Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 44 512 878 km-t sportoltatok
Bogárka blog

Felhívás - Fuss a fényben!

SzBogárka | 2011-03-17 15:21:20 | Nincs hozzászólás!

Felhívás - Fuss a fényben! 

Az Önkéntes Fiatalok Napján, 2011. április 16-án, szombaton 9-14-ig a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány Futógálát szervez látássérült, vak és egyéb fogyatékkal élők és kísérőik részére. Helyszín: Margitsziget, MAC.

Programok:

- Közös bemelegítés

- Futóóra

- 4x400m-es váltó

- Cooper

- Közös örömfutás 

Orbán Csaba (Ezüsthegyi Kabóca) Cooper teszt versenyszámban szeretne indulni, és minél jobb eredményt elérni.

Ha erős közép-hosszútávfutónak érzed magad, és szívesen futnál Kabócával tüdő-kiköpősen 12 percen át, kérlek jelentkezz priviben!

Jelige: 3500+ 

  

Vakinfó - öntsünk tiszta vizet a pohárba

SzBogárka | 2011-03-06 22:14:29 | 13 hozzászólás

Erős személyes érintettségem folytán nap mint nap tapasztalom az emberek körében az ismeretek hiányát és a teljes képzavart a vakokkal, látássérültekkel kapcsolatban, miközben saját érdeklődésem, tenni akarásom irányukba - saját családomon túlmutatóan - nőttön nő.

Csökkentlátó, látási fogyatékos, látáscsökkent...? És egy kifejezés, mely viszi a prímet, és kiverte nálam a biztosítékot: látászavaros :))

Így összehoztam ezt a bejegyzést, míg aliglátó párom edz.

Forrás: Az MVGYOSZ és Vakrepülés Színtársulat honlapja.

Fogalmak tisztázása

Gyengénlátó (1): Akinek látáscsökkenése a Maschke-táblázat szerint a 67 %-ot eléri vagy meghaladja, de a 95%-ot nem éri el. (MVGYOSZ)

Gyengénlátó (2): Gyengénlátó az a személy, akinek a látásmaradványa 10-33% között van, azaz látásvesztesége 67-90%-os (a pedagógiai osztályozás szerint).

Vak (1): akinek látáscsökkenése a 95%-ot eléri, vagy azon felül van, vaknak minősül. (MVGYOSZ)

Vak (2): A WHO definíciója szerint vakságnak nevezzük az állapotot, ha a látásélesség a jobban látó szemen nem haladja meg a 20/400-ot, vagyis az 5%-ot, illetve a látótér nem nagyobb, mint 20 fokos.

Vak (3): Tudományos értelemben vak a fényérzékelés nélküli szem (amaurosis).

Vak (4): Általános értelemben vakságról (caecitas) akkor beszélünk, ha mindkét szem vak.

Vak (5): Pedagógia szempontból vak az a személy, akinek látásvesztése 90-100%-os, tehát legfeljebb 10%-os látásmaradvánnyal rendelkezik.

Vak (6): Teljesen vak személy, aki a fényt nem érzékeli (vizusa 0).

Vak (7): Társadalmi szempontból vaknak kell tekinteni azt az egyént, akinek látásélessége a teljes látásélesség egy tizede.

Vak (8): Szakmai (professzionális) vakságról akkor beszélünk, ha valaki a munkakörét gyenge látása miatt többé nem tudja ellátni. (Ennek határai különbözőek, általában az olvasóképesség elvesztését jelenti.)

Fényérzékelő: Az, aki a fényt érzékeli, annak irányát meghatározza, viszont megkülönböztető képessége gyakorlatilag nincs. Ez olyan emberre vonatkozik, aki közvetlen környezetében se tud a szeme segítségével tájékozódni. (Egyik szemével se tudja 1 m távolságból a kéz felmutatott ujjait megszámolni).

Aliglátók: Gyakorlatilag vakok, hiszen az ép látás maximum 10%-ával rendelkeznek. Mégis hatalmas különbség van köztük és vak sorstársaik között, hisz ők fizikálisan látnak, ha ez a látás mégoly csekély is. E kis látásmaradvány nagy segítséget jelent számukra a mozgásban, tájékozódásban, a mindennapi életben, de kevés ahhoz, hogy a síkírás-olvasást elsajátítani vagy azt ismeretszerzési eszközként használni képesek legyenek. 2 csoportot különböztetünk meg:

Aliglátók/Ujjolvasók: Azok, akiknél a megkülönböztető képesség még létezik. (A felmutatott kéz ujjait 0-4 méter-ig terjedő távolságról is észlelik.)

Aliglátók/Nagytárgylátók: Nagytárgylátóknak nevezzük azokat, akik mozgó háttérrel jól kiemelkedő nagyobb tárgyakat észrevevő látásteljesítménnyel rendelkeznek.

Az aliglátó személyt, bár rendelkezik valamennyi látóképességgel, a munkaerőpiacon mindenhol vakként könyvelik el. Gyakorlatilag az ő esetükben beszélhetünk a szakmai (professzionális) vakságról. Külön figyelmet érdemel a látásmaradvánnyal rendelkezőknél, az un. kettős peremhelyzet, ami a legnagyobb pszichikai teherként nehezedik rájuk. Ennek oka az azonosulás hiánya. Az aliglátó személy gyakran nem tud beilleszkedni, mert a vakok látóként, a látók vakként kezelik. További problémát jelent, hogy látása gyakran cserben hagyja. Életmódjában is ez a kettős peremhelyzet nyilvánul meg. A továbbiakban is fellelhető lesz velük kapcsolatosan az a már említett kulcsfontosságú tény, hogy esetükben a látásromlás még nem fejeződött be, ezért a maradéklátás megőrzése illetve minél jobb kihasználása alapvetően meghatározza tevékenységük legnagyobb részét.

Párom az aliglátó/ujjolvasó kategóriába tartozik.

Vaksport besorolás:

B1-es kategória: alsó határa fényérzékelés teljes hiánya mind két szemen, felső határa az, hogy érzékeli a fényt, de nem ismeri fel semmilyen távolságról és irányból a kéz alakját.

B2-es kategória: alsó határa a kéz alakjának felismerése, felső határa a 2/60 látásélesség és/vagy az 5 foknál szűkebb látótér. 2/60-as látásélesség: 2 m-ről látja meg azt a tárgyat, amit ép látású ember 60 m-ről.

B3-as kategória: alsó határa a 2/60-nál nagyobb látásélesség és /vagy 5 foknál nagyobb látótér, felső határa a 6/60 látásélesség és /vagy 20 foknál szűkebb látótér.

Párom a B2 kategóriába tartozik.

Jó program a Láthatatlan Kiállítás: www.lathatatlan.hu 

Hasznos infókat tartalmaz: http://www.ki-latas.hu/etikett.html 

 

Ember tervez

SzBogárka | 2011-03-05 15:23:28 | 4 hozzászólás

Szép reményű futóterveimet a több mint 2 hete tartó torokgyulladásos, köhögős, náthás, fejfájós kórság aláásta. Mivel szoptatás mellett alig-alig lehet bármit beszedni, homeopátia után mászkálni meg nem tudok most, így nem is javulok. Nem is emlékszem, mikor volt utoljára ilyen elhúzódó nyavalyám. Ráadásul még a Picinkém is beteg lett, de ő már javul szerencsére. A Vértesi Mini számomra kimarad, talán lesz egy Midicitta helyette...

2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (1 bejegyzés)
2009-11 hó (1 bejegyzés)
2009-06 hó (6 bejegyzés)
2009-05 hó (1 bejegyzés)