Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 140 281 km-t sportoltatok
napló :P

Suszi és a véradás

suszi | 2010-11-16 10:05:53 | 15 hozzászólás

Mindig is akartam vért adni. Kicsi koromban tetszett meg az ötlet, talán még az egyik biológia-órán, amikor a tanárnő mesélt a transzfúzióról, és az általa megmentett életekről. 
Amikor betöltöttem a 18-at, elhatároztam hogy vért adok... igen ám ,de "mindig közbejött valami" ,ahogy az szokott lenni :) előszöri is: nemigazán voltam 50 kg, habár ruhástól talán belefértem volna az 50kg felettiek kategóriájába. Másodszor: anyum nem akart engedni,mert hogy mi lesz ha legyengülök? ... végül elmagyaráztam neki,hogy engem nem zavar az esetleges legyengülés,mert a véradás felettéb humánus cselekedet, és megnyugtatna a tudat, hogy a  fél liter AB+ vérem jó helyre kerül.
Igen ám,de kisvárosunkban csak alkalom adtán lehet vért adni, azthiszem kéthavonta egyszer... mire erre sor került volna, eljött a nyár, és vele a Sziget fesztivál is.

Belépve a Sziget területére,első tábla amit megláttam: VÉRADÁS ... no nekem sem kellett több, elhatároztam hogy másnap reggel vért adok,ha törik,ha szakad.
Másnap reggel (2 óra alvás után) odatámolyogtam a véradó sátorhoz. Az orvosbácsi csak rámlesett... "nem adhatsz vért,sajnálom. Biztos nem vagy 50 kg..." ... nemtudtam meggyőzni,elküldött..


Na de máásnap (újra 2 óra alvás után), gondoltam hogy próba-szerencse, hátha más doki van ott. Bekukkantok a sátorba, és juhuu, egy orvosnéni vizsgálja az elszánt véradókat. Beállok a sorba, 50 kiló behazud, semmi egészségügyi probléma, vérnyomásom rendben, megszúrják az ujjam, megállapítják a vércsoportom, és elküldenek a véradó-karossszék felé. Odajön a nővérke,fertőtleniti a kezem..."ööö.. nem ülhetnék le, mert eléggé szédülök".........
Arra keltem hogy pofozgatnak "hogy hivnak? látsz minket?"... nem hittem el hogy lehet ilyen pechcem :D hogy még belém sem szúrták a tűt és már elájultam... Szép lassan megittam a glükózos vizet,kaptam egy igazolványt hogy legalább egy évig nepróbálkozzak véradással... és csalódottan visszakullogtam a sátracskámba.

Azóta eltelt több mint egy év. Tegnap volt véradás az egyetemen, újra elszántan nekiindultam.. VOLNA, de reggel rájöttem hogy újra füstbe megy a tervem, bizonyos női dolgok miatt:)

Lassan 20 éves vagyok,és még mindig nem adtam vért... de már egyszer összejön,remélem :)

15 hozzászólás

pen 4933 napja
pen képe

Pont így vagyok én is, még sosem tudtam vért adni az 50kg-os határ miatt.

mateve 4933 napja
mateve képe

Hahóóóóó...akció.....van min. 5 kg feleslegem, szívesen adom... csak, hogy tudjatok vért adni... :))) Én már 20 x megtettem....

stojesz 4933 napja
stojesz képe

Két dolog jutott eszembe: egyrészt a veradas.hu-n elég sok időpont van, kedvede tudsz válogatni!

Másrészt: jól sejtem, hogy a véradás miatt frissülő vér a sportoló teljesítményében is javulást tud hozni? Hisz erőtől duzzadó vörösvértestek kerülnek a véráramba, akik elbírják a sok oxigént :)

suszi 4932 napja
suszi képe

stojesz, sajnos nem magyarországi vagyok :( 

és igen,én is úgytudom hogy jót tesz :)

Pen: de amúgy engem még sosem állitottak mérlegre... :) azért lehet füllenteni.

mateve 4932 napja
mateve képe

Háááát stojesz....idővel talán...én egyszer a véradás másnapján elmentem egy terepmaratonra......majdnem ottpusztultam... :)))

stojesz 4932 napja
stojesz képe

Suszi: ahol élsz, biztosan ott is van hasonszőrű honlap!

Mateve: két hete voltam én véradni (pénteken), a vasárnapi 25-ös dombozás majd' megölt engem is :)

És egy tanács: jól szorítsd rá a vattát, miután kihúzták a tűt, mert úgy fogsz járni, mint én! A kb. 20X5 centis, sötét véraláfutásból még mindig látszik egy kicsi :))

smarcsu 4932 napja
smarcsu képe

én is többszörös véradó vagyok, sőt a kilókban is tudok segíteni, szívesen adok :) nekem sosem volt semmi bajom, sőt, rám úgy hat, mint egy doppingszer. bár legutóbb (duplaIMen voltam segítő) alváshiány miatt eltiltottak 5 napra, annyira "bemérgesedtem, hogy futottam egy félmaratont hugimmal (akit segítettem). Aztán hazatérve, látom itt véradás. annak ellenére, hogy még nem adhatom volna, meg a hemoglobinom kicsit alacsonyabb volt a határnál a dokitól kisírtam. egyből jobban lettem, mondta is hogy aznap még nem volt olyan virgonc céradó :) szerintem próbálkozz még! tényleg jót tesz!

csigusz 4932 napja
csigusz képe

az ájulás mellett bealvadás is akadály lehet: összesen 1x próbálkoztam véradással, de nem sikerült, mert bealvadt a vérem félidőben, a dokik szerint azért, mert túlizgultam/féltem a dolgot és nem ittam eleget aznap (egy szigorú eü előírásos és vízumos kiutazáshoz sos volt szükségem egy jó általános vérképre, negatív aids tesztre és tbc mentesség igazolására: reggel a jobb karomból vettek vért a vérképhez, kora du a doki javaslatára véradásra mentem az "ingyen" aids teszt miatt, majd ezujtán mindkét karomon bekékülve megjelentem tüdőszűrésen, ahol masszív intravénás usernek néztek, másnap pedig még egy vérvételre is sor került a Mária utcában, de végül is a bealvadásos véradáson kívül minden sikerült:).

a lényeg, amit mindezzel mondani akartam: igyál sok vizet előtte, és lehetőleg aznap ne vegyenek más okból is vért tőled.

necromedve 4932 napja
necromedve képe

Én már adtam vagy 10-15 alkalommal vért, nem olyan vészes, a legrosszabb talán az elején az ujjbegybe szúrt kis tű. Vagy az, mikor kiértesítik az embert arról, hogy HIV+, bár ilyenhez még nem volt szerencsém, csak feltételezem, hogy szintén kellemetlen.:)

Szigeten tényleg megtérülő befektetés lehet a véradás, sokkal kevesebb piával lehet jóval magasabb véralkohol szintet elérni.:P Én is mindig nagyberúgás előtt adtam le a fél litert (ráadásul az ajándék kajajegyből egyből vett az ember gyereke két sört is), meg Művészetek Völgyében az ingyenjegyért. Meg egyszer színházjegyeket is kaptam. A humanitárius szándék nem fűt, sajna az ilyen vért szerintem a halálos kimenetelű autóbalesetek okozói kapják, a vétlen sofőrök meg mindig meghalnak ott helyben, rajtuk ez nem segít. A maradékot meg eladják külföldre jó pénzért, úgyhogy valamit lássak már belőle én is.

Mostanság, hogy folyton úszkálok, már nem akarok menni, félek, hogy utána a seb miatt elkapok a medencéből valami fertőzést. A színházjegy mondjuk nem ártana, majd megnézem, mikor adnak valami jó darabot, aztán szólni kell előtte a színháznak, hogy támogassák meg a véradó szolgálatot pár jeggyel.:)

Az x alkalmat ezektől függetlenül nem sajnálom, talán egy-két alkalommal tényleg jó helyre is jutott belőle, kipróbálni meg érdemes mindenkinek, legalább egyszer.

suszi 4932 napja
suszi képe

Köszi a reakciókat, és remélem hogy legközelebb írhatok egy sikeres véradásról is :) 

necromedve: igen, a Szigeten rögtön véradás után stílszerüen kezedbenyomnak egy nagy sört hogy örülj :D tele van vitaminnal és jókedved lesz tőle :P
Szerintem ha véradás után 1 nappal mész úszni,akkor már nem kapsz semmi fertőzést,az csak egy kicsi szúrt seb, nem hajlamos elfertőződni.
Egyébként meg nemcsak a gonosz baleset okozó emberek kapnak vért,hanem egy csomó rákos beteg, ill. leukémiás életét mentheted vele. 

csigusz: erről a véralvadásról is hallottam, egyik csoporttársnőm vércsopotja 0- , egyszer neki is bealvadt a vére,de addig kinozták amig meg nem lett a 450 ml :D 

Bozót 4932 napja
Bozót képe

Ne búsulj, még lesz alkalmad!  Én rettentően ki vagyok akadva az egész bagázsra, mert örökre kizártak a véradásból a gyermekkori glaucomám miatt. Pedig már adtam vért korábban, de akkor bizonyára elsiklottak az infó felett, mert legutóbb - kis túlzással - úgy dobtak ki, hogy a lábam nem érte a földet. Nagyon dühít, mert épp utána akartam nézni az egyéb donor dolgoknak....

 

(tájékoztatásul, a glaucoma  abnormális szemnyomás okozta idegpusztulás....vérhez köze nincs)

suszi 4932 napja
suszi képe

Sajnálom :S nem kellene ilyen durván bánniuk a véradókkal..

necromedve 4930 napja
necromedve képe

Ma csúful elvágtam az ujjam, és majdnem sikerült elájulnom a látványtól. Változik az ember, lehet már nem menne a véradás sem? Most mondjuk pont meg lehetne próbálni, úgyse úszhatok két napot.:(

Bozót 4930 napja
Bozót képe

Ezek érdekes dolgok, van egy barátnőm például aki simán elnézegeti a vért, egyéb testtrutyit, hullát bármit, de képes rosszul lenni a dokinál a fertőtlenítő-szagtól :)    Én csak a tűket utálom, de azért nem ájulok el :)

Bozót 4926 napja
Bozót képe

Jut eszembe -elsősorban Matevének szól - id. Schirilla egyszer plazmaferezis után pár órával úszta át - sikeresen - a zajló Dunát :)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2013-10 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (3 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (1 bejegyzés)
2009-01 hó (1 bejegyzés)
2008-12 hó (2 bejegyzés)
2008-08 hó (1 bejegyzés)
2008-07 hó (1 bejegyzés)
2008-04 hó (2 bejegyzés)
2008-03 hó (2 bejegyzés)
2008-02 hó (4 bejegyzés)
2008-01 hó (7 bejegyzés)