és a maxpulzusodnak mennyit sikerült eddig mérni, amióta pulzusmérőd van? lehet h a 180-as átlag 10km-en irreális elvárás lenne nálad..?

 

de amúgy értelek h mire gondoltál azzal h nem bírtad feltolni a pulzust, ismerős nekem is az ilyesmi, tényleg leginkább olyankor van ha az ember nem nagyon csinál gyorsító edzéseket, csak sok lassút.. (vagy éppenséggel csinál az ember de jó keményen edz és nem pihente még ki a legutolsó edzést)

Dex 4134 napja
Dex képe

köszi.. régit nem tudok fejből, téli felmérőn volt 35' körül, de az nem ment jól

Max pulzus régen 195felett volt, 2004es terhelés vizsgálaton egész pontosan 198. Egyelőre nem tudom, hogy mi lesz most a teteje és erős tempónál pontosan mennyi lesz. Volt már mostani alapozásnál is olyan, hogy fáradtan nem tudtam felvinni és már alacsonyabb terhelésnél úgy éreztem, hogy jobban nem megy. Ez is terhelésből ment, kicsit fáradtan. Szóval egyelőre nem problémázok ezen, hogy miért csak ennyi :) Majd futok még ilyent és akkor talán kiderül :P

monique 4124 napja
monique képe

35? az szép..... hajrá tovább :D

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!