Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 024 458 km-t sportoltatok
Aszfaltbetyárkodásaim

A Gangesz, az online áruház és a salakanyagmentes puszedli

gyaloggalopp | 2011-01-06 14:24:51 | 13 hozzászólás

Tegnap rohangászni akartam egy jót, de mivel köhögni kezdtem a napokban, erről hamar letettem. No és jó későn is indultam, mikor már hideg volt. Hiányzott nekem ez a tegnapi futás, mint halszálkás öltönynek a kopoltyú, hiszen elindultam éhgyomorra és így hamar jó szipus módjára szédelegni kezdtem a havon Badwater ultramaratont vízionálva. Mikor meg magamhoz tértem, akkor a kezdődő bubópestissel kombinált tüdőröfögésem miatt úgy kezdtem cuppogni, krákogni, szörcsögni meg cuppogni, mint az egyszeri iszapbirkózó a krokodilusok közt a megáradt Gangesz partján. A nyolcadik kerület indiánjai már fenték a fogukat a karórámra.

 

No mindegy. Majd ma megint próbálkozom, hétvégén meg egy hosszabbat, de speciális frissítéssel… Most viszont töprengek két dolgon, az egyik lényegtelen és nem is futós, a másik szerintem szintén nem fontos, ámde futós.

 

Az egyik dolog az előbb ütött szöget a fejembe. Megpróbáltam kipajszerolni, de még mindig piszkálja a gondolataimat. Szóval adva vagyon egy mp3 fájl, amit a jóféle Windóz Médija Pléjerrel lejátszok. Most. És megjelenik egy kis ablakban a fájl összes adata, cím, album, előadó, kicsi kép, nagy kép, lábméret, hónaljszag satöbbi. Nameg egy gomb, amire kattintva az egyszeri lúzer (idézem) „ide kattintva beléphet egy olyan online áruházba, ahol ez a tartalom megvásárolható”. Mármint az, ami már a gépemen van és hallgatom. Most. Hát azt meg már minek? Mármint megvásárolni. Oké, tudom: becsületkassza meg szerzői jogok, világos, így van ez rendjén. Viszont azon töprengek, hogy vajon megvásárolta-e már valaki valaha azt a tartalmat, ami amúgy is megvolt neki? Kis hazánkban például, ahol az utcai vak koldus pohárkájába csak azért dobunk kettő darab ötforintost, hogy miután élvezettel kimarkoljuk a fémszázasokat, valami azért még csörögjön neki. És ahol – ezt már máshol leírtam – a világtalan utcazenész az éjjel közeledtével feltolja a fekete szemüvegét és fejcsóválva nézegeti az óráját. De hogy közelebbi portánkon söprögessek: ahol az egyszeri futó nem nevez be a maratonra, csak csatlakozik a tömeghez, végig issza-zabálja a frissítőpontokat, végül a cél előtt száz méterre zihálva nyomja le az óráját: ma is megvolt egy remek negyvenkettes, bár a végén mintha szottyos lett volna a banán…

 

No és itt is van a másik kukac, ami a fejemben motoszkál. A frissítés. Nem szeretem ugyanis, ha üres a gyomrom futás közben, olyankor az eléhezés tünetei törnek rám, pedig amúgy egész nap ettem: gyengének érzem magam, szédülök, minden bajom van. Akkor is előjön ez az érzés, ha nem menet közben ürül ki a gyomrom, hanem eleve úgy indulok. De nincs nagy baj, ha hirtelen üres lesz a gyomrom, akkor is eltelik még negyed óra, s újra semmi bajom, újra van erőm – csak az a pár tíz perc ne volna. Tehát nem eléhezés van a dolog mögött. De akkor meg mi ez a vaklárma? Kísérleteztem a napokban, üres gyomorral indultam és effélék, s rájöttem, hogy csak át kell vészelni azt az időszakot, mikor a gyomor kiürül, de a szervezet nem. Bár legszívesebben kihagynám ezt a szakaszt, viszont akármit is csinálok, mindig így viselkedik a szervezetem. Ez nem jó.

 

Nade miért fontos ez?

 

Mert arra jöttem rá, hogy egy hosszabb futás alatt rengeteg idő avval telik el, hogy a gyomromat tömöm fincsi szilárd üzemanyaggal – nehogy megéhezzek –, pedig milyen jó volna, ha elegendő volna némi táplálóbb, de kisebb térfogatú étel, ritkább étkezés. Hogy érthető legyen: a puszedli nagy kedvencem, de a 150. kilométernél már rohadt nehezen csúszik le, sok idő eltelik, míg eszem. Mert az sem jó, ha a félrenyelés után az orromon jön ki a kukactésztával együtt, amit már korábban félrenyeltem. Viszont a puszedli tápláló, teli van a gyomrom tőle, jólesik magamban tudni. Mármint a hasamban, nem az orromban. De amíg megeszem, eltelik a nap. Ellenben ha sikerülne hozzászoknom, hogy a gyomrom nem mindig van teli, hanem inkább valami pépes anyag, bébiétel (persze házi, hacsak nem szponzorál a Kecskeméti Konzervgyár), gyümölcspüré, energiagél (na ezt sem győzöm pénzzel persze, a legutóbbi meggyes-bitumenes is 480 forint volt) lötyög az alján – ámde a szervezetem mégis elég energiához jut, akkor egy csomó időt megspórolnék, nem? De.

 

Újabban rátaláltam egyfajta jó kis tápra, patikában lehet kapni, energiadús meg fehérjedús folyadék mindenféle borzalmas ízzel, elvileg biztosítja a szükséges tápanyag jó részét, és nem tart semeddig meginni. Öregek meg frissműtétesek isszák, gyakorlatilag csak hasznos anyag van benne, salakanyagmentesen szívódik fel, mi kell még… De nem mertem még ráhagyatkozni, csupán a 12 órás OB-n próbálkoztam meg vele, ott is kiegészítésképpen, s valamennyire bevált. A legutóbbi privát 150-es futásomon meg kifolyt a hátamra a fele a táskában, szóval az nem ér. :)

 

A hétvégén kipróbálom egy negyvenesen, hogy mit ér, ha csak ilyent iszom.

 

De mi van, ha a gyomrom üressége mindig is a fejemben fog kongani, akkor is, ha amúgy tele vagyok energiával? Mert az nem jó, hogy óránként megéhezek és ettől rosszul is vagyok. Mit lehetne tennem, hogy ezt megszokjam? No ezért is szaladgálok mostanában direkt üres gyomorral: hogy szokjam. De tegnap is rosszul voltam, s csokira vágytam, habos süteményre, tejszínhabra. Na most akkor mi legyen?

13 hozzászólás

pleko 4868 napja
pleko képe

Nagyon jó a szöveged Bélám!!!!

Komoly gondok, de ahogy ismerlek megoldod....Majd annak a folyamatát is vesd papírra...Én vevő vagyok rá..:)))))

Böki 4868 napja
Böki képe

Szerintem csak szimplán zabagép vagy!

Inkább a fejedben kéne átállítani a dolgokat, leginkább azt a zongorahúrt, ami a két füledet tartja... :o)))

Ha kipróbáltad ezt a fehérjedús cuccost, arról várom a tapasztalatokat!És írjál még blogot, szeretjük olvasni! :o)

Bozót 4868 napja
Bozót képe

Praktikus kérdés: a műanyag tápszer tudtommal qrva drága és rettenetes ízű. Tévedek?

monique 4868 napja
monique képe

nem tudok tanácsot adni.. én se szeretem (akár futás, akár nem), ha üresnek érződik a gyomrom, de más tünetem nincs, és a gyomrom is feladja pár perc panaszkodás után mert tudja, hogy itt most nem lesz kaja :) talán a te gyomrod is meg fogja érteni idővel?! :)

kipage 4868 napja
kipage képe

A Nutridrinkre gondolsz? Nincs rossz izük én a csokisat kóstoltam, kicsit fémes íze van, nem egy Mars ital viszont te olyan kaliberű futó vagy, hogy tanácsot adni kevesen tudnak neked mit egyél.  (arra gondolok, hogy kb 10ember ha van az országban aki 100fölött "szokott" futni)  :)

 

Idézek tőled:

"megvásárolta-e már valaki valaha azt a tartalmat, ami amúgy is megvolt neki" 

ami filmeket felveszek a tvből előfordul hogy ha tetszik megveszem DVD-n pedig már megvan. :)

miki 4868 napja
miki képe

Kurosz édes süteményeken meg gyümölcsön fut, ilyen mézes, édes görög cuccokon. Pontosan nem tudom, ez milyen lehet, de a török baklavát szerintem könnyű lenyomni, nem száraz, mint a puszedli. A tavalyi Spartathlon győztes pedig mézen és kockacukron nyomta. Lehet, hogy ezt az átmeneti 10 percet át lehetne hidalni egy-két kocka vagy gumicukorral. Érdekes, nekem a méz nem jött be, pedig amúgy szoktam teába, sőt kávéba is tenni, de futás közben felfordult tőle a gyomrom.

Bozót 4868 napja
Bozót képe

Na, azért ne becsüljük le a magyar ultrásokat!  Van itt több, mint 10 :)))

pecsenye 4868 napja
pecsenye képe

A frissítés az nekem is nagy probléma. Mostanában próbálok odafigyelni arra, h ne éhezzek el, mert az a legsz@rabb dolog. Volt benne részem.. Gondolkoztam már vmi trutyin is: alma,banán,citromlé,maltodextrin,szőlőcukor,méz, meg még esetleg bele vmi (pl. Scitec volumass35?). márcsak vmi tároló kellene amibe ezt beleteszem (cumisüveg?:D:D:D). ja meg meg kellene csinálni.. majd egyszer egy edzésre..

TiGör 4867 napja
TiGör képe

Én szemtanúként mondhatom, hogy írtó sok időt elpazarolsz a frissítéssel. Szóval jó nyomon jársz, csak nehogy az legyen, hogy benyomod 10másodperc alatt a tuti gélt, aztán még 10 percig cseverészel a frissítős emberkékkel, meg utána még 10 percig telefonálsz visszafelé gyalogolva. ;)

Gandi 4867 napja
Gandi képe

Hát, ennek nagy része szerintem is agyban dől el (mint mindennek). Én pl. akkor érzem úgy, hogy rendben frissítek, ha kenyeret/zsömlét/kiflit, vagy bármi más pékárut eszem. Próbálkoztam én is kisebb helyen elférő, magammal vihető cuccokkal, de semmi nem jött be. Májkrémes/vajas szendvics, és úgy érzem, rendben vagyok :-)

Szerintem neked ilyen a puszedli, csak kevesebbet/másképp kéne megenned. Ha folyadékkal gyűröd le, nem tart fél napig, míg elrágcsálod futás közben, és ha csak egyet eszel, nem lehetsz rosszul tőle :-)

De kisérletezz csak, hátha feltalálsz valami jót magadnak. Nekem semmilyen műkaja, tudományosan alátámasztott "szmötyi " stb sem jött be...

necromedve 4867 napja
necromedve képe

1. Hogy digitális formában ki vásárol zenét, az számomra is rejtély. Lehet, hogy a nyugati kultúrákban van ilyen ember is, a media playert meg elvileg nekik készítették, a magyar változatban pedig gondolom, hogy olcsóbb volt lefordítani a váráslós szöveget, mint teljesen kikapni onnan azt a linket. Én néha szoktam zenére beruházni, hogy megtámogassam a zenészeket anyagilag is, meg lássák, hogy van rájuk kereslet (érdemes egyenesen a zenekartól rendelni), de az legyen meg fizikai valójában, szép nagy borítóval (pl.: bakelitlemez, sokpaneles digipak CD), amit kirakok a polcra dísznek, utána meg letöltöm ingyér' a netről az albumot, és hallgatom digitális formátumban.:)

2. Én elég hosszúakat szoktam úszni, időnként nálam is előfordul ilyesmi. Alapvetően ilyen nonstop laza pulzusú mozgásnál egy idő után a szervezet elkezdi a zsírtartalékokat használni. A 10-20 perces éhségérzet meg akkor jöhet elő, mikor átállsz vércukorról a szír felhasználására. Szerintem akkor jöhet elő az eléhezés, ha az ember túl gyorsan megy, és a zsírégetős pulzustartomány fölé kerül. Nálam pl az aerob zónában van egy 16-17 perces 1000 méter is, viszont ettől 2-3 óra után éhes leszek, a 19-20 perces ezrekkel meg a minap 1,5-2 liternyi sűrű trutyival kibírtam 12 órát. Tehát a zsírégetéshez még picit lassabban kell mennem az egyébként hosszú távon tartható maximumnál. Esetedre levetítve: maratoni távon is olyan tempóban kellene menni, mint egy 12 órás futáson (vagy többet frissíteni). Ja és ami még fontos: egy L-karnitin nevű lötyiből nyalni egy picit edzés előtt, az segíti a zsírfelhasználást.

3. Frissítés: ha gyakran tudsz kortyolni, a cukros víz elég jó megoldás lehet, ha ritkábban, akkor meg 100%-os almalé, abban lassabban felszívódó cukrok vannak. Kíváncsiságból vettem egy doboz lassan felszívódó szénhidrátot is, az por alakban lelhető fel, szinte korlátlan mennyiségben lehet keverni a vízhez és tök jól bevált (se alul, se felül nem akar idő előtt távozni), de baromi drága. Ami gondolom, azért van, mert gyúróboltban lehet venni, az meg divatos, szóval sokba kerül.:( Majd a vizsgaidőszak után viszek belőle mintát egy kémiás ismerősömnek, hátha kiderül, hogy beszerezhető a szer kg-onként 4000 helyett 400 forintból is, én legalábbis könnyedén el tudom képzelni.

Bozót 4867 napja
Bozót képe

"De kisérletezz csak, hátha feltalálsz valami jót"

Mi Sünivel feltaláltuk az izoval főzött kínai tésztalevest!  Tuti a cucc, Süni úgy ment az UB-n, mint a parancsolat :)  Bár a kivis trutyival te is jól mentél :P

ORBEA ORCA 4867 napja
ORBEA ORCA képe

Süssé sütit magdnak,ha jót akarsz!

Olyasmit,mint a divatos Győri Jó reggelt,de házilag.

Kigyúrsz egy nagy kondér zabpelyhet,zabkorpát,összevágott szárított gyümölcsökkel,mazsolával,mézzel,thetsz bele pár kanálka minőségi fehérjekoncentrátumot,és szépen puszedliformájúra kisütöd,nem túl szárazra....Na,és akkor lesz igazi jó kis házi sütid,amitől nem éhezel el,mintha sima szénhidrátokat,csokikat ennél közben,meg cukros vizet innál.

Én ezt szoktam vinni hosszú edzésekre,finom,és nem is drága,és még te is el tudod készíteni,nem kell hozzá bejárónő-szakácsnő..:-)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-12 hó (3 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (4 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (6 bejegyzés)
2011-01 hó (5 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (2 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (4 bejegyzés)
2010-01 hó (1 bejegyzés)
2009-11 hó (3 bejegyzés)
2009-10 hó (2 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (2 bejegyzés)
2009-06 hó (4 bejegyzés)
2009-05 hó (3 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (2 bejegyzés)
2009-02 hó (3 bejegyzés)
2009-01 hó (4 bejegyzés)
2008-12 hó (4 bejegyzés)
2008-11 hó (9 bejegyzés)
2008-08 hó (2 bejegyzés)
2008-06 hó (2 bejegyzés)
2008-05 hó (3 bejegyzés)
2008-03 hó (4 bejegyzés)
2008-02 hó (1 bejegyzés)
2008-01 hó (7 bejegyzés)
2007-12 hó (1 bejegyzés)
2007-11 hó (2 bejegyzés)
2007-10 hó (6 bejegyzés)
2007-09 hó (4 bejegyzés)
2007-08 hó (2 bejegyzés)
2007-07 hó (2 bejegyzés)
2007-06 hó (6 bejegyzés)
2007-05 hó (4 bejegyzés)
2007-04 hó (1 bejegyzés)
2007-03 hó (4 bejegyzés)
2007-02 hó (4 bejegyzés)
2007-01 hó (8 bejegyzés)
2006-12 hó (3 bejegyzés)