Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 984 812 km-t sportoltatok
cél a 3 óra

Aktualitások

Czeglédi Ferenc | 2013-05-02 13:14:01 | 25 hozzászólás

Üdvözlet Mindenkinek!

Gondolkoztam, hogy mi legyen a blogom címe, végül is talán ez a legjobb cím.

Pár napja voltunk barátnőmmel Hortobágyon, ott megtekintettük a Madárkórházat, ahol mindenféle állami támogatás nélkül dr. Déri János, és csapata megpróbálja a sérült madarakat meggyógyítani, és ha lehetséges ismét kiröptetni a természetbe. Aki Hortobágyon jár nézze meg, az idők során nagyon szép bemutató-kórházat építettek ki.

Szent György napi kihajtási ünnep: nagyon szép állatokat lehetett látni, életre kelt pár órára a régi Hortobágyi életforma, láthattuk, hogy a pár évtizede még a kihalás szélén lévő szürkemarha állomány nagyon örvendetesen gyarapszik, hiszen odafelé menet a vonatból nagyon sok szürkemarhát láttunk. Kicsit túl sokat beszélt a műsorvezető, de addig lehetett állatokat simogatni-nézelődni.

Piknik Mikepércsen: A falutól pár kilóméterre sétáltunk el a Lovászzugi-tórendszerig, maga a tórendszer valaha Debrecen szennyvizét volt hivatott megtisztítani ( nem sok sikerrel...) mára már a madarak vették bírtokba, ma már csak csapadékvíz van bennük. Nagyon szép partifecske-telepet láttunk útközben, nagyon szép virágokat is sikerült fotóznom

Ezeket azért is fotóztam le, mivel sokan mondják, hogy itt az Alföldön nincs semmi látnivaló, dehogynincs! Csak észre kell venni! Itt most természetesen nem a Hortobágyi dolgokra gondolok, hanem arra, hogy nagyon sokszor elmegyünk egy-egy virág, pillangó mellett amit szinte észre sem veszünk, pedig minden élőlény a maga nemében egy csoda! Sokszor én is mikor városon kivül futok-tekerek látok vadkacsákat-egerészölyvöket-szürkegémeket, és nagyon-nagyon sok vadnyulat, ők sajnos nem álltak meg míg lefotóztam volna őket.

Tehát vegyük észre a bennünket körbevevő csodálatosan szép dolgokat is!

A képek a Szent György napi kihajtás-Madárkórház-Piknik Mikepércsen albumban láthatók, nem akartam őket egyenként beszúrni a szövegben, meg sokat szerkeszgetni.

Ajánlom ezen képeket Alouette-nak, Mónikának, Szszonjának, Ágnesnek.

Nagyon szépen köszönöm nekik a figyelmüket!

Más:

 

1-2 hete derült ki totál véletlenül amikor a Tiszakeszi Maraton főszervezője Szoboszlón járt (konkréton ott szállt meg ahol én dolgozom) hogy a Tiszakeszi maraton nem 42 200 m volt, hanem 40 700 m, ez ismétlen most derült ki április végén, erről korábban nem tudtam!!! Tehát a tempóm ha jól számolok 4.46 volt, és 40,7 km-et 3 óra 14 perc 18 mp alatt futottam le, tehát a Rotary Maratonon elért 3 óra 22 perc 55 mp ettől kissé lassabb csak (4.49-es tempó) de nem sok különbség van.

Az eredményeket átírom!

Ennek ismeretében, ez évben a következő versenyeket tervezem a következő célidőkkel:

Július Hortobágyi Félmaraton 1.45-ön belül

Augusztus Túri Kupa Félmaraton: 1.35-ön belül

Szeptember: Tiszakeszi Maraton 3.10-en belül, Oxigén Nagyerdei Maraton 3.20-on belül

Viszont a júliusi verseny erősen kérdéses, mivel nemrégiben meghúzodott egy izom a lábamban, ezért csak lassan, 5 perces tempóval tudok futni, meg fáj is elég rendesen. Először gerincproblémára gyanakodtam, de a jelentősen megnövelt mennyiségű gyógytorna sem segített rajta, így orvosi segítséggel végül is izomhúzodásra tippelünk. Szintén orvosi javaslatra továbbra is lassú 5 perces tempóval fogok csak futni, rövid távokat, és némileg megpróbálom a biciklizés mennyiségét növelni, de nem a gyors biciklizést!

Remélem, hogy május végére minden rendben lesz!

Ki fog derülni!

Addig is Mindenkinek jó futásokat-edzéseket kivánok!

25 hozzászólás

AgnesD 4018 napja
AgnesD képe

Nagyon sajnálom a sérülést, mert ahogyan látom (és amennyire én értek hozzá), elég magasra tetted a lécet. De legalább nem a gerinced. Az sok mindennek a végét jelentette volna.

Tanulmányoztam a képeket!!!! Éles kritikával meg kell állapítanom, hogy a tórendszerről nincs fotó!!!! Sürgősen pótlandó! :-)

Egyébként a képek közül engem kettő ragadott meg különösen: az "Egy szép nagy marha" című Pulitzer díjat érdemel az elnevezéséért, a másik pedig a búbos banka fotója. Gyerekkoromban ez a madár teljesen hétköznapinak számított az udvarunkban, a rózsák között munkálkodó méretes lótetűkre vadászott szorgosan. És ha megijesztettük, fölborzolta a taraját. Akkor volt a legszebb. Mostanában már sajnos se rózsa, se banka. De ez egy nagyon szép madár.

Czeglédi Ferenc 4018 napja
Czeglédi Ferenc képe

A tórendszer s alakú, tehát inkább hosszú, ahol mi voltunk ott kb. 20-30 méter széles volt csak, és hamar kanyarodott, a szélén pedig sok nád volt.

A búbos banka szegény kitömve volt csak meg a kórházban is, mostanában én is csak búbos pacsírtát szoktam látni.

torolt_13650 4018 napja
torolt_13650 képe

Köszönöm szépen a csodaszép képeket:)

Mielőbbi jobbulást és sok-sok hosszú futást:)

Czeglédi Ferenc 4018 napja
Czeglédi Ferenc képe

Köszönöm szépen Szonja!

monique 4018 napja
monique képe

sajnálom a lábproblémát, pontosan hol húzódott meg? a célokhoz hajrá, de azért futni is kell ahhoz a 3:10-en belülihez! :P

 

amúgy erről jut eszembe, ismerősöm heti 3x fut évek óta (ennyire van ideje/kedve, régen fiatalon sokat triatlonozott, most már család, stb). most futott 3:04-es maratont, úgy h elmúlt 45 bőven. szóval annyiból is lehet elég jót futni :) csak több év kell hozzá, lassabb a fejlődés a heti 3 mellett. (félmaratonon 1:24:xx-et futott előtte, nem lazázott, asszem PB vagy ahhoz közeli)

monique 4018 napja
monique képe

ja és köszi (képek)

Czeglédi Ferenc 4018 napja
Czeglédi Ferenc képe

Egész pontosan a jobb lábam comb középen a térdhajlat felett kb. 15 centivel, középen. Tehát félúton a combtő, és a térdhajlat között. Ha futok bemelegítésnél némileg érzem, ha elkezdek futni az első pár száz méter nagyon vacak, utána némileg javul majd kb. 3-5 km-től lassan romlik. A bal lábam az menne, viszont a problémás jobb lábamat nem tudom normálisan behajtani, inkább csak nagyrészt mereven viszem előre, mivel a fent említett helyen fáj a lábam, nem nagyon de jó erős közepesen......tehát a balt követi a jobb láb, ha kell tudok pár kilin 4.30 -as tempót is, csak utána 2 napig érzem a lábam...

Ugyanarról az orvosról van szó aki májusban csinálta a vizsgálatokat, ő javasolta, hogy terheljem, csak nagyon korlátozottan.

A másik probléma, hogy sok futónál 3-4-5-6 fajta edzés van, nálam 3-féle, hiszen ha több lenne, akkor valamire csak 2 hetente kerülne sor....Annak meg vitatható a haszna.

Na meglátjuk, én a heti 3 futásból is szép eredményeket értem el, és ha minden jól megy tovább fogom javítani az eredményeimet!

Köszönöm szépen a jó kivánságokat, és a figyelmet!

Nagyon szivesen a virágokat!

monique 4018 napja
monique képe

aha, hát combhajlító nekem túl sok gyors futástól volt ilyen amíg hozzá nem szokott (addig meg ugye volt pihenőnap ahol kipihenhette). nyújtod te amúgy a combodat futás után?

 

elég sztem a 3 féle edzés.. az ismerősömnél sincs többféle, ő Hadd-ozik (ő írta a magyar Hadd doksit konkrétan..) :) meg néha kis 200-as fartlek, ilyesmi.. (talán ez a doksiban is le van írva, most nem emlékszem)

Czeglédi Ferenc 4018 napja
Czeglédi Ferenc képe

Hááát....kissé időtakarékosan nyújtom....tehát 1-2 percet csak, tudom több kellene.

Hm...érdekes, régen át akartam olvasni, de ma előbányászom, és átolvasom a cikket.

alouette 4017 napja
alouette képe

köszi a képeket nagyon szépek...szerintem Feri mindegyikünk, aki nem egy fitness-teremben edz( azzal sincs bajom kinek a pap..stb. :) épp azt is szereti a futásban,bringázásban, hogy alkalmunk van rácsodálkozni a világra...

sérülés...a nyújtás neked elengedhetetlen, mind a tempód, mind a gerincproblémád miatt...egy példa: szerda este a laza 20 kili után csak 5-10 percet nyújtottam mert vacsorát kellett csinálni...másnapra az általam csak letapadt fenékizomnak becézett musculus piriformis úgy bekötött hogy futásnál minden lépésnél fájt, gyakori gond ez nálam...mit csinál ilyenkor okos mazsola...hát nyújt...nem keveset, ezeket be se írom de tegnap épp az órára néztem, a Tetthely ( igen a régi sorozat :) nézése közben 35 percen keresztül csak ezt az izmot és a környékét lazítottam, sikeresen...

jobbulást a combizomnak és Monique-nak van igaza, kitartó edzéssel megjönnek az erdmények ha nem idén akkor 1 vagy 5 év múlva a fontos hogy ne sérülj le, mert már te is tudod mennyit visszavesz egy-egy sérülés a felkészülés hatékonyságából...

korpaZASZ 4017 napja
korpaZASZ képe

No, ezek reálisabb célok már, a 3 20 rendesen kimért maratonon meglehet és az sem rossz ennyi futás mellett.

A 3:04 némileg extrém eset, sokat számít az intenzív sportmúlt ott már. Nekem nem hiszem hogy menne, de nem is akarom megtudni, mert akkor heti 3at kéne szigorúan futnom, miközben szinte naponta lenne igényem ennyire :))

Czeglédi Ferenc 4017 napja
Czeglédi Ferenc képe

Marika: Nagyon szivesen! igen többet kell nyújtanom, viszont én megmondom őszintén, hogy nem szeretek, lehet hogy azért mert 2 éve majdnem megcsináltam a spárgát egy pár négyzetméteres jégen mikor átfutottam rajta.

Attilám! Én azért optimistább vagyok! Majd meglátjuk!

(Gábor) 4017 napja
(Gábor) képe

Jobbulást kívánok!

A Tiszakeszi útvonalat nem tervezik módosítani, hogy meglegyen a teljes maratoni táv?

Blue 4017 napja
Blue képe

Nekem is ugyanott van meghúzódva vagyis azt érzem,hogy ott fáj,mert annyira le vannak tapadva az izmok,hogy most a masszőrnél a poklok kénköves bugyrában érzem magam,ő azt mondja,ha mozgunk akkor ne sajnáljuk magunktól a test átgyúrását,átmasszírozását sem,mert azzal el kerülhetőek ezek a fránya fájdalmak....

A bal oldali comb húzódást egyébként a forgónál kezeli,a jobboldalit meg a vádlimban. :) 

Czeglédi Ferenc 4017 napja
Czeglédi Ferenc képe

Gábor: Köszönöm szépen! Táv: Pici modósítás lesz benne, mivel a múlt évben valami olyasféle volt, hogy egy falu irányában 750 métert kellett volna befutni, ill vissza, csak valami vita robbant ki a két fél között...

Blue:Jobbulást kivánok neked is, nem tudom pontosan, hogy miért van, de mikor üllök, biciklizek semmi, mikor megyek akkor néha, mikor futok akkor viszont érzem...

Masszirozás: Igaza van, már csak az a kérdés, hogy milyen masszirozás jó erre a problémára, mert kissé mélyen van, tehát nem felszinen, persze megfelelő masszirozással meg lehet oldani a problémát, de véleményem szerint egy pár nap pihenés, és néhány regeneráló tekerés is sokat számít! Érdekes, hogy a két oldali húzodást nem pontosan ugyanott kezeli....

monique 4009 napja
monique képe

Cz. Feri, korpaZASZ: a pontosság kedvéért: közben megkérdeztem, a felkészülés végefelé heti 4 futása volt kivételesen. egyébként tényleg csak 3 alapból...

Czeglédi Ferenc 4009 napja
Czeglédi Ferenc képe

Igen, ő egy nagyon jó kis "dolgozatot" írt ( vagy hogy nevezzem), és abban is leírja,hogy heti három futás! Ez nagyon érdekes, mivel ő sem a mennyiséggel ér el jobb eredményeket, hanem a hatékonysággal...

holovacz 4008 napja
holovacz képe

Látnivaló mindenhol van, csak nyitott szemmel kell járni... :) A fotóid között a 'szép virág' elnevezésű az ernyős sárma, vagy más néven ernyős madártej... :)

Czeglédi Ferenc 4008 napja
Czeglédi Ferenc képe

Ebben tökéletesen egyetértünk! Na végre, hogy tudta valaki az elnevezésést szegény növénynek! Köszönöm szépen!

korpaZASZ 4008 napja
korpaZASZ képe

Jól hangzik mindig hatékonyságra hivatkozni a kevés futás mellett, de ez nekem úgy jön le, hogy aki sokat edz (vagyis annyit, amennyi tényleg kell egy 3 órához), az kevésbé hatékony, simán elég lenne neki feleannyit edzeni hatékonyan.

Én inkább azt mondanám, hogy a 3 órához nem elég csak sokat edzeni, hanem azt hatékonyan is kell, amiben a lassú, vagy rövidebb távoknak is megvan a helyük, funkciójuk. Majd lacika76 maratonját nézzük meg, mint aktuális példát, ő sokat edz és majd maratont is bizonyosan fut majd.

Czeglédi Ferenc 4008 napja
Czeglédi Ferenc képe

Attilám! Ezen kegyetlenül el lehet vitatkozni, hogy hol a határ, sok munka, mennyire hatékony, ill a sokkal hatékonyabb, de jóval kevesebb munka között hol van a határ....én mindenesetre sorozatban tapasztalom, hogy aki nagyon sokat dolgozik az sok esetben nem elég hatékonyan dolgozik, és pontosan annyi munkát tud elvégezni, mint aki fele annyi idő alatt sokkal hatékonyabban dolgozik! Ezt kiválóan meg lehet figyelni a való életben! Lásd aki teljesítménybérre dolgozik, ill aki órabérre...

De visszatérve a futásra, nem tudom Attilám! Ez nagyon fogas kérdés, hogy fel tudom-e hozni a hatékonyságot olyan szintre, hogy heti 3 futásból össze tudjak hozni egy 3 órás, vagy azt közelítő maratont...

Igazad van abban is, hogy akkor viszont ezt felveti azt a kérdést, hogy aki kétszer annyit fut, mint én, és így ér el mondjuk 10-15 perccel jobb eredményt egy maratonra vonatkoztatva, annak mennyire hatékonyak az edzései....én azt mondom, hogy megéri néha elmélkedni ilyen dolgokon is!

de most egyenlőre az a cél nálam, hogy ismét rendben legyen a combhajlító izmom, és ismét tudjak megfelelően edzeni, ez várhatóan 1-2 hét múlva fog eljönni!

sultan albertovics 4008 napja
sultan albertovics képe

Feri!

Mint már többször mopndtam inkább menj politikusnak és hagyd a fenébe a futást!

A háromórához a te képességeiddel és koroddal kell a mennyiség mégha általa nem is vagy elég hatékony!

De papolhat neked bárki bárrmit találsz néhány extrém példát és mert annak sikerült te is vagy olyan extra szervezewt, hogy ugyanúgy meg tudd csinálni..ha valamire nagyon szükséged lenne az eredményhez, de nem fűlik rá a fogad igyekszel hozzá ideológiát gyártani miért nem! egyszer elcsúzstál a jégen és ezért félsz a nyújtástól? Hm..ez eléggé nyakatekert dolog! Nem szeretsz résztávozni, de mindez pótolható bicajozással? Miért nem úszással akkor már vagy golfozással! Csal, mert ahhoz van kedved, így az hatékony!

Való életet meg tényleg hagyd meg azoknak kik benne vannak! Aki lusta azt dolgoztathatod teljesítménybérre is akkor sem lesz annyira képes, mint az ki szívből csinálja a feladatát!

És igen a 3:30-hoz képest a 3:00-hoz legalább kétszer annyit kell dolgozni, sőt a 2:45-höz legalább négyszer annyit!

A teljesítmények között sosem egyenes az arány hanem mindig exponenciális! Minél magasabbra jutsz annál nehezebb az út annál keskenyebb az ösvény annál kevesebb a levegő...És mindenben van egy határ amit már nem tudsz átlépni ez a hatékonyságra is épp úgy fennáll, mint a mennyiségre is!

korpaZASZ 4008 napja
korpaZASZ képe

Jobbulást a sérülésből, Ferikém (az Attilám-on felbuzdulva :)) ), hogy a nyári edzések gond nélkül menjenek, ez a legfontosabb először is, a többi csak utána jön. Nem mondom, hogy feltétlenül résztávozz, vagy nyírd ki magad, de ne is golfozzál azért :)

Egyszerűen a szememben, de objektívan nézve is, 3 edzés, legyen az akármilyen hatékony is, csak annak lehet elég, aki az amatőrök között kimagaslóan magas szintű alapokkal bír. Lehet, hogy rád ez nem vonatkozik, ennek alapján szoktam írni, hogy egy 3:15 már remek eredmény lenne (lesz).

Czeglédi Ferenc 4008 napja
Czeglédi Ferenc képe

Zoltán: El lehet vitatkozni róla, hogy mi mennyire hatékony, és azon is el lehet vitatkozni, hogy mit tekintünk hatékony edzésnek, de ha 3 futásra vagyok lekorlátozva akkor egyedüli kiút a hatékonyság növelése, hogy hogyan s miként azon el lehet vitatkozni! Még én sem tudom! Én nem szeretek nyújtani, elismerem, hogy kell valamennyit, de akkor sem szeretek!

Résztávval kapcsolatban néhányszor már kifejtettem a véleményem, ha 5-10 km-es versenyekre járnék akkor csinálnám, de mivel a múlt évben talán 1 vagy 2 10 kilis versenyem volt, az összes többi jóval hosszabb volt, ezért totál feleslegesnek tartom a résztávozást. A golfozás jó sport, de még nem próbáltam.

Köszönöm szépen Attilám!

Majd meglátjuk összefoglalva, hogy mi lesz! Addig is reméljük a legjobbakat!

monique 4002 napja
monique képe

"Igazad van abban is, hogy akkor viszont ezt felveti azt a kérdést, hogy aki kétszer annyit fut, mint én, és így ér el mondjuk 10-15 perccel jobb eredményt egy maratonra vonatkoztatva, annak mennyire hatékonyak az edzései" ---- a 10-15p azért elég nagy különbséget tud jelenteni. tézé jól írta erről hogy nem egyenes arányosság áll fenn.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (2 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (2 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (11 bejegyzés)