Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 987 277 km-t sportoltatok
Aszfaltbetyárkodásaim

Bothidharma tanítása, a tea meg a Toyota Selica

gyaloggalopp | 2011-10-15 20:47:02 | 15 hozzászólás

Ígérem, sosem teszek említést az almádi versenyről többet, csak még most egy picit. Szóval az a lényeg, hogy minden kétséget kizáróan rájöttem a minap (de eddig is tudtam), hogy a koncentrációval volt a baj azon a versenyen, nem tudtam kellően összpontosítani. Így aztán úgy döntöttem, hogy egy-két hónapig erre is rágyúrok. És ehhez egy különleges lelki löketet is kaptam: mintha csak az égi kezek tolták volna elém a megfelelő fájlt, a múlt héten megnéztem a Shaolin című filmet. Kosztümös, kínai, van benne Jackie Chan is, de csak mellékszerepben, de ott kap egy hatalmas öt perces jelenetet jutalomjátéknak, ajánlom mindenkinek, nézzétek meg! Nem Jackie Chan miatt.

J. C.      megtért     csata

Képek innen: http://geekz.blog.hu/2011/02/28/shaolin

 

Nos, ebben a filmben említette valaki a következőt: "Dharma kilenc évig meditált egy fal előtt mozdulatlanul. A szívét edzette." (Oké, úgy tudom, mindenhogyan hívták szegényt, de pont Dharmának nem...:)) És bennem mocorogni kezdett valami. Hat-hét évig kung fuztam, megpróbáltam a Shaolin kung fut is, s valahogy előjöttek az emlékek, amikor nem hittem, hogy el tudom törni azt a tíz cserepet, nem hittem, hogy képes vagyok erre meg arra, de az akarat, akarás mindig meghozta az eredményét. És töprengeni kezdtem ezen a meditációs dolgon, jöttek az emlékfoszlányok, mit is tudtam erről a történetről... Igen, Bothidharma (hívták Darumának is és Tamo-nak, Putitamo-nak) Indiából érkezett Kínába a hatodik század elején, s a Shaolin kolostorba akart jutni. A szerzetesek viszont ezt annyira nem akarták, így ő elment egy barlangba, s ott meditált kilenc évig, állhatatosan nézte a falat. Állítólag egyszer lecsukódott a szeme, erre levágta a szempilláit, hogy ne hulljon rá a fáradtság többé, s az eldobott szempilláiból nőtt ki az első teacserje, aminek levelét eleinte rágcsálták, később teát főztek belőle a szerzetesek, hogy a fáradtságot elűzzék.

 
Bothidharma

 Kép innen: http://kaleidoscope.cultural-china.com/chinaWH/images/exbig_images/3b3dea4f3a7e79a0e9df1279b49019cc.jpg

De elkalandoztam. Szóval a legenda szerint Bothidharma árnyéka ott maradt a barlang falán és a nézése likat ütött a falba, s amikor a kolostor vezetője erről tudomást szerzett, elhívta magához. Ha nagyot ugrunk az időben, akkor ott tartunk, hogy ő dolgozta ki a Shaolin kung fu alapmozdulatait, eredetileg még azért, hogy a szerzeteseknek a teste is rendben legyen, mert szerencsétlenek alig-alig bírták a számukra megterhelő hosszú meditációs gyakorlatokat. No nem untatok senkit tovább a kung fu ezen ágának fejlődésével, inkább visszaugrok magamra.

 

Annak idején én nagyon komolyan vettem, s igazából ma is komolyan veszem azt, hogy az embernek a lelkét fel kell készíteni valamilyen nagy feladatra, a test nem elég. Eddig ugye tiszta a dolog. Namost ott, a buszon, ölemben a laptoppal meghallottam a fent említett mondatot, s hirtelen leállítottam a filmet. A "szívét edzette"... Az áldóját neki, ha egy legendabéli alak képes volt kilenc évig egy nyavalyás fal előtt állni, akkor én nehogy már ne legyek képes 12 vagy 24 órán keresztül összpontosítani egyetlen feladatra! Pláne, hogy mindig is büszkén hajtogatom, hogy lélekben kell erősnek lenni. És a héten elkezdtem a szívemet edzeni. Nem minden futáson, de néhányon. Egy tempó, nincs semmi, ami kizökkentsen, csak futás van, szép mozgással, nincs iramváltás, akkor sem, ha mindenáron gyorsabban vagy lassabban akarnék futni. Fura ez azok után, hogy mindig örömfutok, de rá kellett, hogy jöjjek, hogy bizony meditálni is lehet futás közben, mitöbb: épp akkor kell!

 

A jövő hét után lesz a Nagy Meditáció, éjjel elfutok megint Ózdra, nagyjából 14-15 órát kell arra összpontosítanom, hogy csak futok, ha fáj, akkor is, ha fáradok, akkor is, s nem engedek semmilyen kísértésnek. Ma volt a főpróba. Gödöllő felé futottam, ahogy mértem, tök egyenletes tempóval. Figyeltem a kézre, lábra, nem érdekelt az emelkedő, nem érdekelt semmi.

 

Két dolog zökkentett csak ki. Az egyik Pleko volt, aki valami járőrkocsival állt meg előttem, s elsőre nem ismertem fel. Nesze neked, Shaolin tanítás, úgy elküldöm ezt a járőrt a francba, ha beszól, hogy a haja is leég, gondoltam - tudni kell, hogy Pandacsöki Boborján után szerintem én vagyok a második legtöbbet futás közben igazoltatott ember. Éjjel kettőkor az erdőben, este az M3-as mellett, délben egy mezőn, hajnalban az utcán... mindig megtalálnak. De, mondom, csak Pleko volt. Picit beszéltünk, s visszameditáltam magam futóba.

 

A másik viccesebb volt. Nekem. Egy gyönyörű Toyota Selica megmutatta nekem, hogy hogyan is kell értenem azt, mikor én vezetek, s valaki azt mondja: "ott a körforgalomnál egyenesen menj tovább". Szegény toyotás bizonyára lement alfába, s Tamo szellemével társalgott éppen, mikor kiegyenesítette a körforgalmat. Valószínűleg hamar rájött, hogy immáron csak fél toyotája van, hiszen állhatatos meditációjának hála, ahogy Tamo lyukat nézett a falba, ő ugyanúgy a Toyota néhai részével lyukat nézett a szalagkorlátba. Hiába: a lelki felemelkedésért néha áldozatot kell hozni.

15 hozzászólás

Hauanita 4583 napja
Hauanita képe

Galopp!

Alapjáraton engem nem zavar, meddig önostorozod magadat Almádi miatt. Tőlem aztán 9 éven át is teheted, lyukat billentyűzve a monitorodba, akkor is elolvasom, ameddig ilyen olvasmányosan meg tudod fogalmazni :)))

De azért mégis megkérdezem: OK, hogy _érted_, hogy miért nem ment Almádi? De azt miért nem tudod _megbocsátani_ magadnak, hogy az életnek volt egy lényegesen sokkal fontosabb szelete, mint a futás, amely a fejedben is privilégiummá állt elő? Mert hát lehet meditálni, meg lehet akarni, de azért egy gyerekszületésről, illetve annak várásáról volt szó, ami szerintem enyhítő körülmény. 

És a másik: tényleg olyan fontos Neked a futás, hogy 14-15 órányi családi életről, társról babáról, tesóról lemondjál miatta?
Vagy csak arról van szó, hogy belőlem azért nem lett és nem is lesz soha rendes futó, mert mindig találok kifogást? :)

Akárhogy is: hajrá!! :) 

Gandi 4583 napja
Gandi képe

Csak örömfutásból nem lehet kihozni magunkból a maximumot, azt gondolom, ez így van. Kell hozzá az elkötelezettség, összpontosítás, áldozat, jajj, jajj, sorolhatnám.... és el kell tudni dönteni, mennyire fontos. Ha az, akkor érdemes rászánni, amink van. Azt hiszem, én így babásan már nem tartozom ebbe a kategóriába, de ez férfiaknál némileg másképp alakul vélhetően. Hát Béla, ennek a se füle se farka hozzászólásomnak csak az lenne a lényege, én támogatlak lélekben, ha ez neked tényleg ennyier fontos :-)

Hajrá!

Mamba 4583 napja
Mamba képe

Mi van akkor, ha azt mondom, te akkor lettél Apa. Egy Apa született Galopp. Nem egy jó futó, nem egy jó eredmény. Érd be ennyivel! A szíveddel talán nincs semmi baj. Csak a szíved tudja, amit az egod nem. Ott volt, ahol lennie kellett.......

A békés harcosban azt mondják: ,,A megfelelő erőkifejtés a megfelelő pillanatbanˇ" Nem ez volt a megfelelő pillanat. Ezen meditáljál! :)

gyaloggalopp 4583 napja
gyaloggalopp képe

Lányok, igazatok van - meg nem is teljesen. Gandinak mindenképpen, én is mostanában döbbenek rá, hogy a megtehető töredékét teszem csak meg agy igazán jó eredményért. Erre akár büszke is lehetek, hogy így is sikerült egy évig ez-az. És higgyétek el: ahogy mindenhol mondom, úgy is érzek: ha választani kell a család és a futás között, nem kétséges, hogy szögre akasztom a futócipőt. De, s Hauanita, ezt Neked mondom: 14-15 óráig bő egy hét múlva nem nélkülözöm a családot, hiszen ők most épp Ózdon vannak a nagyinál, dédinél, hozzájuk futok, tehát tulajdonképp a kellemeset összekötöttem a mackósajt. :-D

 

Viszont. Azon agyalok, hogy tegyük fel, hogy kiválasztottam a megfelelő célt - Igen, Almádiban ez az elhatározás hiányzott, vagyis hogy nekem most ott a helyem. Vagy amott. Mindegy, csak a bizonyosság meglegyen, adott helyzetben ne még mindig kétségek közt vergődjek, hogy vajopn jól választottam-e. Na olyankor viszont, ha már a futás mellett döntöttem, ha törik, ha szakad, arra kell koncentrálnom. Mert Noémi gyakorlatilag a végén már megelégelte a vívódásomat, hogy menjek-e vagy ne menjek, ő végig azt mondta, nyugodjak le végre és menjek, fussak. És a végén konkrétan elzavart. De a bizonyosság bennem nem volt meg. Namost ha ez hiányzik, mármint a bizonyosság, akkor is képesnek kell lennem arra, hogy ha már ott vagyok, akkor arra koncentráljak. Vagy nem?

 

Node mindegy, lassan már gumicsont ez a téma, Noémi és én átgondoltuk a következő évet, a terveket, mindent, s kifejezett támogatásáról biztosított mindenben. Mindenben. Nekem "csak" edzenem kell, s minden maradék időben csak velük foglalkozni. Ez a kettő összetartozik, hiszen csakis ő az, aki annyira képes motiválni, hogy eredményesen tudjak futni. Ha mással nem, hát azzal meghálálom ezt, hogy nem lébecolom el eztán az edzéseket, nem indulok el közepes húsz kilométeresre, hogy a saroknál inkább nekifogjak tempót futni, mert ahhoz van kedvem. Meg elalszom a reggeli edzést... Ehhez van szükségem arra, amit a blogban írtam: elhatározni és véghezvinni, amit elhatároztam. A lelki támogatásért cserébe megmutatni, hogy van értelme. :)

 

Szemléletesen írva: idén Farkas volt az, aki fegyelmezett engem a Balatonon, meg volt az eredménye. ezt a fegyelmet kell magamba építenem, ha futok

Mamba 4582 napja
Mamba képe

A régi idők, amiket már nem tudtok megélni, amikro a férfi elment harcolni, hazafelé levadászott ezt-azt vacsira, aztán otthon lemosta a vért, és boldoggá tette az asszonyt. Ebbe a témába nem mennék bele. A Borossal talán, de ő nincs itt...

Galopp! Úgyis te tudod, hogy mit kell tenned, és úgyis azt teszed.

Bozót 4582 napja
Bozót képe

Mambuc, én már korábban is mondtam, alapítsunk egy kommunát :) Jöhetnek Galoppék is, egye-fene  :D

 

Béla, egyetértek, hajrá!

TiGör 4582 napja
TiGör képe

Azzal én is egyetértek, hogy ha már ott vagyok valahol, akkor oda kellene tudnom tenni magam. De ezt nekem is tanulnom kell. Tavaly a 100km-es VB-t sajnálom nagyon, ahova bár elmentem, teljesen motíválatlanul. Úgy kipukkanva attól az évtől. Meg is lett az eredménye. És én is sajnálom, hogy ha egyszer már úgy döntöttem, hogy elmegyek, akkor miért nem voltam hajlandó jobban odafigyelni rá? Legalább saját frissítést intézhettem volna, hogy ne éhezzek el 50 kilinél.. Szóval ezzel egyetértek. Azzal azért nem teljesen, hogy minden edzés ilyen lélekedzés legyen. Valahol, valamikor lazítani is kell. Ha máshogy nem, akkor tervszerűen építsd be a hetedbe, hogy 1-2x 15km jóleső futás, vagy ilyesmi. :)

Más kérdés: még mindig nem akarsz edzőt fogadni magad mellé?

Mamba 4582 napja
Mamba képe

Bozót!!! Tessvérem! :DD

gyaloggalopp 4582 napja
gyaloggalopp képe

Vera: edző... első lépeésben egy betartott edzésterv is megteszi, amit Noémivel egyezetve megírok hetekre, hónapokra. Mindent csak lépésről lépésre... Bár Szilvi sikere épp a tervszerűségben és Olipapában - s persze az ő csodálatos képességeiben rejlik... (Sosem felejtem el, mikor 2006-ban a Fertő-tónál beestem a célba meghalva, s pár perc múlva ott volt egy vékony lány, Szilvi, s mosolygott... S azóta hova jutott!

 

Mamba, Bozót, kérlek benneteket, ki ne hagyjatok semmi jóból, hééééé! :-D

pleko 4581 napja
pleko képe

Bocs hogy belerondítottam a nagy neditációs futásodba, de hát úgy megörültem Neked...Nem hajthattam el csak úgy kösszőnés nélkül!  Hajrá Bélám!!!!

gyaloggalopp 4581 napja
gyaloggalopp képe

Pleko, ne bolondozz: épp az a legjobb, hogy az ember mindehol találkozik egy ismerőssel, akármerre fusson. Amúgy nem veszem annyira komolyan magam, hogy ne állnék meg egy ismerős intésére. Örültem én is! :)

Böki 4580 napja
Böki képe

Én már mióta mondom ezt a kommunát...  A legnagyob találmány a villanykörte óta! :o)

Szóljatok, ha aktuális lesz! :D

gyaloggalopp 4580 napja
gyaloggalopp képe

Feltalálták a villanykörtét? És csak most mondod? Én meg otthon hiába csavargatom a gyertyát a foglalatba... :-D

 

Gandi 4579 napja
Gandi képe

Bizonyosság: ha nincs meg, akkor szerintem hiába. Ez olyasmi lehet, hogy ha nem akarja a fejed, a tested nem csinálja magától...

zoles73 4578 napja
zoles73 képe

Galopp Mester ez egy kis meditativ az elmult időszakodhoz:

http://youtu.be/n2Bct6bzBKA

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-12 hó (3 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (4 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (6 bejegyzés)
2011-01 hó (5 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (2 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (4 bejegyzés)
2010-01 hó (1 bejegyzés)
2009-11 hó (3 bejegyzés)
2009-10 hó (2 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (2 bejegyzés)
2009-06 hó (4 bejegyzés)
2009-05 hó (3 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (2 bejegyzés)
2009-02 hó (3 bejegyzés)
2009-01 hó (4 bejegyzés)
2008-12 hó (4 bejegyzés)
2008-11 hó (9 bejegyzés)
2008-08 hó (2 bejegyzés)
2008-06 hó (2 bejegyzés)
2008-05 hó (3 bejegyzés)
2008-03 hó (4 bejegyzés)
2008-02 hó (1 bejegyzés)
2008-01 hó (7 bejegyzés)
2007-12 hó (1 bejegyzés)
2007-11 hó (2 bejegyzés)
2007-10 hó (6 bejegyzés)
2007-09 hó (4 bejegyzés)
2007-08 hó (2 bejegyzés)
2007-07 hó (2 bejegyzés)
2007-06 hó (6 bejegyzés)
2007-05 hó (4 bejegyzés)
2007-04 hó (1 bejegyzés)
2007-03 hó (4 bejegyzés)
2007-02 hó (4 bejegyzés)
2007-01 hó (8 bejegyzés)
2006-12 hó (3 bejegyzés)