Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 46 925 032 km-t sportoltatok
zoles73

micsoda bajok.....

zoles73 | 2011-06-03 15:02:34 | 5 hozzászólás

Interneten akadtam a következőre...

Na ehhez mit szóltok, vigyázzon mindenki!:)))bár szerintem m.o-n még tvol állunk attól hogy népbetegségekről beszéljünk......

 

Egy ártatlannak induló fogyókúra a későbbiekben átcsaphat komoly és beteges étkezési zavarokba. A 21. század legújabb betegségei az anorexia és bulimia után az ortorexia, exorexia és drunkorexia.

Az elsőre furcsa és mókás hangzású táplálkozási problémák valójában csöppet sem veszélytelenek, és minden esetben komoly pszichés zavar áll a háttérben. Lássuk mit is jelentenek ezek pontosan.

Ortorexia:

Ez egy teljesen új keletű táplálkozási zavar, az ortorexiát, mint betegséget Dr. Steven Bratman, amerikai pszichológus definiálta először 2001-ben. Az ortorexiások olyanok, akik betegesen figyelik, hogy mi mennyire egészséges és szinte csak és kizárólag „bio" élelmiszereket fogyasztanak. Jellemzően kórosan soványak, mániákus étkezési szokásaik vannak, pszichés zavarok gyötrik őket. Belebetegszenek, ha meg kell enniük egy általuk egészségtelennek tartott pizzát vagy édességet.

Az ortorexiások a vitamin kapszulák és a szénsavmentes ásványvíz elkötelezett hívei. Ezek az emberek, ha nem találják meg azt az egészségesnek hitt ételt, amit megennének, akkor inkább koplalnak és nem esznek semmit. Úgy tartják, hogy az egészséges életmódfüggőségnek leginkább fiatal nők és túlképzettek esnek áldozatául, de mindenképp olyanok, akik jómódúak és megengedhetik maguknak a jóval drágább bio élelmiszereket.

Az ortorexiások, a többi étkezési zavaros betegségben szenvedőkhöz hasonlóan, táplálkozási szokásaik, diétájuk miatt általában elszigetelődnek, kirekesztődnek a családi, baráti, társadalmi kapcsolatokból. A betegek az egészséges életmód, az egészséges táplálkozás hívei közül kerülhetnek ki. A túlzásba vitt nézetek, a mértéktelen és esztelen elkötelezettség valami mellett éppen olyan könnyen válhat megszállottsággá, mániává az étkezésben, mint az élet egyéb területein.

Exorexia:

Azok, akik a testedzés függőjévé vállnak és egészségtelenül betegre sportolják magukat, azok az exorexiások. Mindenhol azt halljuk, hogy jól kell kinézni és remekül érezni magunkat a bőrünkben, a reklámok is azzal bombáznak minket, hogy legyünk fittek, karcsúak, szépek és egészségesek. A fogyni vágyók közül pedig egyre többen választják a testmozgást a koplalás helyett.

Ez a betegség is leggyakrabban egyszerű hétköznapi egészséges életmódra való törekvéssel indul, majd később öngerjesztő folyamatként az edzés válik az élet értelmévé. Ebben az esetben is leginkább a fiatal nők a veszélyeztetettek. Hiába azonban a mértéktelenül sok testmozgás, az illető továbbra sem elégedett a külsejével és ezután is kövérnek, puhának látja magát a tükörben.

Ezért egyre gyakoribb, hosszabb és kimerítőbb edzések következnek, a beteg viszont nem érzi ezt károsnak és rossznak, mivel azt gondolja a sportolás egészséges dolog. A napi edzés elmaradása pszichés elvonási tüneteket okoz, úgymint szorongás, feszültség, ingerlékenység. A legsúlyosabb esetekben a sportolás megtervezése foglalja le minden idejét, személyes kapcsolatait és sok esetben a munkáját is elhanyagolja.

2014-03 hó (1 bejegyzés)
2013-05 hó (1 bejegyzés)
2012-02 hó (1 bejegyzés)
2011-12 hó (1 bejegyzés)
2011-11 hó (1 bejegyzés)
2011-10 hó (3 bejegyzés)
2011-09 hó (1 bejegyzés)
2011-06 hó (1 bejegyzés)
2011-02 hó (1 bejegyzés)