Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 53 933 497 km-t sportoltatok
cél a 3 óra

Bal láb

Czeglédi Ferenc | 2011-08-30 20:24:42 | 15 hozzászólás

Üdv Mindenkinek!

Egy visszatérő problémát írok le, ami jelentős mértékben akadályozza a futásaimat, de nem tudom rá a megoldást.

Ez a probléma a bal lábam.

Mindig is jóval gyengébb volt mint a jobb, a jobb lábammal csak nagyon ritkán volt problémám, a ballal szinte mindig.

Most az a pontos probléma, hogy a futás elején a térdhajlatomnál hátul, és a comb, és a fenék találkozásánál hátul a futás kezdetén ha nem is vészesen, de közepes intenzitással fájdogál. A futás elején nagyon érzem, ahogy bemelegszik a lábam jelentős mértékben javul a helyzet, de végig érzem. A jobb tökéletes!

Ha nagyon lassan futok tehát kb. 10 km/h környékén, nincs különösebb probléma, vagy kicsit kevésbé érzem, ha közepes sebességgel megyek vagyis elérem a 11 km/h környékét már sokkal jobban érzem, gyors tempófutást nem merek vele megkockáztatni. Már egy vacak 5 km-es közepes intenzitású futást is 3 napig érzek a lábamban...

Ez a probléma régen megvan, ha nem is ilyen mértékben, de a tavasszal, ill a nyár eleji nagyon gyors tempófutások nagyon előrehozták a problémát.

Mindig is viszonylag gyors futó voltam, hiszen mikor először futottam 10 km-et akkor hangsúlyozottan lassan mentem, de 70 perc lett, de nekem olyan volt mintha sétáltam volna...második alkalommal 58 perc lett.....most 43 perc 47 mp-ha jól emlékszem.

3 éve futok, mindig gyorsabban mentem tehát mint 10 km/h, az utobbi fél évben ez jelentős mértékben megnövekedett 12-13 km/h környékére, mint sokan tudjátok.

Probáltam azt , hogy 4-5 napot pihentetem a 2. futásnál már előjött a probléma pihentetés után, voltam vele dokinál felírt Midetont ami állítolag nagyon jó húzódás ellen, sokat javult de akkor is éreztem, akkor sem szünt meg, áztattam jóféle Szoboszlói gyógyvízbe, nem sokat használt....

Sajnos sokszor érzem üléskor is, a hátsómon olyan mintha valami púp lenne-bal oldalt.

A jobbal szinte soha semmi probléma nem volt, az hangosan követeli a hosszabb, és gyorsabb futásokat, a bal pedig pont az ellenkezőjét.


Tehát kérdés, hogy mit lehet vele kezdeni? Gyógyszer nem használt, gyógyvíz nem használt, pihentetés nagyon keveset használt, és a jobbnak semmi baja nincs, az szinte bármit kibír, a bal pedig folyamatosan vacakol....

A jövő hét végén félmaratonra szeretnék vele menni, le tudom futni, de nem jó idővel, mivel a bal láb erősen akadályoz az edzésekben, biciklizésnél semmi probléma.

Tehát tanácstalan vagyok!

Ötletek?

15 hozzászólás

Bozót 4624 napja
Bozót képe

Masszőr? Gyógytorna? Talpbetét? (emelni azt a lábat amelyik talán rövidebb)

Hauanita 4624 napja
Hauanita képe

Szerintem pedig alapjaiban kellene megváltoztatnod az edzésmódszereidet és a hozzáállásodat.

Talán ott kezdeném, hogy nagyon súlyos tévedésben élsz, amikor "Mindig is viszonylag gyors futó" - ként aposztrofálod magadat. Nem Fecó, Te nem vagy gyors futó. Sokat fejlődtél az 5 órás maratonodtól és a bőven két órán kívüli feles óta, de még legjobb esetben is csak "átlagos" futó vagy. És ezt veheted sértésnek, mert én írom, aki nem voltam hajlandó rád villantani "tündökletes" mosolyomat, ahogyan azt elképzelted, de sokkal egyszerűbb, ha veszel egy népesebb félmaratoni eredménylistát (NIKE fm. eredményeit mondjuk a Futanet honlapján), bepötyögöd a legjobb eredményedet, és rájöhetsz, hogy az valahol középmezőny. És szerintem ez nem ciki. Sokan vagyunk még így "átlagos" futók itt a fórumon.

Ha túlteszed magad ezen a csalódáson, akkor pedig érdemes lenne először is kipihenni a sérülést. Ez lehet, hogy nem 2-3 nap. És mint írtad, a pihenés segít, csak keveset. Ki kell tehát tartani. Valóban jó ötlet lehet a masszőr, ez volt az egyik ami nekem is eszembe jutott.

Aztán, ha sérülésmentes vagy, jöhet az edzésmódszereid megreformálása. Ha eredményt szeretnél elérni, ámde nem szeretnél lesérülni, akkor fuss lassabban. És mennyiségeket. És nyújts! Az jó lehet ezekre a hajlítóproblémákra. Persze készülj fel, hogy nem biztos, hogy napról napra elismerő hozzászólásokat fogsz kapni, hogy hűűűű, már megint milyen gyors vagy. Cserébe viszont, ha ésszerűen edzesz, sérülésmentes maradhatsz, és már akár a mennyiségek növelésétől is javulhatnak az eredményeid, hiszen javul az állóképességed. Amiatt nem jönnek össze a versenyeid ugyanis, mert nincsenek alapjaid. Hosszú, lassú km-ek, néhány hónapon keresztül heti 50-60 (azokhoz az eredményekhez, amire te vágysz, szerintem heti 80) km-ek is kellenének. Ha jó példát szeretnél, nézd meg Lilla téli edzéseit. Heti km-számait. Sokat tanulhatnál belőle.

Ha pedig megvannak az alapok, jöhet a gyorsítás. Nem kell résztávozni, ha nem szereted, lehet tempót is futni, egy darabig mindentől gyorsul az ember, ami gyorsabb a megszokottnál. Aztán egy idő után úgyis eléred a határaidat, és rajtad áll, hogy megpróbálod-e fenntartani azt a képességet, gyorsaságot, vagy csak futsz, ahogy jól esik.
Hajrá. 

torolt_12 4624 napja
torolt_12 képe

Én egyszer úgy jártam, hogy hosszú vonatút, fenék elülve rendesen, pici fájdalom, mely kezdetben nem zavart futásnál. (comb-fenék, kb. ott, ahol Te is írod) Jól rádolgoztam, egy 4x résztávos, egy emelkedős, és egy normál futás, melynek végére nyilallt. Két nap kihagyás, 4.2 km végére kínszenvedéssel. Utána 2 hét teljes futásmentesség, háromféle kenőcs (izomlazító, gyulladáscsökkentő), majd nagyon laza futásokkal kezdtem újra. Még néha most is érzem, de alig... Ez csak tipp, nem tudom, hogy Nálad beválik-e.

torolt_12 4624 napja
torolt_12 képe

...jaj, de nem azért mondtam! Én nem tudom, Neked mennyire fáj, ha úgy érzed, ne hagyd ki miatta a NIKE-t! De utána pihenj többet szerintem... Próbáld meg beiktatni!

szelidlendulet 4623 napja
szelidlendulet képe

Nehéz kérdés ez. A masszőr jó ötlet, no de csak a jobbakat merném ajánlani. Talán igazi sportmasszőrt. Sajnos ezeknél a sérüléseknél nincs más lehetőség talán, mint a teljes kipihenés. A nyújtás is sokat tud segíteni, ha az ember rendszeres ebben is. És ha a gyorsabb futásaidnál hatványozottan érzed, akkor a sebesség sem tesz jót neki.

 

Nincs más hátra, mint előre. Szerintem masszőr (akár többször is), még teljesen eltűnik a "púp", pihenés, ami lehetővé teszi a mikorséárülések gyógyulását. Ennek az ideje változó. De én is a hosszabb pihenésre szavaznék, mivel a pár naposak nem segítenek.... Utána pedig csak úgy futni, hogy ne jöjjön elő ez a nyavaja....

 

Ha a korlátozó tényező a bal lábad, akkor ahhoz kell igazodnod. Hiába menne a jobb, a bal nélkül nem ér semmit :-(

Marion 4623 napja
Marion képe

Szerintem masszőr, kencék, 1 kád víz+1 kg só, magnézium, vitaminok+ásványi anyagok, sok folyadék, pihenés, esetleg izomlazító, gyulladáscsökkentő bogyó. Amíg a púpot nem olvastam, arra gondoltam, nem esetleg a derekadról fáj-e a lábad. Nekem volt olyan, hogy nagyon fájt a lábam hátul, és rájöttem, ha mélyre tapintok, elérem a fájdalmas részt, aztán arra is rájöttem, hogy ez a fájdalom szinte végig tapintható a lábamban az ideg mentén. Szokott néha mostanában is ilyen lenni, akkor azt mondom: bedurrant a nervus ischiadicusom. :) De ha ez van, akkor is a fenti szerek segíthetnek, esetleg +gyógytorna, fizioterápia.

márkusöcsi 4623 napja
márkusöcsi képe

Katt ide>>>>

...és változtass az edzés módszereiden!

 

Czeglédi Ferenc 4623 napja
Czeglédi Ferenc képe

Márkusöcsinek: ami a rajzon található előrehajlás az biztos hogy nem tudom megcsinálni....

Sőt nagyon megnézném aki meg tudja csinálni.....

kkoos 4623 napja
kkoos képe

Én simán meg tudom csinálni mióta rendszeresen nyújtok. És még nagyon sokan mások is... nőkről nem is beszélve.

márkusöcsi 4623 napja
márkusöcsi képe

Efelől nincs kétségem, én sem tudom!

Azért küldtem a linket, hogy ha ez a gond nálad (ugyan ilyen panaszaim voltak - enyhébben ugyan, de vannak még), akkor helyes nyújtással tudod gyógyítani magad.

Rendszeres nyújtás esetén (edzés előtt-után, illetve felkelést követően, rövid idő alatt (néhány hét) látványos eredményt lehet elérni. Figyelni kell a helyes testtartásra, illetve légzésre! Előre hajlás folyamatos kilégzés, felegyenesedés-hasi légzés.

Nem bonyolult, olcsó, hatékony.

Ja, és nézd meg a cipődet is, milyen állapotban van!

ui: felejtsd el a km/h-ban való sebesség mérést, futásban nincs értelme. (szerintem.......is!)

 

 

 

mateve 4623 napja
mateve képe

Én az ülőideggyulladásra tippelnék...éppen a hosszúhétvégénken kérdeztem meg a  gyúrónkat erről, ugyanis a férjemnek mindkét oldalon szokott így fájni...A legjobb ha keresel egy tapasztalt sportmasszőrt..a jobbik fajtából...

torolt_12 4623 napja
torolt_12 képe

...még nem olvastam el ugyan a leírást, de én ezzel is szoktam nyújtani futás után! Azt az előrehajlást csinálom rendszeresen, simán megy. Szerintem először nem fog teljesen menni, de fokozatosan lazulni, nyúlni fognak az izmok és fel fogod venni ama testhelyzetet. :)

RemAti 4623 napja
RemAti képe

Én is megtudom csinálni. -:) Türelem és fokozatosság. A többit Hauanita leírta

faxau 4623 napja
faxau képe

Én is meg tudom... Csatl. RemAtihoz..

monique 4622 napja
monique képe

1) combhajlító probléma, az izom mindkét végén

2) lehet rossz futóstílus (túlságosan előre lépsz), túlterhelés amiből nem volt ideje meggyógyulni, rossz edzésmódszerek. megoldási javaslatokat többiek leírták...

3) én sem tudom megcsinálni ami a képen van, de majd egyszer....=P sokan meg tudják csinálni, rájöttem én is h kevesebben vannak azok, akik nem, mint akik igen.

4) szerintem is perc/km tempónak van több értelme, legalábbis amíg 3 perceseknél gyorsabban nem kezdesz futni :P

drukkolok h rendbehozd magad!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
2016-11 hó (1 bejegyzés)
2015-08 hó (1 bejegyzés)
2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2013-03 hó (1 bejegyzés)
2013-02 hó (1 bejegyzés)
2013-01 hó (2 bejegyzés)
2012-11 hó (2 bejegyzés)
2012-09 hó (2 bejegyzés)
2012-08 hó (2 bejegyzés)
2012-07 hó (1 bejegyzés)
2012-05 hó (2 bejegyzés)
2012-04 hó (3 bejegyzés)
2012-03 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2012-01 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (2 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (2 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-08 hó (3 bejegyzés)
2011-07 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-04 hó (2 bejegyzés)
2011-03 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)
2011-01 hó (2 bejegyzés)
2010-12 hó (11 bejegyzés)