Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 023 957 km-t sportoltatok
Aszfaltbetyárkodásaim

Kezdődjék a móka!

gyaloggalopp | 2011-01-04 14:12:43 | 14 hozzászólás

Nos, hát jól kezdődik ez a felkészülés. November végén felszívtam magam (nem vízzel), s úgy döntöttem, itt az ideje, hogy nekikezdjek végre a munkának. A kemény és áldozatos (micsoda szavak!) munkának. Addig az álmodozásé volt a terep, a fejben futásé, a tervek szövögetéséé. Fejben már annyit edzettem, hogy izomlázas lett az agyam. Négy jó hónapot leszámítva persze az egész tavalyi év a lazsálásról szólt, csak a nyár volt amolyan igazi futós időszak, akkor viszont remekül összejött minden. Decemberben aztán vettem egy nagy levegőt (olcsó volt, vettem mindjárt egy tucattal) és nekikezdtem eltunyult lábaim emelgetésének. Már éppen egy rendes hobbifutónak éreztem magam, a szagom is kezdett olyan lenni, mikor is a fürdőruhás mikuláskocogáson sikerült megfáznom, de nagyon. Persze nem csodálkoztam túlzottan, hiszen messze nulla alatt volt a hőmérséklet, s mi meg ugye egy szál mikulássapkában lézengtünk… Úgy döntöttem, nincs veszve semmi, a tavaszi versenyekig van még idő. Két hét pihenő és miegymás után újra futócipőt húztam, s kimerészkedtem a szabadba. Hogy most már komolyan és igazán...! Várt az aszfalt, várt az országutak végtelen… hát… jege. A hőmérő higanyszála dideregve lapított a mínusz tíz környékén, s a helyi Hókotró Ember is utoljára augusztusban járt arra, akkor is horgászni. Csúszkáltam tehát a tavaszias jellegű megszokott öltözékemben a szélben, mint a kacsa a jégen. No nem ragozom, megint fáj a fejem, fáj a torkom, mintha félrement volna egy részegen elfogyasztott áldozati sün, de előtte a családja még egy úthenger alá szorította volna a burámat. Ráadásul a múlt héten megfájdult a derekam is, ami sajnos futás közben szaggat, de rendesen. Most hirtelen így ennyi… De nincs kecmec, most már csak egy napot adok magamnak. Kellenek a kilométerek és kell az eddigi években olyan nagyszerűen ellébecolt edzésmunka is. Be is fejeztem a nyirmogást.

 

Edzéstervem nincs, legalábbis még nincs és ha lesz is, azt elég erőteljesen meg lesz támogatva a szakmai megalapozottság teljes hiányával. Most egyelőre egy hétnyi kitalálmány van.

 

Terveztem ugyan a hétvégére a BHTCS-t, de idén mégis csak kihagyom, úgy döntöttem, helyette egy – reményeim szerint – az elmúlt hónapokénál gyorsabb tempójú negyvenest teszek be szombatra (Gödöllőig meg vissza, ott legalább szint is van), a vasárnapra pedig egy laza, 15 kilométer körüli fartlek kerül. A hétvégéig még minimum két futást szeretnék beiktatni, az első gyorsító jellegű lesz, három-négyszáz gyors futások egy-egy perc pihenőkkel, összesen vagy 15-20-szor (meg fogok dögleni, érzem, megint olyan rég csináltam ilyent), másnapra meg egy lazát, kb. 15 kilométereset. Azt is régen csináltam már. Ha belefér, péntekre is jut egy rövidebb, könnyebb iramjáték. Ha nem, akkor durva nyújtás otthon.

 

Mindezek mellett pedig nyújtás állandóan, aztán lazítás, némi erősítés (nem röhögni, tudom, minden évben megfogadom ezt, de most a lábamat fogom erősíteni, vádlit-combhajlítót-combfeszítőt). Ja, s ami fontos: evés. Pápát intettem a kedvenc tescos párizsimnak a hétvégén, s minden egyéb förmedvénynek. Ki tudja, hátha rajtam kívül mégis mindenki másnak igaza van, s ha van miből, akkor még talán izom is rakódik rám. Így leírva egyszerű a dolog. És ezért is írtam le (és teszek így ezentúl sűrűn): ha már megfogalmaztam, idebiggyesztettem, akkor talán meg is csinálom mindezt. Vagy nem. ;-)

 

 

14 hozzászólás

miki 4870 napja
miki képe

Hát, nagy a tét, tavaly viszonylag kevés edzésből nagyon komolyakat futottál, ha sikerül rátenni egy lapáttal, az már a nemzetközi elit közelében lehet. Itt már kicsit a felelősség is bejön a képbe, ilyen tehetséget nem kéne eltékozolni, lehet, érdemes lenne beszélned egy profi edzővel.

Fari 4870 napja
Fari képe

nekem a blogleirás nagyon tetszett(főleg a zárojelelesek)!sok sikert a tervekhez!!!

pleko 4870 napja
pleko képe

Sok sikert! És úgy érzem megszívlelendőek Miki szavai...Gyémánt vagy Béla, és ha ezt még egy kicsit meg is csiszolják....Akkor jön a nagy durranás...már pozítív értelemben...Hajrá!

Azért azt fogad meg, hogy ha esetleg lesz trénered, akkor is figyelj magadra, a testedre jezéseire, a te benyomásaidra, és ha kell nyúlj bele az edzéstervbe nyugodtan....Sok tehetséges atlétát láttam már eltünni a sülyesztőben, mert a nagyon lelkes és hozzáértő edzője minden szavát szentnek vette....

Molnartomasz 4870 napja
Molnartomasz képe

Amit en a net-rol tudok rolad, Te egy ritka nagy tehetseg vagy! Megkockaztatom, hogy olyan szuletett talentum vagy az ultarfutasban, mint Szonyi Feri az ultratriatlonban. Szerintem edzovel, vagy sajat tervvel (ahogy neked kenyelmes) torj nagyra! Tegyel meg mindent erte! Sok sikert!

Bozót 4870 napja
Bozót képe

Te kis csiszolatlan gyémántka :)  Én csak azt kívánom, hogy csiszolódj és ragyogj(on az aranyérem a nyakadban minél többször)

monique 4870 napja
monique képe

egyetértek előttem szólokkal. nagyon durva amiket művelsz :) hajrá!!

ORBEA ORCA 4870 napja
ORBEA ORCA képe

Az előttem szólók leírtak mindent.Egy igazi jól képzett szakmai tapasztalattal,sportmúlttal rendelkező új,modern edzéselméletekre nyitott nem TF-en végzett edző segítségével nagy eredményeket érhetnél el.A kiváló genetikai adottság kevés sportolónál elég a sikerhez.Kell egy igazi edző,aki tökéletes kontaktban van veled,és mint Pleko írta figyel arra is,hogy te mit érzel a szervezetedben,és minden rezdülésre reagál,tud finoman módosítani egy felkészülési terven ha kell jó irányba.És tökéletesen hisz abban,hogy képes vagy elérni a KÖZÖSEN kitűzőtt célt,mentálisan mindig veled van.

Kinőttünk abból a korból,hogy fijjam fussál szépen heti száz-kétszáz mérföldeket,aztán én majd qva jó edző leszek,te meg qva jó futó...Vagy rokkantkocsis...De nem baj,mert majd a veled futó másik 28 szerncsétlen közül aki szintén az én tanítványom majd valaki kibírja,és akkor minden rendben...

A mai modern sportban csapatmunka van.Az igazán profiknak csak az edzésre kell koncentrálni.Az edző megtervezi a felkészülési ciklusokat az alapozástól a versenyek csúcsforma időzítéséig,az erőnléti tréner a sportág specifikus képességeket erő-gyorsaság fejleszti,az orvos folyamatosan képben van a sportoló teljesítményét befolyásoló adatokban,a gyúró tudja fejből melyik izmod hol tapad,mennyire nyújtható,és persze a psychológus,aki képes téged a tökéletes pozitív gondolkodásmódra hangolni....Persze itthon ez csak UTOPIA nagyrészt.

De neked sok ilyen hátterű sportolóval is meg kell küzdened.

Ha nem is lesz ilyen komplett csapatod,háttered,egy jó edzőt kívánok neked,aki egy személyben mindezen dolgokban otthon van,és így segít neked a minőségi kalóriabevitel tervezéstől a versenynevezésig....

BUÉK 2011,szép eredményeket kívánok!

 

pecsenye 4869 napja
pecsenye képe

Szeva Bélám! Sok sikert, már jó lesz ha futkározol is egy kicsit. Irritál, h a "semmivel" érsz el ilyen eredményeket. Valami munka legyen már mögötte..:D:D:D Izééé... a terveiden meglepődtem: fartlekezni, ilyenkor? Te tudod... akkor gooooooooooooooooo

gyaloggalopp 4869 napja
gyaloggalopp képe

Pecsenyém, ne aggodalmaskodj, csak azért akartam fartlekezni egy jót, hogy érezzem végre megint a száguldozást meg az evvel járó fáradtságot a végén. Hossdzabb lazsálások után mindig erre vágyom. De nem fog ma menni, mert már köhögök is, göthös vagyok… majd holnap megnézem, összejön-e.  Amúgy most alapozás van, kilométergyűjtés, ne aggódj.  :)

 

A csiszolatlan gyémánt témát szerintem hagyjuk, mert bár jókat vigyorgok itt magamban, azért igen nagyon túlzásnak tartom. Szőnyi Ferit meg szerintem ne bántsuk meg velem. :-P (Na, Bozót, most képzeld csak el, hogy a csiszolatlan gyémánt fürdőruhában fetreng a jégen négy-öt Unicum elfogyasztása után… :-D) Leginkább azt érzem, hogy szerencsés alkat vagyok: a lábam izmos, tömegem meg… na az nem sok van. És egyelőre ugyanolyan bolond módon, lelkesedésből és jókedvűen futok, mint korábban, csak egyrészt erősebb lettem az elmúlt években, másrészt tapasztaltam egyet és mást, így elkerülök néhány hibát. Így nem sérülök, illetve picit gazdaságosabban használom ki az erőmet, nomeg ismerem már annyira magamat, hogy valahogy kimászok a gödrökből a hosszú futásokon. De egyelőre még mindig ott tartok, hogy előfordul, hogy a futás szinte teljes egészében agymunka – vagyis most már egy kicsit a testemmel is fogok foglalkozni, hogy azon is múljon.

 

Hogy edzővel kéne konzultálnom, nekem is eszembe jutott már. ORBEA ORCA, pontosan azért gondoltam én is ezt, amit te is leírtál. Mert egy jó edző tudhatja, amit én nem: lát engem kívülről és a háttértudásával ötvözve ezt a legjobb tanácsokat adná, a legjobban fejleszthetném a segítségükkel magam.  Viszont egyrészt nem ismerek olyan embert, aki edzene engem (De mivel Miki, te említetted ezt először, ajánlhatnál egyet. :-D), másrészt meg nehezemre esne betartani idő híján az utasításokat. És akkor mi végre a nagy felhajtás, edző és egyebek? Ha úgysem csinálom azt, amit mond? Mert sokszor aznap derül ki, hogy éppen mire van időm, mert mással is foglalkozni kell otthon, másokra koncentrálok – magyarul nem vagyok olyan igazi „profi”, aki a futásnak él.  Főleg nem olyan, aki ebből.

 

Mindenesetre igyekszem okos emberek tanácsát megfogadni, kifigyelni, hogyan edzenek a nagyok, olvasni a szakirodalmat (kösz, Miki), és futni, futni, talán jól. Fejlődni.

pen 4869 napja
pen képe

A csiszolódás mellett tessék gyakrabban írni is, mert szeretem könnyesre röhögni magam a blogodon :o)

miki 4869 napja
miki képe

Több ismerősünkkel dolgozott már Olipapa, nekem úgy tűnik, jól csinálja (személyes tapasztalatom nincs, de pl. Szilvit megkérdezheted, vele foglalkozik, úgy tudom)

gyaloggalopp 4869 napja
gyaloggalopp képe

Ó, Miki, köszönöm. Ővele már futottam egyszer együtt. Őmögötte maradtam le életem legjobb Kinizsijén (meg Tóth Attila mögött), ő egy magas, testes srác, ugye? Szilvi az melyik Szilvi? Lubics? Ritkán találkozom nagyjainkkal...

 

[Na erről beszéltem egyébként: egyszer Ursival bejártunk egy szakaszt a Kinizsin, Ursi mondta, hogy figyeljem, mert ODA arra a NAGY FÁRA Olipapa (asszem, ő) felfestett egy bazinagy nyilat, hogy ARRA kell menni. Na, eltelt egy hét, roncsolok Lőw Andris előtt (akkor még), elmegyek a BAZINAGY nyíl mellett le a hegyről rossz irányba. Szerinted megfogadnám bármilyen tanácsát ezek után? És szerinted ő adna tanácsot ezek után? :-D]

 

Pen, igyekszem, ígérem. :)

miki 4869 napja
miki képe

Ja ők azok, mindkettő :-) Nem olvasod a terepfutó fórumot, ott mindig megtalálható.

Gandi 4869 napja
Gandi képe

Te kis csiszolatlan gyémánt :-) már alig várom, hogy idény legyen, és futkoss, én meg szurkoljak neked :-)

Hajrá Béla, ügyesen!

Tanácsadó lehet még szerintem Ispi is. Olipapánál amennyire én tudom, napra megvannak az edzések, amiket művelni kell, neked meg valószínűleg az irányt kellene inkább megadni, meg egy-két dologban kiokosítani, hogy túl nagy hibát ne kövess el...

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2014-12 hó (3 bejegyzés)
2014-06 hó (2 bejegyzés)
2014-05 hó (1 bejegyzés)
2013-07 hó (2 bejegyzés)
2013-06 hó (1 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (1 bejegyzés)
2012-06 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (4 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (2 bejegyzés)
2011-08 hó (1 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (4 bejegyzés)
2011-05 hó (3 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (3 bejegyzés)
2011-02 hó (6 bejegyzés)
2011-01 hó (5 bejegyzés)
2010-12 hó (1 bejegyzés)
2010-11 hó (2 bejegyzés)
2010-10 hó (1 bejegyzés)
2010-09 hó (1 bejegyzés)
2010-08 hó (1 bejegyzés)
2010-07 hó (2 bejegyzés)
2010-06 hó (3 bejegyzés)
2010-05 hó (2 bejegyzés)
2010-04 hó (1 bejegyzés)
2010-03 hó (1 bejegyzés)
2010-02 hó (4 bejegyzés)
2010-01 hó (1 bejegyzés)
2009-11 hó (3 bejegyzés)
2009-10 hó (2 bejegyzés)
2009-09 hó (1 bejegyzés)
2009-08 hó (1 bejegyzés)
2009-07 hó (2 bejegyzés)
2009-06 hó (4 bejegyzés)
2009-05 hó (3 bejegyzés)
2009-04 hó (1 bejegyzés)
2009-03 hó (2 bejegyzés)
2009-02 hó (3 bejegyzés)
2009-01 hó (4 bejegyzés)
2008-12 hó (4 bejegyzés)
2008-11 hó (9 bejegyzés)
2008-08 hó (2 bejegyzés)
2008-06 hó (2 bejegyzés)
2008-05 hó (3 bejegyzés)
2008-03 hó (4 bejegyzés)
2008-02 hó (1 bejegyzés)
2008-01 hó (7 bejegyzés)
2007-12 hó (1 bejegyzés)
2007-11 hó (2 bejegyzés)
2007-10 hó (6 bejegyzés)
2007-09 hó (4 bejegyzés)
2007-08 hó (2 bejegyzés)
2007-07 hó (2 bejegyzés)
2007-06 hó (6 bejegyzés)
2007-05 hó (4 bejegyzés)
2007-04 hó (1 bejegyzés)
2007-03 hó (4 bejegyzés)
2007-02 hó (4 bejegyzés)
2007-01 hó (8 bejegyzés)
2006-12 hó (3 bejegyzés)